Javascript Mobil Programlama
-
Javascript ile native mobil uygulamalar geliştirebiliyor muyuz, en azından arayüz kısmı için?
Angular.js ve React' ı duydum ama bunları bilen varsa, biraz anlatabilir mi? Yani arayüz için neden Java ya da başka bir dil değil de bugün trend Javascript?
Artıları eksileri nelerdir?
ek : Firmanız olsaydı ya da varsa; IOS ve Android için Java ve Swift yerine JS tercih eder miydiniz?
-
-
hocam en iyisi html5 üstünden gitmek oluyor hem responsive hemde sadece bir kaç satır kodla ios ve androide aktarabiliyorsun
-
Facebook' da mobil tarafta, MVC yapısının View' inde React kullanmış sanırım. Yani arayüzde sadece.
Angularjs ve React çok revaşta, ama sebebi nedir, ne değildir bilmiyorum. Sadece arayüz kodlaması javascript ile çok kolay olduğu için mi tercih ediliyor?
@furkiak hocam bootstrap falan mı kullanıyorsunuz? bir de bu olay web sitesini uygulamaya gömmekten çok native uygulamaları kastediyorum.
@unbalanced hocam, C# çok uzak bir kavram bana :)) Şu anda delphi ile geliştiriyoruz, önceden de Java ile Android geliştiriyordum da, Node.js den sonra mobil alanda da Javascript' in gücünü merak ediyorum açıkcası.
-
c# ı zaten tavsiye etmiyorum hocam bilmeyen birine, demek istediğim sürdürülebilirlik için java-obc C/swift olması gerekliliğidir. Eğer bir firmam olsaydı daha bunları bilen elemanlar alırdım, çünkü ilerde bir sıkıntı yaşadığımda daha kolaylıkla eleman bulabilirim. Ama bahsettiğin mobil platformlardan bir sürü var ve hepsinin kullanım oranları da belli... Evde bireysel olarak bir şeyler yapmak istiyorsan ideal olabilir basitliği açısından ama profesyonel iş hayatında pek mantıklı bir çözüm değil. Zaten benim avrupada gördüğüm de bu yönde..
-
@ozgunlu;
Hocam bu JavaScript ile mobil uygulama yazma falan biraz fazla abartıldı. Bu konuları baya araştırdım. Gördüğüm bu şekil.
Web teknolojileri ile "native" uygulama geliştirmek pek mantıklı değil. @unbalanced diğer konuda baya şey yazdı.
Geliştirme modası mı diyeyim artık neyse şu şekilde;
1. Java/Swift ile normal şekilde geliştirme yapma.
2. Web uygulaması geliştirme
Yanlış bilmiyorsam, mesela bu PhoneGap(javascript) falan ile yazdığımız uygulamalar telefonlarımıza yükleniyorlar. Yani normal bir şekilde play.google.com 'dan falan indiriyoruz. Bu yöntem de artık pek tutulan bir yöntem değil hocam. Millet telefonlarının uygulama çöplüğüne dönmesini istemiyor(ben de istemiyorum). Bunun için web uygulamaları revaçta. Yani işte bir sunucuya üzerinde, normal web sitesi gibi, giren alete göre(responsive) render işlemi yapan web siteleri. Direkt tarayıcı üzerinden erişilecek. @furkiak 'ın yukarıda dediği şey işte. Daha akıllı web siteleri.
Yukarıda dediğim yöntemle javascript ile native uygulamalar yazmak biraz farklı yöntemler.
SkynetX tarafından 27/May/15 15:22 tarihinde düzenlenmiştir -
@unbalanced sürdürebilirlikten kastın neydi ? Mesela java da arayüz tasarlarken, eclipse de kırk takla atıyorum ama bu ui kısmını js ile yapsam çok daha kolay olur. bu durumda bir farklılık oluşur mu, hız açısından vs. ?
@SkynetX hocam zaten webview ile 2 dk da web sitesini android üzerinden uygulamaya çevirebiliyoruz da, benim ilgilendiğim kısım native seviyesinde.
Mesela delphi' de geliştirdiğim native uygulamalar, javada yazdığımdan daha ağır. ama kabul edilebilir seviyede. burda çıkış noktam olması açısından, bir gün delphi de takıldığımda js' ye geçmenin mantığı ne kadar doğru? burada da iki seçenek ile karşılaştım biri AngularJS diğeri React (bu ikisi ile ilgili bilgi verecek birisi yok mudur, çalışan ?)
Benim genel yazılım çerçevem, server tarafını Nosql yapı ve Node.js ile, araya web servis için Restful API ama client tarafında da JS kullanabilirsem tadından yenmez ama doğruluğunu bilmiyorum :)
-
JS'yi (native vs. hybrid performansı göz ardı ederek yazıyorum) şirket olarak tavsiye etmezdim. Çünkü:
1) JS kod standardı yok! Var ama bizde yok.
2) JS programcıları, PHP programcılarından daha beter... Doğru düzgün bilenini zor bulursunuz.
3) JS karmaşık ve kuralsız, hata yapma olasılığı çok. Çoğu zaman doğru düzgün çalıştığını sandığım kodun aslında saatli bomba olduğunu görünce şaşırıyorum.
4) Bir eleman ayrıldığında yerine yenisini bulmak, bulduğunun önceki kodları anlaması vs. zor.
Bireysel olarak JS yazmaktan çok hoşlanıyorum ama sadece html ile birlikte. Mobil platforma yazılım geliştirmenin çok uygun olmadığını düşünüyorum. -
Yeniharman in yazdigi 4. Maddeyi kast ediyorum..
evet tasarım olayı acayip zor, ben hala çok zorluk çekiyorum ama bu iş böyle yapılır bana göre. Ayrıca geleceğine yatırım yapmak isteyen js tabanlı teknolojiler yerine daha önce söylediğim dillere yönelsin. Çünkü bu tarz platformlar çok var ve ben çok gelecek görmüyorum.
dediğim gibi bireysel yapacaksanız ve çok bilginiz yoksa ideal olabilir.
Hız olayını bilmiyorum, ama objective c ile c# ile Yazdığım Uygulamaları karşılaştırınca obj c daha hızlı geldi bana ama tabi bunun için test yapmadım. Nitel Gözlem sadece
-
unbalanced bunu yazdı
Yeniharman in yazdigi 4. Maddeyi kast ediyorum..
evet tasarım olayı acayip zor, ben hala çok zorluk çekiyorum ama bu iş böyle yapılır bana göre. Ayrıca geleceğine yatırım yapmak isteyen js tabanlı teknolojiler yerine daha önce söylediğim dillere yönelsin. Çünkü bu tarz platformlar çok var ve ben çok gelecek görmüyorum.
dediğim gibi bireysel yapacaksanız ve çok bilginiz yoksa ideal olabilir.
Hız olayını bilmiyorum, ama objective c ile c# ile Yazdığım Uygulamaları karşılaştırınca obj c daha hızlı geldi bana ama tabi bunun için test yapmadım. Nitel Gözlem sadece
anladım hocam, teşekkür ederim :)
ben yazıcam zaten de firma adına, öyle bilelim istedik. nedir ne değildir. Araştırdıkça bu konu altında paylaşırım sizlerle de
-
Jquery mobile ile iphonedaki app şablonuna oturacak şekilde formatla htmlyi.
yani web değil ios programı gibi liste görünümü back buttonu vs ekliyebiliosun