folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Kabir Hayatı,Kabir Azabı

Kabir Hayatı,Kabir Azabı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    herseysanal
    herseysanal's avatar
    Erkek

Kabir Hayatı

Kabirlerde bulunan kimselerin tamamı "Berzah" hayatı ile diri olup;

* Bilirler,
    * Akıl ederler,
    * Duyarlar,
    * "Hiç şüphe yok ki, ölü defnedilip arkadaşları, yanından ayrıldıkları zaman; yanından ayrılırken cenazesini kaldırıp kendisini ahirete yolcu edenlerin ayak seslerini işitir. (6)
    * Peygamber efendimiz (s.a.v) Bedir'de öldürülen kâfirlerin içi taşlarla örülmemiş bir kuyuya atılmasını emretti. Ölümlerinden günlerce sonra gelip başında durdu ve son ferdine kadar, onları teker teker ey falanca oğlu falan şeklinde, isimleri ve babalarının isimleri ile çeğırarark onlara şöyle buyurdu: "Siz Rabbinizin size va'dettiği azabın hak olduğunu gördünüz mü? Hiç şüphe yok ki ben; Rabbimin bana va'dettiği zaferin hak olduğunu gördüm." Bunun üzerine Hazret-i Ömer; "Yâ Resulallah! Sen, leş olmuş bir kimselerle mi konuşuyorsun, dedi". Bunun üzerine Peyganber Efendimiz de cevaben : " Beni hak din ile gönderen Allah'a yemin ederim ki siz, beni onlardan daha iyi duymuyorsunuz dedi." (7)
    * Görürler,
    * Kendilerini ziyaret edenleri tanırlar,
    * Herhangi bir kul kardeşinin kabrini ziyaret edip yanında oturursa, kalkıncaya kadar, o ölü onunla arkadaşlık eder ve ona karşılık verir. (8)
    * Selam verenlerin selamlarını alırlar,
    * Bir adam, tanıdığı bir kimsenin kabrinin yanından geçtiğinde, ona selam verirse, selmını alır. Bir adam da tanımadığı bir kimsenin kabrinin yanından geçtiği zaman selam verirse o da, onun selamını alır. (9)
    * Birbirlerini ziyaret ederler,
    * Ölülerinizin kefenlerini güzel yapınız! Çünkü onlar, kabirlerinde birbirlerine karşı iftihar ederler ve birbirlerini ziyaret ederler. (10)
    * Dirilerden kendilerine ulaşan kötü haberlere üzülürler,
    * Hiç şüphesiz ölüye; evinde eziyet veren şey, kabrinde de eziyet verir. (11)
    * Amelleriniz, ölülere bildirilir, güzel birşey görürlerse sevinirler. Kötü birşey görürlerse; Allah'ım! Onlaru tâatına geri çevir derler."
    * Dua ederler,
    * Ölülere hayatta olanların amelleri onlara bildirilir, hayırlı bir iş görürlerse Allahü Teâlâya hamd edip sevinirler ve o hayrı yapanın hayırlı işlerinin artması ve hayırlı işlere devam etmesi için dua ederler. Kötü bir şeyle karşılaşırlarsa onları yapanlar için Allahü Teâlaya dua edip şöyle derler: "Allah'ım! Onları tâatına geri çevir ve bize hidayete erdirdiğin gibi, onları da hidayete erdir. " (5)
    * Tasarrufları vardır,
    * Allahü Teâlanın kudretiyle çok büyük işler yaparlar. Peygamber efendimiz, Hazret-i Cafer'in öldürülmesinden sonra bir gün şöyle buyurdu: "Bişe halkına, yağmurun yağacağını müjdeleyen meleklerin içinde Ca'fer'i tanııdım." (14)
    * Nimet görürler,
    * Nimet ve azab hem ruha hem vücuda olacaktır. Berzah aleminde bazıları ikram görürler kabirlerinde taptaze olarak namaz kılarlar, hac yaparlar.
    * Azab edilirler.
    * Peygamber efendimiz (s.a.v) kabir azabı ile ilgili şöyle buyuruyor: "Ölüleriniz defnetmeme endişem olmasydı; işitmekte olduğum kabir azabını, size de işittirmesi için Allah'a dua ederdim. (12)

__________________________________________________ _________________

Kabir Azabı

Her insan ister ölerek toprağa gömülsün, ister boğularak denizin dibinde kalsın veya yırtıcı bir hayvan karnında bulunsun veya yanarak külü havaya karışsın, mutlaka kabir hayatı geçirecektir.

Kabir azabının aslı, Dünya sevgisidir. Fakat şiddet derecesi ayrıdır. Azlığı, çokluğu Dünya sevgisine göre değişir. Azap, kalbin Dünyaya bağlanmasının sonucudur.

Kafirlerin kabir azabı, kıyamete kadar devam eder. Yalnız cuma ve Ramazan günleri kalkar. İtaat erbabı için kabir azabı yoktur. Ancak kabrin şiddet ve azametini hisseder. Asilere gelince bunlar için kabir azabı vardır. Ancak kıyâmete kadar devam etmez. Cuma günleri kalkar. Hatta cuma gecesi ölen asi, bir saat kabir azabı görür.
    Resulullah (a.s) buyuruyor:

* Kabir ahiret menzillerinin birinci menzilidir. Kişi ondan kurtulabilirse, ondan sonrakiler daha kolaydır. Ondan kurtulamazsa ondan sonrakiler bundan daha zordur, daha şediddir.
    * Kabir azabı haktır. Onlar kabirde azap çekerler, onların azabını hayvanlar işitir.
    * Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçedir veya Cehennem çukurlarından bir çukurdur.
    * Manzaraların hiçbiri kabir kadar korkutucu ve ürkütücü değildi!.

Resulullah (a.s) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında laf taşıyıcılık yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (a.s) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. Bunu gören ashap, niye böyle yaptığını sorduklarında: "Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur" buyurmuşlardır.

__________________________________________________ _________________
    Kaynaklar:
    1) Kimyayı Saadet, İmam-ı Gazali
    2) Ehl-i Sünnet İtikadı, Ahmed Ziyâüddin Gümüşhânevi, Bedir Yayınları
    3) Kütüb-i Sitte
    4) Şamil İslam Ansiklopedisi
    5) Tenviru'l Kulûb'tan Tasavvufun İncelikleri, Şeyh Muhammed Emin Erbili, Osmanlı Yayınevi, 1997
    6) Hadis-i Şerif, Buhari
    7) Hadis-i Şerif, Buhari ve Muslim
    8) Hz. Aişe r.a, Buhari ve Muslim, Hatib ve Asakir rivayet etmiştir.
    9) Hadis-i Şerif,Beyhaki ve Ebiddünya rivayet etmiştir.
    10) Hadis-i Şerif,Beyhaki rivayet etmiştir.
    11) Hadis-i Şerif,Deylemi rivayet etmiştir.
    12) Müslim, Hadis-i şerifin manası Tâc-ul-usûl kitabından alınmıştır. C.1.S.378
    13) Hadis-i Şerif, İbni Mübarek rivayet etmiştir.
    14) Hadis-i Şerif, İbni Adiy rivayet etmiştir.

"Söylesem Tesiri Yok ; Sussam Gönül Razı Değil."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolySeclorum
    HolySeclorum's avatar
    Erkek

Kabir azabı denilen şey, maddi alemin alışkanlıklarını tamamen bırakıp öteye ayak uydurmadır. Fiziki ortama uyum sağlamanı sağlayan bedeni bırakıp fiziki olmayan bir ortama geçmişsin,buraya alıştığın gibi orayada alışman gerek işte geçen süreye kabir azabı deniyo.

Birde "Kafirlerin kabir azabı, kıyamete kadar devam eder" denmiş. Yav ne alakası var, dini ne olursa olsun yada dini olmasın insan insandır.Gerçi yazının bütününede kendi inandığım düşünceler sebebiyle katılmıyorum da neyse,herkezin inancı kendine...

Her Hakkım Saklıdır
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    untouchables
    untouchables's avatar
    Erkek
    HolySeclorum bunu yazdı:
    -----------------------------Birde "Kafirlerin kabir azabı, kıyamete kadar devam eder" denmiş. Yav ne alakası var, dini ne olursa olsun yada dini olmasın insan insandır.Gerçi yazının bütününede kendi inandığım düşünceler sebebiyle katılmıyorum da neyse,herkezin inancı kendine...
    -----------------------------
       peki kardeş dinin ne o zaman ?

You set up her pickle which you loved
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gfb_soldier
    gfb_soldier's avatar
    Erkek
    milletin dinini sorgulamayın sakın !  herkez kendine müslüman .Her kez yaotıklarının karşılıklarını alacak . kimin neye inandıgı bu noktada önemli deil

http://twitter.com/#!/yasiinergul
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tuna
    Tuna's avatar
    Erkek
    mülk suresini devamlı okumaya çalışın. en fazla 6-7 dakikanıza malolur.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EmiRReiS
    EmiRReiS's avatar
    Erkek
    Güzel paylaşım sağol, cuma namazındaki vaazda bunun üzerineydi, oradan mı esinlendin :)

.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    muhabbet_fedaisi
    muhabbet_fedaisi's avatar
    Erkek

Sanal kardeş paylaşımın için sağol.

HolySeclorum kardeş senin inandığın değerler neler ki böle muğlakta kaldın. farklı bişeyler varsa bizde öğrenelim.

ümit kesilirse hayat biter, ümitsizlik hayatı zehirler, keder hayat damarına vurulan bir neşterdir.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Erkek
    amün

Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ebulmadi
    ebulmadi's avatar
    Erkek

Dostum bu şekilde verdiğin bilgi için allah razı olsun.çok faydalı bir paylaşım.açıklamayı okurkende dikkatimi çekti

küçüksu dökerken çok sakınmalı.bunu birçok kişi göz önüne almıyor.küçüksu dökerken üzerimize en ufak sıçraması çok büyük günah olarak biliiyorum.bende bunu faylaşmak istterim dostlar.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Erkek

HolySeclorum bunu yazdı:

Birde "Kafirlerin kabir azabı, kıyamete kadar devam eder" denmiş. Yav ne alakası var, dini ne olursa olsun yada dini olmasın insan insandır.Gerçi yazının bütününede kendi inandığım düşünceler sebebiyle katılmıyorum da neyse,herkezin inancı kendine...

cvp olarak, untouchables bunu yazdı:

peki kardeş dinin ne o zaman ?

bu da aynı yazıya cvp olarak, muhabbet fedaisi bunu yazdı:

HolySeclorum kardeş senin inandığın değerler neler ki böle muğlakta kaldın. farklı bişeyler varsa bizde öğrenelim

size ne?!

Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    muhabbet_fedaisi
    muhabbet_fedaisi's avatar
    Erkek

sayın fistan kardeş.

ben burda yanlış birşey biliyorsak paylaşlım demek istedim (farklı bişeyler varsa bizde öğrenelim) . seni tam olarak tanımıyorum ama son çıkışın da espiri olsun diye yaptığına inanıyorum. çünkü biz burda topluluğuz bir birimizi yanlışları karşısında uyarmalı ve dpğruları olduğunda ise takdir etme liyiz. sen bu meseleyi iyi kavrayamamışsın ki anlamaya çalışılan meseleye saygısızlık yapıyorsun...... 

ümit kesilirse hayat biter, ümitsizlik hayatı zehirler, keder hayat damarına vurulan bir neşterdir.
Toplam Hit: 2100 Toplam Mesaj: 16