folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder Kablosuz Sinyaller Neden Karışmaz?



Kablosuz Sinyaller Neden Karışmaz?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2004
    Erkek

    Abi sen niye hep küçük fontla yazıyon?


    while (1<2)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MbK
    MbK's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    anlayabileceğiniz cinsten söyleyim.

    frekansların konuştukları diller aynı ancak konuşacakları kaynaklar bellidir.

    yani iki telefon arasında dosya gönderirken kimin kime dosya göndereceği bellidir.

    bu yüzden de iki farkı telefon kendi aralarında dosya gönderirken yakınlardaki diğer iki veya biçok telefon dosya gönderip sohbet edebilir.

    frekanstan çok iletişimin katmanları vardır.

    bu her elektronik cihaz için de geçerlidir.

    networkler nasıl birbirine bağlanır falan diye araştırırsanız anlarsanız.

    tüm mesele de 0 ve 1 leri konuşturmaktan başlar.

     


    Çok özel kadınlar tanıdım. Bana hayatı onlar tanıttılar...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asiminnesli
    asiminnesli's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mart/2010
    Erkek

    frekans meselesi mesela senin makinan 34  MHz i alglyor ve bu senin radyon olsun o cihaza 35 MHz de geliyor ama islemiyor onlari sadexe 34 onu ilgilendiriyor nasil algiliyor dersen tam bilmiyorum wireless dede atiyorum tum aglar 40-50 arasinda tarrken 40-50 arasindakilere bakiyor sonra sen x i seciyorsun onu frekansi 34.2 mesela makinana 34,2 yi algila diyor makina da onu algiliyor radyolarda fm farkli burdan gelir


    I am Jack's inflamed sense of rejection
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cicosz
    cicosz's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2005
    Erkek
    wm-t bunu yazdı

    Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır düşünüp bulamadım şunun cevabını. Bu radyo dalgaları hepsi elektromanyetik dalga. Havada binlerce farklı dalga var wireless gsm radyo vs. Bu dalgalar nasıl olur da birbirine karismaz.

    Alıcı bunları nasıl ayırt ediyor. Mesela binlerce telefon var. Hepsi de aynı frekansta çalışıyor. Bazı istasyonu bunları nasıl ayırt ediyor.

     

    frekans bantları çoğu için ayrı o yüzden karışmıyor. ama analog haberleşme sistemlerinde sinyal karışabiliyor çunku orda frekans bandı sınırlı geçişlerde örtüşme oluyor örnek telsiz. cep telefonlarında ise sayısal haberleşme teknikleri kullanıldıgı için frekans sıçraması yaptırıyorlar bu sayede çok abone görüşebiliyor. senin telefonun saniyede yaklaşık 150 farklı frekansa atlıyor bu da karışmayı önlüyor ve verimliliği arttırıyor. şöyle bir örnek de vereyim. 900 mhz lik bir işaretin var sen bunu almak için 900 mhzlik alıcın olması lazım yani 1800 mhzlik alıcın varsa bu sinyali alamazsın bu da karışmayı önler. başka bir örnekle de şöyle söyleyeyim. 900 mhz lik a ve b alıcın var ve 900 mhzlik sinyalin var. a alıcısı a5 algoritmasına göre tasarlanmış b alıcısı ise b5 e göre. ikisinin de frekansı aynı ama alıcı yapısı farklı. sen sinyali a5 e göre kodlayıp yollarsan a alıcısı alır. b5 yapıp yollarsan b alıcısı alır.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Florenzi
    Florenzi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Şubat/2006
    Erkek
    Olgunisik bunu yazdı
    Şifeleme var, mac adresi var gibi şeyler yazanlar bilsinki çok fena çuvalladınız. Normaldir,birçoğunuz hiç analog telsiz kullanmadınız hep dijitaldesiniz. Fm radyoda yada ortadalga radyoda şifremi varki karışmıyor? Olay şifreleme bimemnede değil. Analog telsizler (pmr ler, cw halk bandı telsizleri,walkie-talki tenen oyuncak telsizler, gemi telsizlerinin %90 ı ve diğerleri. )Telsiz haberleşmesinde ağırlığa sahiptir ve herhangi bir şifre vb.içermezler. Ayrıca şifrelenen şey radyo sinyali değil onun taşıdığı bilgidir.
    Sorunuzun cevabı fizik kuralları içerisindedir. Sinyaller karışırlar hemde acayip karışırlar. Alıcılar filtreleme yaparak kendi frekanslarındaki sinyali alır, diğerlerini bastırırlar. çok mu uçuk geldi? örnekleyebilirim.
    -ışık. Beyaz ışık. Aslında 3 ana rengin karışımıdır. Işıkta siyah renk olmaz o kadar. Bu karışımdan filtre kullanarak istediğin rengi seçebilirsin. Tv kumandanın ışığı vardır. Sen kumandada bir tuşa bastığında kızılözesi bir ışık yayar. Odada başka ışıklar (tavandaki lamba, tv nin ekranındaki ışık, bilgisayar ekranının ışığı vb...) varken nasıl olurda alıcı sağdece senin kumandanın ışığını alıyor. Tv, uydu vb. lerin alıcılarının önünde kırmızımsı bir filtre vardır. Yaklaş ve gör. Tabi sağdece o değil alıcı elektronik devre (ki genelde led dir) belli dalga boylarındaki ışığa hassasiyet gösterir. Dalga boyuda frekans demektir. Bu arada kumandanın ışığını görmek isteyenler cep telefonunuzun fotograf çekmeye ayarlayıp kumandayı da telefonun sensöre çevirsin ve herhangi bir tuşa bassın.
    Başka örnek ekolayzer cihazlarıdır. Sen ses duyarsın sonra dersinki bass ları arttıracağım bas düğmesini çevirirsin. Dikkat ettiyseniz ekolayzerde her düğmenin frekansı vardır. Tizleri arttıracaksan khz lerde basları arttıracaksan 200 hz altındaki düğmeleri çevirirsin. Duyduğun ses karışımdır. Sanatçı,davul, klarnet artık ne varsa sesleri birleşir tek olur.
    insan kulağı iyi bir filtredir. Bir bebek 5 kişinin konuştuğu ortamda annesinin sesini algılayarak annesine dönebilir. Uyuyan bir anne yanında uyuyan kocasının horuldaması yada başka sesler arasında ağlayan bebeğinin sesini duyunca uyanabilir.
    Yada penguenler. 500000 penguen sesinin arasından yavrusunun sesini tanır ve onu yani yavrusunu bu şekilde bulur. Bize göre ise yarım milyon penguen kafa s.kmektedir.
    Liste uzun. özelte sinyaller ister radyo ister ses isterse ışık karışırlar ama tüm alıcılar filtre yaparak kendi sinyallerini diğerlerinden ayrıştırırlar.

    Bilgin.icin sagol


    Tek Yol Atatürk 1881 - ∞
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2005
    Erkek

    super yazi anlatimlar icin cok tesekkurler


    delimiyim ben?
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek

    peki arada sırada karışmasının sebebi nedir örneğin bazı telsizlerin radyolara karışması farklı 2 frekanstaki telsizin karışması vs vs 


    Emekçiler ekmeklerini, emeklerinin karşılığı olarak ve önlenemez tarihi sürecin sonucu olarak mutlaka kazanacaklardır. Şüphesiz bu, zorlu bir dönemdir kısa vadeli ve göreceli yenilgilerden geçer.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ocak/2009
    Erkek

    bu konu forumda çığır açar.

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DjBlueMaN
    DjBlueMaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Mart/2003
    Erkek

    10 kişilik bir aile ortamında olduğunu varsayalım,sen gözlerini kapasan ve içlerinden biri sana adınla seslense kim olduğunu hemen anlarsın demi,alıcı ve vericilerde bu şekilde çalışır :))))

    Bazen karışıklık olmuyor mu oluyor,10 kişilik aile ortamında birileri müzik player ın sesini son ses açar ve sana seslenen kişiyi bastırırsa müziğin sesi bu defa duymakta zorlanacağın için müzik daha ağır basacaktır.Tıpki yüksek gerilim hatlarının radyoları etkilemesi gibi.

    Gecenin 4 ünde ancak bu kadar ı çıkıyor benden :)))


    Haşa Zulmetmez Kullarına Hüdası, Her Kulun Çektiği, Kendi İşinin Cezası!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek
    SeRDaR bunu yazdı

    peki arada sırada karışmasının sebebi nedir örneğin bazı telsizlerin radyolara karışması farklı 2 frekanstaki telsizin karışması vs vs 

    Farkli 2 frekanstaki hicbirsey birbirine karismaz hocam. Yayin yapildiktan sonra sinyalin harmoniklerinden dolayi yahut sinyalin basina gelenlerden dolayi, sinyalin frekansi baska birinin frekansina kaymistir. Buna diger postumda da bahsettigim gibi "Interference" denir. iletisimcilerin bas belasi bir olgudur. 

    Bunun haricinde, Frekans spektrumun haberlesme icin kullanilan frekans araligi 1 megahertz - 2000 megahz olarak FCC (Federal Communications Commission) ve Avrupa tarafindan belirlenmistir. Bu frekans araligi da kendi arasinda ulkemizde Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) tarafindan UltraHigh Frequency(UHF), VeryHigh Frequency(VHF), FM Radio, AM radio vb. birsuru araliga daha bolunmustur.

    Ticari ve halka acik frekanslarda yayin yapmak isteyenler vergisini algisini herseyini odeyip radyosunu Tv sini kurar, kendisine tahsis edilen frekansta yayinini yapar. Onun frekansina giren suc islemis olur. BTK yakana yapisir.

    Ayni sekilde askeri amaclar icin kullanilmak uzere de bir frekans araligi da GenelKurmaya tahsis edilmistir. Bu frekans araligi halka acik degildir ve suctur.

    Amator telsizcilerin, kisa mesafe radyo yayini yapan topluluklarin kullanacagi bir frekans bandi da mevcut bu aralikta. Bedavadir. Ve bu yuzden habire birbirlerine karisirlar. Polis telsizleri de analog ve bir zaman sifresiz amator telsizler oldugu icin birbirlerine karisirlardi. 

    Telefonlar ve network agi ile yapilan butun kablosuz haberlesmelerde security protocolleri uygulanir ve bilgi sifrelenerek tasinir.

    Bluetooth, infraRed gibi kisa mesafe iletisiminde karisma bu yuzden yoktur. Kisa mesafede basina bisey gelmez sinyalin. yine de bunlarda da security protokolu vardir. 

     


    All I need is a possibility.
Toplam Hit: 4755 Toplam Mesaj: 39