Kaddafi Ve Türkiye

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Melik
    Melik's avatar
    Erkek

Yıl 1974... Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan hemen sonraki günler... Türk Silahlı Kuvvetleri adaya başarılı bir çıkarma yapmış ve oradaki Türkleri kurtarmıştı.
    Onuru kırılan Yunanistan ayaktaydı. Türk-Yunan savaşı her an patlayabilirdi.
    Türkiye’nin böyle bir savaş için silahlı kuvvetleri hazırdı ama ciddi silah eksikliği vardı. Taner Baytok o dönemde NATO’da görevli bir diplomattı.
    Türkiye, İran ve Irak’a silah için başvurdu. İran biraz oyaladı, sonra uyduruk bazı malzemeler gönderdi.
    Irak ise “Sizin istedikleriniz bizde yok. Ama Libya’da var” dedi.
    Dışişleri, Libya ile hemen ilişki kurdu. Libya, Kaddafi’nin kapattığı ABD üssünde bol miktarda silah ve malzeme olduğunu, bunları gönderebileceklerini bildirdi.
    Kısa bir süre sonra da 4 uçak dolusu silah ve malzeme Türkiye’ye gönderildi.
    * * *
    O sırada Ecevit iktidardaydı. Hasan Esat Işık Milli Savunma Bakanı’ydı. Işık, Taner Baytok’u çağırıp Kaddafi’ye teşekkür mektubu gönderileceğini bildirdi.
    “Sen atla Libya’ya git ve yeni silah isteğimiz de olduğunu ilet” talimatı verdi.
    Genç diplomat bakana şu öneride bulundu: “Efendim, gönderilen ve yeni alacağımız silahların parasını da vereceğimizi bildirelim.”
    Bakan bu öneriyi kabul etti ve Baytok Libya’ya uçtu.
    Baytok Libya genelkurmay başkanına Türkiye’nin silahların parasını ödemek istediğini iletti ve yeni silah isteğinde bulundu.
    Libya Genelkurmay Başkanı “Sizden para almayız. Depolarda ne kadar silah, malzeme varsa hemen gönderelim” dedi.
    Heyetteki Türk subaylar üsse giderek işe yarayacak silah ve malzemeleri belirledi. Bunlar 4 DC 9 uçağına yüklenerek Türkiye’ye gönderildi.
    Her şey Kaddafi’nin kesin emri ile olup bitivermişti.
    “Kaddafi’nin çevresi öyle kalabalık ki, sokulmak olanaksız. İte kaka yol açtık ve Deniz Baykal’ı Kaddafi’nin yanına götürdük.
    Kaddafi, Baykal’a iltifatlarda bulundu. Türklerle gurur duyduklarını söyledi. ‘Birkaç gün kalın, konuğum olun’ dedi ve ertesi gün saat 10.00’da randevu verdi.
    Ertesi gün gittik. Deniz Bey Kaddafi’ye Kıbrıs harekâtını anlattı.
    Kaddafi ‘Neden tamamını işgal etmediniz?’ diye sordu, sonra da ‘Eğer Yunanistan kıpırdarsa size elimizden gelen bütün yardımı yaparız’ dedi.
    Libya lideri, Baykal’dan ‘Ben askerlerle yemek yiyeceğim. Siz de gelin ve onlara Kıbrıs harekatını anlatın’ diye ricada bulundu.
    Baykal ‘Sevinerek kalırız ama uçağı kaçırırız’ dedi. Bunun üzerine Kaddafi ‘Önemli değil, benim uçağımla gidersiniz’ deyince kaldık.
    Sonra Türkiye’ye Kaddafi’nin ucağıyla döndük.
    Ben bir diplomat olarak Türkiye’nin çok zor günlerinde Kaddafi’nin gösterdiği bu dostluğu hiç unutamam. Bunu bir vefa borcu olarak anlatıyorum.”
    Evet o dönemde Kaddafi hiçbir ülkenin yapmadığını yapmıştı Türkiye için.

--

Nette gördüm doğrumu ne İçim sızladı bir an :/

Profil fotoğrafndaki begenme sayısını popülerlikle eşdeger kılan bir ülkede yaşıyoruz
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    scuderia
    scuderia's avatar
    Erkek

erbakan başbakanken libya ziyaretinde kürtlere neden bağımsızlıklarını vermiyosunuz diye fırçalayanda kaddafiydi 40 yıl demir yumrukla yönetti ülkesini ama artık zamanı doldu halkına boş yere acı çektirmeye hakkı yok...

l enfer c est les autres Sartre ...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    onur35
    onur35's avatar
    Erkek

tırnak içindeki konuşma cümleleri doğrumu bilmiyorum ama o dönmede hiç bir ülkenin yardım etmeyip tek yardım sağlayan ülkenin libya olduğunu biliyorum.sağlam kaynakladan okumuştum.

Türkiyenin  nato kuvvetleriyle Libya operasyonundaki iş birliği:mantıken ve ülkenin çıkarı için doğru,ama duygusal açıdan ve bakılırsa nakörlüktür.Ülke yönetimi de duyusallık ile yürütülmediği için doğru olduğu kanısındayım.

Tedariksiz sıçmaya giden domala domala taş arar...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahref156
    tahref156's avatar
    Erkek

Yaşasın Kaddafi. 

🥒
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pegasus
    Pegasus's avatar
    Erkek

kaddafi ortada top gibi dönüp duruyor. libyayı turklere bırakmayacagız. sonra yok o ata sözüydü bundan önce de dedelerimize giydirdi. barbaros hayrettin paşaya söylediklerini google bulabilirsiniz

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Erkek

Her şeyi tek bir değişkene bağlamayın Kaddafi çok kurnaz bir adamdır ayrıca kıbrıs harekatında arabistandan da yardım yapılmış bir kaç ülkede yardım sözü vermiştir gel gelelim Kaddafi nin yardım meselesine o adam Dünyada ki tüm karışıklıklara yardım ediyor Hindistana Afrikada çetelere devletlere latin amerikaya heryere bizede eli değmiş gel gelelim çokta kara kaşımıza gözümüze sevdiği söylenemez. Biz belki duygusal düşünüyoruz lakin hiç bir devlet başka bir devlet için duygusal düşünmez çıkarı dışındaysa ezer geçer o kadar.

tahribat.com a can feda
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fuhrer45
    fuhrer45's avatar
    Erkek

kaddafinin kurnaz olduğu kadar deli olduğunu da unutmayalım ayrıca bu adam nesli tükenen kelaynaklar gibi...

artık dünya amerikanın istediği liberal kıvama yaklaşıyor...

uzun uzun anlatmak isterdim bu olayları; fakat sözün özü kaddafiden açılmışken bu adam Türkiye'ye ve zor durumda olan ülkelere işte bu günler için yardım etmiştir ve karşılığını kat ve kat almakta...

Her Zaman Bir FUHRER Olacak....
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antiochia
    antiochia's avatar
    Erkek

40 Yıl da neler yaptığı yada yapmadığı tartışılır.

Fakat ülkedeki yaraltı zenginliği olmasa kaddafinin adam olmadığı çok daha önceden anlaşılırdı.

Okuyarak Adam olabilirsin Ama İNSAN Olamazsın
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    griffin
    griffin's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Evet dogru ve sonra abd türkiye üzerinden libyayı bombaladı kaddafinin oglu öldü.

Türkiye, kendisine din olarak Kemalizmi almış, başka hiçbir dine hayat hakkı tanımayarak kitlelere zorla dikte ettirmiştir. Oysa en üst belirleyici İslam'ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir." -Recep Tayyip Erdoğan
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeyrekli
    zeyrekli's avatar
    Erkek

Libya ile ilişkilerimiz bilindiğinden çok ama çok daha köklüdür. Sömürge edinmekte hayli geç kalan Ve mussolini'nin faşist idaresindeki İtalya Osmanlı'nın uzun zamandır elinde olan Libya'ya ilk çıkartmasını yapar ardından 1. dünya savaşının başlaması sebebi ile Osmanlı Libya 'dan tamamen çekilir (kısaca) Bu tarihten sonra çook uzun yıllar süren bağımsızlık savaşı verir hemen hemen Kaddafi başa geçinceye kadarda bu şekilde devam eder.İtalya Libya 'ya ilk çıktığında hesapları 15 gün içerisinde tüm ülkeye hakim olmaktı 20 yıl süren bir bağımsızlık savaşı yapıldı bu direnişin başında İslami bir örgüt yapısı vardı. (bu imkansızlıklar içerisindeki direnişe 2 ciddi darbe de yine o dönemlerde bizden geldi)Yani Osmanlı dönemindeki refah ve huzuru hep ararlar ve bu dönemide Türkler'ide Atatürk'üde saygıyla anarlar ciddi bir bağları vardır. Deli gözü ile bakılan Kaddafi Libya daki aşiretleri bir araya getirebilecek ve başına geçebilecek zeka ya sahip bir yönetici ve evet bir ton tasvip etmeyeceğimiz yöntem ile uzun yıllardır diktatörlüğünü korusada Libya üzerinde Türkiye üzerinde gözü olanlardan daha fazla ülke var ve kaddafi nin varlığı onca yıldır bu ülkeleri Libya'dan uzak tuttu. Her ülkenin içinde bulunduğu şatlarla olayları değerlendirmemiz gerekir acaba Kaddafi'den sonra ülke ne hale gelecek halkınamı yoksa başka ülkeleremi hizmet edecek?? Bu konuda Çöl Aslanı (Ömer Muhtar) isimli film şiddetle tavsiye edilir.

kısa bir tarih bilgisi:http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=2924

Bilmem kaç bin (artık bilmiyorum) özgün makale referansı ile makale yazarlığı.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExpirE
    ExpirE's avatar
    Erkek

Atatürk emperyal italya nın elinden libyayı kurtarmak için gözünden oluyordu şimdi olana bak :S Ölüyordu neredeyse defalarca düşman tarafından libyada ölümden döndü sahte gazeteci kimlikleriyle başarıya ulaştı ne diyim ben ya :S

"bea"
Toplam Hit: 5854 Toplam Mesaj: 41