Kentsel Dönüşüm Hk.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liarhack
    Liarhack's avatar
    Erkek

Selamlar müritler 

Fatih’teki ev kentsel dönüşüme giriyor. Bizim bina ve yan parseldeki bina birleşiyor, toplamda 5 kat olan apartman 7 kata çıkacak. Üst iki katı müteahhit alacak, süreç de ortalama 12-16 ay sürecek gibi duruyor.

İki farklı teklif var.

Birincisi sabit fiyatlı: metrekare fiyatı 28.000 TL + %1 KDV + otopark harcı. Yani fiyat sabit, kur artsa da değişmiyor. 95 metrekare için yaklaşık 2 milyon 800 bin TL tutuyor, devlet desteği 1 milyon 750 bin TL olduğu için cebimizden yaklaşık 1 milyon 50 bin TL çıkıyor.

İkincisi endekse bağlı model: burada metrekare fiyatı 23.000 TL ama TÜİK inşaat maliyet endeksine göre artabiliyor. Aynı 95 metrekare için 2 milyon 185 bin TL yapıyor, devlet desteği düşünce 435 bin TL kalıyor. Ama inşaat 16 ay sürüp tüik verilerine maliyetler yüzde 30 artarsa, bu fark yaklaşık + 655 bin TL oluyor, yani toplamda yine 1 milyon civarına geliyor.

Ödemeleri de taksitli olarak %30 - %20 - %30 - %20 şeklinde istiyorlar.

Özetle, biri pahalı ama garanti, diğeri ucuz ama devalüasyon olursa şapa oturma durumu var. Ne yapsam karar vermedim.

www.tithack.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Erkek

Her şeyden ziyade diğer komşular ne istiyor ? Yıkılmasını isteyenler çoğunluk olsa bile diğer kalanlar para vermezse mahalle sakinlerine bedavaya otopark açmış olursunuz. :D

Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı. :(
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liarhack
    Liarhack's avatar
    Erkek
    mkyb bunu yazdı

Her şeyden ziyade diğer komşular ne istiyor ? Yıkılmasını isteyenler çoğunluk olsa bile diğer kalanlar para vermezse mahalle sakinlerine bedavaya otopark açmış olursunuz. :D

O aşamalar geçtik hacı. Bina yıkılacak, karotlar alındı tahliye yazısı geldi. Yan bina da ufak bir şerh muhabbeti var onun haricinde pek sorun yok gibi.. Otopark olursa 10 metrekarelik konteynır koyar, kentsel dönüşüm sürecinde değnekçilik yaparız :D 

www.tithack.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

maltepe de 20 yıldır uğraşılan kentsel dönüşüm sonunda uzlaşıldı yapılacak ancak elli müthait elli sözleşme sonrası sabit fiyat

380 peşinat yarısı bizden kalan ödemlerde inşaat bittikten 2 yıl sonra taksitli olacak şekilde anlaşıldı her daire nin metre kareye göre maliyeti farklı olsada bizim cebinizden toplamda 1.380.000 tl gibi birşey çıkacak daire için.

bu kentsel dönüşümde apartmanda oturanlara ve ada bazında tek tek apartmanlara söz hakkı düşmemesi lazım.

devlet gelecek kimseden talep gelmese bile kontrolünü yapacak tüm apartmanları her 3 senede bir

riski gördüyse hemen karot oda sıkıntılı ise devlet kendisi ihaleye verip bir müthait e hemen işi başlatmalı

aq istambulun yarısı kefeniyle uyuması lazım şahıslara bırakmaması lazım devletin bu işleri

bina çürük adam metre kare beğenmiyor , ölünce nerene sokacaksın o fazladan 2mt yi

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SaNaL_AjaN
    SaNaL_AjaN's avatar
    Erkek

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Insaat-Maliyet-Endeksi-Ocak-2024-53671%20#:~:text=T%C3%9C%C4%B0K%20Kurumsal&text=%C4%B0n%C5%9Faat%20maliyet%20endeksi%2C%202024%20y%C4%B1l%C4%B1,i%C5%9F%C3%A7ilik%20endeksi%20%103%2C46%20artt%C4%B1

Tuik verileri fikir veriyor ancak ben olsam hiç riske girmez öder keyfime bakardım.Türkiye'deki en büyük sıkıntılardan birisi inşaat bitiş tarihi net olarak belli olamadığı için sizin maliyetler de arta ihtimali çok yüksek olacaktır.İnşaat bitmediği için ağzınızın tadı kaçacak ama diğer türlü sadece ödeme gününü hesap etmiş olursunuz.12 ile 16 ay ortalama %30 sürenin artma ihtimali demek.Süreç arttıkça maliyetlerde aynı oranda artıyor maalesef.

Soruyu direk yapay zekaya sordum;

. Sabit fiyatlı model (28.000 TL/m²)

Avantajları:

• En büyük artısı riskin tamamen müteahhite geçmesi.
      Yani kur, demir, çimento, işçilik ne kadar artarsa artsın, sen sabit kalıyorsun.

• Devlet desteğiyle birlikte cebinden çıkacak miktar baştan belli.

• İnşaat süreci uzasa bile ek ödeme çıkmaz.

• Finansal öngörü kolay — kredi kullanacaksan veya nakit planlıyorsan rahatlık sağlar.

Dezavantajları:

• Başlangıçta daha pahalı.

• Eğer enflasyon düşer veya maliyet artışları beklenenden az olursa, fazladan ödemiş oluyorsun.

• Müteahhit sabit fiyatla riske girdiği için, bazen kaliteyi kısmaya çalışabilir (özellikle malzeme tarafında).

🔹 2. TÜİK endeksli model (23.000 TL/m²)

Avantajları:

• Başta çok daha düşük maliyet — nakit akışın rahatlar.

• Eğer TÜİK endeksi beklenenden az artarsa (örneğin %10 civarında kalırsa), %20-25 arası bir avantaj yakalayabilirsin.

• Müteahhit maliyet artışlarını sana yansıtabildiği için, kalite kısmaya meyilli olmaz.

Dezavantajları:

• TÜİK endeksi genelde “ılımlı” görünse de, son 2 yılda inşaat maliyet endeksi ortalama %55-65 yıllık artış göstermiş durumda.
      16 ayda %30 artış oldukça makul, hatta düşük bir tahmin.

• Artış oranı belirsiz — 1 milyon farkla başlasan da sonunda 1.1-1.3 milyona çıkabilir.

• Kur sıçrarsa, TÜİK endeksi de 2-3 ay gecikmeli ama kuvvetli bir şekilde artar.

🔹 3. Finansal gerçeklik (bugünkü Türkiye koşullarında)

• Enflasyon ve döviz yönü 2025 için hâlâ yukarı eğilimli.

• TÜİK inşaat maliyet endeksi 2024’te %60 civarında artmış durumda (yani 16 ayda %30 senaryosu iyimser bile olabilir).

• Bu da endeksli modelin büyük ihtimalle sabit modele çok yaklaşacağı anlamına geliyor.

🔹 4. Kısacası:

Kriter Sabit Fiyat TÜİK Endeksli
    Başlangıç Maliyeti Yüksek Düşük
    Risk Düşük Orta-Yüksek
    Öngörü Kolay Belirsiz
    Kârlılık (düşük enflasyonda) Düşük Yüksek
    Kârlılık (yüksek enflasyonda) Yüksek Düşük
    Psikolojik Rahatlık ⚠️

🔹 5. Ben olsam?

• Eğer nakit gücün yeterliyse (1 milyon TL’yi sıkışmadan çıkarabiliyorsan):
      Sabit fiyatlı modeli seçerdim.
      Çünkü Türkiye’de 16 ay boyunca inşaat maliyetlerinin sabit kalma ihtimali yok denecek kadar az.
      Sabit model seni kur, enflasyon, malzeme artışı riskinden korur.

• Eğer nakitte zorlanıyorsan ve riski göze alabiliyorsan:
      Endeksli modeli seç ama TÜİK endeksinin her ay açıklanmasını takip et.
      Gerektiğinde müteahhitle erken ödeme pazarlığı yap (örneğin ilk %30-50’yi peşin ödeyip sabitleme iste).

SaNaL_AjaN tarafından 30/Eki/25 01:03 tarihinde düzenlenmiştir

Antalya'da Emlakçı parçası :)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tuzlu Kahve
    EricNorthman
    EricNorthman's avatar
    Erkek

Konuyu baltalamayayım ama bende bir soru sormak istiyorum.

Kayınvalidenin oturduğu bina kentsel dönüşüme gidecek bir mütehahit ile. 
    Noter sürecinde bende olacağım. 

Projeye bakım tamam bu doğru proje evet sözleşme bu diyeceğiz anladığım kadarıyla onaylatacağız. 

Ama ilk defa giriyorum bu işe dikkat etmem gereken bir şey var mı? 

Bu plandan niye profil resmi değişmiyor
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek
    EricNorthman bunu yazdı

Konuyu baltalamayayım ama bende bir soru sormak istiyorum.

Kayınvalidenin oturduğu bina kentsel dönüşüme gidecek bir mütehahit ile. 
    Noter sürecinde bende olacağım. 

Projeye bakım tamam bu doğru proje evet sözleşme bu diyeceğiz anladığım kadarıyla onaylatacağız. 

Ama ilk defa giriyorum bu işe dikkat etmem gereken bir şey var mı? 

sözleşmenin son halini yapay zekaya yorumlatıp dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir diye sor.

en önemlisi bitirme sigortası olup olmaması.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Metanet
    Metanet's avatar
    Erkek
    mkyb bunu yazdı

Öyle bir şey yok artık hocam, vermiyorlarsa önce kat maliklerine, sonra piyasaya ihaleye çıkar.

Burda cok felsefi bir yazi yazdigini dusun , ne sen yorul ne de ben yorulayım. İş yapılmayacaklar listem : hipokondriyak
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Erkek

Hiç anlamam ama  ben olsam , sabit fiyat uzun ödeme seçerim . 

$ 80 üzeri atarsa  taksitler  beleş kalır .

Minimalist Değilim, Tembelim ( Artık yazmanın anlamı yok, açık hedef oluyoruz. Konuşarak, yazarak, kumda siyasetçilik oynayarak yapılabilecek şeyler bitti.)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chaoser
    Chaoser's avatar
    Erkek

Şu an ki durumları bilmiyorum ama maltepe de ki evimiz 6 sene önce kentsel dönüşümde bitti 2  kat ekstra vardı hiç para ödemedik.  normalde de hiç ekstra olmayan evler  2 3 milyon bandına yaptırıldığını duymuştum o yüzden zarardasınız gibi geldi.

fatihte  ne tarafta sonuçta oralar hep dip dibe eğer anlaşabiliyorsanız adayla anlaşın topluca girin odunluklar bahçeler vs varsa m2 düşmeden 2 kat kapalı otoparklı bir projeye girin. 

Chaoser tarafından 30/Eki/25 13:26 tarihinde düzenlenmiştir

dünyada en güzel 3 şey vardır; et yemek, ete binmek, etin içine et koymak.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kroo
    kroo's avatar
    Erkek

hocam müsait olunca projeyi de paylaşsana

bu dünyada da öbür dünyada da yanmanın yolu plajdan geçer
Toplam Hit: 826 Toplam Mesaj: 16
kentsel dönüşüm