Kişisel Sorun Mu - Kişisel Zaaf Mı ?
-
Evet gençler ve kendini genç hissedenler. Ya da yaşı kemale erenler. Duygusallar, vurdumduymazlar, şizofrenler, sapıklar, eşcinseller, çömezler, yeniler, eskiler, aşıklar, deliler ve bilimum hayatın tekme tokat giriştiği tahribat.com ailesi.
"Kişisel sorun" denen olguyu tartışmaya açmak istiyorum.
Üreme, barınma ve beslenme dışında insanoğlunun temel bir sorunu olduğuna inanmıyorum. Çünkü bir şeyin sorun haline gelebilmesi için onu toplumsallaştırmamız gerektiğine inanıyorum. Ve bunun dışında kalan herşeyin insan egosu, hırsı ve zaafı olduğunu düşünüyorum. Ve nedendir bilmiyorum birinin çıkıp bunun böyle olmadığına beni inandırmasını istiyorum.
Evet benjamin söz sende ?
-
Bruce Lee Philosopy... Belki bazı yanıtlar bulabilrsin usta:
http://www.youtube.com/watch?v=j3BKnmtlMco
-
Her toplumsal sorunun altında saydığın 4 temel sorun var aslında.Kişi toplum tarafından beğenilmek ister beğenilmeyince bunu sorun eder.Ama toplum diye birşey olmasa bunu sorun etmez.Beğenilmemenin yarattığı mutsuzluğun arkasında aslında temel korkular var.Başarılı biri olmazsam karşı cins beni istemeyebilir gibi.Burada da üreyememe korkusudur asıl olan.
İyi bir işi olsun ister,toplum kavramını yok sayarsak statüden dolayı iyi bir iş istemez barınabilmek için yaşayabilmek için iyi bir iş ister gibi.
-
kişisel sorun diye bir şey yok sadece sözde var.
opensource2009 iyi özetlemiş.
Benim kız arkadaşım ile olan sorunum bir başkası sorduğu zaman kişisel oluyor halbuki bu kişisel bir şey değil iki kişi arasında geçen sosyal bir sorun. Netice olarak bir hiyerarşi içinde bulunuluyorsa kişisel hiç bir sorun yoktur.
Eğer kişisel bir şey varsa oda ya rüyalarınız yada hayallerinizdir. Fakat hayallerinizin içinede sosyal hayattan bireyler kattığınız için kişisellikten çıkıyor ( bana göre ) ama sözde kişinin kendi düşüncesidir bunada kişisel düşüncesi diyebiliriz.
Kişisel sorun, psikolojik hastasındır (novalgin mesela) sen bunu doktora yada bana anlattığın vakit artık kişisellikten çıkıp başka bir forma bürünüyor yani bir sırrı iki kilşi biliyorsa o sır değildir. Eğer kişisel bir durumunu iki kişi biliyorsa o durum kişisel değildir. Kişisel olabilmesi için dünya üstünde benzeri olmamalı bence ( konuya geniş açıdan bakıyorum ve burada kavramı baz alıyorum )
Cümle içinde yada bulunduğumuz durumu sorgularken bu tabiri kullanırız .
-Abi neyin var yaa ?
- hiç kişisel sorunlar...
-hımm demek kişisel... anladım abi
-b.k anladın amk sen ne anlarsın....
halbuki kişisel sorun dediği kız arkadaşından ayrılmasıdır buda bu olayı kişiselleştirmekten çıkartıp iki sosyal insan arasındaki soruna yani sosyal soruna dönüşüyor. Patronu maaş vermemiştir eve ekmek götüremeyecek sordukları zaman kişisel bir sorun olmaz bu, neden ? evde aile var ve para vermeyen bir patron kişisellik mi kalmış resmen sosyal bir facia :P
Kişisel zaaflar olabilir> örnek : mesela Novalgin parfüm kokusuna bayılır fit olur. bu kişiseldir ve hiç bir sosyal yaptırım söz konusu değildir neden böyle olduğunu oda bilemez ve kişisel zaaf olarak kayıtlara geçer. Çünkü karşı koyması gereken şey içindeki kendisidir bir başkası değil ikinci bir şahıs değil.
söyleyeceklerim bunlardan ibarettir şahsi fikrim yanlış olabilir doğruda olabilir :)) nede olsa kişisel şeyim .
-
karakutu bunu yazdı:
-----------------------------
kişisel sorun diye bir şey yok sadece sözde var.
opensource2009 iyi özetlemiş.
Benim kız arkadaşım ile olan sorunum bir başkası sorduğu zaman kişisel oluyor halbuki bu kişisel bir şey değil iki kişi arasında geçen sosyal bir sorun. Netice olarak bir hiyerarşi içinde bulunuluyorsa kişisel hiç bir sorun yoktur.
Eğer kişisel bir şey varsa oda ya rüyalarınız yada hayallerinizdir. Fakat hayallerinizin içinede sosyal hayattan bireyler kattığınız için kişisellikten çıkıyor ( bana göre ) ama sözde kişinin kendi düşüncesidir bunada kişisel düşüncesi diyebiliriz.
Kişisel sorun, psikolojik hastasındır (novalgin mesela) sen bunu doktora yada bana anlattığın vakit artık kişisellikten çıkıp başka bir forma bürünüyor yani bir sırrı iki kilşi biliyorsa o sır değildir. Eğer kişisel bir durumunu iki kişi biliyorsa o durum kişisel değildir. Kişisel olabilmesi için dünya üstünde benzeri olmamalı bence ( konuya geniş açıdan bakıyorum ve burada kavramı baz alıyorum )
Cümle içinde yada bulunduğumuz durumu sorgularken bu tabiri kullanırız .
-Abi neyin var yaa ?
- hiç kişisel sorunlar...
-hımm demek kişisel... anladım abi
-b.k anladın amk sen ne anlarsın....
halbuki kişisel sorun dediği kız arkadaşından ayrılmasıdır buda bu olayı kişiselleştirmekten çıkartıp iki sosyal insan arasındaki soruna yani sosyal soruna dönüşüyor. Patronu maaş vermemiştir eve ekmek götüremeyecek sordukları zaman kişisel bir sorun olmaz bu, neden ? evde aile var ve para vermeyen bir patron kişisellik mi kalmış resmen sosyal bir facia :P
Kişisel zaaflar olabilir> örnek : mesela Novalgin parfüm kokusuna bayılır fit olur. bu kişiseldir ve hiç bir sosyal yaptırım söz konusu değildir neden böyle olduğunu oda bilemez ve kişisel zaaf olarak kayıtlara geçer. Çünkü karşı koyması gereken şey içindeki kendisidir bir başkası değil ikinci bir şahıs değil.
hocam sosyal derken? bence "kişisel" kelimesi söylendiğinde, durum tekil bir anlam kazanıyor. "kişi" kelimesi tekil yani. iki kişi arasında geçen bir durumu ifade etmek için kullanıldığında bile... "kişisel" kelimesini, 3. kişiyi ilgilendirmeyen durumları ifade etmek için kullanıyoruz yoğun olarak. her nekadar, durum, iki kişi arasında geçtiği için "sosyal bir durumdur" diyebilsek de, 3. kişiyi ilgilendirmediği için de "sosyal bir durum" diyemememiz lazım bence. ki diyemiyorum ben şahsen kendimce yani :|aslında konu bu değildi ama :)
opensource2009 güzel toparlamış bence de. olayın özü aynen dediği gibi.
asli sorunlarımız novalginin dediği gibi; barınma üreme beslenme, diğerleri bunlara ulaşabilmek için, ya da "kıllısını" bulmak için harcadığımız çabaların kaygısı olarak tezahür ediyor.
-
Toplumsal sorunlar
Kişisel sorunlar
basit sorunlar
zor sorunlar
-
NovalgiN bunu yazdı:
Evet gençler ve kendini genç hissedenler. Ya da yaşı kemale erenler. Duygusallar, vurdumduymazlar, şizofrenler, sapıklar, eşcinseller, çömezler, yeniler, eskiler, aşıklar, deliler ve bilimum hayatın tekme tokat giriştiği tahribat.com ailesi.
Üreme, barınma ve beslenme dışında insanoğlunun temel bir sorunu olduğuna inanmıyorum. Çünkü bir şeyin sorun haline gelebilmesi için onu toplumsallaştırmamız gerektiğine inanıyorum. Ve bunun dışında kalan herşeyin insan egosu, hırsı ve zaafı olduğunu düşünüyorum. Ve nedendir bilmiyorum birinin çıkıp bunun böyle olmadığına beni inandırmasını istiyorum.
-----------------------------Hoca ona bakarsan üreme, barınma ve beslenmenin temelinde de "varolma" var, tüm bunları var olmak için yapıyoruz, varolmayı ne için yaptığımızın cevabı ve buyüzden de burdan ötesi yok ama olay burdan başlar, gittikçe dallanır, budaklanır, karmaşıklaşır. Zaaf olarak değil de dallanma olarak görürsen daha iyi olur bence. İnsan ilerleyen bi süreç değil sadece basitten karmaşığa çeşitlenen bişey, iyiye yada kötüye gitmiyor, bu yüzden hırs ya da zaaf gibi tabirler kullanmak için varlığın başlangıcı ve sonundan emin olmak gerekir ki o da mümkün değildir.
-
hacktorx : Hoca tamam doğru demişsin ama ben olaya geniş kavram olarak baktım bir şeyin kişisel olabilmesi için o kişisel şeyin senden başkasında olmaması lazım. Benimde kişisel kavramımda bu :)))
-
İnsanın Dört Zindanı - Ali Şeriati
Eleman bu kitapta diyor ki, "İnsan, insan olmak için kendi dürtülerine isyan etmeli."
-
NovalgiN bunu yazdı:
-----------------------------Nasıl ki üreme barınma ve beslenme insanın temel ihtiyaçları olarak onun bir parçası ise, ego hırs zaaf gibi kavramlar da insanın bir parçasıdır.
Eğer soruna temel ihtiyaçların dışındaki şeyler neden oluyorsa onlar yok olduktan sonra(mümkünse tabi) insan ne kadar insandır? Tartışılır.
-
NovalgiN bunu yazdı:
-----------------------------Ben Benjamin;
Üstad insanın temel ihtiyaçlarını yazarken çok acımasız davranmışsın. Hiçbir insan yoktur ki sevgi olmadan yaşayabilsin.
Bu "yaşayabilmek" kavramı, gazetelere "Pompalı tüfek ile okulu bastı!" şeklinde haber olmalara kadar gider. Farkettiğin üzere bunun kaynağı sevgisizliktir.
Sevginin olmadığı durumlarda ego ön plana çıkar. Ondan sonra işler karışır. Egoist kişilerin ortak özelliklerini bildiğini düşündüğümden sana bırakıyorum bu kısmı.
Sevgi olmadan, insan ne üreme faaliyetinden, -ki burada üreme dediğin şey çoğalma değil boşalma yani işin hayvani kısmı- ne yediği yemekten, ne de kaldığı yerden bi tat alamaz. Her geçen zaman canını acıtır, öfkelendirir, ego ve hayvanlık ön plana çıkar.
Sevgi saydığın sorunların en başında olmalıdır. (Ama "s.ktir lan" dersen, ben de "çokda s.kimdeydi" derim, ve hayatlarımızın geri kalan kısmına devam ederiz.)
Kişisel Zaaf kısmına gelirsek, her insan büyürken farkında olmadan bazı şeylerle yoğrulur -tipik bilinçaltı konusu-. Mesela kimisi takdir edilmeden, kimisi çalışmadan, kimisi temizlik yapmadan yapamazlar. Ama bir diğerleri bir şekilde bunlardan bazıları olmadan gayet sıradan bir şekilde devam edebilirler.
Umarım düğümlerden birini çözmende yardımım dokunur.