Kotlin For Android

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek
    MhmdAlmz bunu yazdı
    0x656e bunu yazdı

Kendi yazdığı dil varken veya kendi dilini yazabilicek bir seviyedeyken  başka bir dil seçmek değişik olur.

@Buremba açıklama yapmış zaten

Hocam Şuan çoğu geliştirilen yeni diller Javaya C ye biraz benziyor yapıları falan Aslında resmi bi açıklama yok ama Ben duyduğumu söyledim ve okuduğum makaleler de öyle yazıyor ben yalancının yalancısıyım :( 

@Buremba Googlenin bir anda köklü değişime gitmesi zaten zor gibi gözüküyor ama zamanla Geçecek gibi gözüküyor yani bildiklerime göre öyle. Bu sene olmazsa 2017 de Android Java ile herhangi bir ilişkisi kalmayacak gibi haberler çıkabilir Eclipse de de öyle dediler Android Studio çok eksik kimse gitmez oraya proje geliştirilemiyor ADM si falan berbat Analizleri . vs.vs. Berbat deniyordu . Sonra bir çekti elini Savaştan sonra. Adamlar Android Studio yu baya geliştirmişler yani 6-7 ay öncesi gibi değil android ben editörü açarken Pc çöküyordu şimdi 6-7 farklı proje açabiliyorum aynı anda herhangi bir kasma vs olmuyor Javaya da yol vereceklerini düşünüyorum bir anda olmasa zamanla. Ama Suç Javada Açık kaynaklı diyorlar daha sonra para istiyorlar saçmalık hakkımızda hayırlısı olsun :) yemişim Şirket kapışmasını bizi ezmesinler

android studio'nun arkasındaki şirket ile kotlin'in arkasındaki şirket jetbrains aynı firma yani. android studio zaten intellij'in bir versiyonu ve javaya odaklı, onun daha iyi olması jvm odaklı ürünlere daha fazla yatırım yaptıklarını gösterir aksini değil bence. ilerde android'in java haricinde geçebileceği tek dil go gibi gözüküyor ama daha uzuuun yıllar var onun için. go'nun mobili yok denecek kadar az, experimental birşeyler deniyorlar ama daha çok vakit alacak anlaşılan.

. . .. . ... .
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

@Buremba;

Sen yetkili bir abiye benziyon. Bir ara Go ile ilgili haberler çıkmıştı. 

http://blog.golang.org/go1.4

https://docs.google.com/document/d/1N3XyVkAP8nmWjASz8L_OjjnjVKxgeVBjIsTr5qIUcA4/edit

Şunlara ne diyon? 

Sanırım api yi go 'ya geçirme çalışmaları halen daha devam ediyor. Tam stable bir sdk ile piyasaya sürecekler gibime geliyor.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek
    @SkynetX pek yetkili sayılmam ama az çok takip etmeye çalışıyorum. go daha dil olarak bile tam değil, generics yok, build tool tarafında dependency management tarafında falan baya eksikleri var. o yüzden android tarafından önce dilin kendisine yoğunlaşıyorlar. ayrıca go sistem programlamada pek kullanılmıyor o da büyük bir eksi, go ile yazılmış uygulamalar (google içinde de böyle okuduğum kadarıyla) genelde sunucuda çalıştırılacak, dağıtık sistemler için geliştirilmiş uygulamalar yani oturup bir mobil işletim sistemi yazmak şu an hayal gibi gözüküyor. ama tabi google'ın bir şekilde java'dan kurtulması da şart, hayvan gibi para kazanıyor zaten android'den yatırım da yapması lazım ona göre. kotlin'e falan destek verebilir belki ama sebebi bence swift kullanan ios yazılımcılarına bir alternatif sunmak çünkü swift yazdıktan sonra java 1.6 yazdıramazsın adama attan inip eşeğe binmek gibi bir his. yıllar sonra belki go dili oturunca ayrı bir mobil takım kurup zamanla jvm'den uzaklaşabilir bir ihtimal ama bu işler o kadar kolay değil en erken 4 5 sene sonra bu işlere girişebilir gibime geliyor.

. . .. . ... .
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

Hocam Go sistem programlama dili diye biliyorum. Wikiden alıntı;

Designed primarily for systems programming

Tabi dil daha yeni olduğu için pek örnek falan yok.

Jenerikler Java ya da sonradan eklendi. Go ya da eklenir illa.

SkynetX tarafından 18/Şub/16 20:23 tarihinde düzenlenmiştir
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    attackatak
    attackatak's avatar
    Erkek

swifte çok benziyor gibi. Let olmuş val. Var hala var gibi kullanılıyor. For yapısı vb.. Aynı. Func yerine de fun yazmışlar. Return tipli fonsiyonların yapısı bile aynı :) Al sana kotlin :)

attackatak tarafından 18/Şub/16 20:48 tarihinde düzenlenmiştir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek
    attackatak bunu yazdı

swifte çok benziyor gibi. Let olmuş val. Var hala var gibi kullanılıyor. For yapısı vb.. Aynı. Func yerine de fun yazmışlar. Return tipli fonsiyonların yapısı bile aynı :) Al sana kotlin :)

Gelişen tüm diller Obj-C ye uygun olarak geliştirildiği için olabilir mi hocam :/

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

Hocam Go sistem programlama dili diye biliyorum. Wikiden alıntı;

Designed primarily for systems programming

Tabi dil daha yeni olduğu için pek örnek falan yok.

Jenerikler Java ya da sonradan eklendi. Go ya da eklenir illa.

https://github.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=language%3AGo&type=Repositories&ref=advsearch&l=Go&l= buraya bakarsan docker hariç (aslında o da daha çok sunucuda çalıştırılıyor daha çok ama client tarafı da güçlü) diğer go projeleri daha çok sunucuda çalışmaya odaklı projeler. aslında sistem programlama'yı yanlış kullandım, daha çok işletim sistemi mimarisi ve gui uygulamaları ile alakalıydı kastettiğim biraz geniş bir tabir sistem programlama.
    diğer yandan go bu alanda zayıf da demiyorum zaten ama nedense o alanlara daha fazla yönelim olmuş ve ekosistem o tarafta daha güçlü, belki dağıtık sistemler bu ara çok popüler ve insanlar java'dan kaçmak istiyotlar ve go basitliği ile kendini iyi satabildi orasını bilmiyorum. dediğin gibi zamanla ekleniyor özellikler ve daha yolu var gibi gözüküyor.

. . .. . ... .
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek

O unit kısmı ile SCALA'ya benzemiş.

Olaylara karışmayın!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CnkGn
    CnkGn's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

Beklediğim haber. Java 'ya kafam girsin. Hoş yine JVM tabanlıymış ama... Performans nasıl olur onu göreceğiz?

Ben Python ya da Go diline geçmelerini bekliyordum.  Halen daha bekliyorum özellikle Go 'yu.

Biraz örneklere baktım da Swift 'e karşılık bir hamle gibi olmuş. Static typed değil herhalde bu Kotlin.

Kotlin 'e başlayayım ben.

@ozgunlu;

Hocam Android 'le ne alıp veremediğin var ? Merak ettim.

Hocam son birkaç postun javaya bişeylerin girmesiyle alakalı, nedir sorun :D

yo yo yo 1-4-8-3 to the 3 to the 6 to the 9 representing the abq. what up biaatch! leave at the tone...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musdawdaf
    musdawdaf's avatar
    Erkek

Java resmi dil degil diye bir sey yok (var diye bir sey de yok ama o ayri).

Kullanilan JAVA api kodlari Oracle JDK'dan OpenJDK'ya tasiniyor tum olay bu.

Ayrica bu tasima da tamamen olmayacak. Halen Android'in cok buyuk bir kismi Apache based library'ler kullaniyor ve bunlar da Oracle JDK'nin ustune kurulmus. Yani asamali olarak yine OpenJDK ve OracleJDK arasi bir sey olacak.

Niye boyle bir sey yapiyorlar dersek iki sebebi var:

1-) Oracle ile lisans problemi halen kesin olarak cozulemedi. Iki taraf icin de ne olumlu ne olumsuz bir karar cikti. 2-) Google Java ustundeki etkisini artirmak istiyor ve bu yonde yatirimlar yapti. OpenJDK grubuna bircok developer yonlendirdiler. Java 8-9 da gelen yeniliklerin buyuk kismi da bu gruptan gelmis durumda (lambda, stream vs). 

Sonuc olarak Android developer icin degisen bir sey yok. Yine yazilan kodlar Java olacak ( ki Java 9 falan dusunurlse bu 5 yil min falan da devam edebilir).

Toplam Hit: 5489 Toplam Mesaj: 33
android kotlin