folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Led Ve Calıstırılması (Ledle Tanısalım)

Led Ve Calıstırılması (Ledle Tanısalım)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek

ledler wattlarına göre fiyatları değişmektedir ve cok fazla led cesiti vardır size bunları anlatmak isterdim ancak cok fazla cesidi vardır ama bir kac örnek veriyim

led ve cesitleri

flat led:bilgisayarlarınızda bulunur genelde 0.02 A dir ve renklere gore voltajı değişmektedir kırmızı için 2.2 volt mavi için 3.2 volt gibi

smd led:bu ledler ismindende anlasıldıgı gibi yuzey monte ledlerdir ve bu ledlerinde birden fazla kılıfları vardır akım olarak 0.05 A dir ve yine renklere gore voltaj farklılıgı gösterir

smd kılıfları
    plcc (2 4 6 rgb) bir cipin içinde 3 ana renk bulunur mixlemede buyuk olcude kalite saglar
    plcc2
    plcc4
    plcc6
    1206
    0603

power led: adından da anlasıldıgı gibi güç ledleridir ve aydınlatma için kullanılır akımı 350mA dır ve renklerine göre voltajlarıda farklıdır kırmızı için 2.2 beyaz mavi ve gun ısıgı için 3.2 gibi bunlarında içinde watları vardır

power led 1 w (350mA)
    power led 3 w (700mA)
    power led 5 w (1400mA)

power ledler için lens faktörü

Power ledler üretimde 120 derece olarak uretilmektedir ve bu ledleri mekanın durumuna göre ısıgı toplamak için veya dagıtmak için lensler mevcuttur...
    10 derece
    15 derece
    25 derece
    30 derece
    45 derece ve bunun gibi lensler bulunmaktadır

bu ledlerin calısması ve kullanılması için pwm uygulanması gerekmektedir...

ve soylediğim sekilde kullanmalarda 50000 saat ömrü bulunmaktadır...
    bu yazdıklarım tamamen kendi uygulamalarımda kullandıgım malzemelerdir yardım için ulasabilirsiniz

delimiyim ben?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    streetw1se
    streetw1se's avatar
    Erkek

kara şimşek devresi yürüyen lamba gibi devreler cok yapardım onceleri bu ledlerle :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek
    diyot ?

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BuZuL
    BuZuL's avatar
    Erkek

mayrip bunu yazdı:
    -----------------------------
    diyot ?
    led diyod

DAĞDA ÜÇ BEŞ KOYUN SÜRÜSÜ, TUTTURMUŞ BİR KÜRDİSTAN TÜRKÜSÜ, ELİNE ALMIŞ BAYRAK DİYE BİR MASA ÖRTÜSÜ, SATSAN BEŞ PARA ETMEZ NE DİRİSİ NE DE ÖLÜSÜ, SOYU SOYSUZ OLAN SENSİN TOPRAK SENİN NEYİNE, İTE İTLİK YAPIP KAFA TUTMA BEYİNE, ANLASA DEDİĞİMİ SOKAKTAKİ KÖPEK AĞLAR HALİNE, DUY ULAN SOYSUZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

mayrip bunu yazdı:
    diyot ?

genelde akımı sadece tek yönde geçiren yarı iletken devre elemanları

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek
    Işık Yayan Diyot (LED)

Işık yayan diyotlar, doğru yönde gerilim uygulandığı zaman ışıyan, diğer bir deyimle elektriksel enerjiyi ışık enerjisi haline dönüştüren özel katkı maddeli PN diyotlardır.

Bu diyotlara, aşağıda yazılmış olduğu gibi, İngilizce adındaki kelimelerin ilk harfleri bir araya getirilerek LED (Light Emitting Diode; Işık yayan diyot) veya SSL (Sloid State Lamps; Katkı hal lambası) denir.

Özellikleri

• Çalışma gerilimi 1.5-2.5V arasındadır. (Kataloğunda belirtilmiştir.)
    • Çalışma akımı 10-20mA arasındadır. (Kataloğunda belirtilmiştir.)
    • Uzun ömürlüdür. (ortalama 105 saat)
    • Darbeye ve titreşime karşı dayanıklıdır.
    • Kullanılacağı yere göre çubuk şeklinde veya dairesel yapılabilir.
    • Çalışma zamanı çok kısadır. (nanosaniye)
    • Diğer diyotlara göre doğru yöndeki direnci çok daha küçüktür.
    • Işık yayan diyotların gövdeleri tamamen plastikten yapıldığı gibi, ışık çıkan kısmı optik mercek, diğer kısımları metal olarak ta yapılır.

Bir LED 'in üretimi sırasında kullanılan değişik katkı maddesine göre verdiği ışığın rengi değişmektedir.

Katkı maddesinin cinsine göre şu ışıklar oluşur:

• GaAs (Galyum Arsenid): Kırmızı ötesi (görülmeyen ışık)
    • GaAsP (Galyum Arsenid Fosfat): Kırmızıdan - yeşile kadar (görülür)
    • GaP (Galyum Fosfat): Kırmızı (görülür)
    • GaP (Galyum Azot): Yeşil ve sarı (görülür)

Diyot kristali, iki parçalı yapıldığında uygulanacak gerilimin büyüklüğüne göre kırmızı, yeşil veya sarı renklerden birini vermektedir.

Işık yayan diyot ısındıkça, ışık yayma özelliği azalmaktadır. Bu hal etkinlik eğrisi olarak gösterilmiştir. Bazı hallerde fazla ısınmayı önlemek için bir soğutucu üzerine monte edilir.

Ayrıca LED 'in aşırı ısınmasına yol açmamak için kataloğunda belirtilen akımı aşmamak gerekir. Bunun için gösterilmiş olduğu gibi devresine seri olarak bir R direnci konur. Bu direncin büyüklüğü LED 'in dayanma gerilimi ile besleme kaynağı gerilimine göre hesaplanır.

Kirşof kanununa göre: 9=I*R+2 'dir. I=0.05A olup

R=9-2/0.05 = 7/0.05 = 140 Ohm olarak bulunur.

140 Ohm 'luk standart direnç olmadığından en yakın standart üst direnci olan 150 Ohm 'luk direnç kullanılır.

kendi notum:Led normal yarı iletken diyottur bir bakıma. fakat normal diyotlardan farklı olarak iletim anında üzerindeki gerilim düşümü daha yüksektir. bu gerilim led çeşidine göre farklılık gösterir.

Kırmızı: 1,6 volt Yeşil : 2,2 volt. bu gerilirim silisyumdan yapılmış normal diyotlarda 0,65 ile 0,70 arasında değişir. birde led diyodun ters dayanma gücü 4-5 volttur. ledlerin yapı itibariyle çift renkli üretilenleride mevcuttur. ledlerin uzun bacağının anot yani + kısa bacağı katot - ve birde led kılıfının katat tarafının düz olarak imal edildiğini söyleyeyim.

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek

power led 1 w emiter

tek cip rgb star pcb li 3 watt led

delimiyim ben?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek

LED, ("Light Emitting Diode", Işık yayan diyot)

1. Ledler yarı iletken malzemelerdir.
    2. Ana maddeleri silikondur.
    3. Üzerinden akım geçtiğinde foton açığa çıkararak ışık verirler.
    4. Değişik açıda ışık verecek şekilde üretilmektedirler.
    5. Ledlerin gerilim-akım grafikleri üsteldir. Uygun çalışma noktasındayken ledin üzerindeki küçük bir gerilim değişimi büyük bir akım değişimine sebep olur. Yüksek akım nedeniyle bozulmaması için ledlere seri bir akım sınırlama direnci bağlanır. Böylece hassas olmayan gerilim aralıklarında ledin bozulmaması sağlanır.
    6. Ledler tıpkı bir zener diyot gibi üzerinde sabit bir gerilim düşürür.

Ayrıca

1. Kırmızı LED yaklaşık 1,8V-15mA
    2. Sarı LED yaklaşık 2V-15mA
    3. Yeşil LED yaklaşık 2,2V-15mA
    4. Mavi ve Beyaz LED yaklaşık 3.6V-20mA 'de çalışır.

Eğer trafik ışığı gibi düşünülürse bu değerler akılda daha rahat kalabilir.

Ledler seri ve/veya paralel bağlanabilirler. Seri bağlantıda istenildiği kadar led seri bağlandıktan sonra 1 tane akım sınırlama direnci eklenmelidir. Paralel bağlantıda ledler değil led + direnç düzenekleri birbirine paralel bağlanmalıdır.

Bağlantı şekilleri

Bağlantıların her birinde karışık led çeşitleri kullanılabilir. Her çeşidin kendine göre ileri ön gerilimi vardır. Dolayısıyla böyle bir kullanımda tüm hesaplar ayrı ayrı yapılmalıdır.

Seri bağlantıda 20 mA altında ledin ileri ön gerilimi bilinmelidir. N tane ledi birbirine seri bağlıyorsak ledlerin üzerinde toplamda U_ledT = X * U_led (ya da U_ledT = U_led1 + U_led2 + ... + U_ledN) Voltluk bir gerilim oluşur. Elimizde muhtemelen bir gerilim kaynağı olacaktır. Devreye seri olarak bağladığımız dirençte de geri kalan gerilim düşmelidir. Yani U_direnç = U_kaynak - U_ledT Led sisteminden 20 mA geçtiği bilinmektedir. Buna göre direnç hesaplanabilir: R (K ohm)= U_direnç (V) / 20 (mA)

Kullanım alanları

Son yıllarda ledlerde mavi ışığın kullanılabilmesi ile RGB (Red Green Blue) aydınlatma mümkün olmuş ve birçok sektörde uygulama alanı bulmuştur.Ledlerin enerji sarfiyatlarındaki düşüklüğünün başlıca sebebleri arasında omik bir yük olması ve ısı kayıplarının az olması gösterilebilir. ayrıca ömürleri oldukça uzun olan bu diyotlar diğer ampuller gibi flaman taşımadıklarından dolayı hemen her koşulda sorunsuz kullanılabilirler. Bugün ulaşılan aydınlatma değerleriyle henüz genel aydınlatma için maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen sinyalizasyon ve dekoratif aydınlatma unsuru olarak (Obje görselleri,Wallwash vb.)ilgi görmektedir. Ayrıca kızılötesi(infrared)led'ler uzaktan kumandaların televizyonla iletişimini sağlar.

Türk Bilim Adamlarının LED'lerin gelişimine katkısı

Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bilkent Üniversitesi'nden araştırmacılar, geliştirdikleri 'ayarlanabilir beyaz ışık' teknolojisiyle Edison'un ürettiği ampulleri yüzyıl sonra değişime uğrattı. Edison'un ürettiği ampuller ısıyı ışığa dönüştürürken, nanoteknoloji ile üretilen nanokristalli ledler ise elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. LED (Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek ve otomobillerin aydınlatma sistemlerinde köklü değişikliklere gidilecek. Yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlayan LED bazlı ışık kaynaklarının küresel ısınma sorununa da alternatif çözüm getireceği belirtiliyor. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın bu çalışmaları, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan 'Nanotechnology'nin 14 Şubat 2007 baskısında kapak konusu oldu. Nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını anlatan Demir, beyaz LED ışık kaynaklarının, geleceğin aydınlatma sistemlerinde geniş kullanım alanı bulacağını söyledi. Demir, günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık kaynakları gibi kullanım alanları olan LED'lerin, evde kullanılan ampul ve floresanların yerine geçeceğini vurguladı.

delimiyim ben?
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek

imza guzel mis :)

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fastottoman
    fastottoman's avatar
    Erkek

BuZuL bunu yazdı:

mayrip bunu yazdı:
    diyot ?
    led diyod

waoow :|

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FiLoZoF
    FiLoZoF's avatar
    Erkek

ayhun hocam;

floresan lambanın bir motoru var bilirsin. Arkadaşın biri yok dedi çıktı elektrikçiler ona motor der ondan sanırım haberi yok. Piyasadaki yaygın ismi motordur. Ben alternatör, distribütör, frekans hede hödesi gibi isimlerinden ziyade piyasada bu işi profesyonel anlamda yapan kişilerin kullandığı terimleri kullanrak tarif ederim anlatımlarımda.

Bu bahse konu floresan motoru, led için kullanılabilirmi?

15m2 bir oda için takribi kaç led kullanılmalı?

150-200 led ile aydınlatma yapmak istiyorum. 10ar 10 ar seri bağlasam farzı misal 15 paralel gruba kaç v adaptör kullanmam gerekir?

Kaçlık direnç atmam lazım gelir?  150-200 ve hatta 300 led kaç w yakar? Ben bu işi tamamen amatörce can sıkıntısından, eve katkım olsun hemde ufak tefek el işi olur bana diyerek yapıyorum. Teknik terimlerden zerre anlamam :)

Bana desenki köprü doğrultucu al ben onu senin yazdığın gibi gider isterim elektronikçiden.

Hazırladığın doküman için şu ana kadar teşekkür etme lütfundan bulunmayan arkadaşlar adına da teşekkür ederim. 

Toplam Hit: 4508 Toplam Mesaj: 12