Lenovo LOQ 15IAX9 Donma Sorunu.
-
Arkadaşlar aşağıdaki problemi bende yaşıyorum çözümünü bilen var mı ? bende eski ramlar yok sadece 32 gb ve 1 tb ssd servis tarafından yükseltilerek gönderildi. Pc arada nedensizce tamamen donuyor ve reset atmadan işlem yapamıyorum. sebebi nedir sizce. Özellikle Youtube açınca donuyor oyun sırasında herhangi bir sıkıntı yok.
LENOVO Loq 15IAX9 GTI132
Intel Core I5 12450HX
32GB
1TB SSD
RTX 4050
Freedos 15.6'' FHD
83GS007WTR
Merhaba, yaklaşık 8 aydır Lenovo LOQ 15IAX9 model bir laptop kullanıyorum. Cihaz ilk olarak 8 GB RAM ile gelmişti. Daha sonra buna ek olarak bir 8 GB RAM daha takarak 4 ay boyunca sorunsuz bir şekilde kullandım.
harddeath0070 tarafından 17/Kas/25 10:51 tarihinde düzenlenmiştir
Ancak sonrasında 32 GB (16x2) Crucial marka RAM kiti satın alarak yükseltme yaptım. RAM'leri taktıktan sonra laptopun ekranı zaman zaman donmaya başladı. Bu durum gerçekleştiğinde bilgisayarı yeniden başlatmadıkça hiçbir işlem yapamıyorum.
Lenovo ile iletişime geçtim. Bana diagnostics uygulamalarını yüklettiler ve çeşitli testler yaptırdılar. Yapılan testlerde RAM'lerde sorun tespit edildi. Bunun üzerine yeni aldığım RAM'leri garantiye yolladım ve değişim sağlandı. Bu süreçte yaklaşık 15 gün boyunca eski RAM'lerimi kullanmaya devam ettim ve bu süre zarfında herhangi bir sorun yaşamadım.
Minidump klasörünü kontrol ettim fakat hiçbir kayıt bulunmuyor. Ayrıca Event Viewer üzerinden tüm loglara baktım, ancak bu donma probleminin yaşandığı zamanlara dair hiçbir kayıt göremedim. -
Aynı laptopun 4060 versiyonu var. Malesef geçtiğimiz aylarda kronik sorunları olduğunu öğrendim. Sizdeki problemi hiç yaşamadım ama bir kaç ay önce oyun açıkken batarya ve şarj adaptörü bağlı olmasına rağmen eski televizyonlardaki gibi elektrik kesintisi olmuş gibi çiu diye bir ses çıkarak ekran kararttı ve sonrasında hiçbir şekilde bir tepki vermedi. Garantide anakart değişimi oldu geldi. Şimdi öyle diken üstünde takılıyoruz..
-
Benzerini ben de Dell g15 de yaşıyorum. Ben de eklemeler yaptım crucial ram ve 2 Tb Kingston harddisk taktım. Gel gör ki bazen öyle donup kalıyor. Reset anca cozuyor.
Yükledikleri pro ne?
ontedi tarafından 28/Ağu/25 18:34 tarihinde düzenlenmiştir -
Tamam işte ramde problem var demek ki. Modülleri tek tek takip memtest86 ile bellek testi yapın, sorunlu modülü bulun.
-
ontedi bunu yazdı
Benzerini ben de Dell g15 de yaşıyorum. Ben de eklemeler yaptım crucial ram ve 2 Tb Kingston harddisk taktım. Gel gör ki bazen öyle donup kalıyor. Reset anca cozuyor.
Yükledikleri pro ne?
biostan integrated graphics devre dışı bıraktın mı hocam, g15 kullanıyorum, çift ekran kartı olduğu durumlarda anlık donmalar yaşıyordu, sadece harici ekran kartına geçince düzeldiler.
-
Çalıştıra "perfmon /rel" yaz çıkan ekranda dondugu zamanlara bak oradaki hatalardan anlayabilirsin neden
-
17 mart 2025 te ben de aynı laptobun ryzen işlemcili modelini aldım. Oyun performansından çok memnunum. Ancak masaüstüne döndüğüm zaman -sanırım dahili ekran kartına geçince oluyor- yarım saniyelik anlık donmalar oluyor. Uzun süreli değil. Donuyor bi takılıyor sonra devam. Forumlarda bir iki kişide gördüm bu durumu. Onların ki bir iki ay içinde düzelmiş ama benimki hala devam ediyor. Sadece oyun amaçlı kullandığım için çok da üzerinde durmadım. Ama tahminimce dahili ekran kartından yapıyor olabilir. Çünkü oyundayken 4050 güzel iş çıkarıyor. Herhangi bir eklenti yapmadım direk bu şekilde aldım.
Aynı zamanda yeğenimle almıştık. Ona sizinkinin aynı modelinin 24 gb ram lisini almıştık. Onda herhangi bir problem yok. Sadece işlemci benimkinden biraz daha verimsiz çalıştığı için bazen baterry drain oluyor.
Benim pc konfigürasyonu bu şekilde
Lenovo Log Amd Ryzen 5 8645HS 32GB Ram 1tb SSD RTX4050 Freedos 15.6" Fhd 144Hz IPS Taşınabilir
Bilgisayar 83DX00B7TRA15
HorbaDor tarafından 29/Ağu/25 17:48 tarihinde düzenlenmiştir -
HorbaDor bunu yazdı
17 mart 2025 te ben de aynı laptobun ryzen işlemcili modelini aldım. Oyun performansından çok memnunum. Ancak masaüstüne döndüğüm zaman -sanırım dahili ekran kartına geçince oluyor- yarım saniyelik anlık donmalar oluyor. Uzun süreli değil. Donuyor bi takılıyor sonra devam. Forumlarda bir iki kişide gördüm bu durumu. Onların ki bir iki ay içinde düzelmiş ama benimki hala devam ediyor. Sadece oyun amaçlı kullandığım için çok da üzerinde durmadım. Ama tahminimce dahili ekran kartından yapıyor olabilir. Çünkü oyundayken 4050 güzel iş çıkarıyor. Herhangi bir eklenti yapmadım direk bu şekilde aldım.
Aynı zamanda yeğenimle almıştık. Ona sizinkinin aynı modelinin 24 gb ram lisini almıştık. Onda herhangi bir problem yok. Sadece işlemci benimkinden biraz daha verimsiz çalıştığı için bazen baterry drain oluyor.
Benim pc konfigürasyonu bu şekilde
Lenovo Log Amd Ryzen 5 8645HS 32GB Ram 1tb SSD RTX4050 Freedos 15.6" Fhd 144Hz IPS Taşınabilir
Bilgisayar 83DX00B7TRA15
Bende 83JC000QTR olan modeli var herhangi bir sorun yaşamadım ama şu kronik anakart sorunu umarım başıma gelmez çok sorun yaşayan olmuş
-
LOQ 15IRX9 Bende özellikle evdeki modemle sürekli kopmalar yaşıyorum 2-3 saniyelik kısa aralıklı donmalarda yaşanıyor.
-
bu lenovo servisi hiç bir yerde yokmu ya.
-
Up niyetine
Geçen hafta neredeysen bir lenovo LOQ siparişi veriyordum, sonra kronik anakart yakma sorunu olduğunu görüp vazgeçtim.
Bu model anlaşılan bayağı bir problemli. Alıp da yüzü güleni görmedim. Lenovo'dan bunu beklemezdim.