[Linux] Bu İsteklerim Doğrultusunda Hangisini Seçmeliyim?
-
// Merhaba arkadaşlar, bayramınızı kutluyorum.
// Hemen konuya girmek istiyorum.
// Şu isteklerim doğrultusunda hangi Linux dağıtımını kullanmak benim için yeterli veya daha fazlasını verebilecek bir tercih olur?
- Kolay kullanım
- Terminal'i (uçbirim) az kullanmak ( çok gerektikçe - mouse işaretçisi ile yapılamayan bir şey ise tabi ki kullanıcaz.)
- Güzel arayüz (şık ve kullanışlı)
- İyi bir destek forumu
- İyi bir resim editörü
- PHP & MySQL kurulumunu anlatan bir dökümanı olması (hepsinin vardır da bunu sizden yardım almak için yazıyorum :) )
- ' TextMate , Kate , Coda ' gibi kod editörlerini desteklemesi ( sanırım tüm linuxlar destekliyor)
- Beni Linux'tan soğutmayacak olması.
- Windows'ta çalıştırılan video dosyaları ( .avi , wmv , flv vs.) nı sorunsuz calıstırması.
- Word dosyalarını ve PDF dosyalarını çalıştırabilmeli.
- nVidia ekran kartım var (GeForce 6600) driverlerini kurup EKRAN IŞIĞINI AZALTTIKTAN sonra her sistemi başlattıgımda tekrar driveri başlatmam gerekiyor elle. Bunun çözümü de BAŞLANGIÇ'ta otomatik olarak calısmasını sağlamakmış.(Başlangıca ekleyeceğiz , sistem başlatılınca otomatik olarak calısacak.) Bu konuda da sizden yardım isteyeceğim.
Ek soru : Linux'ta rar dosyalarını çalıştırabiliyor muyum?
NOT : Önerilerinizi dinliyicem fakat şu sıralar kurulum yapıp kullanmaya başlar mıyım bilmiyorum ama şimdiden fikirlerini alıp aklımda bir Linux dağıtımı ismi olması güzel olur.NOT2 : Konunun amacına uygun cevaplar yazarsak , tahribattan sadece üyeler değil dışardan gelen kişiler de yararlanıyor. Daha faydalı bir konu olur diye umuyorum.
-
Burayı da alayım.
-
bu ne la :D
herkes linuxa geçer olmuş :)
windows kullanın ulen, xp var, vista var, 7 var, ne güzel sorunsuz sorunsuz.
herkes linux kullanmasın :-|
-
ubuntu ,
-
mosquit0 bunu yazdı:
-----------------------------
ubuntu ,
-----------------------------Yorum için teşekkürler , daha açıklayıcı cevaplar verirseniz sevinirim arkadaşlar.
-
RootB bunu yazdı:
-----------------------------Yorum için teşekkürler , daha açıklayıcı cevaplar verirseniz sevinirim arkadaşlar.
-----------------------------hocam,linux kullanıcaksan zaten kendin geliştrebilirsin istediğin şeyleri ubuntuya kendin yapabilirsin.
ama bi alışma süreci olacak windows kullanmaya alışık olduğumuz için üşengeç'iz bu yuzden hiç sıkılmadan araştırarak,sorarak öğrenerek ilerlersen iyi bi linux kullanıcısı olursun diye düşünüyorm.
-
mosquit0 bunu yazdı:
-----------------------------RootB bunu yazdı:
-----------------------------hocam,linux kullanıcaksan zaten kendin geliştrebilirsin istediğin şeyleri ubuntuya kendin yapabilirsin.
ama bi alışma süreci olacak windows kullanmaya alışık olduğumuz için üşengeç'iz bu yuzden hiç sıkılmadan araştırarak,sorarak öğrenerek ilerlersen iyi bi linux kullanıcısı olursun diye düşünüyorm.
-----------------------------Ubuntu kullandım. Başka bir şey denemek istiyorum. Pardus mu denesem acaba? Onu da wmware üzerinde denemistim bir ara.
-
Fedora kur o zaman 1 dvd içinde yok yok....dedigin apache mysql php'yi en iyi ayarlarla otomatik kuruyor medialar için vlc yüklüyorsun tüm windows codecleriyle geliyor şimdi hatırlamıyorum tam sayıyı ama 20den fazla geliştirme aracı ofise ve pdf destegi hepsi kendi içersinde var.Hatta microsoftun kendi help dosyası olan chm bile destekli başlangıc olayı içinde cronjob denilir linuxta 1 dk iş o:D
-
sandman bunu yazdı:
Fedora kur o zaman 1 dvd içinde yok yok....dedigin apache mysql php'yi en iyi ayarlarla otomatik kuruyor medialar için vlc yüklüyorsun tüm windows codecleriyle geliyor şimdi hatırlamıyorum tam sayıyı ama 20den fazla geliştirme aracı ofise ve pdf destegi hepsi kendi içersinde var.Hatta microsoftun kendi help dosyası olan chm bile destekli başlangıc olayı içinde cronjob denilir linuxta 1 dk iş o:D
-----------------------------Hemen fedora sitelerine giriş çıkış yapıyorum :)
Evet arkadaşlar @sandman'ın yorumları gibi yorumlar gelirse konu zenginleşir ; benim için ve diğer arkadaşlar için güzel fikirler gelebilir.
-
RootB bunu yazdı:
-----------------------------sandman bunu yazdı:
-----------------------------Hemen fedora sitelerine giriş çıkış yapıyorum :)
Evet arkadaşlar @sandman'ın yorumları gibi yorumlar gelirse konu zenginleşir ; benim için ve diğer arkadaşlar için güzel fikirler gelebilir.
-----------------------------Destek forum vs için ubuntudur ama Fedorayı yapan ekip RedHat Linuxu yapıyor ve baya iyi adamlardır.Ben kendi evimde onu kullanırım artık benim kaşarlanmamdan mı kaynaklı bilmiyorum ama hem kolay hem herşey için arayüz var.2 yıldırda 1 kere elimde kaldı
-
Codecleri sistemle beraber kuran dağıtımlara soğuk bakıyorum ama madem istedin güzel bir dağıtım var.
Linux Mint.
Ubuntu temelli bir dağıtım. Fakat Ubuntu'ya göre arayüzü biraz daha neşeli ve menülerinde basitleştirilmiş araçlar içeriyor.
Sistem çubuğu da başta yüklendiğinde Windows'unki gibi altta ve tek.
Aslında hiç terminal bilmeden de Linux kullanmak mümkün. Günümüzde görsel araçlar neredeyse terminaldeki her görevi gerçekleştirebiliyor.
Elbette bazı işler için yine terminalle boğuşmak gerekebilir, fakat bazı 'işgüzar' linüxçüler milleti terminale alıştırayım diye 'yahu ne gerek var GUI'ye mis gibi terminal var' edalarıyla yeni başlayan kullanıcılara komutları dayayıp dururlar. Bu hatalı bir yaklaşım. Bence bir çözüm hem GUI hem CLI olarak aktarılmalı. Neyse...
Gnome arayüzü oldukça sade ve güzel. Fakat havalı birşeyler arıyorsan KDE arayüzü var.
Bu ikisinden memnun kalmazsan Yeah'tan tavsiyeler al.
İyi bir destek forumuna gelince, aslında linux üzerine yayın yapan herhangi bir forum işini görür.
Pardus profesyonel anlamda Türkçe içerik sağlayan forumlara sahip. Bu nedenle türkçe kaynak konusunda işini bu forumlarla görebilirsin.
Ubuntu'nun ve diğer dağıtımların da, Pardus'unki kadar olmasa da, Türkçe destek sayfaları mevcut.
Fakat ingilizcen varsa muhtemelen bu Türkçe kaynaklar yetersiz gelecektir. Bu alanda da Ubuntu diğer tüm dağıtımları cebinden çıkarır (money talks)
Linux'teki en iyi resim editörü Gimp. Hemen hemen her dağıtımla geliyor.
Php&Mysql ilgi alanım değil arkadaşlar yardımcı olsun.
Söylediğin gibi editör desteği hepsinin var.
Soğutmayacak derken... Fazla didinmek istemiyorsun herhalde. Merak etme tavsiye ettiğim dağıtımda bu sorunu fazla yaşamazsın.
Ekran kartı sorununu da diğer müridlere bırakıyorum.
Linux'te rar paketlerini açmak mümkün. Fakat bunun için bazı paketlerin yüklenmesi gerekiyor. Bu da bahsettiğim dağıtımda önyüklü.
Linux Mint (Gnome)
Linux Mint (KDE)