Linux Ftp Server Nasıl Kurabilirim ?
-
Merhaba arkadaşlar servere apache mysql webmin falan kurdumda ftp'yi kurmayı bi türlü çözemedim.
şimdi ftp ile girip direk apache'nin "www" dosyasına ulaşmam lazım ilk önce ftp serveri kurmam lazım tabi nasıl yapabilirim.?
sistem : centOS 4.4 server edition
-
hımm xammp'ın linux versiynunu kurarken oda kuruluyodu sanırım.
-
KarasuZanu bunu yazdı:
-----------------------------
hımm xammp'ın linux versiynunu kurarken oda kuruluyodu sanırım.
-----------------------------hocam xammp gibi şeyleri sevmiyorum ben direk apache mysql kurdum,şimdide ftp serveri kurmam lazım:|
-
yum -y install vsftpd yaparak vsftpd yi kur
nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf yazarak ayar dosyasını aç
anonymous_enable ayarını NO yap
anon_upload_enable ayarını NO yap
local_enable ayarını YES yap
write_enable ayarını YES yap
Dosyayı kaydet cık.
adduser ftpuser yazarak kullanıcı olustur
passwd ftpuser yaz 2 kere şifre girmeni isteyecek şifreleri gir tamamdır
service vsftpd start yazarak ftp servisini başlat ve kullan
-
Genki bunu yazdı:
yum -y install vsftpd yaparak vsftpd yi kur
nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf yazarak ayar dosyasını aç
anonymous_enable ayarını NO yap
anon_upload_enable ayarını NO yap
local_enable ayarını YES yap
write_enable ayarını YES yap
Dosyayı kaydet cık
------------------------------------------------------------
- Hocam bu kısmı anladımda altdaki komutları direk konsolamı yazcam yoksa config dosyasınamı anlamadım?.
adduser ftpuser
passwd ftpsifre
yazarak k.adı ve şifre oluştur.
----------------------------- -
Eger başka insanlarada ftp vermeyi planlıyorsan son adım haric genkinin dedigi herşeyi yap.Son adımda kullanıcı yaratmak yerine virtual user denilen bir olay vardır ldap yada mysql üzerinde kullanıcılar yaratıp bu şekilde insanların login olmalarını saglayabilirsin.
-
sandman bunu yazdı:
Eger başka insanlarada ftp vermeyi planlıyorsan son adım haric genkinin dedigi herşeyi yap.Son adımda kullanıcı yaratmak yerine virtual user denilen bir olay vardır ldap yada mysql üzerinde kullanıcılar yaratıp bu şekilde insanların login olmalarını saglayabilirsin.
-----------------------------hocam yapmak istediğim apache'nin var/www/ bu klasöre ftp'yi bağlamak,user pass giriş yaparak erişmek nasl becerebilirim acaba?
-
Realist bunu yazdı:
- Hocam bu kısmı anladımda altdaki komutları direk konsolamı yazcam yoksa config dosyasınamı anlamadım?.
adduser ftpuser
passwd ftpsifre
yazarak k.adı ve şifre oluştur.
------------------------------------------------------------
direk puttye yazacaksın işte. ama sandmanında dediği gibi eğer müşterilerine vs başkalarına ftp dağıtmayı düşünüyorsan son işlemi yaparsan makineyi direk eline verirler
-
Genki bunu yazdı:
-----------------------------direk puttye yazacaksın işte. ama sandmanında dediği gibi eğer müşterilerine vs başkalarına ftp dağıtmayı düşünüyorsan son işlemi yaparsan makineyi direk eline verirler
hocam yapmak istediğim apache'nin var/www/ bu klasöre ftp'yi bağlamak,user pass giriş yaparak erişmek nasl becerebilirim acaba?
bunları nasıl yapabilirim hacı
-
şimdi yukarıda dediklerimi yaparsan tüm serverı dolanabilirsin o k.adı veya şifreyle
yok diyorsun sadece www klasörüne ulaşayım yine nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf yaparak konfig dosyasını aç en sonuna
chroot_local_user=YES bunu ekle(kullanıcı ana dizinden dısarı cıkamasın).konsola service vsftpd restart yazarak ftp sunucusunu baştan başlat
ardından konsola
adduser -d /var/www -s /sbin/nologin ftpkullanıcıadı
yazarak kullanıcı ekle. Bu kullanıcı ile ssh girişi yapılmayacaktır hemde kullanıcının ana klasörü /var/www olacaktır.
sonra yine konsola
passwd ftpkullanıcıadı
yaz sana 2 kere şifre girmeni isteyecek. şifreleri gir tamamdır.
yukarıdaki mesajlar aceleye geldiği için bu kısmı yanlış anlatmışım. passwd şifre demişim direk k.bakma
-
Genki bunu yazdı:
şimdi yukarıda dediklerimi yaparsan tüm serverı dolanabilirsin o k.adı veya şifreyle
yok diyorsun sadece www klasörüne ulaşayım yine nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf yaparak konfig dosyasını aç en sonuna
chroot_local_user=YES bunu ekle(kullanıcı ana dizinden dısarı cıkamasın).konsola service vsftpd restart yazarak ftp sunucusunu baştan başlat
ardından konsola
adduser -d /var/www -s /sbin/nologin ftpkullanıcıadı
yazarak kullanıcı ekle. Bu kullanıcı ile ssh girişi yapılmayacaktır hemde kullanıcının ana klasörü /var/www olacaktır.
sonra yine konsola
passwd ftpkullanıcıadı
yaz sana 2 kere şifre girmeni isteyecek. şifreleri gir tamamdır.
yukarıdaki mesajlar aceleye geldiği için bu kısmı yanlış anlatmışım. passwd şifre demişim direk k.bakma
-----------------------------hocam servisi başlatırken söyle bir hata veriyo server evde diğer odada şuan.
vsftpd vsftpd için baÅlatılıyor: 500 OOPS: could not bind listening IPv4 socket
birde ftp'ye root ile giriş yaptığım zaman dosyalar gözükmüyor ya