folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Linux Öğrenmek İstiyorum (Yardım)

Linux Öğrenmek İstiyorum (Yardım)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zula
    zula's avatar
    Erkek

arkadaşlar linux öğrenmek istiyorum. C bilgim de iyidir yani ancak bu linux'a nerden nasıl başlıyacam bilmiyorum. Şöyle elinde türkçe kaynak olan birileri var mı. bana ne önerirsiniz?

@Başlıklara dikkat edelim

Dünyada "10" çeşit insan vardır; binary saymayı bilenler ve bilmeyenler..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zula
    zula's avatar
    Erkek
    yok mu bu konudan anlayan mürid ??

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek
    http://belgeler.org/ bu siteden başlıyabilirsin piyasa güncel bir iki linux kitabı var ama internetten bulamıcagın birşey yok içlerinde.Linuxu yavaş yavaş deneme yanılma ve tecrübeyle ögrenirsin.Belli bir yol izlicem dersen LPI kitaplarından edin ama hepsi ingilizcedir.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hasattt
    hasattt's avatar
    Erkek

hocam yeni başlayacaksan ubuntu yu dene derim. pardus filan kurma aman. kde nin hoplayan zıplayan simgeleri iki dakkada adamı bilgisayardan soğutuyor.

C bilgin varsa zaten Linux senin için çok daha kolay olur. bir kaç komut öğrenirsin mesela ls dosyalari listeler pwd bulunduğun dizini gösterir rm dosya taşır aynı 

dizinde ise ad değiştirir, cd zaten dos la  aynı, felan filan komutlar zor değil yani. birde ubuntu da root varsayılan olarak açık değil kurarsan nasıl açacağını anlatırım.

çok güzel yanları var. mesela internette bir program mı duydun, apt-get install program diyorsun kendisi indirip uygun dizine kuruyor. otomatik yani :)

programlama için kütüphaneleri windows dan daha geniş. birçok dilin kendi derleyicisi içinde.istersen yeni çıkan çekirdeği indirip derliyorsun. tek bir imaj dosyası çıkıyor eski çekirdekle değiştir diyorsun çekirdek versiyonu yenileniyor :).

saymakla bitmez güzellikleri. ben şuanda bir program üzerinde çalışıyorum sunucusu linux üzerinde çalışacak istemciler windoz o yüzden ikisinide kullanmak durumundayım. zaten direkt linuxa geçip windozu silersen iki günde format atarsın mesela sırf film altyazı sorunu yüünden :)

sen ikisini de kur. dediğim gibi ubuntu kur hemen hepsini denedim bence en iyisi ubunutu.

E=mc2 ise F=m.a dır
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    azrak
    azrak's avatar
    Erkek

www.pardus-wiki.org

www.ozgurlukicin.com 

bence pardus tan başla en çok kaynak pardus ta var çnkü

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Bir sistemi öğrenmenin en iyi yolu onu kullanmaya başlamaktır.

Ama radikal bir geçiş te uyum sorunu yaşatabilir.

Bence hangi linux dağıtımını kullanmaya karar vermeden önce (deneye yanıla hangisine daha yatkın olduğunu keşfedersin) linux için yazılmış programları windowsta kullanmaya başlamak bence güzel bir adım olur.

Örneğin firefox, pidgin(IM programı msn gibi), gimp(photoshop alternatifi), open office(ms office alternatifi), smplayer, vlc falan ...

Linux'e ısınma turlarını bu programları kullanmaya başlayarak atabilirsin

...

Sonrasında virtualbox ose diye bir sanal sistem programı var onunla başla linux'e hem de partlarına falan dokunmamış olursun

Peki hangi linux'ü kuracaksın? Özgür olan tüm linuxler kabulümüzdür. www.distrowatch.com'a girersen dünyadaki linux dağıtımlarından hangileri en çok kullanılıyor sağ tarafta yazıyor. İlk 5 dağıtımdan bir tanesini seçerek işe başlayabilirsin. Ya da gelecek vaad eden pardusu kullanabilirsin. Çok fazla fark yok zaten hepsi linux. Farkeden arayüzler oluyor.

Benim tavsiyem Linux Mint olacaktır.

Windows deneyimine en yakın linuxlerden birisi çünkü.

...

Bunların dışında madem c biliyorsun sana güzel bir haberim var.

Linux'te birden fazla (dos işlevinde ve ötesinde) komut satırı uygulamaları var. Bash, Korn, Sh gibi...

Sanırım bunlardan bir tanesi ile c dilindeki komutları kullanarak sistemi yönetebiliyorsun. C Shell idi ismi sanırım.

.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zula
    zula's avatar
    Erkek

hasattt bunu yazdı:
    -----------------------------

hocam yeni başlayacaksan ubuntu yu dene derim. pardus filan kurma aman. kde nin hoplayan zıplayan simgeleri iki dakkada adamı bilgisayardan soğutuyor.

C bilgin varsa zaten Linux senin için çok daha kolay olur. bir kaç komut öğrenirsin mesela ls dosyalari listeler pwd bulunduğun dizini gösterir rm dosya taşır aynı 

dizinde ise ad değiştirir, cd zaten dos la  aynı, felan filan komutlar zor değil yani. birde ubuntu da root varsayılan olarak açık değil kurarsan nasıl açacağını anlatırım.

bu komutları nerden öğrenicem peki var mı sağlam bi kaynak falan... 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

@zula

enixma.org diye bir linux dergisi var türkçe

Çok güzel kaynaklar var orada

.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

zula bunu yazdı:
    bu komutları nerden öğrenicem peki var mı sağlam bi kaynak falan... 

http://www.bilgiportal.com/v1/idx/6/436/Linux-Unix/makale/zet-Linux-Konsol-Komutlar--.html

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JUSTICE
    JUSTICE's avatar
    Erkek
    Hocam C diyosan kesinlikle geç derim linuxa. Windosta C kodu yazmak çok zor gelir bana. Shelle bağlanıp yazıyorum daha iyi.
    Hangi linux dersen ubuntu kapınakadar postalıyor. Ama 2-3 hafta beklemen gerek. İndirebilirsinde tabi. Eğer türkçe dersen pardusla ilgili yardım kaynak sınırsız. Ben fedoreda kulalndım gayet iyiydi. Hangisi olduğu çok önemli değilde geç muhakkak.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zula
    zula's avatar
    Erkek
    geçicez de işte bi aşinalığımız yok daha ondan virtual box ile kurucam. arıtk takıldığım yerlerde yardımlarınızı esirgemezsiniz :|

Toplam Hit: 3318 Toplam Mesaj: 16