Linux Ve Virüs

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

http://pix.motivatedphotos.com/2009/11/30/633951805128857670-WindowsvsLinux.jpg

Yanlış bilgli : Linux a virüs girmiyor.

linux u tanıtan arkadaşlar en büyük koz olarak bunu kullanıyor , bankacılık işlemleri ve dahası için linux da virüs sorunu yok deniyor.

girmemesi lafı yanlış bir düşünceye yol açıyor. Linux a virüs çok kolay girer onu silecek anti virüs ünüz yoksa dosyalarınız arasında yerini korur(bknz linux için yapılmış anti virüsler ,)

asıl olay windows için yazılmış virüslerin linuxlarda çalışmaması yani siz mp3 veya başka birşey indirirken (film resim vb. ne olursa)

virüs ile beraber indiriyorsunuz ancak bu sizin bilgisayarınıza zarar vermiyor. zarar vermemesi yok olduğu anlamına da gelmiyor.

şimdi madem zarar vermiyor banane diyeceksiniz haklısınız , asıl sorun indirdiğiniz bir dosyayı windows kullanan biri ile paylaştığınızda ortaya çıkıyor.

bilgisayarında anti virüs olmayan bir win kullanıcısı linux kullanan birinden nasıl olsa linux da virüs olmaz diye her dosyayı alabiliyor. (ki alır da )

ubuntu yada vb. bişi kullanıp amsn yada başka bir şekilde arkadaşınıza dosya yolladınız olmuştur (skype vb. )

siz farkında olmasanız bile arkadaşınıza kötülük yapabilirsiniz.

buyüzden linux propagandası yaparken lütfen virüs olayını bu şekilde anlatın...

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    o6u2
    o6u2's avatar
    Erkek

saçma sapan :D olayın linuxa virüs bulaşmama mevzuuyla alakası yok windows kullanan arkadaşa virüs bulaşacaksa illa linux kullanan birinden dosya mı alması gerek herhangi bi kullanıcıdan virüslü dosya alsa da bulaşacak, yok böyle bi teori baya kasmışsın :D

http://kocaer.me
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

o6u2 bunu yazdı:
    -----------------------------

saçma sapan :D olayın linuxa virüs bulaşmama mevzuuyla alakası yok windows kullanan arkadaşa virüs bulaşacaksa illa linux kullanan birinden dosya mı alması gerek herhangi bi kullanıcıdan virüslü dosya alsa da bulaşacak, yok böyle bi teori baya kasmışsın :D

hocam sorun millete linux a virüs girmez diye tanıtılıyor. alakası yok ben ona kızıyorum. SISTEMINIZE ZARARVERMEMESI ORDA OLMAMASI ANLAMINA GELMEZ.

ben birine dosya atarken kasper saolsun virüssüz oldunu biliyorum ama bişi upload eden linux lu bunu bilebilirmi acaba?

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

yani arkadaşımıza da linux önermek yerine kendimiz vindoza geçelim

kıvır kıvır kıvranalım vindoz kullananlar rahat etsin diye :S

gayet mutluyum 15 saniyede masaüstüm geliyor (ubuntu 10.04)

antivirüsle falan uğraşmıyorum

geçen gün flasdiskteki virüsleri linuxte "elle" sildim çok güzel bir duyguydu

şimdi virüs girmiş mi oldu benim makineye =)

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NonStop
    NonStop's avatar
    Erkek

o6u2 bunu yazdı:

İlla linux kullanıcısından bulaşıcak dememiş zaten.Sadece dikkat edin demiş : )

darker than black...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

Prometheus bunu yazdı:

yani arkadaşımıza da linux önermek yerine kendimiz vindoza geçelim

kıvır kıvır kıvranalım vindoz kullananlar rahat etsin diye :S

gayet mutluyum 15 saniyede masaüstüm geliyor (ubuntu 10.04)

antivirüsle falan uğraşmıyorum

geçen gün flasdiskteki virüsleri linuxte "elle" sildim çok güzel bir duyguydu

şimdi virüs girmiş mi oldu benim makineye =)

linux önerme mi dedim ?

windows a geç mi dedim ?

virüsleri silemezsin mi dedim ?

hocam illa karşıt bişiler söyliycem diye yırtınma .

ne demek istediğimi anladınız..

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

olmaz hoca illa sana muhalefet olmam lazım sana karşıt bişey söylemem lazım =D

bunun için özel idman yapıyorum hergün

odam sana vereceğim cevapların taslaklarıyla dolu =D

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    weskeyy
    weskeyy's avatar
    Erkek

Linux a virüs çok kolay girer onu silecek anti virüsünüz yoksa dosyalarınız arasında yerini korur(bknz linux için yapılmış anti virüsler ,)

Linux için bende antivirüs kurdum ama windows tabanlı virüslere karşı koruma için.bir server kurdun bütün makinaları bağlarsın ama hepsi linux olacak diye bi şey yok.o zaman sıkıntı orada.linux ta virüs tehlikesi olsa barındırma ilkesinin tersini savunmalısın.Bu dediğini savunman için linux un virüs barındırdığını anlatman gerekir ki bunu anlatman için windows sistem 32 ve linux çalışma prensibini açık açık karşıla araştır ve bu tezini güçlendir.

Bedenin BAKİRE olmasi onemli degil,Yeterki ruhun OROSPU olmasin!!!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    celoron
    celoron's avatar
    Erkek

pfff. windows için yazılmış virüsler linuxta kabak gibi ortaya çıkıyo. shift+delete aha sildin virüsü.

Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems. Linus Torvalds
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Erkek

Panxer eğer ki okulda ki bilgisayara taktığımda 16 ayrı virüs bulaşmış flash diskimi Linux'a takıp virüsleri shiftdelete ile siliyorsam ve o flash diski Windows makinelere takıyorsam hiç bir güvenlik problemi olmadan,Linux'ta virüs yok demektir benim için.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

kim linuxta virüs yok diyorsa onunla bütün linux dialogunu kes lütfen.linuxta virüs vardır, linux için virüs yazılmıştır fakat, linuxtaki virüs windowstaki gibi etki gösteremez, yayılamaz.

Çünkü ;

1- Linuxta sistem dosyalarnı müdahile ve silme yetki gerektirir.Superuser olmak gerekiyor.Yani yetkili kullanıcı.Virüs kendini yetkili kullanıcı olarak atarsa ? Evet böyle bir şey olabilir.Fakat yıllardır bu sadece teoride kalmıştır.1946 dan beri benim bildiğim, bir kaç forumdan takip ettiğim kadarıyla böyle birşey olmamış.Eğer varsada bir kaç tanedir.Yani pratikte olamıyor.

2- Linuxta çalıştırılabilir dosya kavramı değişiktir.Yani bir programı çift click ile çalıştırmak istiyorsanız bütün dağıtımlarda bu imkansızdır. .deb paketi pardusta çalışmaz.Pardus paketi olan .pisi fedorada çalışmaz vs...Hepsinde çalışması için virüsün kaynak kodundan derlenmesi gerekmektedir.

Kaynak kodu nedir ? Ben programı yazıyorum, daha sonra yazdığımı çalıştırılabilir dosya olarak dğeilde, açık kaynakçı olduğum için bütün kodlarında dağıtıyorum.Yani siz kodları görüp istediğinizi yapabiliyorsuunuz.Sadece açık kaynakçı olduğum için değil, bütün hepsinde yani bütün dağıtımlarda çalıştırılabilmesi için bunu yapması gerekiyor.

Peki kaynak kodlarını dağıtmak ne demektir ? Program kendini nerelere ekliyor, nerelere zarar veriyor, neleri değiştiriyor görmek demektir.O halde buun önlemini almak kolay olmaz mı ?

Tabi ki .py dosyaları falan var işin ucunda.Fakat şunu unutmamak lazım, oyun kafasıyla bilgisayar kullanan ev kullanıcılarını saymazsak, server, önemli sistemler vs.. de (süper bilgisayar dahil) unix/linux kullanımı oldukça fazla.

Yani aptal saptal kullanıcının kartını kırmak yerine facebook, google gibi büyük sistemlere saldırı daha fazla ve daha güçlü geliyor.Bunlara dayanabiliyor.Ev kullanıcıları sadece çok basit olduğu için tercih ediliyor.Buda şunu gösterir linux bir avantajdır.

Toplam Hit: 3956 Toplam Mesaj: 23