Linuxa Geçmeyi Düşünenler
-
Windowstan sıkıldınız mı , yada benim gibi birinin linuxu anlatmasından gaza gelip üstüne birde heykır yazısı okudunuz ve heh linuxa geçicem mi dediniz ? Madem öyle birazcık okuyun.MAkale bana aittir.Kendi tecrübelerimi yazıyorum.
İlk linuxla tanışmam pardus 1.0 ile olmuştu tabi o zaman hacker olucam falan diye uğraşıyordum.Bir geçtim linuxa 2 saat ardından windows.Başladım küfür etmeye ne biçim şey bu nedir bu böyle.Daha sonrasıda geldi.Ubuntu, fedora, debian, slackware, suse, turkix, gentoo, linux mint....Bunlar sadece sayabildiklerim.Sürekli geçip en fazla 3. günün sonunda format atıyordum windowsa geri geçip linuxa küfür ediyordum.Tabi 1 hafta sonra yine linuxa gçemek istiyordum
Neydi bunun sebebi ?
Bunun sebebi şuydu ; Bilgisayara başladığımdan beri windowstaydım.Müzik dinlemek için winamp, video izlemek içn mediaplayer, internete girmek için explorer kullanırdım.Dosya yapısı belliydi c:/, program files herşey belliydi.Linuxa geçtim araçlar dğeişik, dosya yapısı değşik.İlk kez gittiğiniz bir yerde tuvaletinizi yapmak gibi iğrenç bir duygu.
3yıl sanıyorum sürekli linuxla uğraştım sadece geçmek için.Olmadı.En sonunda mecburi olarak 1 sene kullandım kıbrısta.Fakat gödüm ki alıştım.Yani linux öğrenmek için alışmanız gerekiyor.Kullanmanız gerekiyor.Sıkılgan biriyseniz, oyun bağımlısıysanız, yeniliğe açık değilseniz, araştırmacı değilseniz linuxa geçmeyin mümkünse.
Öncelikle linuxa geçecekseniz;
Google, wikipedia, linux siteleri ile oldukça haşır neşir olacaksınız.HEr sorununuzda forumda konu açmayın.Araştırın genelde daha önce çözülmüş oluyor. Yani hangi linuxu kurmalıyım vs.. diye başkalarına soracağnıza
www.google.com => Hangi linuxu kurmalıyım
:) . Google herşeye cevap veriyor. Linuxu 1 senedir kullanıyorum hala bilmediğim bi ton şey var.Geliştirmiyorumda sadece kullanıyorum.Linuxta sürekli yeni birşeyler öğreniyorsunuz.Tabi zevk veriyor bu bana.
Yok her program konsoldan kurulacakmış falan gibi hikayelere inanmayın.Pardusta süper bi paket yöneticisi var. Hea illaki tar.gz ile kaynak kodla mı kurmak zorundasınız ? Benbir çok şey okudum pisi update falan fakat hiç birini yapmıyorum ./install.sh yapıyorum , dosyaya göre 1-2 şekilde çalıştırıyorum kuruluyor.Zor değil.Hatta windowstan daha kolay ...
Öte yandan linux hakkında daha geçmeden teml bilgilere bakın.
www.google.com => Linux için temel bilgiler
Mutlaka araştırın. Şimdi siz çok windowsçuysanız sadecekullanacaksanız linux mint var.Tavsiye ederim.Ubuntu tarzıdır ama görselliği ve sistem taraması en son kurduğumda ubuntudan daha iyidi.
Onun dışında
http://www.pardus.org.tr/urunler/
Tabi Pardus 2008.3 tavsiye ederim.Pardus Tübitakın geliştirdiği bir işletim sistemidir.Şimdilik bu kadar.
-
fena halde linux kullanmak istiyorum. 2 ay once ubuntu kurdum. hersey iyi ama 24 inch lik ekrani 800 x 600 modunda kullanmak kafami fena halde bozdu. Bir hafta kadar surekli video driver aradim bulamayinca linux u sildim gitti. Simdi xp deyim kafam sakin degil ama istedigim herseyi bulabiliyorum.
-
Bence kişilere GNU fikirleri aktarılarak geçişin kendi kendine olması sağlanmalı (Linux mü olur, opensolaris mi yoksa reactos mi kendi yolunu bulur böylece)
-
sniperscope bunu yazdı:
-----------------------------
fena halde linux kullanmak istiyorum. 2 ay once ubuntu kurdum. hersey iyi ama 24 inch lik ekrani 800 x 600 modunda kullanmak kafami fena halde bozdu. Bir hafta kadar surekli video driver aradim bulamayinca linux u sildim gitti. Simdi xp deyim kafam sakin degil ama istedigim herseyi bulabiliyorum.
-----------------------------ekran kartın neki? zaten ya nvidiadır yada atip ikisininde driver'ı var olmasa bile ben yıllardır 21" 22" monitör kullanıyorum Linuxta sorun çıkmadı?Masaüstü ayarlarını yaptın mı:)
-
linuxa geçmem tamamen merak oldu.. bilgisayarımda windows olmasının tek sebebi oyun tutkumdur..
gerçekten denenmesi gereken. çok güzel bir işletim sistemi..
bir de ekran kartım daha uyumlu olsa daha iyi olurdu..
-
Ekran kartim Nvidia G-Force 7600GT yemin billah tam bir hafta aradim, ekran ayarlarini degistirmek istiyorum ama ayarlarda en yuksek deger 800 x 600 baska yok.
-
Kişisel bilgisayarıma Pardus kurmayı düşünüyorum fakat bazı kullandığım programları çalıştırmaz diye tedirginim.
-
pardus 2007.3 kullanıyorum memnunum, ara sıra KDE çökü$ zımbırtılarıda olsa yine de güzel =>
-
@sniperscope
abi nasıl aradıysan http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us bak nvidianın sitesinde linux için var driver sadece serisini seciceksin işletim sistemini indiriceksin o kadar.Nvidia kendi grafik yönetim aracıylada geliyor.
-
Swool bunu yazdı:
-----------------------------
Kişisel bilgisayarıma Pardus kurmayı düşünüyorum fakat bazı kullandığım programları çalıştırmaz diye tedirginim.
-----------------------------hocam wine gibi emulatörler ile çalıştırabilirsin.Öte yandan hangi programları kullanıyorsun ? 4 milyarlık muhasebe programının işini yapan ücretsiz programı ben pardus için bulmuştum.
--------
Birde benim ekran kartım nvdia hd2400 pro.Fakat hiç sürücü yüklemeden rahatlıkla çalışabiliyorum.
Linuxun bir avantajıda sürücü işi.Windowsta formattans orna 2-3 cd, extradan winrar gibi saçma sapan bir sürü şey kurarsınız.Flash şu bu eklentileri cabası.Linuxta genllikle bunlar içinde gelir.
-
Kişisel bilgisayarım için düşünüyorum, muhasebe programı felan değil, FL Studio ve Reason. Adobe (audition vs.) programları için pek sorun olmaz sanırım.
FL Studio'yu vistada çalıştıramadım fakat servis packler yüklü değildi, aynı sorun Pardus'da olurmu bilmiyorum.