Mac Mini M4, 16 GB Ram İle 27B AI Model Çalıştırılabilir Mi?
-
Selamlar, Mac Mini M4, 16 GB Ram ile verimli bir şekilde 27B parametreli ai model çalıştırılabilir mi? Mac Mini M4 almayı düşünüyorum, bundan olayı deneyimlerinizi merak ediyorum.
-
çok verimli olmaz...
-
alabileceğin en yüksek ram i al hocam bu ramle yemiyor, bendede var aynı cihaz olmuyor yani.
-
Tamamdır, çok sağolsun. (:
-
hocam bırak 27B yi 7B modelleri bile zar zor çalıştırırsın (:
şuradan bakabilirsin genel olarak neleri çalıştırabileceğine
ayrıca olay sadece ram ile bitmiyor, bellek bant genişliği de önemli.
LynXMaSTeR tarafından 01/May/26 20:04 tarihinde düzenlenmiştir -

-
Sağolun arkadaşlar.
-
ProTogi bunu yazdı
Selamlar, Mac Mini M4, 16 GB Ram ile verimli bir şekilde 27B parametreli ai model çalıştırılabilir mi? Mac Mini M4 almayı düşünüyorum, bundan olayı deneyimlerinizi merak ediyorum.
hocam 64 gb m1 max var, 27b dense modellerde akıcı bi şekilde chatleşemiyorum, 80b bile kullanıyorum ama adma akıllı bi akıcı bi chat için 30b ve altı moe model kullanıyorum. 27b ve üstü ve dense modellerde anca iyi bi promt yada flow ile görev verip sonra gelip sonucu alıyorum. ayrıca sakın ola iyi bi fanı olmayan bir cihazla böyle bişey yapma benim cihaz 110w ları rahat görüyor. bitane 140w lık sarj aletini gömdüm bile 1 senede.
yurtdışından ucuza studio bakmanı öneririm ebayden yada zaten cuda çalıştırmaycaksan amdnin yeni ai çipli bilgisayarlarıda uyguna geliyor -
erebos bunu yazdıProTogi bunu yazdı
hocam 64 gb m1 max var, 27b dense modellerde akıcı bi şekilde chatleşemiyorum, 80b bile kullanıyorum ama adma akıllı bi akıcı bi chat için 30b ve altı moe model kullanıyorum. 27b ve üstü ve dense modellerde anca iyi bi promt yada flow ile görev verip sonra gelip sonucu alıyorum. ayrıca sakın ola iyi bi fanı olmayan bir cihazla böyle bişey yapma benim cihaz 110w ları rahat görüyor. bitane 140w lık sarj aletini gömdüm bile 1 senede.
yurtdışından ucuza studio bakmanı öneririm ebayden yada zaten cuda çalıştırmaycaksan amdnin yeni ai çipli bilgisayarlarıda uyguna geliyorAslında Mac Mini alma amacım Apple Store'a uygulama yükleyebilmek için, ayrıca Mac Mini çok az elektrik kullandığı içinde vps'e para vermek yerine, mini'yi ayrıca bu iş için kullanmak mantıklı geldi. Deneyimini paylaştığın için sağol hocam.
-
Ne için kullanacaksın o önemli. Openclaw kurayım onun işlerini takip etsin dersen 8b modeller bile yeter. Omlx aerver ile mlx formatındaki modelleri kullanabilirsin
-
aklımdaki birkaç iş için ben de baya baktım hocam 7B maks limit, Qwen3-8B kullanan var en fazla, onu da sürekli kullanmak yerine karmaşık işlerde çalıştırmayı öneriyorlar. AI la istişare sonucu benim senaryoda şunun gibi birşey çıkıyor
07:55 launchd → "Ollama açık mı?" → açık tut, modeli RAM'e yükle
08:00 n8n uyanır → 10 RSS feed'i indirir → HTML temizler
↓ (ham metinler, yaklaşık 50 haber)
08:01 n8n → Flowise'a HTTP isteği yollar
↓
08:02 Flowise → küçük model (3B) → "Hangileri ilgi alanımda?" → 12 haber kalır
↓
08:03 Flowise → Chroma'ya sorar → "Bunların 4'ü zaten var" → 8 yeni haber
↓
08:04 Flowise → büyük model (7B) → her birini özetlet
↓
08:08 Flowise → tüm özetleri tek "Daily Digest" markdown dosyası olarak yazar
↓
08:09 n8n → dosyayı sana e-posta atar / Telegram'a yollar
08:10 Ollama → 5 dakika işlem yoksa modeli RAM'den boşaltır (KEEP_ALIVE=5m)