folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Mağdur Karadenizli Ve Fındık



Mağdur Karadenizli Ve Fındık

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nihat
    nihat's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Nisan/2009
    Erkek

     Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye'de Giresun, Ordu illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak yapılır. Dünya'nın en kaliteli fındığı Giresun fındığıdır. Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesi'nden sağlanır. Karadeniz Bölgesi'nden başka Marmara Bölgesi'nde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %70-80 kadarını karşılar.      (wikipedia)

      ne güzel şeydir değilmi fındık ? zekaya göze kalbe hattağa cinselliğe ve daha bir çok şeye iyi gelir yani aganigi naganige diyorum.Fındık öyle birşeydirki dalından alırsın yersin doymazsın kurutur yersin doymazsın kavurursun pastaya , çöreğe , böreğe , her türlü yemeğe , tatlıya koyar yersin gene doymazsın yağını falan çıkarırsın yağlılarda kullanırsın öyle bir şeydir yani.Olmadı Almanlar alır nutellasına katar sana geri yollar almanyadan hediye diye.avrupalı çikolatasındaki fındıkla Türk fındığı(!) diye övünür hattaa..çünkü dile kolay koskoca dünyada bu minicik şeylerin %80 ini Türkiye yani sen üretirsin.ve en kaliteliside seninkidir bunu sen değil avrupalı amerikalı söyler övünürsün.

     Ey fındık sen ne güzel bir şeysin.Karadenizde çocuklar seninle doğar seninle büyür ve seninle geçimlerini sağlarlar çoluk çocuğa karışınca bu böylece devam eder. Sen sadece yörende değil Tüm Türkiyede karın doyurursun.Güney doğudan işçiler gelir seni o yeşilini görmeye senin için ter döküp geçim sağlamaya.az para alırlar ama olsun değecektir buna. Ve biliyor musun sen siyasette bile karın doyurursun seni ekeni biçeni kandırıp oy alanlar karınlarını  doyurur gene senin sayende.

     Fındık güzel şey.Karadenizli gözü gibi bakar ona.Ve bu gözü gibi baktığı Fındığı satarken kahrolur karadenizli çünkü bu dünyanın en güzel şeyi tatlıların vazgeçilmezi hani nutelladaki fındığın fiyatı nereyse 0 a çekilmiştir.isyan eder üretici böyle şey olurmu diye.Orduda bir gösteri yapar kendi mahsülünü caddelere döker o gözü gibi baktığı hani nutellanın övündüğü Türk fındığı var ya işte onu.İçi acır ama derdini başka şekilde anlatamaz karadenizli ve dayak yer sanki mersinde Türk bayrağını yakan adamlarcasına joplanırlar.sanki onlar esenlerde, esenyurtta polisi taşlamış haydarda Atatürk parkının adının üzerine kürdistan parkı yazmıştır.bütün olup biteni unutur karadenizli seçim yaklaşır hani fındıktan karnını doyuran siyasetçi var ya işte o gelir bin bir türlü vaatlerde bulunur karadenizliye.Bilirsiniz karadenizli kincidir ama bir o kadar saftır.vaatlerin hepsini fındık gibi yer.löp löp tane tane.tatlıdır bu vaatler aynı fındık gibi ama adamın boğazına düğümlenir işte.misal derlerki fındık altın değerindedir ve altın fiyatına satılmalıdır.sonra çay derler çayda iyidir hani.sonra stad yapıcaz.liman yapıcaz iş sağlıcaz size derler hani fındığı ilerde ekemezseniz işe girer çalışırsınız.ama nedense her seçimden sonra bütün vaatler unutulur bir anda.

     Karadenizli alışmıştır artık çünkü hep aynı dala vera dönmektedir.susar vaatleri hatırlatmaz.ve yaz gelir İstanbuldan izmirden ankaradan Karadenizli ve anadolunun çeşitli illerinden illerin yerlisi işçiler gider fındık toplamaya.toplarlar lakin halaa fındığın fiyatı belli değildir.konuşulan rakamlarsa adamı kahreder. sonra işin aslı çıkar meydana bir uzman siyasetçiyle birlikte çalışmıştır siyasetçinin derdi meğer fındıklaymış.yani fındık çok fazla karın doyuruyormuş karadenizde.bu karnı doyanların bir kısmı fiyatlar nedeniyle üretimi keserse fındığın fiyatı artacakmış.

    fazla fındık gözünemi(!) giriyor? karadenizli işte bunu sorar.ama siyasetçinin çıktığı yöreden unuttuğu bir şey vardır. bu yörenin insanı inatçıdır hırslıdır.kadın erkek çocuk hep birlikte çalışır. Bu yöre halkı, Atatürk ilk hedefiniz akdeniz derken kurtuluş savaşında rusla ermeniyle rumla mücadele vermiştir.Ve bu yöre 15 yaşındayken bir sülaleyi fındıktan ve marangozluktan geçindiren ve o koskoca sülaleye babalık yapan çocuklar yetiştirmiştir'..

    işte fındığın ve karadenizlinin hikayesi ...bende bir Trabzonlu ve asıl ve tek olan kimliğimle Türklüğümle Türk olarak diyorumki ey siyasetçi fazla fındık gözünemi(!) giriyor?

     

    zaman ayırıp okuduysanız sağolun içimden geldi yazdım nefretimi biraz dışa vurmak istedim yoksa katil olacağım..

     

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    madrew
    madrew's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2008
    Erkek

    Benimde Düzce de akrabalarım var onlarda biliyorum. ordaki çoğu insanın tek geçim kaynağı bu fındık. adamın tarlasından 3-4 ton fındık çıkıyor ve bu fındığın parasıyla 1 yıl geçiniyor. Eğer ordaki fındık üretimine balta konulrsa hayatta durur ve toparlanması uzun zaman alır.

    Tamamen haklısın fındık Karadeniz'in aourtu.


    der die das
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sanane
    sanane's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2002
    Erkek
    Bizimde ufak bir bahçemiz var. Önceden en azından bi borcumuzu kapatıyoduk. şimdi hiç para etmiyo pazar parası anca çıkıyor.

    Naber la?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    lordvader89
    lordvader89's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 02/Mayıs/2007
    Erkek

    Bence Türkiyede çoğu yerde fındık üretimi gereksiz ve acil sökülmesi gerekiyor çünkü o kadar abartılı şekilde fındık üretimi yapılıyor ki geçen sene Dünyanın fındık ihtiyacının %80'ini karşılayacak kadar fındık üretilmiş ülkemizde...Buda demek oluyor ki fazla üretim var...

     

    Düzce,Samsun,Görele,Sakarya,Kastamonu,İzmit vs. gibi bölgelerde fındık üretilmesine izin verilmemesi gerekiyor.

    Ben sakaryalıyım ve bizlerde fındık üretimi yapıyoruz ama her sene tekrarlarım "Sakarya gibi yerlerde fındık üretimi gereksiz"

     

    İtalya105 Bin Ton
    Amerika15-20 Bin Ton
    İspanya25-30 Bin Ton
    Gürcistan Ve Azerbaycan 50 Bin Ton
    Türkiye550-600 Bin Ton

     

    Tabloda görüldüğü gibi Türkiye yüzlerce ton daha fazla fındık üretiyor ve çoğu yakılıyor hiç bir işe yaramıyor...Devletin destek ve gözetiminde Bazı şehirlerdeki fındıklar sökülüp yerine daha başka şeyler dikilmesi (Kivi vs.) gerekiyor.

    Ve ayrıca eklemek istiyorum;

    Çiftcinin mağdur olmaması için bu fikirin uygulanması gerekiyor..Aslında bence çiftci biraz nankör davranacak gibi geliyor bana çünkü ne kadar teşvik'de alsa Bizim çiftcimiz hazırda bulunan ağaçları söktürmez gibi geliyor bana...Ama tek çözüm yolu bu çünkü Devlet fındık fazlasını misafirlere çerez diye ikram edecek değil.

     

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cordelian
    cordelian's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2009
    Homo
    nihat bunu yazdı:
    -----------------------------

    @lordvader89

    usta tamam Türkiyenin bazı bölgelerinde gereksiz fındık olabilir o olabilir bu olabilir ancak bu gün dünyanın en kaliteli fındığı giresun fındığıdır ve bu yapılanlar giresunluyuda Trabzonluyuda orduluyuda mağdur ediyor..ne demek ya fazla fındık var diye fiyatları sıfıra çekmek mantıklımı sence?

    bizim memlekette devletten beklenti azdır köye okulu suyu asfaltı her birşeyi köylü yaptı...şu anda bile devletten şikayet etmez kimse..ama adeta dalga geçiliyor..diyorsunki başka ekinler denenmeli..tabi öyle olmalıdır zaten karadenizde üretimi sağlana bir çok şey denemeyle yöresellik kazanmıştır..ama bu millette kalmadı bir şey artık..artı olarak fazla fındığı imha ettireceğine bunun dünya çapında reklamını yaparak daha fazla para kazanabilir..avrupada onla bunla ünlü olan ülkeler var neden Türkiye dendiğinde fındık akla gelmesin.bu fındığın üretimini azaltacağına pazarlamasını yap reklamını yap ..


    -----------------------------
    haklısın hocam bazı vatandasların işine gelmıyor heralde Türkiye'yi ön plana cıkarıp yükseltmek.Bence birazda bizden korkuyorlar her açıda gelişmemizden.Bizde akıl iş gücü estetik v.b konularda potansiyel var fakat bız kullanamıyoruz daha.Tekrar dünyaya hakim olacagız diye korkuyorlar bence.Fındıktaki gerilemede bunlardan biri.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    Türkiyede tariş gibi bir kurum çalışıyomuki fisko çalışsın

    10 yıldır üzümcüler aynı fiyata satıyolar üzümü sen kasada 2 lira görüyosun ama burda adam 50 kuruşa satarsa mutlu oluyo

    incirde aynı hodi bunları geç

    Dünyanın %80 üretimi bizde fındığın nasıl oluyorda  stokları eritemiyoruz :)

    cevap: coniye fındığı yedirmiyoruz  len kaju manyağı oldum adamlar bize kadar getirdiler bizim fındık neden gitmez anlamam


    Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar facebook sayfasında >>> facebook.com/cilginsigortaci █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dertli
    dertli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Aralık/2008
    Erkek
    karsta bile fındık yetiştirilcek nerdeyse, bundan 6-7 yıl öncesine kadar belli bir kesim üretirken şimdi bir çok ilde fındık üretiliyor... üretim tüketimden fazla olunca böyle elde kalıyor fındık devlet yeterince stok yaptı geçen sene bu senede almıyor işte ama boşta bırakmıyor dekar başına 150 lira para vericek yine buda bişey.  bizimde 5 tona yakın oluyor işçilere toplatıyoruz ama işçinin parasını bile ödemiyor. böyle bi hale geldik. belli yerlere kısıtlama getirilmelidir ancak böyle düzelir.

    imzayı bıraktım basıyorum artık
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    lordvader89
    lordvader89's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 02/Mayıs/2007
    Erkek
    nihat bunu yazdı:
    -----------------------------

    @lordvader89

    usta tamam Türkiyenin bazı bölgelerinde gereksiz fındık olabilir o olabilir bu olabilir ancak bu gün dünyanın en kaliteli fındığı giresun fındığıdır ve bu yapılanlar giresunluyuda Trabzonluyuda orduluyuda mağdur ediyor..ne demek ya fazla fındık var diye fiyatları sıfıra çekmek mantıklımı sence?

    bizim memlekette devletten beklenti azdır köye okulu suyu asfaltı her birşeyi köylü yaptı...şu anda bile devletten şikayet etmez kimse..ama adeta dalga geçiliyor..diyorsunki başka ekinler denenmeli..tabi öyle olmalıdır zaten karadenizde üretimi sağlana bir çok şey denemeyle yöresellik kazanmıştır..ama bu millette kalmadı bir şey artık..artı olarak fazla fındığı imha ettireceğine bunun dünya çapında reklamını yaparak daha fazla para kazanabilir..avrupada onla bunla ünlü olan ülkeler var neden Türkiye dendiğinde fındık akla gelmesin.bu fındığın üretimini azaltacağına pazarlamasını yap reklamını yap ..


    -----------------------------
    Dediğim gibi fındık üretimi;

    ORDU,GİRESUN,TRABZON yani ordudan itibaren -GÖRELE HARİÇ- olan bölgede sahilde yapılmalıdır...

    Bugün ise Marmara bölgesi vs. gibi yerlerde fındık üretiliyor ve tekrarlıyorum bizimde var fındık bahçelerimiz ve sökülmesi gerekli.

    Pazarlama ve Tanıtım olayına gelince;

    neredeyse Dünyanın fındık ihtiyacı kadar fındık üreten bir ülkenin bence tanıtıma ihtiyacı yok çünkü zaten;

    90 kadar ülkeye fındık Türkiyeden gidiyor ve 90 ülkeye 160 bin Ton kadar fındık satmışız.

    Ve İhracatın 126 bin 151 tonu AB ülkelerine yapılırken, AB dışındaki Avrupa ülkelerine 16 bin 203, denizaşırı ülkelere 9 bin 611, diğer ülkelere ise 8 bin 563 ton fındık ihracatı gerçekleştirilmiş.

    Diyeceğim o ki Fındık vs. tarzı ürünlerde Pazarlama çalışmaları yapmaya gerek yok.Çünkü Fındık bir yardımcı mal'dır ve Alternatifi yoktur.

    Zaten pazarlama ve tanıtım için yapılacak AR-GE masrafları aşırı derece fazla olacağından gereksizdir AR-GE masrafı 1 senede geri gelmediğinde devlet zarar etmeye başlar bu yüzden en kolayı imha etmekdir.

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nihat
    nihat's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Nisan/2009
    Erkek

    DJ_Alper bunu yazdı:
    -----------------------------

    Türkiyede tariş gibi bir kurum çalışıyomuki fisko çalışsın

    10 yıldır üzümcüler aynı fiyata satıyolar üzümü sen kasada 2 lira görüyosun ama burda adam 50 kuruşa satarsa mutlu oluyo

    incirde aynı hodi bunları geç

    Dünyanın %80 üretimi bizde fındığın nasıl oluyorda  stokları eritemiyoruz :)

    cevap: coniye fındığı yedirmiyoruz  len kaju manyağı oldum adamlar bize kadar getirdiler bizim fındık neden gitmez anlamam


    -----------------------------

    doğru aslında Türkiyede siyasetçilerin toprağa karşı bir hayinliği söz konusu başka bir konuda bunu ele almak lazım.. dediğim gibi dünyanın en kaliteli fındığını üretiyoruz ve hükümet reklamını yapıp pazara süreceğine üretimi azaltmaya çalışıyor...bu konuyu açmama sebepte hükümetin bu intikam kokan iki yüzlülüğüdür..

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cordelian
    cordelian's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2009
    Homo
    nihat bunu yazdı:
    -----------------------------
    DJ_Alper bunu yazdı:
    -----------------------------

    Türkiyede tariş gibi bir kurum çalışıyomuki fisko çalışsın

    10 yıldır üzümcüler aynı fiyata satıyolar üzümü sen kasada 2 lira görüyosun ama burda adam 50 kuruşa satarsa mutlu oluyo

    incirde aynı hodi bunları geç

    Dünyanın %80 üretimi bizde fındığın nasıl oluyorda  stokları eritemiyoruz :)

    cevap: coniye fındığı yedirmiyoruz  len kaju manyağı oldum adamlar bize kadar getirdiler bizim fındık neden gitmez anlamam


    -----------------------------

    doğru aslında Türkiyede siyasetçilerin toprağa karşı bir hayinliği söz konusu başka bir konuda bunu ele almak lazım.. dediğim gibi dünyanın en kaliteli fındığını üretiyoruz ve hükümet reklamını yapıp pazara süreceğine üretimi azaltmaya çalışıyor...bu konuyu açmama sebepte hükümetin bu intikam kokan iki yüzlülüğüdür..

     -----------------------------

    biz şuan böle düşünüyoruz fakat bizim kadarda körü körüne şuanki hükümet sempatizanı olup destekleyen var...insanlarla konuşup açıklamaya kalktıgındada sorun oluyor.bazı dogruları ınsanlar kendılerı degıl baskalarının dürtmesiyle bulunca cehalet ortaya cıkıyor.

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugrahan45
    bugrahan45's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Haziran/2007
    Erkek
    aynı durum manisalı olarak üzümdede geçerli. 8 senedir kuru üzümün fiyatı aynı. ama gübre ilaç mazot ve işçi paraları her sene yükselmekte.

    .
Toplam Hit: 2888 Toplam Mesaj: 15