folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Mangalda En Güzel Ve Lezzetli Et Hangisidir?



Mangalda En Güzel Ve Lezzetli Et Hangisidir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    esrardede
    esrardede's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Eylül/2005
    Erkek
    MeTiN_7 bunu yazdı:
    -----------------------------

    esrardede bunu yazdı:
    -----------------------------
    Mangalda domuz denemeyin,bu aralar grip oluyormuş :D
    -----------------------------

    anladım ben senıı espırıydı dımı espırı? :D:D


    -----------------------------

    Espiriydi evet,güncel bir espiri :D


    Yakınınızdan geçerken tıslayan kaç şey sayabilirsiniz?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1903
    1903's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2006
    Erkek
    kuzu.yağsız.sinirsiz.külbastı..:)

    gücüne güç katmaya geldik.formanda ter olmaya geldik.Beşiktaş seninle ölmeye geldik BEŞİKTAŞ !
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cepni
    cepni's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2007
    Erkek
    DJ_Alper bunu yazdı:
    -----------------------------

    cepni bunu yazdı:
    -----------------------------
    kuzudan başkası yalan
    ----------------------------

    -

     

    yazık değilmi buna


    -----------------------------
    bu haliyle yazık tabi, tabağımda olmasını tercih ederim:D

    Bizim oralarda VATAN SATSA BİR KİŞİ ANINDA BİTER İŞİ! / "Türkçe"m, ana dilim, ata sesim, ses bayrağım, Bu koskoca dünyada beni sen Türk edensin." / Benim bozkurt yurdumda çakalların işi ne!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    crafty
    crafty's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2006
    Erkek
    bende bir adanalı olarak mangalda koyun etini tek gecerim... koyun eti diğer etlere göre daha yağlı olduğu için kömür üzerinde piştiğinde kurulaşmaz daha lezzetli olur...

    Kasnak yuvarlandı elek oldu, eski orospular melek oldu...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tacir
    tacir's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2007
    Erkek
    Farklı bişey olsun diyorsan deniz alasını dene bence yağlı güzel bi eti var onun haricinde yengeç de güzel olur arkadaşın dediği gibi.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mmT
    mmT's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mart/2007
    Erkek

    Gece gece öğrenci adama yapılacak şey mi bu laaaaan !! :)

     

    bir urfalı olaraktan temel besinimiz olan ,ciğer yürek (bildiğin kalp) dalak böbrek .. her türlü sakatatı şişe sapla yanına da acılı ezme sonra şişleri direk lavaş ekmeğe çek yanına köpüklü köpüklü bi ayran yap içine de közlenmiş biber  .... wallahi gözlerim doldu şu sınaw bitse de gitsem memleketime :'(

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    crafty
    crafty's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2006
    Erkek

    hocam madem et istiyorsunuz herkesin yararlanabilmesi için burada etler ile ilgili bazı şeylere deyineyim

    ETLERİN CİNSLERİ VE ÖZELLİKLERİ

    Etler koyun ve sığır olarak iki kısma ayrılmıştır. Bunlardan koyunların kıymeti sırasıyla kıvırcık, dağlıç, karaman, keçi ve sığırların da sığır, dana ve manda gibi türlü cinsleri vardır. Fakat bu cinslerden başka bir de hayvanların erkeklik, dişilik, burma gibi daha başka özellikleri vardır ki, bunlar da etlerin lezzet ve çeşnisi üzerinde büyük rol oynamaktadır.

    Erkek Koyunlar : Herhangi bir cins olursa olsun koyunların erkeği dişisinden çok daha makbuldür. Yalnız erkek koyunların burulmuş olmaları, yani husyelerin çıkarılmış olmaları şarttır. Burulmamış koçların etleri sert ve yağsız olduktan başka ağır kokmaktadır. Ancak burma işleminin de hayvan kuzu iken yapılması gereklidir. Koç fazla lifli olur. Bu hususları ayırt edebilmek için bu hayvanların husyeleri ancak fındık büyüklüğünde olup renleri beyaz ve yağı içine gömülmüş bir vaziyettedir. Koç burmalarının ise husyeleri küçük yumurta büyüklüğünde ve siyahtır.

    Dişi Koyunlar : Dişi koyunların cinsleri ne olursa olsun bunlara marya denilmektedir. Maryalar senelerce yavruladıktan sonra ekseriyetle kart kesilmekte olduklarından bunların etleri lezzetsiz, sert ve güç pişmektedir. Yağları da mum yağı gibi donmuş bir haldedir. Bu sebeple cinsleri ne olursa olsun maryaların etleri makbul sayılmaz. Koyunların dişi olup olmadıklarını anlamak içinde, kasapta asılı hayvanların karınlarına bakılmalıdır. Memeleri olan hayvanlar dışı demektir.

    HAYVANLARIN CİNSLERİNİ AYRIDETME USULÜ

    Kıvırcık Eti : Koyun etlerinin en makbulü kıvırcık olmakla beraber bunlar da kıvırcık karnabat ve kıvırcık merinos olarak ikiye ayrılmaktadır. Karnabatın eti pembe ve cok lezzetlidir. Merinosunki ise esmerce lezzetsiz ve hafifçe koktuğu da vakidir. Kıvırcıkları diğer cinslerden ayırt edebilmek için kuyruklarına bakmalıdır. Bu hayvanların kuyrukları kamçı gibi ince ve uzundur.

    Dağlıç Eti : Koyun etleri içinde kıvırcıktan sonra dağlıç gelir. Bunlarda beyaz dağlıç ve kara dağlıç olarak iki türlüdür. Beyaz dağlıçların içinde bazen karnabatları aratmayacak derecede lezzetli olanları vardır. Kara dağlıçların etleri ise hafif kokulu ve lezzetsiz olmaları dolayısıyla beyazları gibi pek makbul sayılmazlar. Bunları birbirinden ayırmak için yine kuyruklarına bakılmalıdır. Beyaz dağlıç kuyruklarının üstleri geniş, yukarıdan aşağıya kadar ortaları yarık ve alklarında püsküle benzer parmak şeklinde bir uzun sarkmaktadır. Karaların ise, üstleri daha ensiz altlarındaki parmak gibi sarkan kısım da dikkati çekecek derecede uzundur.

    Karaman Eti : Koyun etlerinin üçüncüsünü teşkil eder. Ancak bunlarda beyaz ve kızıl karaman olmak üzere ikiye ayrılır. Beyaz karaman eti az çok beyaz dağlıca yakın fakat kara dağlıçtan daha üstündür. Kızıl karaman koyun etlerinin en aşağısı olarak kabul edilmektedir. Bunları da yine kuyruklarıyla olduğu gibi cüsseleriyle de ayırmak mümkündür. Beyaz karamın kuyruğu beyaz dağlıçtan biraz daha büyükçe alt tarafındaki parmak şeklindeki sarkık yeride üste kıvrılmış bir yumru mevcuttur. Cüsse itibariyle de normal koyun büyüklüğündedir. Kızılın ise kuyruğu üstüne kıvrılmış yumrunun üstünde ikinci bir yumru vardır. Cüsseleri itibariyle genellikle danalarla ölçülebilecek büyüklüktedir.

    Keçi Eti : Keçi etlerinin de tiftik ve kara keçi gibi çeşitli cinsleri varsa da, herhangi biri olursa olsun bunlar makbul sayılmazlar. Bu hayvanlar ekseriyetle ince fakat çok uzun cüsseli, kuyrukları da ancak parmak büyüklüğünde olması ve bilhassa koyunlara mezbahalarda ayrıntısız mavi damga vurulduğu halde keçilere kırmızı damga vurulmakta olması bunların kolayca tanınmalarını sağlamaktadır.

    Kuzu Eti : Kuzu etleri çeşni bakımından süt kuzusu ve koyunlaşmış kuzu olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. 4-9 kilo arasında gelen ve ocak başlarında çokluk mart sonlarına kadar bulunanlara süt kuzusu 10-15 kilo arasında gelen ve mayıs ayından aralık sonuna kadar satılanlara da koyunlaşmış kuzu denilmektedir. Gerek süt kuzusunda gerekse koyunlaşmış kuzularda erkeklik dişilik söz konusu değildir. yeterki hayvanlar zayıf ve cinsleri kötü olmasın (Özellikle süt kuzularının çok yağlı olanları tercih edilir.)

    Sığır Etleri : Bunlar da esaslı olarak trakya ve erzurum havalisi olarak ikiye ayrılır. trakya cinsi etler erzuruma nazaran daha yağsız fakat daha lezzetlidir. etleri pembemsi yağları da limon renginde açık sarıdır. diğerlerinin ise etleri karaya çalan esmerlikte yağları da koyu sarıdır. hangi cins sığır olursa olsun inek olanlar öküzlerden daha çok tercih edilir. özellikle de kısır inekler.

    manda eti : bunların da dişileri erkeklerinden daha makbuldür. dişi mandalar çalışıtırılmamakta olduğundan bunların etleri adeta dana etlerini andırır pembeliktedir. erkekleri ise ağır yükte koşulmakta olduklarından etleri sığırdan daha siyahlıkta sert ve lezzetsizdir. sığır ile mandayı birbirinden ayırt edebilmek için bunların yağlarına dikkat etmek yeterlidir. Yukarıda da söylediğimiz gibi sığırinkiler çeşitli sarılıkta fakat mandaların yağları ise koyun yağları gibi bembeyazdır. ve mezbahaca her türlü sığıra mavi damga vurulduğu halde manda etlerine kırmızı damga vurulmaktadır.

    dana eti : inek ve öküzün üç aylık olanlarına süt danası, mandaninkine de süt malağı, iki yaşına kadar olanlarına da büyük dana ya da malak denilmektedir. ancak dana yada malak etlerinin imkan oranında pembe ve yağlı olmaları gerekmektedir. etleri esmerleşmiş danalar makbul sayılmazlar.

    BESİLİ HAYVANLARI AYIRDETME USULÜ

    hangi cins olursa olsun bunların lezzetle yenebilmeleri için bu hayvanların besili olması lazımdır. Beslenmemiş zayıf hayvanların etleri daima lezzetsiz olur. bunların besili olup olmadıklarını anlayabilmek için de aşağıdaki özelliklere dikkat edilmesi gerekir.

    koyun ve kuzu etleri : böbrekleri yağla örtülmüş olmalı sırt ve omuz başlarının da yağlı ve pembe olması gereklidir.

    sığır ve manda etleri : böbrek yataklarının pirzola üstlerinin 1, 1,5 hatta 2 parmak kalınlığında yağla örtülmüş olması bu hayvanların besililiklerinin en göze görünür bir ölçüsüdür.

    servis edilmeleri : etler; çorba yumurta ve balıktan sonra tavuk ve sebzeden önce servis yapılmalıdır.


    Kasnak yuvarlandı elek oldu, eski orospular melek oldu...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sau_nightmare
    sau_nightmare's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    karadeniz kalkanı erkek olanından bu sıralar yumurtlama dönemi sanırım dişileri için ağır odun ateşinde demlene demlene kızaracak üff yanında rakı roka :S

    çok uzakta uzak denizlerde...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SaNaL_AjaN
    SaNaL_AjaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2005
    Erkek

    İllaki pınar sucuk xD


    Antalya'da Emlakçı parçası :)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yagiztektas
    yagiztektas's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2008
    Erkek
    Mangalda kanat pirzola vs öff be hacıı :D:D ya da rakı balık :D
Toplam Hit: 16356 Toplam Mesaj: 74