Metaller Niye Bileşik Yapmaz ?
-
Bu sorunun net bir açıklamasını bilen arkadaş varsa paylaşabilir mi ?
-
ben de şunu sorayım.
mıknatıs neden sadece demir-nikel-kobalt ı çeker?
-
tüm metallerin değerliği aynı cinstir yani pozitif.. genel kimya bilgisine göre bir + bir de - değerlikli atomlar bileşik yapar.. daha da açmak gerekirse pozitif yüklü bir atom ile başka bir pozitifli atomu bir araya getirmek için enerji gerekir.. bu enerjide metalleri parçalamak için kullanılr parçalanan metaller kaynaştırılır böylece alaşım oluşur.. ve hikayemiz burada biter
-
çünkü metallerin birbirleri arasındaki yaptıkları bağlar (metalik bağ van der vals bağı) çok kuvvetli oldukları için aralarındaki enerjiyi metaller kıramıyor çünkü yükleri aynı cins. Bu yüzden doğal olarak kurulamıyor ama laborutuvar koşullarında yüksek enerjili kaplarda yapılabilir mi bilemem. anca elektorn dağılmını bozarsın farklı bir cins metalin de bozarsın ve bağlanma şekilleri birbirine uyarsa bağ yapar o da kararsız olur tabii bu iş anlatıldığı gibi kolay değildir :D
-
myblackworldweb bunu yazdı:
-----------------------------
ben de şunu sorayım.
mıknatıs neden sadece demir-nikel-kobalt ı çeker?
-----------------------------şu mıknatısı bir türlü anlayamıyorum
-
metaller kendi aralarında metalik bağ yaparlar.
-
bugax bunu yazdı:
-----------------------------
metaller kendi aralarında metalik bağ yaparlar.
-----------------------------alaşım
-
şöyle ki metaller bileşik yapar. ama iyonik bileşik yapar.
hiç yapmaz demek burda yanlış olur.
metal - ametal => iyonik bağlı bileşik yapar
metal - metal çiftleri neden bileşik yapmaz sorusu akıllara gelebilir. onunda cevabı basit: alaşım yaptıkları için bileşik yapma gereği duymazlar :p
şaka bi yana gerçekten basit. ametaller negatif yüklüdür, metaller pozitif yüklüdür. böylece birbiri arasında bir çekim kuvveti oluşturabilirsin.
fakat iki pozitif yük birbirini iteceği için bağ oluşturamaz.(hani metaller pozitif yüklüdür demiştik ya..) -
doğası gereği öyle :D
-
Takdir-i ilahi :D
Hocam alaşımları bağ kopma derecelerini oktete ulaşmayı incelersen fikir sahibi olabilirsin :)
-
Metaller bileşik yapar. Misal her gün yemeğine döktüğün tuz.