folder Tahribat.com Forumları
linefolder Mobil Programlama
linefolder Mobil Geliştiricilere Bir Sorum Var



Mobil Geliştiricilere Bir Sorum Var

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    Merhaba arkadaşlar,

    Aramızda mobil geliştiriciler illa ki vardır. Merak ettiğim bir konu var, sormak istiyorum. Cevap verirseniz çok makbule geçer.

     

    1. HTML/CSS/JS biliyor musunuz? Bunlarla uygulama geliştirmeniz istendi mi hiç? Eğer yaptıysanız ne tip uygulamalar yaptınız bilgi verirseniz çok iyi olur.  (Piyasada çok isteniyor mu bu teknolojiler?)

    2. Diyelim girdiğim bir firmada bu teknolojiler ile birşeyler yapmam istendi. Normal web tasarım tekniklerini bilmem gerekiyor mu yoksa başka olaylar var mı? (normal web tasarımdan pek anlamıyorum da).

     

    İşte bir mobil geliştirici olarak, web teknolojileriyle ilgili tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum :D

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    selam,

    1- çok ileri seviye olmasa da biliyorum bahsettiğin teknolijileri.. Ama bunları sadece web uygulamaları geliştirirken kullandım. Piyasada genelde android için java, ios için de objective C isteniyor. 

    2- hazır kütüphaneleri var zaten onları kullanarak yapabiliyorsun, biraz incelemiştim bir modülü, bildiğin direk html sayfaya çeviriyor ve onu webview ile gösteriyorsun.. 

    ----

    Ben ios için objective C, android için de java kullanıyordum ama çalıştığım firma c# ile geliştirmemi istedikten sonra bunları bırakıp xamarin platformunu kullanarak c# ile mobil uygulama geliştiriyorum. Eskiye nazaran xamarin çok daha iyi, ilk zamanlar acayip bug vardı, ama şimdi güzel gidiyorlar..

    Ayrıca uygulamaları native olarak derleme şansın var. Performans olarak çok bir fark yok gibi gözlemlediğim kadarıyla. C# ile geliştirmenin avantajı, çok iyi bildiğim bir dil olduğu için kodlamada istediğim gibi takla attırabiliyorum ama işin içine ios un kütüphaneleri girince (aslında xamarin in kütüphanesi), bazen sıkıntı çıkabiliyor :)

    Mesela ios projeleri bazı şeyleri kabul etmiyor, mesela kafanıza göre dll ekleyemezsiniz, bir library projesi oluşturup ekleyemezsiniz.. Shared proje olması gerekiyor.

    Avantajı ise mesela bir web servisiniz var ve hem android hem ios hem windows phone için uygulama yapmak istiyorsunuz diyelim. Web Servis için yazacağınız wrapper i shared project de oluşturup tekrar kod yazmadan 3 farklı platformda kullanabilirsiniz. Benim izlediğim yol da böyle bir şey..

    Şahsi fikrim, bu web tabanlı uygulama geliştirenler pek revaçta değil, yani profesyonel anlamda dediğim gibi objective C ya da java aranır. Ama bireysel olarak iş yapmak istiyorsan ve bilgin kısıtlıysa bu tarz şeylere yönelebilirsin. Ama profesyonel çalışmak istiyorsan dilleri öğrenmen gerek

     

    Not: ios un yeni gözdesi swift ile de uygulama geliştirebiliyorsun artık. Objective C yerine swift e ağırlık veriliyor çünkü obj C çok eski bir dil ve syntax ı biraz karışık, gerçi swift de ona benziyor baya.. Ayrıca xamarin da f# ile de mobile uygulama geliştirebilirsin

    kolay gelsin


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    Şahsi fikrim, bu web tabanlı uygulama geliştirenler pek revaçta değil, yani profesyonel anlamda dediğim gibi objective C ya da java aranır. Ama bireysel olarak iş yapmak istiyorsan ve bilgin kısıtlıysa bu tarz şeylere yönelebilirsin. Ama profesyonel çalışmak istiyorsan dilleri öğrenmen gerek

     Not: ios un yeni gözdesi swift ile de uygulama geliştirebiliyorsun artık. Objective C yerine swift e ağırlık veriliyor çünkü obj C çok eski bir dil ve syntax ı biraz karışık, gerçi swift de ona benziyor baya..

    Hocam çok teşekkür ediyorum yorum için. Sanırım web tabanlı uygulamalar bazı basit programlar için kullanılıyor. Telefon donanımına çok fazla hükmedemiyorlar diye biliyorum. Bu nedenle pek tutulmuyor demek ki. 

    Bu web uygulamalarının kafamı karıştırmasının nedeni, bazı teknoloji sitelerinde çok fazla övüyorlar. Yok tek yerden yönetme, yok kolayca yazma gibi gibi. 

     

    Tekrar teşekkür ediyorum.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    avantajı cross platform desteklemesi yani bir çok platform için yazabiliyorsun bir kere yaz hepsinde kullan. Ama dediğim gibi profesyonel olarak iş yapılan firmalar bunlar yerine mesajda bahsettiğim dilleri tercih ediyor. Bir sebebi de  bu tarz cross platform desteği sağlayan yığınla teknoloji var .. Ben atıyorum X ile yazılım geliştirdim ve işten çıktım, firmaya girecek kişinin de X bilmesi gerekiyor ki projeyi devam ettirsin. Bu sebeple de o dillere bakıyorlar..

    Mesela aynı şey delphi için de geçerli, delphi ile de cross platform uygulama geliştirebilirsin ama genellikle delphici aramıyorlar çünkü bilen çok az, bir kişiyi firmaya aldıktan sonra, sonra projeyi devam ettirebilmesi için başka bir kişiyi bulmak daha zor.. 

    O yüzden öğreneceksen java-objective C öğren. (ios için mac OS işletim sistemine sahip olmak zorundasın)


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Haziran/2006
    Erkek

    mobil geliştirici sayılmam ama birkaç kere android'e girmeye çalıştım, her seferinde daha önceki denememde kullandığım metodların birçoğunun deprecated olduğunu ve kafalarına göre yeniden yazdıklarını farkettim bu yüzden ısınamadım hiç android'e. ios'ta hiç tecrübem yok.

    xamarin falan güzel ama paralı uygulamalar, eninde sonunda birinin cross platform için birşeyler yapması gerekiyor çünkü büyük hamallık aynı uygulamayı birden fazla platformda yeniden yazmaya çalışmak. phonegap gibi html/css/js çözümleri de yeterince güzel bir deneyim sunamıyor hala ne yazık ki.

    yakın zamanda facebook react native diye birşey çıkardı, css'ye çok benzer bir syntax var layout tarafında, js için de react kütüphanesini kullanıyorsun. yazdığın html css arka tarafta native olarak render ediliyor webview yok yani. javascript de kendi threadinde çalışıyor ui'ı etkilemiyor yani. güzel bir ürün çıkarmışlar gibi duruyor hakikaten. istenirse platforma özel modüller de yazılabiliyor ayrıyeten.

    şu anda ios için var sanırım sadece ama bir iki aya android'i de açacaklar büyük ihtimalle. facebook'un dili bu cross platform olayından baya yandı zamanında, bu işe el attıysa muhtemelen arkasında duracaktır diye düşünüyorum, komüniteden de baya destek var gördüğüm kadarıyla. incelemekte yarar var.

    edit: eğer amacın mobil alanında iş bulmaksa öncelikle java veya swift falan öğrenmek daha mantıklı tabi ki çünkü @unbalanced'ın da dediği gibi işin bir de sürdürülebilirlik tarafı var.

    Buremba tarafından 16/May/15 14:42 tarihinde düzenlenmiştir

    . . .. . ... .
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    O yüzden öğreneceksen java-objective C öğren. (ios için mac OS işletim sistemine sahip olmak zorundasın)

    Canıma minnet. :D Javascript in yazımı falan pek hoşuma gitmiyor zaten.

     

    @Buremba;

    Bu React 'ın örneklerine biraz baktım da hoşuma gitmedi. Neden dersen, yine bir javascript yine bir web olayları falan. 

     

    @unbalanced 'in yazdıkları baya yararlı oldu. Bu web uygulamaları çok da "über süper" birşey değilmiş.

     

    Yorumlar için çok teşekkürler hepinize.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Turan-Mete
    Turan-Mete's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    JS ini geliştirmelisin.

    Ve tabiki pro anlamda kullanılıyorlar.

    Örnek Angular.JS ( ki en son Google satın aldı) veya ionic framework ü bir incele veya Telerik Platformda bir uygulama geliştirmeye çalış.


    Nasıl ki doyurulmayan açlık bir müddet sonra, açlık hissinin iptali ve neticede ölüme yol açıyorsa, okuma ve fikretme davası için de aynı şeyler sözkonusu...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Rosetta
    Rosetta's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2015
    Erkek

    ufak tefek basit android oyunları için hangi kitabı almalıyım ? flappy bird gibi mesela

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Temmuz/2009
    Homo

    python için de kivy var ama randıman alamadım.

    ekstra modül ekleyemedim bir türlü içine.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iKlotho
    iKlotho's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Haziran/2015
    Erkek
    Daft bunu yazdı

    python için de kivy var ama randıman alamadım.

    ekstra modül ekleyemedim bir türlü içine.

    Buildozer ile apk oluşturuyorsan buildozer.spec'i requirements = requests,kivy şeklinde düzenlersen requests modülünü yüklüyordu sanırım. Başa ekliyeceğin modülün adı gelmesi gerekiyordu. Ama kivy'ye bende ısınamadım, en basitinden bi uygulama 30~mb tutuyor  ya da ben tam ayarlayamadım google play store'da 14 mblık uygulama görmüştüm ( kurunca 22,38mb tutuyor) kivy ile yazılmış.


    Too weird to live, too rare to die.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2011
    Erkek

    3 tip uygulama geliştirme tekniği var;

    biri tamamen native, diğeri browser tabanlı ve sonuncusu hybrid (senin kastettiğin)

     

    hybrid projelerde altyapısı js kütüphaneleridir. yani js' yi html5' i ve css'i çok iyi bilmen gerekiyor. 

    Avantajlarından bahsedersek;

    - java ya da objective c gibi dilleri öğrenmekten çok çok daha kolaydır.

    - çabuk öğrenir, hemen uygulama aşamasına gelebilirsin.

    - çok hızlı şekilde uygulama geliştirebilirsin

    - tek bir kez yazıp, tüm cihazlarda çalıştırırsın.

    - hızlı şekilde güncelleme çıkarabilirsin.

    Dezavantajları;

    - performans olarak daha zayıftır

    - senin yazdığın uygulamayı; androidin bir sonraki sürümün destekleyeceğinin garantisi yoktur. bu da tekrar yazmanı gerektirebilir 

     

    PhoneGap bu işlerin başıdır; 

    http://phonegap.com/

    Ionic;

    http://ionicframework.com/ (Angularjs tabanlı)

    Telerik;

    http://www.telerik.com/

    React Native (native çalışıyor, yukardakilerden farklı) ;

    https://code.facebook.com/posts/1014532261909640/react-native-bringing-modern-web-techniques-to-mobile/

    https://facebook.github.io/react-native/

     

    React framework tabanlıdır.. Sanırım şu an sadece ios desteği var ama android çıkmış da olabilir :D

    React vs. Angularjs vs. JQuery yaparız bi arada ondan bahsederim (web tabanında) :D

     

     

    Edit :

    Native; pahalı ve uzun süreçli ama güvenli sağlam bir yoldur.

    Hybrid; ucuz ve hızlı süreçli bir yoldur.

     

     

    Bu arada, ben Delphi' de de mobil native uygulama geliştiriyorum, özellikle arayüz tarafında inanılmaz kolaylık sağlıyor delphi bana :)

    ozgunlu tarafından 15/Haz/15 13:39 tarihinde düzenlenmiştir

    Hello, i am nothing. I come from Neverland.
Toplam Hit: 3158 Toplam Mesaj: 12