Modem Dns ?
-
modem deki dns ne işe yarar
(bilgisayardaki dill)
-
Moderm in modem olduğunu varsayarsak
Bilgisayardaki ne iş yapıyorsa onu yapar. O modeme bağlı bütün bilgisayarlar o dns i kullanır.
-
peki ben bilgisayrımın dns sini deiştirdim zman moderm min dns kulanılımıyomu yani
yada şöle diim eğer bilgisayara bi dns belirtilmedi ise modem de bulunan dns mi kulanılır
bu moderm diye neden diyom acaba okurken modem diyoz zaten
-
modemde dhcp server var,
dynamic host configuration protocol, yani dinamik istemci konfigurasyon protokolu...
bu protokol ne iş yapar?
kendisinden ip bilgilerini isteyen makinelere ip bilgilerini gönderir...
bu bilgilerin içerisinde ne vardır?
ip bilgisi
ağ geçidi
dns sunucusu
default router
time server
vs gibi...
modemlerin içerisinde ise default olarak birde dns server bulunmaktadır. bu dns server ise gelen istekleri replike etmek için kullanılır...
yani aslında senin modeminde, ttnet tarafından sağlanan bir dhcp serverden dns adres almakta. ttnet dns adresleri ise 195.175.39.39 ve 39.40
şimdi olayı çözelim
bilgisayarını actın, ip bilgileri otomatik al...
modeminin ipsi 192.168.1.1
sen bilgisayarını actığında modemdeki dhcp serverdan benim ip adresim yok diye ip istiyorsun
modemdeki dhcp server sana
ip adresi 192.168.1.2
ağ geçidi 192.168.1.1 (modem üzerinden ağa cıkacaksın)
dns adresi 192.168.1.1 (modemdeki dnsi kullanacaksın)
bilgilerini yolladı...
sen www.tahribat.com yazdığında bilgisayarın ağ çözümlemesi için modem üzerindeki dnse gidip adresi soruyor, orada olmadığı için modem gidip ttnet dnslerinden bilgiyi alıyor, ve adres çözümlemesi yapıp seni siteye sokuyor...
ama eğer sen ip bilgilerine gidip direk 208.67.222.222 gibi bir dns adresi verirsen, modeme fln hiç uğraşmadan direk gidip yazdığın dns serverına adres sorgulaması yapıyorsun...
yasaklı sitelerin mantığı ne peki?
işte bu noktada başlıyor, modemin otomatik ip alırsa ttnetin dnslerini alıyor, oradada ip bilgileri yasaklı siteler için yanlış girildiğinden siteye giremiyorsun...
dnsleri open dns adresleri gibi bir adrese yönledirirsen o zaman giriyorsun
208.67.222.222
208.67.220.220 open dns dnsleri
8.8.8.8
8.8.4.4 googleın dnsleri
4.2.2.1
4.2.2.2 den 2.6 ya kadar olanlar level3 ün dnsleri
-
1 ) pekala ( yani aslında senin modeminde, ttnet tarafından sağlanan bir dhcp serverden dns adres almakta. ttnet dns adresleri ise 195.175.39.39 ve 39.40)
bu ttnet den dnsleri çalan modem e erişimimiz varsa hafızasındaki bu adresleri deiştireblirmiyiz ?
2 ) bi soru daha (ttnet tarafından sağlanan bir dhcp serverden dns adres almakta)
dhcp serverden adresi sabitmi yani modem neye göre erişiyo dhcp ye?
-
google dns leri deneyen var mı hızlı olduğu söyleniyo ona göre değiştirecem 208.67.222.222-208.67.220.220 kullanıyorum şimdililk ii
-
Mx0TBT bunu yazdı:
-----------------------------
1 ) pekala ( yani aslında senin modeminde, ttnet tarafından sağlanan bir dhcp serverden dns adres almakta. ttnet dns adresleri ise 195.175.39.39 ve 39.40)
bu ttnet den dnsleri çalan modem e erişimimiz varsa hafızasındaki bu adresleri deiştireblirmiyiz ?
2 ) bi soru daha (ttnet tarafından sağlanan bir dhcp serverden dns adres almakta)
dhcp serverden adresi sabitmi yani modem neye göre erişiyo dhcp ye?
-----------------------------1.Zaten bir cok modemde dns değiştirme sayfası vardır,
örneğin orada yazan dns adresini 208.67.222.222 yap youtube sorunsuz gir, telekomun dnsleri yerine opendns firmasının dnslerini kullan...
2. bunun cevabı için dhcp mantığını iyi kavraman gerekli, http://www.tahribat.com/Dokuman-Dhcp-Stratejisi-Planlamasi-151/ bu dökümana bakabilirsin,
dhcpde bir adres kira süre sistemi vardır...
ttnette bu süre cok kısadır,
sen modemini telefon kablosunun ucuna taktığında, o kablonun ucu senin telekom santralindeki routera takılı, yani oraya takmış oluyorsun kablonun ucunu...
ttnette bulunan bu santraldeki routerda kurulu olan dhcp server sana bir ip adresi atıyor elinde bulunan ip havuzundan...
bu ipyi www.whatismyip.com adresine girerek görebilirsin...
-
illegal66 bunu yazdı:
google dns leri deneyen var mı hızlı olduğu söyleniyo ona göre değiştirecem 208.67.222.222-208.67.220.220 kullanıyorum şimdililk ii
-----------------------------hızlı fakat bi kac sefer ben dahil bazı müritlerin başına gelen sorun, google a girmiyor google dnsleri ile...
-
peki şöyle bi durum söz konusu vdsl de ttnet in dns inden başka dns kullanırsanız hızınız düşer dediler 195.175.39.39 ve 39.40 bu ip ilede yasaklı sitelere giremiyorum peki degiştirsem bu ip yine hızım aynı kalırmı?
-
vukuat bunu yazdı:
peki şöyle bi durum söz konusu vdsl de ttnet in dns inden başka dns kullanırsanız hızınız düşer dediler 195.175.39.39 ve 39.40 bu ip ilede yasaklı sitelere giremiyorum peki degiştirsem bu ip yine hızım aynı kalırmı?
-----------------------------onu diyene, bizim arkadaş var rene, sana gerizekalı diyo de...
dns sadece ilk adres çözümlemede etkilidir, daha sonra bilgisayar saten cahc e aldıktan sonra adresi tekrardan sorgulama yapmayacaktır...
bu da en fazla bir siteye ilk defa girdiğinde 0,1, 0.2 saniye gibi bir gecikmeye yol acabilir...
ping 208.67.222.222 ve
ping 195.175.39.39 yazarak kac milisaniye fark olduğunu görebilirsin...
ipconfig /displaydns yazarakta makinanın hafızasındaki dns çözümlemelerini görebilrsin...
tabi bunları başlat calıştır cmd yazarak komut isteminde yazacaksın...
-
kafam da tasarladım saldırı planı suana kadar iii gidiyo : )