Mustafa Kemal"İ Anlamak...
-
Atatürk heykeli 95 yilinda Kubanin islek caddelerinden birisine dikilmistir.Heykelde "Yurtta sulh cihanda sulh" ve "Bagimsizlik benim karakterimdir" yazmaktadir.
Küba'da bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk'ün Türkiye'de yaptıklarını başaramadım. O'nun yaptıklarını ben başaramazdım..."
(Fidel Castro)----Bu heykelde Devrimci mucadeleleriyle bilinen Sili dedir.----
Fidel'in Ataturk hakkindaki goruslerinden bazi alintilar..
Castro ,Atatürk’ü kastederek, “O’nun yaptıklarını ben başaramazdım. Asıl
devrimci Atatürk’tür diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk’ün yaptıklarını başaramazdım.”.--------
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde işgalci emperyalist devletlere karşı Türk bağımsızlık mücadelesi vererek ulusal devletini kuran Türkiye’ye karşı ABD ve AB desteği ile etnik kalkışma yapmaya çalışan Kürtler için bakın Fidel Castro bundan tam 13 yıl önce(1994) ne diyor:
“Türkiye’deki olayları yakından izliyorum. Umarım ve dilerim ki, sizin
oradaki (sozde)Kürt Hareketi(PKK), Yankee’nin (ABD’nin) petrol bekçisi olmaz.”Kucuk bir alinti...
Heykel ve bayrak
Eski Dev-Gençliyim. Ekim Devrimini ve onu izleyen devrimleri yapan ülkeleri merak ettim, dolaştım. Devrim yapan liderlerin metrelerce yükseklikteki heykellerini gördüm. Bu sosyalist blokta liderinin heykeli olmayan tek ülke Küba'dır. Fidel'in heykeli yok Küba'da. Bayrağı değişmeyen tek ülke de Küba. İspanyol sömürgecilerine karşı açtıkları bayrak, bugünkü bayrakları. Heykel ve bayrak konusu beni çok etkiledi. Kim İl Sung, Kuzey Kore'de 'Bu ülkenin kralları çocuklardır' demişti. Küba'da ise yazısız kral çocuklar.
1994'te, Küba'da ambargoyo kınamak için uluslararası bir toplantıya katıldım. Karl Marks Salonu'nun önünde Ortega'yla Fidel konuşuyordu. Bir köylü pazar çantasıyla gidiyordu. Geldi, eliyle Fidel'in omuzuna vurdu, 'Hey, Fidel nasılsın?' dedi. Fidel de köylünün omuzuna vurdu. İlişki bu. 'Hey, Fidel' diyor. Herkes için Fidel. Bu çok önemli. Biz de Kastro deniyor. Mustafa Kemal devrimini anlatmak istedim Fidel'e. O da bildiğini söyledi. 'Kurtuluş Savaşınız, emperyalizme karşı ulusal bağımsızlık savaşının miladıdır' dedi. 'Aslolan bağımsızlıktır. Sosyalizm ikincildir.' Havana Belediye başkanıyla nasıl köprü kuralım diye konuşurken Mustafa Kemal'in heykelini teklif ettim. Ertesi gün, İspanyol sömürgecilerine karşı savaşırken öldürülen Jose Marti'nin heykelini verebiliriz dedi. Esenyurt Abdullah Baştürk parkında ki heykelinde şiiri de var. Havana'ya gönderdiğimiz Mustafa Kemal heykeline 'Bağımsızlık ve Özgürlük Benim Karakterimdir' sözünü yazdık.
İki özel slogan
Siz, Türkiye dışında Atatürk'ün heykelinin başkentinin ana caddelerinden birine dikmiş bir başka ülke biliyor musunuz? Biz biliyoruz. Müttefikimiz ABD'nin başdüşman bildiği ve kırk yıldır ablukaya alarak dize getirmek istediği, Komünist Parti'nin yönettiği Fidel Castro'nun sosyalist Kübası. Küba devrimi ile bizim Kurtuluş Savaşımız arasında paralellikler var. Küba'da temel slogan ‘‘Ya Vatan Ya Ölüm’’ idi, hala da öyledir. Bizde de temel slogan artık pek hatırlamadığımız ‘‘Ya İstiklal Ya Ölüm’’ idi. Fidel Castro'nun Kübası'nın Anadolu devriminin başkumandanına saygı göstermesinde şaşılacak bir şey yok.
--------
Ayrıca Çin de okullarda liseye kadar Kemalizm e yer verilir.
Aynı zamanda Kırgız dili ve edebiyatı alanında çok sayıda çalışması olan ve Merkezi Milliyetler Üniversitesi'nde ders veren Prof. Dr. Hu ''Milliyet Kültürleri Araştırmaları'' adlı son kitabının bir bölümünü Atatürk'e ayırdı. Çinli Müslümanlar, Uygur milliyetinin kültürü, Çin'de yaşayan çeşitli milliyetlerin dil ve kültürleri hakkında bilimsel çalışmaların aktarıldığı kitapta, Çin'de yapılan Atatürk araştırmalarına da yer verildi.
''Ölümünün ardından 70 yıl geçmesine rağmen Atatürk'ün ismi ve davasının Çin'de geniş kesimler tarafından bilindiğini ve Çin halkı tarafından saygı duyulduğunu'' belirten Çinli profesör, Çin'de 1930'lu yıllarda daha hayattayken Atatürk hakkında kitaplar yayımlandığını kaydetti.
Çin halkına önderlik yapan Dr. Sun Yat Sen gibi Atatürk'ü de çocukluğundan beri çok iyi bildiğini ifade eden Prof. Dr. Hu, şöyle konuştu:
''Çin'de Mustafa Kemal Atatürk'ü bilmeyen lise öğrencisi hemen hemen hiç yoktur. Çünkü bizim ülkemizde yıllardan beri lisede mecburi ders kitabı olarak okutulan Yakınçağ ve Çağdaş Dünya Tarihi kitabı, Mustafa Kemal ve onun önderliğindeki Türk devrimini de içermektedir. Hatta kitabın ilk sayfasında Lenin ve Gandhi'yle birlikte Atatürk'ün de portresi bulunmaktadır. Kitabın içinde de Atatürk'ün karatahta başında yeni harfleri öğretirken resmi vardır.'' 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra Atatürk hakkındaki araştırmalara devam edildiğini ve bu araştırmaların laiklik ve harf devrimi gibi konulara yoğunlaştığını söyleyen Prof. Dr. Hu, bunlardan başvuru ve deneyim kaynakları olarak yararlanıldığına işaret etti. Prof. Dr. Hu, Çin Halk Cumhuriyeti yeni kurulduğunda Rusça'dan Atatürk ile ilgili çok sayıda kitap çevrildiğini, daha sonraki yıllarda bunları Türkçe ve İngilizce'den çevrilen kitapların izlediğini söyledi.
Hui milliyetine mensup bir Müslüman olan 76 yaşındaki Prof. Dr. Hu, bilimsel toplantılara katılmak için birçok kez Türkiye’ye geldi ve 1986-87 ders yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi'nde ders verdi. Prof. Dr. Hu'nun aynı zamanda Donggan Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü, Çin Türk Dilleri Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcılığı ve Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Onursal Akademisyenliği gibi unvanları bulunuyor....
yaz yaz bitmez iste ...dedim ya Gazi'yi anlamak...
-
gelmiş geçmiş ve sonsuza kadar değerini yitirmeyecek olsan;
en ulu,en büyük,en asil devrimciye selam olsun...
-
simdi cikip beyni kucuk bi "lavuk" aha bak Ataturk de gominist mis gordunuzmu, diyecektir.
ister ortadan yaril ister kahrol bundan sonra.
-
sözcükler yetmez anlatmaya; Mustafa Kemal Atatürk...
keşke her türk genci ordan burdan dolma fikirleri bir yana bıraksada ata ları hakkında bir şeyler öğrenme yoluna gitse...
en azından bir "Nutuk" u okusa...
-
Atatürk herşeyden önce Atatürk'tür. O'nu anlasaydık bilim ve aydınlama yolunda nice taşlı yollar aşmış olacaktık. Malesef, artık hiçbirşey eskisi gibi değil Atam!
-
afferin admalara zaten atamızın değerini herkz bilioda kabullenmiolar.
-
herkes anladı O'nu ama biz değil...
-
başlığı görünce birinin ilkokulda okuduğumuz "Mustafa Kemal i anlamak" şiirini yazdığını sanıp, "yaşasın 23 nisan vs." diye biraz dalga geçeyim mantığıyla girdim ama güzelmiş :) fidel kastro tuda takdir ettim
-
hiçbir kominist muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur demez. nem utlu türküm demez. doğuşumdaki harkuladelik türk olmamdir demez. vs. yapısına terstir. atatürk bütün milletlere saygi gösteren bir türk milliyetçisidir benim nazarimda. en güzel milliyetçilik taniminida o yapmiştir. diğer milletlere sadece savaşta düşmanız, ve düşmanımızada saygi duyariz . örneğin izmirde yunan bayrağini çiğnememiştir. anzakar için yaptiği konuşma ve daha niceleri.... çok derin kitaplar okumaya gerek yok anlamak için yeterki anlamak isteyin. öyle bir adamdirki hep koministi hem sosyalisti hem milliyetçisi örnek almiştir. bütün ideolojiler oninkinin yaninda sönük kalmiştir bana göre.
-
siganfu bunu yazdı:
-----------------------------
hiçbir kominist muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur demez. nem utlu türküm demez. doğuşumdaki harkuladelik türk olmamdir demez. vs. yapısına terstir. atatürk bütün milletlere saygi gösteren bir türk milliyetçisidir benim nazarimda. en güzel milliyetçilik taniminida o yapmiştir. diğer milletlere sadece savaşta düşmanız, ve düşmanımızada saygi duyariz . örneğin izmirde yunan bayrağini çiğnememiştir. anzakar için yaptiği konuşma ve daha niceleri.... çok derin kitaplar okumaya gerek yok anlamak için yeterki anlamak isteyin. öyle bir adamdirki hep koministi hem sosyalisti hem milliyetçisi örnek almiştir. bütün ideolojiler oninkinin yaninda sönük kalmiştir bana göre.
-----------------------------kesinlikle katılıyorum.Lütfen bu kadar büyük bir insanı siyasi kılıfa sokmaya calısmayın
-
siganfu bunu yazdı:
duygularımın tercümanı olmussun kardeşim evet çok doğru ATATÜRK bambaşka bir insan ATATÜRK herşey herkes ona bakıpta benle bir uyuşan noktası yok diyecek bir insan tanımıyorum işte bu yüzden ATA bu sıfatı da bu yeryüzünde ondan sonra kalıdrabilecek bir insan tanımıyorum selamlar olsun atamıza..