Netbook Pili Hakkında
-
Öncelikle güzel bir pazar sabahından tüm tarikata GÜNAYDIINNNNN :)
Şimdi ise sıra sorumda;
Lgx130 netbook kullanıyorum ve şu sıralar final zamanım olduğu için bilgisayar yaklaşık 10 saat açık günde.
Benim sorum şu;
Şimdi bilgisayar sürekli sarjda kalıyor 10 saat boyunca çıkarmıyorum bunu yapmak sağlık mı ?
Yoksa belli aralıklarla sarjdan çıkarıp baataryayı bitirmesini mi beklemek daha uygun ?
Nasıl yapayım bir fikir verin :)
saygılar
mürit
seadog
-
haftada birkez full sekilde bosaltmalısın
-
peki uzun süre kullanacağım zaman pili çıkarıp direk elektirikle çalıştırsam nolur.
-
bak simdi bildigim kadari ile bataryanın içinde elektriği dengeleyici bir sey var tam bilmiyorum bunu ama var die biliyorum bataryasız calıstırsan b anda elektrik gitse olabiliecekleri düşünürsek kötü sonuclar dogabilir ek olarak batayalı kullan bitsin sarj et veya he cıkartma böle dvm et bi sorun yasayacagını sanmıyorum ben acıkcası.
-
Tüm batarlayarın belli bir şarj adeti vardır.
Bu laptoplarda bulunan kaliteli li-on yada ni-mh pillerde ortalam 4000 seferdir...
Yani ne demek bu, 4000 sefer sarjdan sonra alet ölecek...
Ha bu ölmede mantık nedir? ortalama 5 full sarj desarjdan sonra pilinin sarj değeri maksimuma ulaşır...
bu 5 desajdan sonra şarj ettiğinde laptop 5 saat götürüyüosa
500. sarjdan sonra 4.5 saat
1000 den sonra 4 saat
3000 de 1 saat
4000 da 15 dakka götürecek demektir...
Ondan dolayı eğer elektrik kesintisi veri kaybı acısından o kadar önemli değil ise,
yeni aldığın bi aleti 10 sefer fln tam sarj desarj yaptıktan sonra pilini sarj ederek kuru serin bi yerde sakla...
Gerekirse takarsın...
Pili en uzun böyle korursun
-
rene hocam doğru söylüyor, bit öldükten sonra anlıyosun zaten bu s.ki , bende toshiba satallite pro var 2-3 senedir kullanıyorum ama apaçi gibi bilinçsiz kullandığım için çok kısa zaman sonra öldürdüm bataryayı, fişe takılı olmadan 10 dk bile gitmiyor gerisini sen düşün..
-
kimsenin dusuncesine fikrine muhalif olamam degilim
batarya laptop gibi cihazlarda bir nevi korumada göruyor.elektrik kesintilerinde.ani kesilmelerde
ani asırı bir ac dalgalanma olur.
birde bataryaların pillerin zaten mantık anynıdırki iç direnç denen bir olay vardır.kullanmasan bile o iç direnc bataryadaki
seviyeyi zamanla tuketir.sıfırlanır.bataryanın sarj kabul etmediği böyle durumlar olabiliyor.dolayısıyla shocklama diye tabir
ettiğimiz yontemle döndurulur eski durumuna
zaten alın bir olcu aleti,avometre v.s..mesela bir cep telefonu ile guc kaynagı arasına voltmetre konumunda izleyin
voltajı 0..dan belli bir volatajakadar surekli yavas yavas artırıp tekrar 0 a donecegini göreceksiniz
bunu periyodik olarak surudurur.shocklayarak sarj etme gibi
normalde standartta sarj olayı sabit dusuk bir akımla olması gerekir.ama verimli olması yukarıdaki gibi gelenekselin dısında
shocklayarak daha mantıklı
-
Bataryanın yaptığı koruma görevini akım koruyucu bi prizle halledebilirsin ama sen neyaparsan yap ölecek o batarya kasma fazla :)
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------
Tüm batarlayarın belli bir şarj adeti vardır.
Bu laptoplarda bulunan kaliteli li-on yada ni-mh pillerde ortalam 4000 seferdir...
Yani ne demek bu, 4000 sefer sarjdan sonra alet ölecek...
Ha bu ölmede mantık nedir? ortalama 5 full sarj desarjdan sonra pilinin sarj değeri maksimuma ulaşır...
bu 5 desajdan sonra şarj ettiğinde laptop 5 saat götürüyüosa
500. sarjdan sonra 4.5 saat
1000 den sonra 4 saat
3000 de 1 saat
4000 da 15 dakka götürecek demektir...
Ondan dolayı eğer elektrik kesintisi veri kaybı acısından o kadar önemli değil ise,
yeni aldığın bi aleti 10 sefer fln tam sarj desarj yaptıktan sonra pilini sarj ederek kuru serin bi yerde sakla...
Gerekirse takarsın...
Pili en uzun böyle korursun
peki rene hocam bu bataryanın içinde gelen elektriği dengeleyici bi sey mewcud mu bunu bi yerde duymustum ama aslı var mı bilmiyorum biliosan aydınlat bizi -
benim laptop da gunde 18 saat acik kalıyodu :D batarya pert di gecen dell i aradim adamlar batarya getirim yerinde bir parcasi ile onarımı yapacaklarini soylediler :D
-
peki rene hocam bu bataryanın içinde gelen elektriği dengeleyici bi sey mewcud mu bunu bi yerde duymustum ama aslı var mı bilmiyorum biliosan aydınlat biziHayır hocam, içinde sadece 1200 mahlık pil var...
Hatta daha dün bi tanesini actım dell marka eski bi alet, içindeki pilleri telefona takmak için...