Önemli Olan İsimleri Mi? Değilse Neler?
-
hocam ben din kulturu hocamızın anlattıgını yazıorum ama ben pek inanmıyorum insan oglu ademle havvayla dunyada var olmaya baslamıslardır.bu insanlar dunsunme yetenekleri en ust duzeyde insanlardı biz onlar kadar dusunce yetenegine sahip değiliz ademe ve havvaya 77 tane dil ogretilmis ve bunlar kullanılmıs bize anlattıgı nekadar dogru bilmiorum
-
arkadaşlar "inanmayanlar tanrı inananlar allah der" diye bir saçmalık olamaz zaten.
neden derseniz;
tanrı;yaratma kudretine sahip "varlık" demektir.(yani genel olarak bir yaratıcıyı karşılayan bir kelimedir)
allah ise; islamda kabul edilen yaratıcı "varlıktır.(yani islamın gerçekliğini ve tekliğini kabul ettiği yaratıcı "varlıktır")
yani burada "özel-genel" ilişkisi var.
eğer ki siz bir konudan bahsederken genel olarak yaratıcı bir güçten bahsediyorsanız "tanrı" dersiniz, ama eğer islamla ilgili bir konudfan bahsediyorsanız "allah"dersiniz.
örneğin bir biyolog müslüman da olsa araştırma ve açıklamalarının evrensel olması dolayısıyla yaratılış teorisinden bahsederken "tanrı" der.
ama bir islam alimi yaratılıştan bahsederken "allah" der.
tekrar söylüyorum tanrı yerine allah demek veya allah yerine tanrı demekten hiçbir çıkarma yapmaya çalışmayın bunlasr sadece genel ve özel ilişkisi taşıyan 2 "kelimedir".
-
Sezer arkadaşımız da farklı bir bakış açısı tarafından güzel bir açıklama yapmış..
Tamamen katılıyorum..
Anlatmak istediğim ama aklımda toparlayamadığım sözcükleri sen dile getirmişsin Sezer,
Teşekkür ederim..
-
birde tarihsel bilgilerle dinî bilgiler birbirini tutmuyor çoğu zaman o kafayı karıştırıyor. aralarında bazen kronolojik uçurumlar felan var.
-
kürtçe 'de "xwedê" deniyor. kelime öğelere ayrıldığında yaradan manasına geliyor. ama Allah kelimesi şimdiye kadar hiç kullanılmadı çevremde. Ama mesela türkçede de yaradan dediğimiz de günah değil. ama Allah kelimesini de kullanıyoz. ama kürtçe de yaradan demekle yetiniyoruz. Allah der ki; demiyoruz. Yaradan der ki diyoruz. kafam karıştı :S
-
"bundan dolayı onun adına babil denildi; çünkü rab bütün dünyanın dilini orada karıştırdı; ve rab onları bütün yeryüzü üzerine oradan dağıttı"(eski ahit)...
-
oncelikle bi arkadas demis tengri gok tanrı demek diye. hayır efendim, tengri tanrı demektir. simdi konuya donelim. bende inanclı bir insanım. olabildigince dinime baglıyım. ama ben Allah yerine Tanrı kelimesinide kullanıyorum. benim dilimde Tanrı dır. ben arap olmadıgıma gore türkce konusmam cok normal. şimdi baska bir şeye deyinelim. Allah bildiginiz uzere arapcadır. Yani yaratanın isminin arapca olması için yaratanın arap olması gerekir degilmi? neden yaratanın ismi arapca olsunki. islamiyet türklere inse idi adı Tanrı olacaktı, ingilizlere inse idi god. boyle sacma sapan Tanrı yoktur Allah vardır gibi lafları soylemeden once az biraz beyninizi kullanıp dusunseniz hic fena olmaz.
-
Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla.
Allah birdir, tektir, onun eşi ve benzeri yoktur.
Onun zati ve subuti sıfatları var. burdan da muktedir olduğu, mukadderatının sonsuz olduğunu belirgen 99 ismi vardır.
tanrı ise farklı bişey. inanmayanlar müşrikler; putlara tapmışlar, aya, güneşe, elmaya armuta tapmışlar. kimisi onu baba oğlu kutsal ruh diye ayırmış.nefsi çıkarlarına göre özünde irdelenmeyecek şeyleri somutlaştırp buna tanrı demişler. yani onların söylemiyle tanrı armut olur elma olur ay olur güneş olur. olurda olur...Bu bağlamda biraz düşünürseniz neden Allah dememiz gerektiğini anlarsınız.Tövbe eüzü , Tanrı demiş olsaydık onu sözde kutsallaştırılmış sözde diğerleri ile kıyaslamış olurduk.
Onun eşi ve benzeri olmadığı için Allah(c.c) demeliyiz.
Niçin Kelime-i şehadet getiririz. niçin müslümanlığın ilk şartı kelime,i şehadettir?
bunları düşünün ve sakın ola gaflete kapılıp tanrı demeyin.
anlamını yazayım: Allah'tan başka ilah yoktur ve Hazreti Muhammed s.a.v onun sadece kulu ve elçisidir.
(cümlelerimde yanlışlık yapmışsam düzeltin.)
Soruna kısaca cevap vereyim; önemli olan isimLERi mi diye çoğaltarak sorman yanlış . önemli olan Sadece Allah'tır.
-
tengri tanrının eski türkçesidir ve gök tanrı anlamına gelir...
-
Eski atalarımız tengri dedi diye bizde tengri veya Tanrı diyeceğiz şeklinde bir düşünce olamaz. Bu tamamen saçmalıktır. Milletimizin tarihini biraz okursanız eski atalarımızın Budizim, putlar, Hristiyanlık gibi sahte dinlere inandıklarını öğrenirsiniz. bu yüzden onlar oyle demis, farketmez bizde diyebiliriz dememiz yanlış olur.Dinimiz açısından bizler için geçerli olan 751 senesinden sonrasıdır.Şükürler olsun ki Atalarımızın doğru yolu bulduğu bu tarihten sonrasında hiç bir kaynakta Atalarımızın Tanrı veya tengri söylemini kullanmadığını görürsünüz zaten.