Oyun Teorisi Sorusu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek

Beyler okulda iktisatçılar yarışma düzenliyor ön eleme forumunda soru sormuşlar

Yarışmaya katılan her kişi katılımcı sayısına bağlı olarak 8, 9 ya da 10'lu gruplara atanacaklardır. Sonra her kişi bireysel olarak 1 ile 10 arasında (1 ve 10 dahil) bir sayı seçecektir ve “seçtiği sayı / o sayıyı bulunduğu grupta seçen kişi sayısı” kadar puan alacaktır. Oyun üç aşamalı oynanacak ve 3 turun sonunda en çok puanı alan 8 kişi çeyrek finale yükselecektir.

Örnek olarak, 10 kişinin bulunduğu bir gruba atandınız ve 9 sayısını seçtiniz. Grubunuzdan 2 kişi daha 9 sayısını seçmiş. Bu durumda puanınız 9/3 yani 3 olmuş olur. Bu oyunda sizden istediğimiz bu yönergeleri dikkate alarak 3 tur için 1'den 10'a kadar bir sayı seçmeniz olacaktır.

Sırasıyla aşamalarda 2-3-3 seçtim. Katılanlar ne düşnür tahmin edemeiyorum tam olarak herkes benim gibi az oynanacağını düşünüp küçük sayılara verirse büyüğe oynayan elemanlar rahat kazanır.Öteki yandan büyüğe oynayanların sayısının hep fazla olduğu.

Siz ne düşünüyorsunuz müritler?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutengri
    Kutengri's avatar
    Erkek

1-3-10 seçerdim herkesin 3 leri seçeceğini düşündüğüm için.Oyun teorisini iki üç hafta önce gördüm,biraz mantıklı salladım.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Erkek

10 seçenek olması sıkıntı olmuş kısa olsa 10 a 10luk 3 matris yapıp bakılabilirdide burda işler değişiyor :D

Ama nash in işine benziyor biraz bişeyler bulursam yazarım bende unutmuşum baya

Si vis pacem para bellum.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Çok tatlı oyunmuş hocam ^^ benim stratejim şu şekilde olurdu..

Öncelikle gruplar 8,9,10 kişilik olacağı için ben 11 kişilik bir gruba göre bir tablo hazırlardım.. Kendi olasılıklarımdan azıcık daha uç şeyleri göreyim diye.

Seçilen

Min. Puan

Max. Puan

Ort. Puan

1

0.091

1

0.274

2

0.182

2

0.549

3

0.273

3

0.824

4

0.364

4

1.098

5

0.455

5

1.372

6

0.545

6

1.647

7

0.636

7

1.922

8

0.727

8

2.196

9

0.818

9

2.471

10

0.909

10

2.745

Sol sütun benim seçtiğim sayı, diğerleri de işte seçtiğim sayıya göre alabileceğim minimum ve maksimum puan ile ortalama puanlarım.

Buna göre..

-1'i kesinlikle seçmem. Çünkü maksimum getirisi 1 puan olacak, onun yerine mesela 10 var ki minimum getirisi 0.9, max ve ortalamada ise çok daha avantajlı.

-2'yi seçmem. Çünkü maksimum getirisi 2 puan olacak, onun yerine ortalama getirisi 2 puanın üstünde üç tane sayı var (8,9,10). Bu üç sayının minimum getirisi 2'nin maksimum getirisinin yarısından az fakat bence almaya değer bir risk olur.

-3 ve 4'ü sanırım seçmem. Ortalama getirisi 1 civarında, minimumu ise 0.5 civarında. Onlardan birini seçmek yerine 5 seçebilirim.

-8, 9, 10'u seçmek tamamen stratejime bağlı olur. Onu aşağıda açıklamaya çalışacağım.

-6 ve 7 bana seçilebilir gibi görünüyor..

Agresif bir strateji izlemek istersem öncelikle 5 ya da 6 seçerim. Oyunu hiç bilmeyenler (9, 10 seçeyim tabii kiciler) ve çok iyi bilenler (herkes 'millet 9, 10 seçecek, ben onları seçmeyeyim ki şansım artsın' diye düşünür, o yüzden herkes bu sayılardan kaçtığı için onları seçen çok az insan olur, bu sebepten ben seçeyimciler) birbirine düşsün diye beklerim. Bilmeyenler ve iyi bilenler kapışıp elenir. Cümle bi garip oldu ama umarım anlatabilmişimdir :| Daha sonraki turlarda ilk turda 9-10cular ne aldı diye bakar, çok düşük aldılarsa (9-10 seçen çok kişi var idiyse) yarısından çoğu ikinci turda bu sayılardan kaçacak oldukları için ben 10 seçerim. Makul (ennnn azından 0.9 puanla, ki 0.9 puan olasılığı 1/(10^11), çok düşük) bi puanla ikinci turu kapatırım. Üçüncü turda ise dengeler, 6,7 gibi bir sayı seçerim duruma göre. Asal sayıların daha fazla insanın tercihi olacağını tahmin ediyorum genel gözleme dayalı olarak, o yüzden muhtemelen 6 seçerdim. Risk alabilecek kadar puan toplamışsam o zamana kadar 8 de seçebilirim.

Dengeli bir stratejiyle oynayacaksam, üç turda da 5,6,7den biri/birkaçını seçerim. Oyuna psikolojiyi karıştırmadan matematiksel olarak en avantajlı seçenekler bunlar gibi görünüyor. Sanırım 5,6,5 ya da 5,7,6 yapardım.

Böyle işte (:

edit: Yahu bizim okulda neden yok böyle şeyler ya hangi okuldasın hocam? Dersini aldım bi saklambaç oynadık kağıt üstünde, bi de sınav soruları işte. Onun dışında hiç oyun çözmedik. Pek imrendim..

izzmarit tarafından 17/Mar/13 18:04 tarihinde düzenlenmiştir

sigara değil, balık olan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek
    10 kisilik bir grup icin dusunelim. Herkes 10 derse bana gelen puan 1 ve garanti, kendim 1 dersem baskalarininda deme ihtimali var ve 1 bile garanti degil. Dolayisiyla 1 demenin hic bir mantigi yok.

Ayni sekilde 2 dersem gelebilecek max puan 2 ancak kalan 9 kisiden birisinin daha 2 deme ihtimali 9*(1/10) yani %90 demekki bu puani birileriyle paylasacagim, 1 kisi ile bile paylassam bana verecegi puan 1 ki bunu zaten garanti alirim.

Tabi bu boyle gider ama bu sorunun bilimsel bir cevabi olamaz sosyolojik ve psikolojik bircok etmen var, bence en iyi cevabi istatistik verir. Istatistige bakarak en az soylenen gorece buyuk sayilari soylersin, ekonomide hersey istatistik zaten.

Benim cevabima gelince 4 den 10 a kadar sayilar soylerdim, kendi adima psikoloji etmenini ortadan kaldirmak icin, sayilari rastgele belirlerdim.

What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Homo

John Nash'in filmindeki sarışını tavlaması geldi aklıma. Şimdi o yarışma katılanların oyun teorisi hakkında az bucuk bi haber olduğunu düşünerek gidersen herkes 4 5 6 7 arasında gidecektir benim ganaatım. Bu işte istatistik bir yan göremiyorum. Olasılıktır bu çünkü. Neyse istatistiği bile nerede kullanacağını bilmeyenler var O.o . Bence burada yapman gereken alternatif sayısından cok kriter sayısıyla ilgilenmen olacaktı. Bu ne demek ? alternatiflerin seçeceğin sayılar, kriterlerin de gruptaki diğer elemanlar olsun. Gruptaki kişi sayısı her ne kadar dezavantaj gibi görünse de bence en avantajlı yanın bu. 10da olsaydım 4 8 6 seçerdim. 9da ise 4 6 ve 7yi seçerdim. 8 kişi de ise 4 6 ve 8i. Bence alternatif azaldıkça insanlar tavan sayıları seçmekten kaçınacaktır. Güzel yarışmaymış. Ben de mc donalds ve burger king üzerine bir oyun teorisi tasarlamıştım 2. sınıf proce ödevimde Fakat inanılmaz temelsiz bi konu. Sonuçlar, kimisi için kısmet, kimisi için karma kimisi içinse şans oluyor tabi danışıklı dövüş yoksa.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek
    LeveragEffect bunu yazdı

John Nash'in filmindeki sarışını tavlaması geldi aklıma. Şimdi o yarışma katılanların oyun teorisi hakkında az bucuk bi haber olduğunu düşünerek gidersen herkes 4 5 6 7 arasında gidecektir benim ganaatım. Bu işte istatistik bir yan göremiyorum. Olasılıktır bu çünkü. Neyse istatistiği bile nerede kullanacağını bilmeyenler var O.o . Bence burada yapman gereken alternatif sayısından cok kriter sayısıyla ilgilenmen olacaktı. Bu ne demek ? alternatiflerin seçeceğin sayılar, kriterlerin de gruptaki diğer elemanlar olsun. Gruptaki kişi sayısı her ne kadar dezavantaj gibi görünse de bence en avantajlı yanın bu. 10da olsaydım 4 8 6 seçerdim. 9da ise 4 6 ve 7yi seçerdim. 8 kişi de ise 4 6 ve 8i. Bence alternatif azaldıkça insanlar tavan sayıları seçmekten kaçınacaktır. Güzel yarışmaymış. Ben de mc donalds ve burger king üzerine bir oyun teorisi tasarlamıştım 2. sınıf proce ödevimde Fakat inanılmaz temelsiz bi konu. Sonuçlar, kimisi için kısmet, kimisi için karma kimisi içinse şans oluyor tabi danışıklı dövüş yoksa.

Beynini yaşamsal faaliyetlerin devamı dışında da kullandığını varsayarak cevap veriyorum.

Bilgisayarlara rastgele seçtirirsen olasılıktır, insan işin içine girince en doğru yanıtı istatistik verir. Aşağıdaki iki cümle bunu anlatıyor bil bakıyım kim yazmış.

? bunu yazdı

... herkes 4 5 6 7 arasında gidecektir benim ganaatım. ...

... Bence alternatif azaldıkça insanlar tavan sayıları seçmekten kaçınacaktır. ...

AMpul tarafından 17/Mar/13 17:53 tarihinde düzenlenmiştir

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Homo
    AMpul bunu yazdı
    LeveragEffect bunu yazdı

Beynini yaşamsal faaliyetlerin devamı dışında da kullandığını varsayarak cevap veriyorum.

Bilgisayarlara rastgele seçtirirsen olasılıktır, insan işin içine girince en doğru yanıtı istatistik verir. Aşağıdaki iki cümle bunu anlatıyor bil bakıyım kim yazmış.

? bunu yazdı

... herkes 4 5 6 7 arasında gidecektir benim ganaatım. ...

... Bence alternatif azaldıkça insanlar tavan sayıları seçmekten kaçınacaktır. ...

Saçma, hepsi bullboku. İstatistik verileri analiz etmektir. Olasılık için bilgisayarlara birşeyler seçtirmene gerek yok. İnsan işin içine girerse diye bir istatistik algısı olabilir mi ya hahaha, birşeyler almışsın ama o aldığın kısmın gerikalanında fosur fosur uyumuşsun. Cahille tartışmak onun yararına olacaktır, ben bu konuda sana yarar sağlamak istemiyorum. beynimi yaşamsal faaliyet hede hödö hahaha cümle kurmaya çalışmaktansa içeriğini dolduraydın keşke.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek
    @leveragEffect, ne sigir bir herifmissin, savundugun sey haric herseyi yazmissin ilkokul cocugu edasiyla. Atar yaparak uste cikacagina savundugun seyi acikla, cahille tartismam deyip kisa yoldan kacma.

Istatistigin bir tanimini oku once, analiz son asamasidir. Anlayacak kapasiten olmadigini belli ettin ama ben yine de ornekleyecegim.

1000 kisiye yukaridaki soruyu sorarsin, soylenen sayilarin oranindan grafik cikarirsin, sonuclara bakarak kendi sayilarini belirlersin. Hem insanlarin psikolojik yaklasimlarinin sonuclari etkilediginden bahsediyorsun (yukaridaki cumlende acikca) hemde istatistik ile ilgisi yok sadece olasilik diyorsun.

Eger 1000 kisiye aklinizdan bir sayi tutun deseydin olasilik olurdu, oyun kuraminin ve yukaridaki sorunun asil farki olasiligin yaninda insanlarin psikolojik ve sosyolojik durumlarinin sonucu dogrudan etkilemesi.

Senin cumlene donersek, "alternatif azaldikca insan tavan sayilari secmekten kacinacaktir".

Eger olay sadece olasilik olsaydi insanlar neden tavan sayilari secmekten kacinirdi aciklar misin. Insanlarin bazi sayilari soylemekten kacinmasi olasiligin bilimselligini bozmaz mi, eger zar 6 gelmekten kacinsaydi hala zarin 6 gelme olasiligi 1/6 dir denebilir miydi.

Yine uff be slk pfff bullshit gibi cevaplar vereceksen hic verme :)

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Homo
    AMpul bunu yazdı
    @leveragEffect, ne sigir bir herifmissin, savundugun sey haric herseyi yazmissin ilkokul cocugu edasiyla. Atar yaparak uste cikacagina savundugun seyi acikla, cahille tartismam deyip kisa yoldan kacma.

Istatistigin bir tanimini oku once, analiz son asamasidir. Anlayacak kapasiten olmadigini belli ettin ama ben yine de ornekleyecegim.

1000 kisiye yukaridaki soruyu sorarsin, soylenen sayilarin oranindan grafik cikarirsin, sonuclara bakarak kendi sayilarini belirlersin. Hem insanlarin psikolojik yaklasimlarinin sonuclari etkilediginden bahsediyorsun (yukaridaki cumlende acikca) hemde istatistik ile ilgisi yok sadece olasilik diyorsun.

Eger 1000 kisiye aklinizdan bir sayi tutun deseydin olasilik olurdu, oyun kuraminin ve yukaridaki sorunun asil farki olasiligin yaninda insanlarin psikolojik ve sosyolojik durumlarinin sonucu dogrudan etkilemesi.

Senin cumlene donersek, "alternatif azaldikca insan tavan sayilari secmekten kacinacaktir".

Eger olay sadece olasilik olsaydi insanlar neden tavan sayilari secmekten kacinirdi aciklar misin. Insanlarin bazi sayilari soylemekten kacinmasi olasiligin bilimselligini bozmaz mi, eger zar 6 gelmekten kacinsaydi hala zarin 6 gelme olasiligi 1/6 dir denebilir miydi.

Yine uff be slk pfff bullshit gibi cevaplar vereceksen hic verme :)

Bişey bildiğin yok, örneklerle birşeyler ifade etmeye çalışıyorsun ama naif kalıyor, atarı da yapan sensin ve terbiyesiz meziyetsiz konuşarak sığırlığı yapan da, tartışma düsturundan bile bi haber sokak jargonuyla konuşan bişeysin ve bu son mesajımdır sana, bişeyler kapmaya baksan iyi edersin.

Analiz son aşamasıdır gibi aptalca bir cümle de olamaz. Verileri toplarken de analiz yaparsın, kullanırken de analiz yaparsın. Toplarken dönemlerin analizini yaparsın ya da kişilerin artık hangi haltın istatistiğini çıkaracaksan, onları mantıklı veriler olarak sunmak için hangi yöntemi kullanacağının analizini yaparsın atıyorum lineer regresyon kullanırsın ama onun öncesinde insanın o olaya etkisini analiz etmek istiyorsundur bunun için bu ikisi arasında korelasyon yaparsın. Neyse sonuç olarak son aşama kadar içi boş ve teorik bi saçmalık sende gördüm.

Orda anlattığımın son cümlesi özetiydi. Oyun teorisinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Veriler seni bir yere kadar götürür ki veriler varsa. BURADA VERİ YOK SENİN YAPABİLECEĞİN BİR ANALİZ YOK SEN HALA 1000 kişi diyorsun, ortada 1000 kişi yok. O kadar eksik konuşuyorsun ki bunları tamamlamak için hayalden veriler soktun şimdi vakamıza. Budala seni.

Şu bahsettiğin insan zımbırtısına gelecek olursam, insan istatistiği zora sokan en boktan faktör olmuştur. Sen bir siparişi 100 adet eksik gönderdiğinde penalty costun tanesi 5 dolardan 500 olsun şeklinde embai çeşit analizlerle hesalayabilirsin ama o adamın senden bir daha mal alıp alamayacağını hiç bir zaman hesaplayamazsın. İNSAN FAKTÖRÜ budur. cost of goodwill olarak geçer. İnsan faktörü sana her ay 1000 tane sipariş gönderen o insan değildir. Şaşkın seni.

Teorik ve implementasyonel olarak eksik bi konumdasın. İlkokul çocugu demişsn hala zar olasılıklarıyla geliyorsun, komik. Ki o yaptıgına da monte carlo simülasyonu denir. Forumlarda her zaman yazacak bişeyler bulabilirsin ama emin ol aynı mekanda tartışsaydık oradan ayrılman 5 dk'dan fazla sürede gerçekleşmezdi ve bunun gerçekleşme olasılığı 1.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek

edit: Yahu bizim okulda neden yok böyle şeyler ya hangi okuldasın hocam? Dersini aldım bi saklambaç oynadık kağıt üstünde, bi de sınav soruları işte. Onun dışında hiç oyun çözmedik. Pek imrendim..

TOBB ETU.

Evet çok iyi bir çözümleme yapmışsın.Gayet net anladım. Matematiğe bende daha sonra döktüm ve 2-3-3 tercihim yerine 5-3-4 daha mantıklı buldum muhtemelen geçemeyecem ön elemeyi.Biraz aceleye getirdim sanırım.

Müritler bu konuda tartışma çıkacağı aklımın ucundan geçmiyordu helal olsun.

whopper tarafından 17/Mar/13 19:59 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 3367 Toplam Mesaj: 21