Pardus 2013 Geliştiricilerinden Aldığım Cevap Maili
-
Merhaba,Oyunlar konusunda yetersiz kalabilir. PlayonLinux le çözebilirsiniz problemi.Lütfen bu tür sounlarınızı foruma yönlendiriniz. Buradan cevap verilmeyecektir.İyi çalışmalar
Kimden: xxxxx €dit
Kime: bilgi@pardus.org.tr
Gönderilenler: 25 Mart Pazartesi 2013 19:39:40
Konu: [bilgi@pardus] Merhaba
Pardus internet cafemde kullanabilceğim kadar gelişecekmi ?--Abdullah EROLTUBİTAK ULAKBİMYÖK Binasi B5 Blok Bilkent06539 ANKARA -
Hocam oyun konusundaki yetersizlik durumu directx den kaynaklanıyor opengl yeterli desteği görmediğinden oluyor diye biliyorum ben pardusla bi alakası yok yani.
-
abi saçma bir soru olmuş. pardusun elinden birşey gelmezki , pardus u linux a tema yapan bir grup gibi düşün onların yapabilecekleri
biraz daha hızlandırma , makyaj , falan filan. Linux çekirdeği sabittir diğerleri ekler çıkarır
Senin internet cafedeki gereksinimlerin nelerdir ?
örnek , güvenlik tehtidi olmadan adam linux pc den internete girer , film müzik izler dinler (işte ne bileyim burda internet cafe de kurtlar vadisi
1. bölümden son bölüme kadar var orta yaş üstü kişler gelip izliyor günde 12 saat saati 2.5 - 3 tl den veriyorlar önlerinde çay arkada face açık.
örnek 2 : oyun istiyorsan bazı oyunların linux clienti var onları bulman gerek , olmayanlar ise playonlinux ve wine ile fifa pes gibi oyunlar
çalıştırılabilmekte linux da
ayrıca hon gibi yine linux clienti bulunan online oyunlara da yer verebilirsin.
PanxeR tarafından 26/Mar/13 23:16 tarihinde düzenlenmiştir -
-
PanxeR bunu yazdı
abi saçma bir soru olmuş. pardusun elinden birşey gelmezki , pardus u linux a tema yapan bir grup gibi düşün onların yapabilecekleri
biraz daha hızlandırma , makyaj , falan filan. Linux çekirdeği sabittir diğerleri ekler çıkarır
örnek , güvenlik tehtidi olmadan adam linux pc den internete girer , film müzik izler dinler (işte ne bileyim burda internet cafe de kurtlar vadisi
1. bölümden son bölüme kadar var orta yaş üstü kişler gelip izliyor günde 12 saat saati 2.5 - 3 tl den veriyorlar önlerinde çay arkada face açık.
örnek 2 : oyun istiyorsan bazı oyunların linux clienti var onları bulman gerek , olmayanlar ise playonlinux ve wine ile fifa pes gibi oyunlar
Benim isteğim microsoftan kurtulmak
-
Mycity bunu yazdıPanxeR bunu yazdı
Benim isteğim microsoftan kurtulmak
Kurtulmak basit ama kullanabileceğim kadar gelişmiş dediğine göre bazı ihtiyaçlarını karşılamıyor hocam yoksa zaten kurtulabilirsin kurdugun an.
Ayrıca pardus degil mint öneririm hocam veya xubuntu lubuntu felan.
-
Linux'un bir standartı olması gerek. Bunuda ancak Debian yapabilir yada RedHat diyeceğim ama onlar para peşinde. Google desen ayrı dünya. Oracle'dan umudum vardı oda tırt çıktı.
Böyle 40 şirketle, yüzlerce dağıtımla bir yere varılmaz. Debian gayet güçleniyor. Ubuntu (ki mintler vs.. var), Backtrack, magie gibi bir sürü dağıtım Debian alt yapısına yada ubuntu'ya geçiyor.
---
Pardus güçlenir mi ? Güçlenmez. Çünkü ardında devlet var. Tek umudum, Koç'un büyük omuz atıp, Pardus'u kaldırması (oda Pardus değil, Pardus-Anka olmalı, yani bağımsız hale gelen). Yoksa iş çok çok zor.
Bir oyun problemi var ki ; PlayOnLinux ile çözüldü ama bu yeterli değil. İnsanlarıda eğitmek gerek. Başta Türk devleti olmak üzre bir sürü kurum ve kuruluşun buna önem vermeside şart. Bilgisayarı windowstan ibaret sanan adamlara linux ve Mac'i anlatmaktan canım çıktı.
Açık kaynak olayını sağ tıklayınca kaynağı görüntüle deyip, oradaki kodlar sanan adamlara; olayın öyle olmadığını anlatmak için yırtınıyorum. Yıllardır Linux'u savundum. Hala da ülke gelişimi için savunacağım. Fakat linux'un biraz Mac ve Windowslaşması lazım. Hangi konuda ? Kararlılık konusunda en başta.
Son 6 aydır, ubuntu ve mintten çektiğimi hiçbirinden çekmedim. Fedora'ya geçtim de biraz kurtuldum. Yine abuk subuk hatalar veriyor ama çökmüyor (2 dakika önce yine bug raporu geldi).
-----
Bunlar gibi bir sürü sorun var. En basiti alışma problemi. Ben en az 15 tane dağıtım denediğimden ve yarısına yakınını en az 3 ay kullandığımdan, üzerine windows sürümleri ve iAtkos ile MAc ullandığımdan herhangi bir sisteme geçmekte sıkıntı çekmem.
Ama yıllardır windows kullanmış adamların linuxa geçmesi işkence. Bu yüzden Debian üzerine mükemmel ötesi bir arayüz geliştireceksin. Gnome yeterli değil. Windows kullanıcılarını linuxa alıştırması gerek (windows teması değil kastettiğim). NEdir mesela linuxa geçenlerin en büyük sorunu ? Konsol en başta. Ubuntu software center ile (MacOS'taki Apple Store çakması) bunu önemli ölçüde giderdi. Bunun dışında .sh yada .py halli dosyalarıda atacaksın.
Yani herhangi bir programı şak diye bulup, tek tuşla kurmam gerek. Bu kadar basitleştirilmeli. tar.gz yanında .sh, .py dosyalarıda olmalı ve hızlı kurulacak bir yapıya sahip olmalı. Bu en basiti. Oyun olayı tamamen çözülmeli.
Bunun gibi şeyleri yaptıktan sonra ; gerisi gelecektir. Ne diyelim. Senelerdir linux linux diyorum (şimdi MacOs dediğime bakmayın ; kullanım kolaylığı, tasarım, kararlılık, performans yüzünden diyorum bir standart var Apple'da). Halada insanlara linuxu tanıtıyorum. Ama kat etmesi gereken ve kat edemedikleri çok yol var.
Hepsi o kadar savurgan ki... Avantaj , dezavantaja dönüyor. Gnome, KDE, xfce, lxde bunlar yetmezmiş gibi cinnamon, mate, razor, tirinity, unity... Ebenizin ama ! Gnome 2 ve KDE 3.5 gönlümdedir mesela. Ama şu an gnome-shell sağlam. Geri kalan hepsini at çöpe.
Yani bu böyle olmamalı. Adam linux kuracak ; her 2 senede 1 dağıtım sivriliyor. Öncesi var, sonra ubuntu sivrildi, sonra mint, şimdi mageia . Hadi onu seçtin, bu sefer desktop sorunu var. Gnome, Gnome classic, gnome 3, gnome-shell, mate,unity yada KDE, lxde, xfce.... Ohooo.
Hepsi ayrı dert. Birinde yum, birinde apt-get... Kullanıcı exe'yi bilirdi. Evet bu bir avantaj. Yani linuxta farklı paketler yüzünden virüs zorlaşıyor. Ama yum bilmemne yerine direkt işleme bağlayabilirler anlaşıp. Direkt install X mesela. Yine .deb, rpm , pisi yada neyse onu kullansın. Ama kullanıcı komutu bilsin.
Yani minimalist bir yaklaşım şart.
Neyse doluyum bu konuda , fazla uzatmanın gereği yok.
-
sasırdın sen galiba hocam burası türkiye internet kafeyi batırmaya niyetlisin heralde :D
ustura tarafından 26/Mar/13 23:32 tarihinde düzenlenmiştir -
hacı parana bakacaksan windowsla devam. bi tane makineye falan mint kur yeterli. steamda gelmiş hazır, yeter :D
-
ustura bunu yazdı
sasırdın sen galiba hocam burası türkiye internet kafeyi batırmaya niyetlisin heralde :D
:) yok değişiklik istiyom -
programcılık ve oyun sektöründe windows üzerinden vs bu kadar rant döndükten sonra öldürsen linux kullanımı bir kaç özgürlükçüyle sınırlı kalır başka bir şey değil linux kullanımının artması lazımki oyun sektirü linuxa yönelik oyunlar üretsinler yada yazılımlar ama böyle bir artış yok
ki bu artışıda sağlayamassın yedirmezler büyüyk paralar dönüyor linuxun gelişmesine büyümesine asla müsade etmezler kapitalist sistem en başta buna izin vermez.