Pardus Ya Da Linux ???
-
Forumda gezindim ama bununla ilgili konuların büyük bir bölümü zaten bilgi sahibi olanların paylaşımlarıyla ve zaten bu sistemleri kurmuş ve kullanan kişilerle ilgili. Paylaşımlar bana çok bi fikir vermedi bu konuda.
Olay Şudur. uzun zamandır XP kullanıyorum. Diğer windows ailesi işletim sistemlerinin hepsini (8 hariç) zaman içinde kurdum ve kullandım.
Artık kullandığım işletim sistemini değiştirmek istiyorum. Aslında bilgimi geliştirmek için istiyorum bunu. Ancak Linux tabanlı ve Tübitak tarafından geliştirildiğini bildiğim Pardus mu, yoksa farklı bir Linux sürümü mü kullanayım karar veremedim. Bu konuda bilgim yok denecek kadar az.
Karar veremedim derken, bir acemi olarak hangisi uygun olur onu bilemedim :) Linuxun sitesinden dağıtımlar Klavuzu bölümünü okudum. Sürümler hakkında bilgiler var epeyce. Orta sınıf kullanıcılar için Mandriva ve Ubuntu göze batıyor anlatıldığı kadarıyla.
Ancak düşünmeye, kurulum aşamasındaki muhtemel sıkıntılarla başladım. Mesela sürücüleri tanıtabilmek ve sürekli olarak format sonrası kullandığım programların uyumlu olup olmaması gibi. Yoksa kurduktan sonrasını çok düşünmüyorum arayüz falan gibi... Nasıl olsa hem alışırım hem de öğrenirim zaman içinde.
Bu konuda gerçekten iyi bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Lütfen, "iyidir hocam kur sen" türü cevaplar yazmayın :)
Kurulum, kurulum sonrası programlar, özellikle medya uygulamalarının kullanımı, internet bağlantısı ile ilgili bilgiler, sistem kaynaklarının kullanımına bağlı olarak ram ve işlemci hızının windowstan farkı gibi. Mesela XP'de 32 bit işletim sisteminin 4 gb ram'i adresleyememesi sorununu burda da yaşar mıyım gibi sorular geliyor aklıma. Ve 32 bit ile 64 bit arasındaki bariz farklar (var mıdır) nelerdir gibi...
Fikirlerinizi alabilir miyim?
-
Pardusun geliştirilmesi durduruldu galiba ama tam emin değilim,
-
32 bit ile 64 biti adresleme farklı yazılım farkından değil, donanımların yazılımla olan ilişkisinden kaynaklanır. Bu sebeple yine adresleyemezsin, imkansızdır.
Teknik bilgine bakarak, gerçekten çok fazla takmadan Pardus' u yada Ubuntu' yu kur geç. Arasındaki farklı o kadar belli hissetmeyeceksindir..
-
mint cinnamon kur , neden.
1- mint .deb destekler yani windowsdaki .exe gibi düşün daha kolaylaşır aradıgını bulmak
2- mint geliştirici ekibi her zaman diğer sürümlere göre daha kullanıcı dostu ve herşeyi ile tam bir işletim sistemi yapmaya çalışmışlardır
mesela ubuntuyu alıp driver , flash , kodek , player ekleyerek geldiler bu hallere . şimdi onlardan daha iyi yerlerdeler.
3- market olarak hepsi neredeyse ayni program bulma etme
işi ilerlettikten sonra debian kurabilir deneyebilirsin ama ilk birkaç ay mint sana iyi gelecektir
64 bit kur , 64 bit in ister windows ister linux olsun sana zararı degil yararı olur performans olarak geri döner ,sadece işletim sistemi değil programlarda 64bit olacagı için hızlanır.
Ha neden pardus degil , pardus çok güzel ilerlerken agzına sıçtılar , versiyon güncelleme gelmez oldu diğer sürümler ise aldı başını yürüdü.
-
Pardusun gelişimi DEVLET tarafından ne yazık ki durduruldu. Diğer Linux işletim sistemlerine gelecek olursak arayüz olarak zorluk çekmeyeceğin Mint' dir. Mint kurarsan sanki XP kullanıyormuş gibi hissedersin. Program kurulumlarını vs. Terminal ile yapman gerek bir süre sonra alışıp gidiyorsun zaten.
-
sRcN bunu yazdı
Pardusun gelişimi DEVLET tarafından ne yazık ki durduruldu. Diğer Linux işletim sistemlerine gelecek olursak arayüz olarak zorluk çekmeyeceğin Mint' dir. Mint kurarsan sanki XP kullanıyormuş gibi hissedersin. Program kurulumlarını vs. Terminal ile yapman gerek bir süre sonra alışıp gidiyorsun zaten.
terminal ile ne kurduracaksın hocam zaten adam yeni geçiyor linux a :)
zaten ekran kartı driveri olmadan bile çok rahat oyunları ve film-video akıcı bir şekilde yapılıyor (tabi marketteki oyunlardan bahsediyorum)
terminali açan yeni linux kullanıcılarının çogunun pc çöküyor :D
-
beyler ben pardus un 2013 de anka die bir sürümü cikcak die biliyorum yanlismi biliyorum hakta masaüstü resimlerini yayinlamislardi bakmistim
-
Ubuntu olabilir. eski bilgisayar ve yetersiz ekran kartı için xubuntu olabilir. Hali hazırda film ve mp3 kodekleri ofis yazılımı var. ama windows ile kullanılan oyun ve programlar çalışmayacağı için linux ile interneti virus antivirus derdi olmadan kullanabilirsin. deneme açısından xp'yi formatlamadan aşağıdaki linkten yükleyebilirsin. bilgisayara format atmaz xp'ye program şeklinde ubuntu yükler. http://ftp.linux.org.tr/ubuntu-releases//quantal/wubi.exe
-
standart ev kullanıcısıyım, yenilikler gelsin bilgim bol olsun biraz da göz doldursun : ubuntu
ciddi işler yapıcam çok stabil olsun hiçbi driverın eksik olma ihtimali dahi olmasın : debian
görsellikle stabilite arasında dengeli bişeyler olsun biraz moderne kaçsın : debian tabanlı linux mint
benim için önemli olan ideolojimdir görüşlerimdir sokarım stabilitesine de yeniliğine de : pardus
-
logas bunu yazdı
beyler ben pardus un 2013 de anka die bir sürümü cikcak die biliyorum yanlismi biliyorum hakta masaüstü resimlerini yayinlamislardi bakmistim
Haklısın hocam şu an senin yorumu görünce hatırladım şimdi bende böle bişey hatta aşağıdaki linktede test sürümünün çıktığını söylüyor.http://www.pardus-linux.org/haberler/2012/05/pardus-2012-codename-anka
Konu dağılmasın yalnız anka sürümü ile ilgili internette yazılar mevcut isteyenler araştırabilir.
-
Ben hepsini kullanıdm, şuanda bile 5 tane işletim sistemi var bilgisayarımda ama en sevdiğim gözümün nuru Kubuntu dur. hem ubuntunun arayüz teması olan gnome ve unity gibi sıkıcı ve kısıtlayıcı değil hem de bir sorun ya da bir programa vs. ihtiyacın olduğunda ubuntuyla ilgili ne varsa (en geniş yardım ve döküman sanırım bu konuda nette linux dünyası içinde tabi) kubuntu için de geçerli oluyor yani ubuntuda şu nasıl olur diye bir şey gördüğünde düşünmeden dalıyorsun. Hem Kubuntu da Pardus da aynı arayüz altyapısını kullanıyorlar, kubuntuyu kullandıktan sonra diyelimki pardus yeniden açıldı gelişti falan, geçişte hiiç prblem yaşamazsın... Kısacası KUBUNTU...