Photogrammetry (3D Reconstruction)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shaban Interactive
    Dj_DooM3
    Dj_DooM3's avatar
    Erkek
    BeyinAdam bunu yazdı
    Dj_DooM3 bunu yazdı
    BeyinAdam bunu yazdı

Daha başka alanlarda da kullanılıyordur eminim ama video oyun yapanlar için süper bir icat :)

gercek olculu harita cikarmada da kullaniliyor, mesela bir mekani tamamen tarayip meshini cikartip olculerini alabiliyorsun.

Bayaa geniş yelpazesi var o zaman... Bizim emlakçılar bunu keşfetmesin hocam :)

hocam turkce ders hazirliyorum zaten goren yumulacak kesin. :) 

Shaban Interactive Pro.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dertli
    dertli's avatar
    Erkek

mobil lazerli tarama cihazı var..

araç üzerine monte edilip belli bir hızda hareket ediyor araç lazer cihazıda geçtiği yerleri tarıyor sanada birleştirmek kalıyor. ancak alet 2-3 milyon var. türkiyede 2 şirkette vardı.

birde photomodeller programında yapabilirsin çalışmayı daha kolay olur.

hatta bununla ilgili belge döküman olucaktı bende. zamanında hazırlamıştım. ilgilenen ve ya ilgilenmek isteyen olursa mesaj atabilir.

dertli tarafından 03/May/14 19:16 tarihinde düzenlenmiştir

imzayı bıraktım basıyorum artık
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shaban Interactive
    Dj_DooM3
    Dj_DooM3's avatar
    Erkek
    dertli bunu yazdı

araç üzerine monte edilip belli bir hızda hareket ediyor araç lazer cihazıda geçtiği yerleri tarıyor sanada birleştirmek kalıyor. ancak alet 2-3 milyon var. türkiyede 2 şirkette vardı.

hatta bununla ilgili belge döküman olucaktı bende. zamanında hazırlamıştım. ilgilenen ve ya ilgilenmek isteyen olursa mesaj atabilir.

tum 3d tarama proramlarini denedm. bahsetigim cmpmvs algoritmasi denediklerimin en iyisi, en detayli ve keliteli taramayi yapiyor. ve milyonluk lazerlere de gerek duymuyorsun. dandik bir kamerayla yapiyor hepsini. elimde lazer canner da var, kinecti kullaniyorum. sonuc berbat. fabrikadaki lazer tarama sistemlerini de test etme olanagi buldum. ama onlarda belirli mesafelerde tarma yapabiliyorlar. bu yontemle uydudan bile tarama yapabiliyorsun.

Shaban Interactive Pro.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Nedense benim resimlerin pointleri Meshlab da dümdüz bi düzlem üstünde çıkıyo

fotoyumu kötü çekiorum?

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kroo
    kroo's avatar
    Erkek

hocam ilgiyle yazını bekliyorum.

eline sağlık bunun sayesinde artık fotoğraftan model çıkarabileceğiz rölöve ot bok çok daha kolay olcak yehu :)

bu dünyada da öbür dünyada da yanmanın yolu plajdan geçer
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dertli
    dertli's avatar
    Erkek
    Dj_DooM3 bunu yazdı
    dertli bunu yazdı

tum 3d tarama proramlarini denedm. bahsetigim cmpmvs algoritmasi denediklerimin en iyisi, en detayli ve keliteli taramayi yapiyor. ve milyonluk lazerlere de gerek duymuyorsun. dandik bir kamerayla yapiyor hepsini. elimde lazer canner da var, kinecti kullaniyorum. sonuc berbat. fabrikadaki lazer tarama sistemlerini de test etme olanagi buldum. ama onlarda belirli mesafelerde tarma yapabiliyorlar. bu yontemle uydudan bile tarama yapabiliyorsun.

peki yaptığın işlem bi koordinat sistemindemi yoksa koordinat olmadan sadece nokta bulutumu yapıyor.

tüm 3d programlarını denedim diyosun photomodeller 2013 kullanmamışsın anlaşılan. 

hangi lazer taramalarını kullandın hangileri berbat ?

birde ne kadarlık hassasiyette çalışabiliniyor.

yaptığın çalışma çok iyi. ben direkt olarak bu işin içindeyim. bi ekibimiz var ve  bilimsel olarak yaptığımız çalışmalar mevcut. hani o yüzden genel olarak herşeyi kullandım, denedim demen ilgimi çekti biraz.  karşılıklı iletişimde olalım belki bizim çalışmalardan daha kolay olabilir senin çalışmalar.

dertli tarafından 03/May/14 22:16 tarihinde düzenlenmiştir

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shaban Interactive
    Dj_DooM3
    Dj_DooM3's avatar
    Erkek
    dertli bunu yazdı
    Dj_DooM3 bunu yazdı
    dertli bunu yazdı

peki yaptığın işlem bi koordinat sistemindemi yoksa koordinat olmadan sadece nokta bulutumu yapıyor.

tüm 3d programlarını denedim diyosun photomodeller 2013 kullanmamışsın anlaşılan. 

hangi lazer taramalarını kullandın hangileri berbat ?

birde ne kadarlık hassasiyette çalışabiliniyor.

yaptığın çalışma çok iyi. ben direkt olarak bu işin içindeyim. bi ekibimiz var ve  bilimsel olarak yaptığımız çalışmalar mevcut. hani o yüzden genel olarak herşeyi kullandım, denedim demen ilgimi çekti biraz.  karşılıklı iletişimde olalım belki bizim çalışmalardan daha kolay olabilir senin çalışmalar.

hocam adi ustunde photogrammetry, birebir gercek olculerde ve koordinatlarda point cloud olusturuyor. bilgiyi resmin icerdigi exif den aliyor. zaten exif de kamera, lens bilgisi icermeyen resimleri es geciyor ve point cloud olusturmuyor. dedigim gigi kinect sensorunu denedim. bir de fabrikada otomobil parclarini tarayan bir cihazi gorme sansim oldu. adini bilmiyorum cihazin. ama burada bahsetmeye calistigim zaten lazer cihazi degil. tabiki de lazerler sekotorune gore daha iyidir. ama photogrammetry yani gercek olcekli mesh cikartmada birebir. 

Shaban Interactive Pro.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shaban Interactive
    Dj_DooM3
    Dj_DooM3's avatar
    Erkek
    HolyOne bunu yazdı

Nedense benim resimlerin pointleri Meshlab da dümdüz bi düzlem üstünde çıkıyo

fotoyumu kötü çekiorum?

hocam visualsfm mi kullaniyosun. ayrica fotograflari cektigin kamera nasil birsey? bana pmden yollasana fotograflari bir de ben deneyeyim.

Shaban Interactive Pro.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dertli
    dertli's avatar
    Erkek

fotogrametrik bir çalışma için gerçek coğrafi koordinatlarda olması gerek.

yaptğın çalışmanın bilimsel olarak anlattığına göre bi geçerliliği olduğunu sanmıyorum. çünkü fotoğraf makinasının kalibrasyon değerlerine göre bi koordinat atıyor. ancak normalde total station ile belli noktalar ölçülüp sonrasında programda bunlar rasterlanıp tamamına otomatik olarak koordinat girişi yapılır. bunun sonucunda milimetrik hassasiyetlerde ölçümler yapılır. ancak sen resim üzerinde bi ölçülendirmeden bahsediyorsun. birabir aynı ölçülerde olması mümkün değil. ki bu yapılan işlerde hassasiyet önemlidir. birde fotoğraf makinesiyle çektiğin her resim için zoom ayarıyla oynamaman gerek. bu gibi özel detayları var. 

aynı şekilde lazerli taramalarda da bu yapılabilr.örnek olarak "faro". bununla hem fotogrametrik hede lazerli tarama işlemi yapılabilir. yada "optech" markasıyla. cihazlar biraz pahalı ancak bu piyasada yaptığın 2 yada 3 işle amorti ediyor zaten. bunlarında scene,polyworks,pointtools,3dshaper gibi birkaç daha program var bunlarda senin yaptığın işlemleri daha  hassas ve doğru yapabilirsin.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shaban Interactive
    Dj_DooM3
    Dj_DooM3's avatar
    Erkek
    dertli bunu yazdı

fotogrametrik bir çalışma için gerçek coğrafi koordinatlarda olması gerek.

yaptğın çalışmanın bilimsel olarak anlattığına göre bi geçerliliği olduğunu sanmıyorum. çünkü fotoğraf makinasının kalibrasyon değerlerine göre bi koordinat atıyor. ancak normalde total station ile belli noktalar ölçülüp sonrasında programda bunlar rasterlanıp tamamına otomatik olarak koordinat girişi yapılır. bunun sonucunda milimetrik hassasiyetlerde ölçümler yapılır. ancak sen resim üzerinde bi ölçülendirmeden bahsediyorsun. birabir aynı ölçülerde olması mümkün değil. ki bu yapılan işlerde hassasiyet önemlidir. birde fotoğraf makinesiyle çektiğin her resim için zoom ayarıyla oynamaman gerek. bu gibi özel detayları var. 

aynı şekilde lazerli taramalarda da bu yapılabilr.örnek olarak "faro". bununla hem fotogrametrik hede lazerli tarama işlemi yapılabilir. yada "optech" markasıyla. cihazlar biraz pahalı ancak bu piyasada yaptığın 2 yada 3 işle amorti ediyor zaten. bunlarında scene,polyworks,pointtools,3dshaper gibi birkaç daha program var bunlarda senin yaptığın işlemleri daha  hassas ve doğru yapabilirsin.

lazerler cok pahali dedigin gibi. faro nun scennect programini da kullandim kinectle ama cok da ic acici sonuclar alamadim. lazeri dedigin gibi ucuk fiyatlarda. ben nikon d5100 kullaniyorum gpsli. gps koordinat datasi exif bilgisine yansiyor. algoritma otomatik cekiyor bilgiyi ve ona gore olculendirme yapiyor. beni mdemeye calistigim lazer olmadan cok daha buyuk alanlarin meshini bu sekidle cikartilabiliyor. sadece su ve yansiyan kisimlar es gecilyor. 

Shaban Interactive Pro.
Toplam Hit: 6696 Toplam Mesaj: 52