PHP 8 Çıktı
-
Herkese selam,
Arada php.net'e girip dökümanları okuyup kendimi geliştirmeye çalışırım yenilikleri takip etmeye çalışırım az önce php 8 beta'nın çıktığını gördüm.
https://www.php.net/archive/2020.php#2020-08-06-3
Herkese hayırlı uğurlu olsun.
-
PHP 8, Jit ile birlikte geliyor. PHP 7 ve 8 arasındaki performans farkı için videoyu izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=dWH65pmnsrI&feature=emb_title
-
legendary bunu yazdı
PHP 8, Jit ile birlikte geliyor. PHP 7 ve 8 arasındaki performans farkı için videoyu izleyebilirsiniz.
bazi durumlarda da dusuk performansliymis. ustelik oyle ahim sahim fark da yokmus.
elemanin biri real world proje uzerinde bench testi yapmis.
-
end bunu yazdılegendary bunu yazdı
bazi durumlarda da dusuk performansliymis. ustelik oyle ahim sahim fark da yokmus.
elemanin biri real world proje uzerinde bench testi yapmis.
Performans da en büyük devrim Php7 ile oldu. Gerisi tırt :)
-
String içinde arama konusunda yeni gömülü fonksiyon ve birkaç özellik güzel olmu. Onun dışında major seviyeye yakışır bir değişim olduğunu sanmıyorum. Açıkcası beklentim yüksekti.
-
Hayatım boyu en iyi yaptığı şey şu php yi bırakmak oldu. Web için eskiden çok iyi bir dildi. Ama python ile djangodur'dır c# ile .net core dur artık atı aldı ve üsküdarı geçti.
hiç bir avantajı kalmadı php nin. Cross platform desen .net core da öyle. Performans desen .net core u geçemiyor, esneklik desen bir python değil.
DrKill tarafından 18/Ağu/20 23:06 tarihinde düzenlenmiştir -
Elveda php :( Siktirboktan projelerde hızlıca yap-çıktan öteye giden bir dil olamayacaksın artık. Zamanında klasik aspyi de aynen böyle öldürmüştün. Sen de öleceksin :(
-
Sunucu maliyetinin ucuz olması, yorumlanan bir dil olması, binlerce açık kaynak projenin olması php'nin sevdiğim yönleri.
Ama bana yeni eklenen özellikler çok kasıntı ve zoraki eklenmiş gibi geliyor. Mesela attributeları ekleyecekler, veya nesle yönelimli programlama paradigmasını desteklemesi için eklenen özellikler vs sonradan eklendi diye biliyorum. Sanki diğer dillere benzetmeye çalışıyorlar gibi.
Birde resmi sitesindeki dökümantasyon bence çok kötü. Hep bir yarım kalmışlık hissi uyandırıyor bende. Veya ben microsoft un dökümantasyonlarına alışınca php'nin ki kötü geliyor bana. Debug atma olayı vs nasıl onuda bilmiyorum ama çözümleri var sanırım.
Pazar payı büyük olduğu için ilgimi çeksede tam anlamıyla öğrenmek nasip olmadı henüz.
Daha öncede codeigniter ile proje geliştirmiş birisi olarak kesinlikle söyleyebilirim ki, asp.net deki rahatlığı asla vermiyor. Visual studio + asp.net core = mükemmel.
-
php bitmeyecek, hele laravel gibi efsane bi framework varken bitmez. sikimi çıkarıp klavyeye vursam random şeyler yazsam, php alıp bunu "kanka ne güzel kod yazmışın be " diye çalıştırıyor.
php den nefret edenlerin de 99% somut bir sebebi olmuyo, aynı macbook kullananlar gibi "ya macbook efsane yaa". özel bir ihtiyacın yoksa webe hızlıca bir ürün çıkarmak için en makul dil php. yazması kolay, deploy etmesi kolay, sorun çözmesi kolay, her bokun hazırı var zaten
-
yolbulucu bunu yazdı
php bitmeyecek, hele laravel gibi efsane bi framework varken bitmez. sikimi çıkarıp klavyeye vursam random şeyler yazsam, php alıp bunu "kanka ne güzel kod yazmışın be " diye çalıştırıyor.
php den nefret edenlerin de 99% somut bir sebebi olmuyo, aynı macbook kullananlar gibi "ya macbook efsane yaa". özel bir ihtiyacın yoksa webe hızlıca bir ürün çıkarmak için en makul dil php. yazması kolay, deploy etmesi kolay, sorun çözmesi kolay, her bokun hazırı var zaten
Hacı abi zamanla yok olacak, bitmeyecek diye bir şey yok. Vuejs gibi canavarlar frontend'te kuğu gibicesine yükselirken backend'te php kullanmak felan kalmayacak artık.
Üstelik insanlar framework kullanmak gibi işi biraz daha profesyonel seviyeye çekmek gibi durumlarda, laravelle uğraşacağına backend frontend keskin bir biçimde ayıracaklar. Backend servera hükmedecek, frontend zaten şaha kaldıracak.
He çok çok basit uygulamam olacak diyorsan onda da zaten yine frontend kısmında bitecek.
<div if="condition">Burayı condition'a göre göster</div>
Şeklinde evriliyor iyice her şey.
Kaldı ki php adına birkaç şey daha söylersem, phalcon gibi canavar üstü bir framework'ü kullanmamaktan anlaşılacağı üzere php ciddi manada basit kaçıyor. Phalcon'un bu denli kullanılmamasının tek sebebi servera yüklemek gibi bir zorunluluk olması. Her hosting firmasının desteklememesi.
Böyle bir dönemde artık hosting firmalarını vs. düşünmek, istenilen plugini yazamamak ciddi manada beni 2008lere geri götürüyor.
Bu fanatiklik ya da nefret değil, gerçek ki php bilgim ortalamanın kat be kat üstünde kalır zaten :)
-
yolbulucu bunu yazdı
:))) Hocam güldürdün :)
Bence JavaScript kolay kolay php veya başka bir backend'in yerini alamaz. Daha geçen sene web tabanlı hasta takip uygulaması yazılımım vardı. Js de arrow functionları kullandım. Müşteride macbook vardı şu 2010 model olanlardan. Eski bi cihaz. Hiç güncelleme yapmamışlar safarinin sürümü de eski. Benim uygulama patlıyor çalışmıyor. Ben desemki "ya biz Arrow functionları kullandık sizin safari'nin sürümü eski vs vs." bir şey anlamalarına imkan yok. O an anladımkı JavaScript e fazla sorumluluk yüklemek tehlikeli. Sonuçta çıktıyı veren backend benim kontrolumde. Tek bir nokta çıktıyı veriyor. 1000 farklı kişi istek atsada verdiğim sonuç aynı. Ve ağırlıklı olarak html. Ben bütün işi Js ye vermeye çalışsam aynı çıktı 1000 farklı tarayıcıda yorumlanacak. Kaldıki .Net tarafından Razor gibi şahane bir view engine ım de var. Neden uygulamayı komple Js ile yazayımki.
İnternet hızlanmış, HTTP 2-3 çıkmış, protokolün işleyişi güçlenmiş. Her istekte biraz fazlaca html sunmanın hiç bir zararı yok. Js ve frontend frameworkleri hiç bir şeyin yerini alamayacak. Gerekli ölçüde kullanılmaları işleyişi kolaylaştırıyor sadece. ASP.NET Core ile uygulama geliştiriyorum. Ne react, ne angular ne de diğer frameworkler bunun alternatifi değil. İşimi kolaylaştırmak için gerektiği yerde vue + jquery kullanıyorum o kadar. Fazla aşık olmamak lazım js frameworklere.