PHP' Yi HTML Den Soyutlamalı Mı ?
-
Merak ediyorum, php kodunu tamamen html içinden soyutlanmalı mı yoksa soyutlanmamalı mı (sarımsaklasak da mı yesek sarımsaklamasak da mı yesek) ?
Mesela yazdığım web uygulamasını phonegap gibi mecralara taşıyabilmek için php' nin içinde olmaması gerekiyor (tabi burda süreçler nasıl bilmiyorum) ?
Normal html ile php içiçe olan kodu, biraz önce page startup da ajax call' lar kullanarak tamamen soyutladım. Şimdi bunu direk phonegap' e port edebilir miyim ?
Tüm php kodları tamamen kalktı içinden ama x2 js kodu geldi. (tabi multilanguage dil dosyalarından ötürü bir kısmı)
ozgunlu tarafından 31/Mar/16 18:48 tarihinde düzenlenmiştir -
bence soyutlamak mantıksız. her bir şeyi ajax ile çağırmak anlamına geliyor. boşuna bir sürü sorgu olucak. phonegap da ayrı olmasının olayı phonegapın kendi içinde php derleyicisi tarzı birşeyi olmadığından öyle.
androidde uzaktaki sayfayı browse edip açabiliyorsun ama apple buna izin vermiyor. -
Hocam bence spagetti kodlamadan uzak durmakta fayda var. Kaş yapayım derken göz de çıkarmamak lazım.
-
Ben Restfull api kullanarak yapmıştım.
Javascript kütüphanesi olarak da angular.js kullanırsan bence işin biraz daha kolay olur. (ionic framework)
Bunun dışında bir yöndem var mı bilmiyorum
-
Kesinlikle.
Template engine olarak araştırmalısın. Twigi öneririm standalone olarak.
MVC yapısını öğrenmekte fayda var. Frameworkleri kurcalamakta fayda var. Hatta MVC hakkında birkaç makale okumak elzem. Framework konusuna yabancısın belli ki Laravel iyi bir başlangıç olabilir.
Hatta bunlar sana sıkıcı gelirse JavaScript'te de template engineler var onlar ile belki daha iyi kavrayabilirsin. En azından kolay gelebilir.
Edit: ayrıca ajax ile de işlem yapıyormuşsun template engineler değerlerin push edilmesi ile çalıştığından sınıfı ya da bir diziyi ajax olarak basması da çok kolay ve zevkli.
-
Sistemin tüm yerde sync olmasını istiyorsan ve performanslı olmasını istiyorsan restful api ya oluşturarak yazmak mantıklı hocam yani php yi html den soyutlayacaksın ve bunun performansla bir alakası yok oyle olsaydı facebook google boyle birşey yapmazdı. sistemi php yle bir api oluşturduktan sonra bir javascript framework uyle basacaksın yani görünür kısım php yerine js ile render edilmiş olacak bunada single page app denir. ön tarafa basmak için kullanacağın javascript bir framework olması şart jquery le uraşırsan çorba olur. (angular,vue,react) ( yazılımda ileri seviye isen react ı tavsiye ederim) php ile oluşturduğun api performanslı olmasını istiyorsan microframework kullanmalısın (silex,slim,flask(python) olabilir çünkü laravel gibi büyük frameworklar orm yapısını kullandığındığından dolayı yavaş kalır ama performans önemli değil öğrenme amaçlı diyorsan laravel kullanabilirsin.
-
PcK0 bunu yazdı
Kesinlikle.
Theme engine olarak araştırmalısın. Twigi öneririm standalone olarak.
MVC yapısını öğrenmekte fayda var. Frameworkleri kurcalamakta fayda var. Hatta MVC hakkında birkaç makale okumak elzem. Framework konusuna yabancısın belli ki Laravel iyi bir başlangıç olabilir.
Hatta bunlar sana sıkıcı gelirse JavaScript'te de template engineler var onlar ile belki daha iyi kavrayabilirsin. En azından kolay gelebilir.
Edit: ayrıca ajax ile de işlem yapıyormuşsun template engineler değerlerin push edilmesi ile çalıştığından sınıfı ya da bir diziyi ajax olarak basması da çok kolay ve zevkli.
Framework ogrenmek niyetinde olmadim hicbir zaman ama yazdığım kod zaten oop, siniflarimda fonksiyonlarim var. Ajaxlardan gelen istekleri farkli handlerlar ile alip siniflarima yonlendiriyorum. Sadece data alirken ajax kullanmak yerine direk html icinden cagirip php olarak kullanıyordum. Cunku daha kolay ve daha az is yuku vardi. Ama bu uygulamayi phonegap e tasimak durumunda kalinca biraz kurcalamak istedim. Acikcasi simdi daha da anlasilir ve kolay bir kodum var ama ajax call isin basinda datayi async olarak getirdiginden page load olduktan sonra datalar beliriyor. Yine de server side i phonegap de kullanamayacagim icin iyi oldu. Kafami kurcalayan diger mesele, multilanguage olayi. Ben tr ve en adinda 2 php dosyasında statik datalarimi, geri kalanları ise db de tutuyordum. Ve session ile duruma gore dil dosyalarini yukluyordum. Simdi ajax a gecince hepsini .append ya da .html ile o divlere id verip iclerine push etmek durumunda kaldi. Bu durum hatali midir? Jquery kullaniyorum verdigim metotlar onlar için.
-
ocr1991 bunu yazdı
Sistemin tüm yerde sync olmasını istiyorsan ve performanslı olmasını istiyorsan restful api ya oluşturarak yazmak mantıklı hocam yani php yi html den soyutlayacaksın ve bunun performansla bir alakası yok oyle olsaydı facebook google boyle birşey yapmazdı. sistemi php yle bir api oluşturduktan sonra bir javascript framework uyle basacaksın yani görünür kısım php yerine js ile render edilmiş olacak bunada single page app denir. ön tarafa basmak için kullanacağın javascript bir framework olması şart jquery le uraşırsan çorba olur. (angular,vue,react) ( yazılımda ileri seviye isen react ı tavsiye ederim) php ile oluşturduğun api performanslı olmasını istiyorsan microframework kullanmalısın (silex,slim,flask(python) olabilir çünkü laravel gibi büyük frameworklar orm yapısını kullandığındığından dolayı yavaş kalır ama performans önemli değil öğrenme amaçlı diyorsan laravel kullanabilirsin.
Hocam simdi gordum de ben one page tasarim yapmiyorum ve yeri geliyor yazdigim metodu farkli yerlerde kullaniyorum, jqueryde. Ama sanirim bu angular da yok. Bildiğim kadariyla angulari html kodum o an gerektigi yerde cagiriliyor. Gerci bu da dil dosyalarinda durmadan id verip iclerine yazdırmaktan cok daha kolay yapacaktir ama. Reactin isleyisini biliyorum da hic kod yapısına bakmadim. Ona bakiyim biraz da. Framework ogrenmeyi düşünmüyorum, bana vakit kaybi geliyor su an icin. Zaten nodejs e ihtiyacım olacak, o tarafa kayicam biraz daha. Ama su reacti incelemeye alacagim. Herkese tesekkur ederim guzel yazilar icin
-
Mobildeyim şuan yazamıyorum detaylı inşAllah yarın yazarım anlatmak istediğim yapıyı ve dil sistemini.
-
Çizik. Php ile ugrasicam bi süre sonra tekrar okuyayim yazilanları.
-
bakınız. mvc, restful