folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Pilot Olan Veya Bir Havalimanında Çalışan Var Mı?

Pilot Olan Veya Bir Havalimanında Çalışan Var Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

Başlık açık arkadaşlar aranızda pilot olan ya da sivil havacılıkla ilgili birisi var mı? Özellikle uçuş aşamaları ve standart rotalar ile ilgili bir kaç şey danışmak istiyorum.

while (1<2)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Castaway
    Castaway's avatar
    Homo

2 tane akrabam thy de calisiyor. Eger metin halinde yazarsan gonderirim onlara. Bir de hostes arkadasim var. Ona da sorarim. 

...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

O kadar vaktim yok hocam. Şu an lazım. Sağol yine de.

while (1<2)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek

Az çok ilgim bilgim var hocam sor bakalim biliyorsam yanitlayayim

...said addicted.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

daha önce bakmadıysan sanal havacılık sitelerinin forumlarında ya da belgelerinde istediğin bilgileri bulabilirsin diye düşünüyorum. geçen bir yerde gördüm, Türk firmalarının Cost-Index değerlerini paylaşıyorlardı..

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

Bir mürit pm ile yardımcı olacağını söyledi, daha cevap vermedi ama ona yazdıklarımı aynen buraya yazıyorum madem.

Birincisi bu yatay ve dikey rotalardan kasıt bildiğimiz üç boyuttaki yatay ve dikey mi? 

İkincisi her havalimanının uyması gerektiği belirli bir standart var mı rotalar için? Yoksa tamamen havalimanına özel mi ayarlanıyor? Örneğin bir havalimanından kalkan uçağın hava trafiğinde uyması gereken, ülke çapında geçerli belirli bir düzen var mı? 

Ayrıca sormayı unutmuşum. Eğer standart rotalar varsa bunlara nereden ulaşabilirim.

while (1<2)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek
    KrypT bunu yazdı

Bir mürit pm ile yardımcı olacağını söyledi, daha cevap vermedi ama ona yazdıklarımı aynen buraya yazıyorum madem.

Birincisi bu yatay ve dikey rotalardan kasıt bildiğimiz üç boyuttaki yatay ve dikey mi? 

İkincisi her havalimanının uyması gerektiği belirli bir standart var mı rotalar için? Yoksa tamamen havalimanına özel mi ayarlanıyor? Örneğin bir havalimanından kalkan uçağın hava trafiğinde uyması gereken, ülke çapında geçerli belirli bir düzen var mı? 

Ayrıca sormayı unutmuşum. Eğer standart rotalar varsa bunlara nereden ulaşabilirim.

flight simulatorden bildiğim kadarıyla, belli rotalar var. bu rotaları gerçeklerine yakın bi' şekilde http://rfinder.asalink.net/free/ adresinden bulabilirsin. uçaklar havada belli rotaları izlerler.  "waypoint" olarak geçer. fix ya da VOR denilen noktalarla da rotalar değişir. Yani bir Waypoint ten diğer waypoint e bağlantı noktalarından geçebilirsin. ayrıca flypgsva.com adresinde sanırım pegasus'un kendi kullandığı rotalar kullanılıyor.

havacılıkta birim olarak genellikle deniz mili kullanılıyor (nm olarak kısaltılıyor). yatay ve dikey olayını anlamadım.

uçaklar havada giderken belli hava sahalarında belli noktalara bağlanıp konumlarını ifşa ederler. genelde uçağa müdahale olmaz uçak kendi rotasında gider. uçakların bu waypointleri izleme gibi bi zorunluluğu olduğunu da sanmıyorum aslında çünkü bu waypointler uçağın oto-pilotu için hazırlanan birşey gibi geliyor yani uçağı daha düzgün uçurabilmek için uçuş öncesi programlanan FMC (Flight Management Computer - Uçuş Yönetim Bilgisayarı) 'nin belli rotalarda ilerleyebilmeleri için geliştirilen sanal yollar olabilirler.. ama yine de işi bilen birinin bunları cevaplaması daha yerinde olur. ben bildiklerimi doğru-yanlış aktrardım sadece, yanlış şeyler empoze etmek istemem.

ekleme: yatay ve dikey dediğin şey uçuş öncesi uçuş bilgisayarına girilen rotanın yukarıda belirttiğim fix noktalarındaki uçağın o andaki hız ve yükseklik değerleri olabilir. otomatik pilot çoğunlukla bu değerleri baz alarak uçağı uçurur.

RockZs tarafından 25/Haz/13 02:50 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

Sağol dostum. Soruyu genel sordum, ekstra bilgiler sonradan lazım olabilir diye. Ancak, aslında cruise aşamasında değilde, iniş, kalkış, yaklaşma, pas geçme gibi prosedürlerdeki rotalar beni daha çok ilgilendiriyor. Yani uçağın 1500 feet ve daha düşük irtifalarda izlediği rotalar. Kabaca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün tüm pilotlara, istisnai durumlar dışında zorunlu kıldığı belirli bir iniş rotası var mı mesela?

while (1<2)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek
    KrypT bunu yazdı

Sağol dostum. Soruyu genel sordum, ekstra bilgiler sonradan lazım olabilir diye. Ancak, aslında cruise aşamasında değilde, iniş, kalkış, yaklaşma, pas geçme gibi prosedürlerdeki rotalar beni daha çok ilgilendiriyor. Yani uçağın 1500 feet ve daha düşük irtifalarda izlediği rotalar. Kabaca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün tüm pilotlara, istisnai durumlar dışında zorunlu kıldığı belirli bir iniş rotası var mı mesela?

hocam her havaalanı için belirlenmiş iniş ve kalkış prosedürleri var. iniş için STAR , kalkış için SID adı veriliyor.

örneğin LTBJ (adnan menderes) havayolu için bakacak olursan google a "LTBJ chart" yaz, gelen pdf leri incele..

ekleme: sanırım pes geçme rotalarına da "transition" deniliyor. hem kalkış sonrası oluşabilecek hatalara karşı hem de yapılamayan iniş denemesi sonrası için belirlenen rotalar mevcut. yine chartlarda olması lazım.. ben de daha yeni öğreniyorum yoksa daha çok bilgi verirdim..

RockZs tarafından 25/Haz/13 02:58 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

Ohuv evet bu chartlar tam olarak aradığım şeylerdi. Çok sağol hocam.

while (1<2)
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

bi'şey değil KrypT. kolay gele..

Toplam Hit: 1442 Toplam Mesaj: 12