folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Programlama Nereye Evriliyor?

Programlama Nereye Evriliyor?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

Hocalar selamlar. Bende yapay zekaya çok sasiranlardanim. Aslında Google'ın daha önce bu teknolojiyi kullandığını biliyorduk. Ama geçenlerde hiç flutter bilmeden ihtiyacıma uygun bir app yaptırdım. Gayette stabil çalışıyor.

Haliyle beni bir düşünce aldı. Kafamda bir app fikri vardı. Mobille daha önce haşır neşir olmadığım için zaman harcamam gerekecek. Hemen hemen her konuda içerik üretebilen, kod yazabilen yz modelleri varken bundan sonra programlama öğrenmek biraz vakit kaybı gibi geliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Yani marketlerin olmadığı herşeyi otomatize edebileceğiniz telefonlara doğru giderse, appler ile boş yere vakit kaybetmiş olmayacak miyiz? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Erkek

hocam ben yapay zeka hakkında şöyle düşünüyorum,

bana kümes yap desen yaparım ama apartman yap dersen yapamam.

Özetle ben de günlük işlerimde yapay zekayı çokça kullanıyorum, geçenlerde Fraud yedik, bir dashboard lazım oldu, 1.5 saatte yaptık yapay zeka ile. Tıkır tıkır çalışıyor ama gel de ödeme sistemini tekrar yazdır ya da muhasebe uygulamalarını, formülleri vs tekrar yazdır, çok zor...

İlerisi için de bir süre sonra evet app'lere ihtiyaç kalmayabilir. Bir çok firma yapay zeka uygulamaları ile entegre şekilde çalışır ve getir yemek uygulaması yerine telefonundaki asistanına "getir yemekten Baba döner'den 1.5 et döner söyle, soslu olsun" deyip 15 dk sonra kapından siparişini alabilirsin.

Ya da senin davranışlarından ders çıkarıp " ya şunu yapacaktın, iptal mi oldu" şeklinde geri dönüşler verebilir ama daha komplike şeyleri yapamaz zannımca.

BALIK.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

Cevabın için sağol @GodKlaus hocam.

Biraz daha açayım. Şimdi biliyorsunuz Google android ile, Apple ise iOS ile bu piyasanın tekeli. Yarın öbür gün ben size hizmet satıyorum, alt yapı bu. Ai bir yapısı var v.b. ürünler ortaya koyup bir api ile mağaza sistemlerini bağlayacak bir yapı yaparsa, ona göre de cihaz tasarlarlarsa bu piyasada herkesi gömerler. Tam olarak kafamı kurcalayan kısım bu. Büyük firmalar böyle bir duruma kayıtsız kalmaz. Hemen uyum sağlarlar. 

Benim düşüncem bu yönde sizlerinde fikirlerini merak ediyorum 🙃

tarzan tarafından 08/Nis/25 22:30 tarihinde düzenlenmiştir

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

Uzun uzun yazmayacam da en fazla 4-5 yıla şuanki konvansiyonel yazılım yapan yazılımcıların en az yarısına ihtiyaç kalmayacak.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    u235 bunu yazdı

Uzun uzun yazmayacam da en fazla 4-5 yıla şuanki konvansiyonel yazılım yapan yazılımcıların en az yarısına ihtiyaç kalmayacak.

insan müdahalesi olmayan kodları satamayacaksınız, musk ve trump bu konuda çalışıyor veya bu kodlar ile çalışan yapılarla diğer yapıları entegre edemeyeceksiniz. abd sıçmış vaziyette falan değil, şu anda acayip kararlar alınıyor abd de. 1950 ler gibi bir karar mekanizması çalışıyor, imkanı olan cumhuriyetçilerin yönettiği yerlere göç etsin rahat eder.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo

çok güzel bir yere gidiyor, ben çok seviniyorum bu gidişata.

herkes kolayca app yapabilmeli. böylece yazılım dışındaki işlerde uzman olanlar da yazılım geliştirebilir ve bunlardan güzel güzel istifade ederiz.

atıyorum doktorların kolayca app yapabildiğini düşünün. atıyorum adam profesör, bin tane kalp ameliyatı yapmış. çok iyi kalp biliyor. der ki ben şöyle şöyle bi app yapayım bi site yapayım vs insanlar kullansın, açar kullanırsın.

"ben yazılımcı olcam" diyen adamında işini kolaylaştırıyor bu meret. eskiden sayfa sayfa doküman okurdum. şimdi soruyorum şak diye söylüyor. dokümanda nenem gibi o neymiş bu neymiş aramıyorum

5-6 sene önce gelen "no-code" platformlar bence bu AI dan daha faydalı şeylerdi ama insanlar siklemediği için bitti gittiler. sen ne appi yaptın bilmiyorum tarzan mürid ama muhtemelen no-code dalgalarda da yapardın. örn : https://bubble.io/

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

Yazılım bilmememe rağmen nereye gittiğini söyleyim. İyi ve çok iyi yazılımcılar yapay zeka ile zamandan tasarruf edip daha stabil daha iyi ve daha büyük projeler yapabilecekler, piyasada kral vezir ağa paşa derebeyi olacaklar.

Normal, orta, sıradan yazılımcılar, zaten yapay zeka yapıyor diye kendilerini geliştiremeyip bir süre sonra işsiz kalacaklar. Çünkü onlara gerek kalmayacak. 

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

Sorumu biraz daha değiştireyim. Aşağı yukarı tüm özel okullar yazılım öğretiyoruz, bu tarz dersler koyduk gibi reklam yaptı. 

Ben şunu merak ediyorum. Yapay zeka yerinde durmayacak orası belli. Gelişerek ilerleyeceğine göre mantıken bu tür çabalar bizi bu saatten sonra kurtarmayacak. Şunlar işsiz kalacak v.s. tarafından değilde soruma daha ileriye dönük bakmanızı istiyorum.

Yani web in bittiği, telefonların akla gelebilecek herşeyi yaptığı, tüm kontrolün tekel şirketlerde olduğu bir döneme gitmiyor muyuz? Bu duruma gelmemiz aşağı yukarı kaç yıl alır?

Aslında @retret sorumu anlamış. Bu konu ile ilgili artık sızıntı bile olmuyor. NSA yin kontrol etmedigi hiçbir şeyin kalmadığını düşünüyorum. Komplo teorisi değil, bende geleceği karanlık görenlerdenim. Ama uzun zamandır teknoloji makalesi okumuyorum(çünkü yerli teknoloji siteleri artık yalnızca telefon reklamı yapıyor, yabancılara ise vakit bulamıyorum). Bu nedenle fikirlerinizi merak ettim. 

Şu acidan bakın mesela. Ben bir app yapacağım. Yatırım yapmak istiyorum. Eğer düşündüğüm gibi olursa bu sektöre yatırım yapmak artık anlamsız hale gelecek. Ama bir yandan da mesela Amazon sunucu tarafına yatırım yapmaya devam ediyor. İşte Bu gibi durumlar kafamı karıştırıyor. Aynı yoldan gitmeye devam mı edeceğiz yoksa köklü değişimler mi olacak? 

tarzan tarafından 08/Nis/25 23:40 tarihinde düzenlenmiştir

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek
    tarzan bunu yazdı

Sorumu biraz daha değiştireyim. Aşağı yukarı tüm özel okullar yazılım öğretiyoruz, bu tarz dersler koyduk gibi reklam yaptı. 

Ben şunu merak ediyorum. Yapay zeka yerinde durmayacak orası belli. Gelişerek ilerleyeceğine göre mantıken bu tür çabalar bizi bu saatten sonra kurtarmayacak. Şunlar işsiz kalacak v.s. tarafından değilde soruma daha ileriye dönük bakmanızı istiyorum.

Yani web in bittiği, telefonların akla gelebilecek herşeyi yaptığı, tüm kontrolün tekel şirketlerde olduğu bir döneme gitmiyor muyuz? Bu duruma gelmemiz aşağı yukarı kaç yıl alır?

Aslında @retret sorumu anlamış. Bu konu ile ilgili artık sızıntı bile olmuyor. NSA yin kontrol etmedigi hiçbir şeyin kalmadığını düşünüyorum. Komplo teorisi değil, bende geleceği karanlık görenlerdenim. Ama uzun zamandır teknoloji makalesi okumuyorum(çünkü yerli teknoloji siteleri artık yalnızca telefon reklamı yapıyor, yabancılara ise vakit bulamıyorum). Bu nedenle fikirlerinizi merak ettim. 

Şu acidan bakın mesela. Ben bir app yapacağım. Yatırım yapmak istiyorum. Eğer düşündüğüm gibi olursa bu sektöre yatırım yapmak artık anlamsız hale gelecek. Ama bir yandan da mesela Amazon sunucu tarafına yatırım yapmaya devam ediyor. İşte Bu gibi durumlar kafamı karıştırıyor. Aynı yoldan gitmeye devam mı edeceğiz yoksa köklü değişimler mi olacak? 

Hacım çok farklı şeylerden bahsetmişsin. Tomorrowlandda djlerin pat diye alakasız müzik geçişleri oluyor onlara benzemiş senin konu geçişleri   :D

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

Arkamıza doğru bir yere evriliyor gibi...

anca gidersin...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnableTurk
    EnableTurk's avatar
    Erkek
    tarzan bunu yazdı

Cevabın için sağol @GodKlaus hocam.

Biraz daha açayım. Şimdi biliyorsunuz Google android ile, Apple ise iOS ile bu piyasanın tekeli. Yarın öbür gün ben size hizmet satıyorum, alt yapı bu. Ai bir yapısı var v.b. ürünler ortaya koyup bir api ile mağaza sistemlerini bağlayacak bir yapı yaparsa, ona göre de cihaz tasarlarlarsa bu piyasada herkesi gömerler. Tam olarak kafamı kurcalayan kısım bu. Büyük firmalar böyle bir duruma kayıtsız kalmaz. Hemen uyum sağlarlar. 

Benim düşüncem bu yönde sizlerinde fikirlerini merak ediyorum 🙃

Hacı elektrikli araçlar gibi düşün. Neden 20 yıldır piyasaya giremediler? 

Bazı şeyler de ekonomi tabi. Yani Apple veya Android bu yeniliği tek başına başlatamaz. Burada in-app-purchases gibi büyük ekonomiler dönüyor. 

Uygulamaların reklamlarını geliştiriciler yapıyor falan harika bir sistem var. Adam neden bundan vazgeçsin? En azından önümüzdeki 5-10 yılda vazgeçmez diye düşünüyorum.

Ben kısa zamanda sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum :) Tamam çok aktif kullanıyorum ben de bütün işlerimde diyebilirim. Ama 2,3,4 derken 5'de patlıyor sistemin a.. koyuyor :D

İnsan şart abi. Bana göre yapay zeka juniorlara zarar verebilir şimdilik.

yolun açık ve aydınlık olsun ferdi baba.