folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Prolog Dan Anlayan? Acil !!

Prolog Dan Anlayan? Acil !!

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1905
    1905's avatar
    Erkek

arkadaşlar prolog bilen beri gelsin bikaç sorum olacak çok acil

Ey Türk! Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir !
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

uzman sistemlerle ugraşan birini görmek ne güzel:) yıllar önce merak sarmıştı bakmıştım ama malesef satır hatırlamıyorum

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1905
    1905's avatar
    Erkek

kullanıcının girdiği veriyi okuma işleminde sıkıntı yaşıyorum. bilen biri yokmuuuu

Ey Türk! Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir !
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

En son 3 veya 4 yil once ilgilendigim bu konuda belki buyuk yardimlarim olmayabilir suan ama, daha once takip ettigim bir hoca vardi, buyur onun dosyalari;

http://www.ce.yildiz.edu.tr/myfile.php?id=14&cat=35

Daha once forumda prolog uzerine kitap paylasimi yapmis olmam lazim galiba, internette guzel dokumanlar var, ve ustte belirttigim linkte cok guzel turkce kaynak, kod parcalari ve odev ve cozumleri var. Umarim, suan ne istedigini bilmesem de, yardimci olabilmisimdir :)

Edit : http://www.ce.yildiz.edu.tr/myfile.php?id=14 uzerinden, Yapay Zeka, Doğal Dil İşleme'07 Sunumları, Doğal Dil İşleme (NLP),prolog klasorlerine bakarsan, buyuk faydasinida gorursun :)

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1905
    1905's avatar
    Erkek

hocam şimdi ard arda değerler okumam lazım.

kod:

============

start:-

write('x in değeri'),read(X),

write('y nin değeri'),read(Y),

write('z nin değeri'),read(Z).

==========

start ile program başlıyor. 3 değer okuyorum mesela ama program ilkinden sonra false ile bitiyor. nedendir hocam?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

1905 bunu yazdı:
    -----------------------------

hocam şimdi ard arda değerler okumam lazım.

kod:

============

start:-

write('x in değeri'),read(X),

write('y nin değeri'),read(Y),

write('z nin değeri'),read(Z).

==========

start ile program başlıyor. 3 değer okuyorum mesela ama program ilkinden sonra false ile bitiyor. nedendir hocam?

Simdi anladigim,

ahmet

mehmet

hasan

diye tek tek 3 kere girebiliyorsun ve aliyor ? ama bundan sonra false diye mi bitiyor, yazindan ilk read ten sonra da false olarak bitiyor diyede anliyorum. Cok az daha aciklarsan sevinirim. Ayrica bu baslik cok kiprastirdi beni :) Hangi program ile calistiriyorsun ?, adini verde bende kurayim aynisindan deniyelim. Swi prolog diye bir isleyicim vardi, umairm onu kullaniyorsunuz sizde :)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1905
    1905's avatar
    Erkek

swi prolog kullanıyorum hocam.

x in değerini okuduktan sonra program false değer döndürüyor ve duruyor. ama ben y ve z yi de okumasını istiyorum.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

Ustadim, simdi indirdim SWI yi, dedigin kodu ***.pl diye dosyaya attim, cift tiklayip SWI-Prolog ile actim, yani herzmana yaptigimiz klasik olarak. Ardindan start.  dedim ve benden hemen x i sormaya basladi, soyle bir durum var.

///ERROR: Stream user_input:0:15 Syntax error: Operator expected
    2 ?- start.
    x in degeri10.
    y nin degeri20.
    z nin degeri30.
    true.

yani 10 yazdindan sonra   nokta koyuyorum ? Galiba noktalari unuttun ? Yoksa ben suan iyi hatirlamadigim prologta . koyup sacmaliyormuyum, inan bilmiyorum :( 3-4 yil gecti ustunden.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1905
    1905's avatar
    Erkek

dostum bu yukarda yazdığımı farklı bir örnekte deniyordum. sorun read() komutunun içindeki değişkenin küçük harfle başlamasıymış. o yüzden fonksiyondan çıkarak false döndürüyormuş. ilgin için çok teşekkür ederim. programın geri kalan kısmında bir sorun olursa yazarım buraya.

not: verdiğin linkteki dersin hocasından alıyorum dersi yaz okulu ödevim :) 

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

1905 bunu yazdı:

dostum bu yukarda yazdığımı farklı bir örnekte deniyordum. sorun read() komutunun içindeki değişkenin küçük harfle başlamasıymış. o yüzden fonksiyondan çıkarak false döndürüyormuş. ilgin için çok teşekkür ederim. programın geri kalan kısmında bir sorun olursa yazarım buraya.

not: verdiğin linkteki dersin hocasından alıyorum dersi yaz okulu ödevim :) 

Bu hocayi gercekte hic tanimam fakat, derslerini ve kaynaklarini boyle nete koydugu ve turkce oldugu icin cok taktir ettigim birisi. Ne zaman karsilastigimi hatirlamiyorum ama hernekadar ingilizce kaynaklar fazla ve yeterli olsada  gercekten cok hosuma gitmisti bu notlari gorunce ve helal olsun demisimdir icimden. Benden selam gotur, hayraninizla karsilastim de nette :)

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rappermcs
    rappermcs's avatar
    Erkek

Selamlar dostlar,

Bu gün bir arkadaşım ile konuşmamız bu prolog dili üzerine oldu ve oldukça ilgimi çekti. TBT de de bu konuyla ilgili ciddi arkadaşların olduğunu görmek sevindirici.

Tam prolog hk konu açacakken bu topici gördüm ve daldım içeriye:) Verilen linler Türkçe kaynak olması açısından oldukça yararlı. Şimdi dökümanları inceliyorum sıkıntı olursa buraya yazarım. teşekkürler..

Paslanmış bir uygulama geliştirici.. #AnalistŞart
Toplam Hit: 3167 Toplam Mesaj: 13