folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Ramazanda Oruç Tutmamaya Halkın Tepkisi ?



Ramazanda Oruç Tutmamaya Halkın Tepkisi ?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Nisan/2007
    Erkek

    İşte ben de bundan bahsediyorum. Eğer siz kendi insanınıza saygı göstermeyip "bana ne lan, tutmasaymış" edasıyla davranırsanız, yabancıların da bizim ülkemize bakışının iyi olmasını beklemesin.

    Bizim ülkemiz özgür mü? Evet. Hatta fazlasıyla. Öyle ki, bazı Avrupa devletleri ki fazlası ile özgür olduğunu söylediğimiz ülkelerden bahsediyorum, bizim ülkemiz kadar özgür değil. Bu dediğiniz aynı şuna benziyor: "Ben arabada istediğim müziği istediğim yüksek seste dinlerim, kimse karışamaz." Karışır güzel kardeşim, karışır. Siz başka insanların kararlarına, inançlarına saygı göstermezseniz, karışır. Zaten cahiliyet oranının yüksek olduğu bir ülkede yaşıyoruz. İnsanların birbirine olan tahammül düzeyi yerlere inmiş. Bunun sebebi de cahiliyetten doğan saygısızlık aslında. Özgürlüğün sınırı şudur: "Özgürlük, bir başka insanın özgürlüğünü ve haklarını ihlal ettiği noktaya kadardır."

    Oruç meselesine gelelim. Oruç, maddi unsurlarından ziyade manevi bir olaydır. Yalnızca aç kalmak değildir. Orucu bozan şey de sadece bir şeyler yiyip içmek de değildir. Siz oruçlu olmasanız dahi oruç olan insanlara saygı göstermezseniz, size de kimsenin saygı göstermesini beklemeyin. Diyorsunuz ya "kimsenin rutinini bozmasını beklemeyin" diye. Aslında sizin rutininiz bile hatalı. Bunu sadece Ramazan'da hatırlıyor olmamız ülkece bizim eksikliğimiz aslında. Eskiler hiçbir zaman ortalık yerde bir şeyler yiyip içmez, insanların canının çekeceğini düşünerek saygılı davranırlarmış. Ramazan dışında bile böyle iken bizler bunu sadece Ramazan'da hatırlıyoruz ve bunu da bazı kesimler (siz dahil) "sadece açlığa dayanamadığı" gerekçesi ile olduğunu zannediyorsunuz. Değil güzel kardeşim. Abartısız ülkenin üçte biri asgari ücret maaş alırken yediğimiz, içtiğimiz şeyleri insanların gözü önünde yapıyor oluşumuz bizim ayıbımız. Bizim diyorum, çünkü çok sık olmasa da zaman zaman ben de yapıyorumdur illaki, bunu inkar edemem. Ama bunun hata olduğunu, hata yaptığımı söyleyebilecek kadar da onurluyum. Düşünsenize, karşınıza gelecek 3 kişiden 1 i, sizin aldıklarınızı alamıyor? Sizin yediğinizi, içtiğinizi içemiyor? Belki ayda bir gidiyorsunuz lokantaya ama o lokantaya hiç gidemeyecek insanlar da var bu ülkede. Hayalinin "Burger King, McDonalds" gibi yerlere gitmek olan insanlarımız var ki Suriyelileri hariç tutuyorum, oradan düşünün artık.

    Siyah torbadan anlatmak istediğimi belli ki anlayamamışsınız. Torba ne renk olursa olsun içindeki illaki görünür, hele ki güneş altında, bunu engellemenin bir yolu yok. Ama siz bunu yaparak insanlara "bak aldığımı böyle taşıyacağım, senin inancına, sana saygım var" demiş oluyorsunuz. Ama siyah torba deyince sizin aklınıza tekel bayi geliyorsa bilemem tabi :P Bu tip ince düşüncelerin yok olmaya başlaması gerçekten çok acı.

    Eğer dediğiniz tarza bir rutininiz var ise zaten rutininiz hatalı demektir. Ama siz diyorsunuz ya "evinden çıkmasın" falan diye. İşte bu da bir başka insanın özgürlüğüne müdahaledir. Normal şartlarda kimse için böyle bir cümle dahi kuramazsınız, öyle bir hakkınız da yok, yetkiniz de. Ama özgürlüğün çeperlerini "saygısızlık" sınırını aşacak kadar geniş zanneden toplumun suçu bu, sizin ya da benim değil. O nedenle bunu hakaret olarak algılamayın, amacım genel kanıyı çürütmek.

    Sonuç olarak, oruç tutmak istemeyen ya da tutamayacak olanlar istediği gibi yiyip içebilir, başka insanların kararlarına ve inançlarına saygılı olun yeter. Çok zor bir şey olmasa gerek.

    edit: imla...

    RaNGeR tarafından 06/Haz/16 14:52 tarihinde düzenlenmiştir

    Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeyrekli
    zeyrekli's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Kasım/2007
    Erkek

    Konya, Nevşehir filanı listeden çıkardık demişsin ya, bu sebeple çıkardıysanız çok yanlış yapmışsınız. Çünkü olacaksa emin olun her yerde var olan bir,iki zırtapoz çıkabilir, ama heryerde. Ha birde tabii ki cidden milletin gözünün içine soka soka, zaten yaz ayında susuz kalmış bir insanoğlunu yok saymadığınız sürece, kolay kolay bir şey olmaz. En fazla keferelere bak derler:)


    Bilmem kaç bin (artık bilmiyorum) özgün makale referansı ile makale yazarlığı.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khayyam
    Khayyam's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2016
    Erkek

    Seferi sayılmaz mı zaten? 


    Felekler her gece ömür gömleği dikmede, nice dikilmiş gömleğin yakasını yırtmada. Zamane, her gün nice neşeliyi sudan çıkarmada, nice dertliyi toprağa sokmada.
Toplam Hit: 2219 Toplam Mesaj: 14
ramazan dayak