Rap İle Hip-Hop?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    serdar139
    serdar139's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2003
    Erkek
    bab madem dalllara ayrılıo bizi örnek parçalar ile bilgilendirebilir misin??

    " BiZ KiMLeRiZ DiYe SoRMa BiZ HaYaTa BoŞVeRMiŞ LeRDeNiZ. BiZe DoST, aRKaDaŞ NeDiR DiYe SoRMa BiZ oNLaR iÇiN öLüMe GiDeNLeRDeNiZ..."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnzoFerrari
    EnzoFerrari's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    tam anlamıyla araştırıp yazmak gerekirse


    misy10 dergisinde yeni rap dinleyicilerini eğitme amacıyla yazdığım yazıdan bir alıntı:

    "1970li yılların sonunda,temel öğretilerini nyc ghetto"larından alan hiphop felsefesi;yaklaşık 10yıllık ihtişamlı kuruluş döneminin ardından,80lerin sonunda public enemy ve nwa gibi bol küfürlü hardcore/gangsta rap yapan grupların yavaşça,mtv ve amerikan plak şirketlerinin de büyük desteğiyle rap müzik piyasasını ele geçirmesi ile rap tüm dünyada yeni bir çehreye kavuştu.80li yılların dar denim ve body t-shirt"leri,adidas superstar"ları,deri ceketleri ve vazgeçilmez kangol şapkalarının yerini,büyük bir hızla kurulan yeni "hiphop giyim" firmalarının (fubu,ecko vs.)ağı düşük pantolonları ve kolyeleri aldı.
    elli-altmış yıldır bir "süper güç" olarak tüm dünyada borusunu rahatlıkla öttüren;elini attığı her konuda o güçlü "popülizm" kozunu kullanarak herşeyi tüketmemizi sağlayan amerika"nın yeni finansal kazanç kapısı haline getirdiği rap,yapılan pazarlama taktikleriyle bu hale geldi.bu taktikler öyle hızlı bir ağ ördü ki;ortaya çıkan şöhret avcısı a&r"lar,yeteneğini boş yere harcayan mc"ler ve bunları adeta tanrılaştıran fan"ler bu ağın ister istemez bir parçası oldular.devamı zaten kendiliğinden geldi...promosyonlar,multi-milyoner yaşam,aksesuarlar vs.
    çoğu kişinin gördüğü aslında hiphop"ın doğuşu değil.hiphop kültürünü parlayan bir güneş olarak gören ve bu kültüre akan kitle aslında çok yanılıyor.bu tamamiyle sahte bir parlayış.kapitalizmin kanunları ve çarklarının işleme esası emrettiği üzre,hiphop bu sahte uyanışın hemen ardından,kuşkusuz,sönüp gidecek
    amerikan emperyalizminin sınırsız pazar arayışlarının kurbanı olan rap müzik özünü arıyor.tüm temel görüşlerinden sapan;eşitlik ilkesini esas almasına rağmen beyaz ırkı aşağılamaktan öteye gidemeyen,özünün yetenek ve bilgiye dayalı olmasına rağmen iki tane küfür edebilenin bir parçası olabildiği bir kültür haline gelen rap ölüyor.ümidimiz rap sanatının özünü koruyabilcecek bilinçli dinleyiciler yetiştirebilmek."

    rap müzik kafiyeli söz yazma sanatıdır,başka hiç bir şey değil.ister sosyal içeriği olsun isterse de parti müziği olsun farketmez.ancak gangsta rap yapanların hala öğrenemediği bir şey var ki;o da herşeyin olduğu gibi rap"in de belli kurallar çerçevesinde yapılacağı ve bu kuralları onların koymadığı gibi onların değiştiremeyeceğidir.
    rap,küfürsüzdür.
    rap,eğlencelidir.
    rap,öğreticidir.
    rap,bilgi gerektirir.
    rap,eğitim gerektirir.
    rap,kültür gerektirir.
    rap,çocuk oyuncağı değildir.
    rap,ezik müziği asla değildir.






    kökeni 1970"lerin başlarına dayanan, siyah"ların funk ve r&b ritm ve melodilerinden esinlendikleri , sözleri rhyming"e dayalı müzik türüdür. dj kool herc tarafından 1970"lerin ortalarında yaratılan rap, 1979"da fatback band"in "king tim iii" ve sugarhill gang"in "rappers delight" adlı parçalarıyla müzik endüstrisi tarafından tanınmıştır. 80"lerin başı ile birlikte kool moe dee, grandmaster flash, whodini, sugarhill gang, treacherous three, west street mob, funky 4+1, fat boys, disco dream, utfo, kurtis blow, rockmaster scott, mantronix, dr jeykll&mr. hyde, crash crew, ll cool j(sadece ilk albümü için), run dmc, beastie boys, cold crush brothers, disco dream, freddy fresh, busy bee gibi efsanevi gruplar eğlenceli , pozitif, daha fazla funk ve sample ağırlıklı old-school rap yapıyorlardı. bu dönemde breakdance deliliği de hiphop ile birlikte ön plana çıkmıştı zaten, ikisi ayrılmaz ikiliydi zaten, breakdance"siz bir block party düşünülemezdi o dönemlerde. herneyse, bu akım 1987"e kadar sürdü.bu tarihten sonra rap müziğini bir felaket bekliyordu. akılları fikirleri şiddetten ve küfürden başka birşey düşünmeyen ice cube, nwa, ice t, gang starr gibi rapper"lar 80"lerin sonları ile piyasaya girmiş ve gangsta rap"i ortaya çıkarmışlardır. anıları mahveden, doğu los angeles zenci ingilizcesi die gereksiz bi dilleri olan, rap müziğini iğrenç ve sert bir şekle sokmuş olan bu arkadaşlarımızın üstüne üstlük eskilere hiç saygıları olmaması da başka bir problemdir.90"larda rap daha feci bir boyut aldı ve sözlerin tamamına yakını küfür ve şiddet ile ilgiliydi. neredeyse her rap albümünün üzerinde "parental advisory" etiketi vardı. hala da var. ice cube, 2pac, bone thugz, westside connection, dr dre, snoop doggy, b.i.g., mystikal gibi sayısız gangstaların lüks arabaların içinde, milyarlık mücevherler takıp kötü yaşam koşullarından bahsetme gibi salak huyları vardır. bu yaratıklardan ja rule denen şempanze bu olayda bir profesyoneldir ki para harcayacak yer bulamayıp artık arabasının koltuklarından tutun da jantlarına kadar kendi ismini yazdırmayı ihmal etmemiştir melun yaratık. hiç gülmezler, devamlı asık bir surat ifadesi takınırlar, hareketleri yapmacıktır, fubu diye pantolon ve ceketleri insanı deniz anası gibi gösteren garip bi giyim markaları vardır ki sahibi buz kübü denen yağ tulumudur. çocuklara kötü örnek olup onların silaha ve uyuşturucuya alışmalarını sağlayan önemli bi etkendir gangsta-rap. bir de utanmadan rappers delight gibi old school klasiklerini küfürlü birer rezalete çevirirler. umarım bu kabus bir gün son bulur. eski günlerin gelmesi umuduyla.clap yo hands everybody, if u got what it takes, cause i"m kurtis blow and i want u to know that these are the breaks!




    oldskool rap,oldskool kültürünün önemli bir parçası ve gerçek rap müziktir(bunu tartışmaya hiç gerek yok).
    rap müziğin temellerini atan gerçek mcler ve kısıtlı dijital imkanlara rağmen turntableın başında harikalar yaratan djlerin 1979dan 80lerin sonlarına kadar(takriben 1987)tamamen amatör ruhla yarattıkları sanattır oldskool rap.
    rap müziğe uzak olanlara garip gelir ama oldskool rap"te küfür yoktur.güçlü kafiyeler ve funky beatlerin üzerine kurulu "laf anlatma" sanatıdır..
    1982ye kadar party groove olarak amerika"da boy gösteren oldskool rap;bu tarihte sosyal bir içerik de kazandı.grandmaster flash ve furious five"ın çıkardığı the message ve white lines gibi singlelar rap"in eğlendirici,relax özelliğinin dışında sosyal mevzuları da büyük bir ciddiyetle geniş kitlelere aktarabileceğini gösterdi.
    80lerin başında nyc ghetto"larında düzenlenen underground block partylerde sahne almak için birbirleriyle yarışan genç siyah nüfus rap"in bu patlayışının ardından(run dmc mtv"de..the message yılın şarkısı vs)kendilerini yavaş yavaş göstermeye başladılar.
    rap"in temellerini atan ve kurallarını koyan kurtis blow,busy bee,grandmaster flash,treacherous three,kool moe dee,big daddy kane,krs one,dj scott la rock,davy dmx,boogie down productions,de la soul,salt n pepa,afrika bambaata,eric b & rakim,kool g rap,beastie boys,run dmc,jam master jay,ruhu şad olsun ex ll cool j,jungle brothers,mantronix,biz markie ve daha aklıma gelmeyen pek çok oldskool fedaisi hip hop kültürünün yaratıcısı ve kural koyucuları oldular.
    80lerin sonunda ortaya,amerikan plak şirketlerinin yeni pazar arayışlarının sonucu olarak çıkan gangsta rap üstünlüğü hiç bir zaman bırakmadı...gözlerini para hırsı bürümüş gangstalar 15 yıldır oldskoolun iyice kökünü kurutmak için oldskool rap sanatçılarını öldürüyorlar..dur diyen de yok;olmayaca



    gangster değil Gangsta Rap: 80lerin sonunda amerikan siyah nüfusunun başkaldırısı olarak ortaya çıktı.bol küfür,rap"in özünü sarsan kafiyeler işin sadece başilangıcıydı. kendine bi çıkış yolu arayan ghetto gençleri oldskool rap"ten ümidi kesmiş olacak;plak şirketleri ve a&r"ların desteğiyle yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladılar.promosyonlar,milyon dolarlar,çılgın parti ve eğlenceler,had safhada uyuşturucu,artan küfür dozajı,kendilerini idolleştiren ve adeta tanrı gibi gören fanlerin de verdiği gazla bu zavallı müzik türünü icra edenler kendi istekleriyle bi öğütücüye attılar adeta kendilerini.zira bu gangsta rap ortamı faketir,gelip geçicidir.eskiler bilirlerki baki olan işin özüdür.ne kadar değiştirmeye çalışırlarsa çalışsınlar rap"in özünü koruyacak olan oldskool fedaileri hep burada olacaklar.
    hip hop ilk günden bu yana tahmin sınırlarını zorlarcasına değişti.amerikan kültürünün özelliği dolayısıyla küçültüp paketlendi ve pazarlanmaya başlandı.neyse ki underground klüpler ve bağımsız label"lar sayesinde fenomen olmuş öncü dj ve mc"ler halen çalışmalarına devam edebiliyolar.
    geçtiğimiz günlerde x ecutionersın iki dj"i roc raida ve q-bert isimlerini bu öncülere olan saygılarını göstermek adına değiştirdiler.onlar artık grandmaster q-bert ve grandmaster roc raida.
    turntablism geçmişini seviyor.geçmiş bilinci olmadan gerçek hip hop ateşininin yanamayacağını düşünüyor.turntablism,dj"lerin mc"leri ayarladığı,"rockin" block party ler yaptığı günleri hatırlıyor.
    diğer tarafta ise commercial hip hopın tarih anlayışı yok.sadece belalı bi sokak çapulucusunu al,dandik beat"lerle donat ve dolarların akışını izle.ve halen o öncülere ödenmesi gereken milyonlarca dolar borçları var..
    puff daddy kürk dizaynı yapıp,karaoke yoluyla ulaştığı milyonların tadını çıkarırken,onun dünyasını inşa eden mc ve dj"ler normal bir hayat sürüyor.çoğu bronxa,halen genç odası gibi döşenmiş,plak,flyer ve kesilmiş gazete makaleleri dolu evlerine geri döndü.çoğu hala çalışıyor,hala partilerde çalıyor,hala eskisi gibiler.jazzy jay,grand wizard theodore ve grandmixer dst gibileri ise avrupaya turntablismin kurucuları olarak çıkartma yaptılar.."

    sanırım yeterince açık.



    eksisozluk.com



    FOREVER TURKISH RAP

    -MENDOCINO-
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baskenthack
    baskenthack's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    alıntılar yapan arkadaslara katılıyorum.yanlıs seyler degıl yazılanlatr.ama cok eksık seyler var.bunlarıda sadece dansın içinden gelenler bılır gorur ve acıklayabılır.alıntlarda yazılanları hiçbir breakdance cı kabul etmez.neden etmez:cunkı burada anlatılanlar sadece tarzın cıksı külturunbası.aslında sorulan soruya halen ynt verılmemiş.bwende belkı veremem ama yanlıs yerlerı yazabılırım.
    gercekten ıyı bır breakdancecı sadece temelhareketlerde ve bu işin tarıhınde takılı kamayandır.
    o yusden bu külture belırlı sınırlar koyamayız.
    1970 yıllarındakı rap le ve breakdance la şimdiki(2000 li yılların)rapı ve breakı arasında daglar kadar degıl daha fazla fark vardır.
    o yıllarda style yapan yoktu.styleın tarıhı 1982 sonrası aslında.
    yıne o yıllarda hareket sayısı sınırlıydı.suanda sayısız hareket var.
    bunlar eklemek ıstedıklrım arkadaslar.sorunun yanıtını acıklayıcı alıntılar azda olsa vermişler zaten.rap bır muzık turudur.breekdance ıle uzaktan yakından alakası yoktur.rapcıler dans parcaları yaratıp sunmazlar.onlar sadece kndını anlatır okadar.
    breakdance muzıklerınıde yapanlar rap soyleyenle ama onlar dansa edıyorlar.sade bır rapcı breakdance muzıgı yapmaz.onun muzugınde dansta edılmez zaten.o tarzdır ayrı bır kültur.
    işte bu ıkı kurtur bır buyuk kulturde bırlesırler.
    onada HIP-HOP dıyoruz.içinde sayısız sey vardır.hıp hop deyınce hersey gırer içine.
    yasam,felsefe,düşünce,dans eglence,muzık,hareket,adrenalın,sakınlık,şiddet,ofke(yerıne gore tatlılık,ıyılık guzellık)aşk,fantazi vb......hersey gırer içine.
    içinde sadece şiddetı,öfkeyı barındıranlar asla ıyı bır danscı olamaz.bu kulturede uyamazlar saten.zamanla kaybolur gıderler.

    ya b uzar gıder yaaaaaaaaaaaa.fazlada dusunmeyın.içinizden gelıyorsa yorum yazmayın bence dans edın.kendınızı bırakın gıtsın.dönun bırgun gelır sizide durdururlar.içinizi bosaltın bence.özgur olun.
    basarın yada basaramayın onemı yok.gidin dans edın bos zamanınızda))
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnzoFerrari
    EnzoFerrari's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    tabi rap ile break dance ın alakası yok ama aynı ağacın yapraklarıdır. baskenthack break dance konusu nerden geldi ben onu anlamadım. (ukalalık olarak alma yani copy-paste de break dance ile ilgili bişey yok galba) tabi dediklerine katılıyorum 25 sene öncede aynı hareketler vardı şimdide aynıları var pek bi fark göremiyorum ülkemizde. tabi ülkemizde diyorum dünyadaki break dance yarışmalarında süper hareketler var.

    bütün bunlar hip-hop un bir parçası. sanırım bukadar yazılanlardan sonra konuyu açan arkadaş tatmin olmuştur. Rap ile konular açılması hoşuma gidiyor. Türkiye de rap in 2. planda kalmasına üzülüyorum. ama yavaş yavaş yeniden dirilişe geçiyor. nekadar tarz sahibi rapçi artarsa nekadar çeşitliliğe ulaşırsak okadar iyi (beğenmediğim rapçiler var fakat tüm rapper ların arkasındayım dinlerim.)

    -MENDOCINO-
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baskenthack
    baskenthack's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    ferrarı selaM BAB.yok be neden ukalalık sayılsın vb.olurmu hiç aklıma gelmedı bıle.saol fıkrınıbelırttıgın için.
    ya mesela ben ankaralıyım.burada dansa ve rap a basla yası 9-ıle 11 yaslarına kadar düştü.istanbulu az daha gerıde kalmış bu konuda.orayada gıttım dans yarısmalarına felan.turkıye elemerıne.ve ankarayada gelen RAP çi arkadaslar var ıstanbuldan.ankaradakı bu hareketı sevmişler.istanbulun tek eksıgı beledıyenın destegının olmaması.bızım sansımız bu.RAP olsun breakdance olsun ankarada ılgı goruyor eskıden cok cok daha ıyı hemde.dans okulları daha yaygın burada.istanbulda sokak dansı ve bar cafe RAP"i devam edıyor bıldıgım kadarı ıle.
    ya uzuyor gıdıyor işte bu konular..ama ülke genelınde calısmak sart buu işiçin.ankara belkı ıyı yada ıstanbul izmr.ama dıger ıllerınde haberdar olması sart bu alımdan demi.
    gercı en ıyı danscılar ilginçtır ankaradan sonra adana ve samsunda..gecen yılın sampıyonunu zor sectık bızler.bursamı samsunmu yoksa adanalılarmı olsun dedık.okadar ıyılerdi.
    sonunda bursalıları sectık.yasları cok küçük oldugundan erken basarı sayıldı:))
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnzoFerrari
    EnzoFerrari's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    ankara ve izmirde break dance olayi biras daha fazla izmirde rap çilerde fazla. istanbulda dance yapılan yerler az. mesela taksimde finans bank ın önünde (sırf ön tarafı mermer diye) dans ediyor arklar. başka yer yok. komik gelebilir ama cami avlusunda break dance yapan adam biliyorum ben. herkes kendi imkanlarıyla birşeyler yapamya çalışıyor belediyenin de yardımı falan yok. güzel alanlar az. çoğu arkadasımın rap dinlemesine ben sebep oldum. yapmamam gerektiğini biliyorum ama albümlerinin kopyasını yapıp isteyen arkadaşlarıma verdim. sırf onlarda başkalarına dinletsinler diye. ben düzce de okuyorum iinşallah bu sene şubatta bitecek okul. burdaki yerel radyolara telefon ediyorum rap çalsınlar diye. istanbulda da e-mail atıyorum. bazı radyolarda akşamları rap ile program yapılıyor onları kaçırmamaya çalışıyorum.
    gerçekten türkçe rap i yaymak için çok çalışmak lazım. insanlar artık Aptal Aptal pop şarkıları dinleye dinleye aptal olmuşlar. insana hiçbirşey vermeyen hiçbirşey anlatmayan şarkıları dinliyorlar. tabi deveye diken insana ziken yaranır derler. böyle boş albümlere para veriyorlar. ( kaliteli müzik yapanları tenzih ediyorum )

    saygılar

    -MENDOCINO-
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baskenthack
    baskenthack's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    enzo cok haklısın kardeş.pardon yaa selam demeden pat dedık yazdık:)))
    nasılsınız bakalım.
    cok haklısın ama bukadarı belı yeterli.
    kızlarımız felan scma sacma arabesklere ve pop konserlerıne gıtmese avru ıle yarısacak rap yazarlarımız var.mesela CEZA..dehset.solo yaptıgı son album bır harıka.nefrettede ıyı seyler soylemiş ama solosunu bır dınle.medcezırrdı sanırım.
    bende en cok razelın bıgbas konserlerının cdlerıne takılıyorum.bır kişinin agızından bukadar cok ensturuman sesı cımaz yaaaa.kendını alkışlayan seyırcı sesını bıle agzı ıle yapıyor)))))
    bır odada konser vermiş.
    butun muzık aletlerı onun agzında ve onu alkıslayan seyırcıler vb....))bır konserdekı cıkabılecek tum seslerı agzı ıle bır odada yapıp kaset cd dolduruyor adam.......))
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnzoFerrari
    EnzoFerrari's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    selamlar
    nefretin iki albümü nü de dinledim. çoğu şarkı ezberimde. ceza"nın solo albümünü de bir aaydır dinliyorum ama daha bi şarkıyı bile ezberleyemedim :)

    baskent dost, bigbas değilde beat box olacak. aklının bi kenarında dursun.

    nefret"in Meclisi Ala istanbul albümünde de öyle beat box show var. güzel oluyo ben deniyorum da fazla ses çıkaramıyorum bi arkadas var benim o güzel yapıyo. ama yabancı pop dinlemem ama Justin Timberlake diye bi adam var daha önce NYSNC ismi böleydi galba bi gruptaydı kendi albümünü çıkardı albümün bi şarkısının sonunda da beat box yapmışlar çok hoş olmuş.
    geçen gün bestfm den rap parça çalmalarını istedim canlı yayıda; adam lar Haluk Levent"in bi parçasını çaldılar biras rap e benziodu, rapçilerle çalışmışlar, olsun hiç çalmamalarından iyidir. Cnn Türk de Frekans diye bi program var hip hop ile ilgilli haberler çıkıyor merak edenler seyretsinler ...


    -MENDOCINO-
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baskenthack
    baskenthack's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    kardes selam....vallaha ben mıchael jacksonada
    maykıl ceksın demeyı sevıyom)))))))
    o yusden dumduz yazarım sız cevırısını yapın işte...

    evet sana katılıyom.nefretı arkadaslara kaptırdım meclısı alayı ıkı yıl elan dınledım sanırım..bılıyorum onu.castınınde(bak aynen yasdım gene)o klıbıne bayılıyom.cd sı var klıplı.benım kadar dans edemesede ıyı yapmış.
    benı kendı doldurdugumuz dans klıplerım var partılerde felan.insallah kısmet olurda yollarım sızedee.
    ))
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ezerbas1
    ezerbas1's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Aralık/2003
    Erkek
    rapı da sikim hip hopu da
Toplam Hit: 5680 Toplam Mesaj: 26