Senet Nasıl Tahsil Edilir ?
-
Seneti avukata verip ilamsız icra takibi çıkartıyorsunuz. 1 hafta icra ödeme emri belgesine itiraz etmezse aldığı maaşın 1/4'üne haciz koydurabiliyorsunuz. Memuriyet haricinde emeklilik varsa emekli maaşına haciz koyduramıyorsunuz. Maaş haricinde üzerine kayıtlı tapu, arsa, otomobil varsa onlara haciz koydurabilirsiniz. Benim elimde de 12.500 TL.lik senet var şubat ayında ödeme yapmazsa avukata verecem..
-
Benzer bir durum oldu, birisine 3 senet yaptık, adam senetleri bankaya verdi, ben gidip senetleri vadesinde ödeyip senetlerimi aldım.
Bankaya verebilirsin, 2009'da oluo bu muhabbet, şimdi belki kanun veya bankanın verdiği hizmet değişmiş olabilir.
Gününden önce vermen gerekiyor ki, banka kişiye haber veriyor, senedin bizde şu tarihte yatırmanız gerekiyor vs. vs.
Örn: Garanti Cep bankta senet işlemleri var, demekki banka üzerinen hala işlem yapılabiliyor
-
Banka kendi faizini kesip sana parayı ödüyor. Sonra da senedi imzalayanın hesabını görüyor.
-
MuTReFT bunu yazdı
Benzer bir durum oldu, birisine 3 senet yaptık, adam senetleri bankaya verdi, ben gidip senetleri vadesinde ödeyip senetlerimi aldım.
Bankaya verebilirsin, 2009'da oluo bu muhabbet, şimdi belki kanun veya bankanın verdiği hizmet değişmiş olabilir.
Gününden önce vermen gerekiyor ki, banka kişiye haber veriyor, senedin bizde şu tarihte yatırmanız gerekiyor vs. vs.
Örn: Garanti Cep bankta senet işlemleri var, demekki banka üzerinen hala işlem yapılabiliyor
mesela; benim alacaklı olduğum kişinin senedin ödeme tarihi 12 şubat ve bu tarihte bana ödeme yapmadığı takdirde bu tarihten sonra bankaya gidip senetteki tutarı peşin alabiliyormuyum hocam? Senet hukuka uygun bir şekilde dolduruldu, iki imza atıldı ve ekine alacaklı olduğum kişinin kimlik fotokopisini ekledim.
-
seneti bankaya ticari işletmeler koyabilir. senetle bi bok yapamazsın hocam en fazla ilamsız icra takibi başlatırsın karşı taraf itiraz ederse gidip dava açman lazım falan filan feslikan. millet çekle bile tahsilat yapamıyor. Türkiye'de evrak kağıt kürek işi bitti, ya nakit ya kredi kartı.
-
Protestolu olarak bankaya teslim etmen gerekti seneti buda senet tarihinden 10-15 gün önce olması lazımdı, kişiye ödeme emri ulaşır ödemezse protestolu olurdu o zaman direk avukata verip işleme başlatırdın, istersen yine banka ile bir konuş protestolu işleme alırmısınız diye almazlar ise ödeme gününde ödenmediği için yani sana parayı teslim ettiğine dair bir belge sunamazsa ver avukata icra başlatır,
-
essan bunu yazdı
mesela; benim alacaklı olduğum kişinin senedin ödeme tarihi 12 şubat ve bu tarihte bana ödeme yapmadığı takdirde bu tarihten sonra bankaya gidip senetteki tutarı peşin alabiliyormuyum hocam? Senet hukuka uygun bir şekilde dolduruldu, iki imza atıldı ve ekine alacaklı olduğum kişinin kimlik fotokopisini ekledim.
Öyle Bi dünya yok. Bırak seneti çeki bile o şekilde tahsil edemiyorsun. Arkadaşın dediği gibi güvenilir adam değilse çek senet işi sıkıntılı.
Birde şöyle bişey var çok iyi bilmiyorum ama senetde mahkemeye vermeye kalkarsan neye karşılık bu seneti aldın bu adamdan ticari faliyetse fatura bok püsül bir dünya işi var onun. Noter onaylı senetler var değişik değişik şeyler teferruatları var öyle ha deyince senedi tahsil edemezsin. Hatta şöyle söyleyeyim Bi ara fındık tüccarları kışın millete borç para verip senet imzalatıyordu yazın topladığı fındıktan ödemek kaydıyla, devlet alayına tefecikikten işlem yapmıştı. Yani senet işi sıkıntılı iş.
-
Bankaya git hocam senedi ver ihtar ceker banka su numaralı subemızde senediniz su hesaba ödeme yapınız diye ama acele et senet gününden snra sadece noterden protesto cekersin 120 lira masrafın olur
-
Senet kırılmaz hocam
Eğer hala sattığın arac şahsın adınaysa üzerine ise icra takibi başlatabilirsin fakat günü gelmeden olmaz eğer hiçbirşey yoksa o biraz zor
Şahıs emeklimidir
Üzerine menkul v.s varmıdır
Bu tarz durumlarda bir tavsiye vereyim
Senet Rakamı kadar üzerine noterde satar iken ipotek koyabilirsin
-
eğer fiyat konusunda anlaşabildiğiniz biri varsa senedin parasını ya da anlaştığınız miktarda parayı elden alıp senedi o kişi adına cirolayabilirsiniz.
şu şekide, senedin arka kısmına "..... isimli kişiye ödeyiniz" şeklinde bi ibrare yazıp ad soyad imza atarak o kişiye cirolamış olursunuz. isterse o kişi icra takibi yapabilir daha sonra.
cirolamadan kendiniz de icra takibi yapabilirsiniz.
adliyede bulunan nöbetçi icra dairesine giderek senet için önce ilamsız takipte bulunursunuz. karşı tarafa tebligat yapılır borcunu öde diye. eğer itiraz ederse bu borç benim değil, senet sahte vs gibi bunun üzerine icra durur, süresini kaçırmadan icra mahkemesine başvurmanız gerekir. mahkeme bu senedin karşı tarafa ait olduğuna, ödenmesi gerektiğine karar verirse bu sefer ilamlı takip başlar ki bundan kaçış yoktur.
icra dairelerinde ve mahkemelerinde harç ödemeniz gerekir. miktarlar borca göre belirleniyor. kişinin üzerine herhangi bir mal mülk yoksa, sabit bir geliri, sigorta kaydı yoksa tahsilat konusunda zorlanabilirsiniz.