folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Şiiri Açıklama Konusunda Acil Yardım

Şiiri Açıklama Konusunda Acil Yardım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugragorkem
    bugragorkem's avatar
    Erkek

Hoca pm attım bak bi

ve var la
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    OdiN
    OdiN's avatar
    Erkek

bugragorkem bunu yazdı:
    -----------------------------

Hoca pm attım bak bi

Hocam orda bi kaç kelime bişi söylemiş ama diğer yorumumda dediğim gibi mısra mısra istiyo karı..
    "Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında direnen insanlığın" derken kime sesleniyo mesela ?
    niye kahramanısınız diyo falan filan bi sürü fasa fiso..

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Erkek

OdiN bunu yazdı:

bugragorkem bunu yazdı:

Erdem Bayazıt bir sanat ve düşünce adamı. Ama ondan da önce bir dava ve fikir insanı. Bir ideali, bir mefkuresi var. Yürüdüğü yolda önceki kılavuzlara büyük saygısı ve sevgisi var. Nitekim özel şiirlerinden bazılarını onlara ithaf ediyor. İşte “Nuri Pakdil’e” ithaf ettiği siir.

Beton duvarlar içinde bir çiçek açtı
    Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında
    Direnen insanlığın
    Saçlarınız ıstırap denizinde bir tutam başak
    Elleriniz kök salmış ağacıdır zamana
    O inanmışlar çağının.

Şiir, rüyası görülen güzel bir dünyanın işaretleriyle dolu. “Karanlığın ormanı”nda “iman güneşi”nin ışığı âdeta gözlerini kamaştırır. Şöyle devam eder şiir:

Gün doğar rüzgâr eser bulut dolanır
    Rahmet şarkısı söyler yağmurlar
    Alnınız en soylu isyandır demir külçelere
    Gürültü susar ses donar sevgili tohumu patlar
    Sessiz bir bombadır konuşur derinlerde.

İlerleyen mısralarda rüzgârın esişi ve kutsal ağaçların yeşerdiği “sabır yüklü toprağımız” dillendiriliyor. 

hocam bu şekilde istemiyo karı.. sorunda bu zaten.. mesela "Beton duvarlar içinde bir çiçek açtı" derken neyden bahsediyomuş bu şair beton duvar neymiş açan çiçek neymiş kimmiş niye açmış bunları açıkla bana diyo..

Ona sembolizmden bahset.Şairin iç dünyasını yansıtan,kendi içinde anlam yüklediği cümleleri,benzetmeleri biz bilemeyiz.Ancak bununla ilgili kafamızda başka birşey oluşur.Şair farklı anlatır okuyan farklı anlar.

Şair burada ne demek istemiş saçmalığı sembolizm'de yemez.Adam sembolist olmayabilirde bilmiyorum ama buradaüstü kapalı anlatım yaptığı kesin gibi. Bir olaya gönderme yapıyorda olabilir,o günün ve zamanın veya bahsettiği olayın koşullarını bilmeden açıklanamaz.

Hem şiir açıklama ne a.q ne kadar aciz birşey. Hangi üniden mezun ki?

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    OdiN
    OdiN's avatar
    Erkek

opensource2009 bunu yazdı:

Ona sembolizmden bahset.Şairin iç dünyasını yansıtan,kendi içinde anlam yüklediği cümleleri,benzetmeleri biz bilemeyiz.Ancak bununla ilgili kafamızda başka birşey oluşur.Şair farklı anlatır okuyan farklı anlar.

Şair burada ne demek istemiş saçmalığı sembolizm'de yemez.Adam sembolist olmayabilirde bilmiyorum ama buradaüstü kapalı anlatım yaptığı kesin gibi. Bir olaya gönderme yapıyorda olabilir,o günün ve zamanın veya bahsettiği olayın koşullarını bilmeden açıklanamaz.

Hem şiir açıklama ne a.q ne kadar aciz birşey. Hangi üniden mezun ki?

Hangi üniden mezun hiç merak etmedim o karının yüzünü dahi görmek istemiyorum hacı.. o kadar soğuttu beni aq k*hpesi..

2 saattir okuyorum galiba tanridan bahsediyo tanrıya inananlardan bahsediyo..

dedim ona hocam biz şairin ruh halini ne düşündüğünü bilemeyizki diye bağırındı bana biliceksin şiirde görüceksin bunları diye..

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ToR5
    ToR5's avatar
    Erkek

Hocam 2 olasılık var yukarıdaki arkadaşta söylemiş bu günümüz Gülen cemaatinin kişilerinden bahsediyor olabilir veyahut Sahabilerden bahsediyor. Veya her ikisi. Şimdi ''Beton duvarlar arasında bir çiçek açtı'' Hz. Muhammedi söylüyor olabilir. Gül' simgesiyle alakalı.

''Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında direnen insanlığın'' burada da çelik dişliler ifadesi de günümüz sanayi toplumunu simgeliyor olabilir. Modern toplumu. Cemaatçilerin veya Sahabilerin veya dindarların bu modern hayatın kahramanı olduğu varsayılıyor.

''Saçlarınız ızdırap denizinde bir tutam başak'' bunu anlamadım.

''Elleriniz kök salmış ağacıdır zamana 

O inanmışlar çağının.'' Burada da Sünnete göre yaşayan insanlardan bahsediyor veya yine Cemaatçilerden. Buradaki ''inanmışlar çağı'' ''Asr-ı Saadeti'' simgeliyor.

Yalnız ben tarihçi gözüyle bakıyorum. bu sebeple betimlemelerde tıkanıyorum. Opter adlı bir mürit var. Benim arkadaşım olur. Onun bi yurt arkadaşı var Edebiyatçı. Manyak bi çocuk edebiyatta. PM attım o bize belki yardımcı olur. Sende bi PM at istiyorsan. Ben biraz daha düşüneyim şiirde. Düz metin yaz agha şiiri faydalı oluyor.

Her türlü çek senet tahsilatı yapılır. Zenginden alınıp fakire verilir. Fakirin topuklarına sıkılır.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ToR5
    ToR5's avatar
    Erkek

ToR5 bunu yazdı:

Hocam 2 olasılık var yukarıdaki arkadaşta söylemiş bu günümüz Gülen cemaatinin kişilerinden bahsediyor olabilir veyahut Sahabilerden bahsediyor. Veya her ikisi. Şimdi ''Beton duvarlar arasında bir çiçek açtı'' Hz. Muhammedi söylüyor olabilir. Gül' simgesiyle alakalı.

''Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında direnen insanlığın'' burada da çelik dişliler ifadesi de günümüz sanayi toplumunu simgeliyor olabilir. Modern toplumu. Cemaatçilerin veya Sahabilerin veya dindarların bu modern hayatın kahramanı olduğu varsayılıyor.

''Saçlarınız ızdırap denizinde bir tutam başak'' bunu anlamadım.

''Elleriniz kök salmış ağacıdır zamana 

O inanmışlar çağının.'' Burada da Sünnete göre yaşayan insanlardan bahsediyor veya yine Cemaatçilerden. Buradaki ''inanmışlar çağı'' ''Asr-ı Saadeti'' simgeliyor.

Yalnız ben tarihçi gözüyle bakıyorum. bu sebeple betimlemelerde tıkanıyorum. Opter adlı bir mürit var. Benim arkadaşım olur. Onun bi yurt arkadaşı var Edebiyatçı. Manyak bi çocuk edebiyatta. PM attım o bize belki yardımcı olur. Sende bi PM at istiyorsan. Ben biraz daha düşüneyim şiirde. Düz metin yaz agha şiiri faydalı oluyor.

Yukarıdaki mantıkla devam et hocam. Yapacak birşey yok. 

Her türlü çek senet tahsilatı yapılır. Zenginden alınıp fakire verilir. Fakirin topuklarına sıkılır.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    OdiN
    OdiN's avatar
    Erkek

hocam biraz kafam çalışmaya başladı sanırım.. şiirde tanrıdan bahsediyo seslendiği kişilerde büyük ihtimal inanan müslümanlar..

'Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında direnen insanlığın'' derkende işçileri savunan bi kuruma sesleniyo gibi geliyo aq :S

off kafayı yicem yarın sabah ilk ders bide resmen s*çtım..

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugragorkem
    bugragorkem's avatar
    Erkek

cemmatle görüs benzerligi var alakası yok şiir 1966da yazılmış şair islamiyetin dogdugu yıllarla şiirin yazıldıgı yıllar arasında git gel yapmış

"Siz ölümsüz çiçeği taşırsınız göğsünüzde " ve "Bizi tutan bir şey varsa dirilten o sensin " derken islamiyetten ve müslümanlardan bahsetmis 

ve var la
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugragorkem
    bugragorkem's avatar
    Erkek

OdiN bunu yazdı:

hocam biraz kafam çalışmaya başladı sanırım.. şiirde tanrıdan bahsediyo seslendiği kişilerde büyük ihtimal inanan müslümanlar..

'Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında direnen insanlığın'' derkende işçileri savunan bi kuruma sesleniyo gibi geliyo aq :S

off kafayı yicem yarın sabah ilk ders bide resmen s*çtım..

bende ilk okudum gominist sandım ama adam anavatandan milletvekili olmuş..

ve var la
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Beton duvarlar arasında bir çiçek açtı
    Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında direnen insanlığın
    Saçlarınız ızdırap denizinde bir tutam başak
    Elleriniz kök salmış ağacıdır zamana
    O inanmışlar çağının.

Beton duvarların arasında açan çiçek; yenilmesi, karşı konulması zor olaylar yaşanırken arada beliren bir umudu temsil etmektedir. İkinci dizeden anladığımız kadarıyla bir savaş sözkonusudur ve teknik olarak ilerde olanların saldırısına karşı direnen, doğru bildiğini savunan insanlar vardır. Her ne kadar acı da çekseler, insanlar kendi inandıkları doğrultuda ilerlemekte ve gelecekte yer edecek şeyler yapmaktadırlar.

Zaman akar yer direnir gökyüzü kanat gerer
    Siz ölümsüz çiçeği taşırsınız göğsünüzde
    Karanlığın ormanında iman güneşidir gözünüz
    Soluğunuz umutsuz ceylanların gözyaşına sünger.

Zaman geçtikçe devam eden saldırılarda yer ve gök, doğru bildiğini savunan insanların yanında olur. Bu insanlar ölseler bile davalarından vazgeçmeyecek insanlardır ve bu yaptıklarıyla aslında ölümsüz olmuşlardır, hep hatırlanacaklardır. Her şey onların direnişini güçsüzleştirmek için de çalışsa onlar inancın ışığını görürler ve vazgeçmezler. Umutlarını kaybeden diğerlerine de cesaret verirler ve acılarını hafifletirler.

Gün doğar rüzgar eser bulut dolanır
    Rahmet şarkısı söyler yağmurlar
    Alnınız en soylu isyandır demir külçelere
    Gürültü susar ses donar sevgi tohumu patlar
    Sessiz bir bombadır konuşur derinlerde.

Günler geçer, mevsimler yavaş yavaş değişir, yağmurlar çatışmaların biraz kesilmesine sebep olur ve insanları sakinleştirir. Savaştıklarına karşı insanların en değerli şeyleri dimdik ayakta durabilmek, onlara boyun eğmemektir. Hayatları pahasına da olsa inanmış insanlar başlarını asla öne eğmezler. Bu şekilde savaş hafifler, insanlar birbirlerine olan sevgileriyle ve bağlılıklarıyla ayakta kalırlar, birbirlerine tutunurlar.

..gibi mi?

sigara değil, balık olan.
Toplam Hit: 3538 Toplam Mesaj: 26