folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Sizin Artistliğiniz Kime Ulan ?

Sizin Artistliğiniz Kime Ulan ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

SİZİN ARTİSTLİĞİNİZ KİME ULAN? (orjinal başlık böyle)

Türkiye’de reklamcılık sektörünün gelişmişlik düzeyi asla yadsınamaz. Bir sinema sektöründen geri kalmayan reklamcılık sektörüne; büyük şirketler, büyük firmalar hatta kendini duyurmak isteyen herkes büyük mevlâda paralar yatırıyor. İlginç reklamlar, ilginç projeler, anlamlı mesajlar; hatta bazen bir reklam o kadar berbat olabiliyor ki, bu da insanların aklına o reklamı hazırlattıran şirketin isminin yerleşmesine sebep oluyor. Bazen de izlediğimiz reklamların bir kısmına çok gülerken, bir kısmına da sinirlenmeden edemiyoruz. Çünkü çoğu reklam, kendini Türkiye’de duyurmak isteyen yabancı firmalar tarafından hazırlanıyor ve Türkiye’de bir kitleye ulaşmak isterken kendi ülkesinin motiflerini ön plana çıkarmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin hassasiyetlerini, geleneklerini ve milli değerlerini hiçe sayıyor. Bu anlatımımı birkaç örnekle pekiştirmek istiyorum.

Otomobil sektöründe reklamcılığın vazgeçilmez bir unsur olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Otomobil reklamı yapılır, tanıtılan aracın özellikleri belirtilir, insanlar “of be!”,”vay anasını!”,”üff arabaya bak!” diyecek şekilde kışkırtılır ve reklamın sonuna bir sinema filminde olduğu gibi “son nokta” koyulur; ardından fazla gecikmeden marka logosu izleyicilerle buluşur. Buraya kadar her şey güzel, her şey seyrinde; ama gel gelelim ki işin rengi son anda değişir. Çünkü o son anda firma, Türkçe olmayan sözler kullanarak, Türk milleti hiçbir şey anlamasa dahi, Türk milletine bir artistlik yaptığını, kendini yücelttiğini sanar. İlk başlarda Wolkswagen firması çıktı bu sloganla “Wolkswagen – Das Auto” (Volkzvagın daz ağuto) diyerek. Bir süre devam eden reklamların ardından biz daha vela havli’mizi çekerken, bu sefer Opel esinlenmiş olacakki; Opel Firması da “Opel – wir leben autos” diyerek çıktı sahneye. Tam anlamıyla bir psikolojik travma! Kardeşim, sen araba mı satıyorsun bana, yoksa küfür mü ediyorsun? Biz daha Almanların ne demeye çalıştığını anlamaya çalışırken, bir de Fiat çıkmaz mı çorap söküğünün içinden: “Fiat – driven by the future” diyerek? Ulen, burası Avrupa değil, “driven by the future” diyene kadar “geleceğin otomobili” desen, biz gelip o arabayı almayacak mıyız? Kızkınlığımız dinmeden bu sefer bir yumrukta Citroen vurdu “Citroen – Créative Technologie” diyerek. O kadar yüz verdik ki bu reklamlara bunun ardı arkası kesilmedi. Ardından Nissan “Just wait you drive it” diyerek çıktı sahneye, onun ardından Peugeot “The drive of your life” dedi; Honda, Hyundai, Mitsubishi, Chevrolet vs. Allahtan bu firmalar Wolkswagen ve Fiat kadar abartmadı bu sloglanları. Her ne kadar günümüzde dahi, bu sloganları kullansalar da, Fiat ve Wolkswagen kadar vurgulamıyorlar. Türkiye’ye gelmişiniz, pazarınızı bulmuşunuz, bir de gelip bize artistlik yapıyorsunuz! Recep İvedik gibi “yürü git lan” diyesimiz geliyor. Durum böyle olunca da bu tavır, firmaları Türk milletinin önünde bırakın yüceltmeyi, firmaların gözlerden bile düşmelerine sebep oluyor. Dua etsinler, arabalar çok kaliteli; yoksa Türk milletini bu sloganlarla çektiklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Son kez söylemek istiyorumki: Avrupa! Artistliğiniz kime ulan?

Okuduğunuz için teşekkür ederim…
    Ahmet FAYDALI

Üzerinde çalışmakta olduğum "Kendin ol Türkiye’m" adlı romanımdan bir alıntı…

Oksijen, belki de yavaş yavaş öldüren bir zehirdir...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Imba
    Imba's avatar
    Erkek
    Hocam başlık çok kaba olmuş. Yazın güzel olsa bile kendi kendine değerini düşürüyon.

Kibar ve sertimdir, çok iyi dans ve ısrar ederim..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaLFDeviL
    HaLFDeviL's avatar
    Erkek

Ulan kalksa daha şık olurmuş hocam.

not : yazıyı okumadım .

"elma seni sevmiyorsa, senin elmayı sevmenin elma için bir anlamı olmaz ki"
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek

Adamlar kendi arabalarını üretmiş satıyorlar sonunada kendi dillerinde sloganlarını koyuyorlar.Sen adamların sloganına takılacağına kendi memleketin daha araba üretmekten aciz ona takıl.

.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

MacuncuMacit bunu yazdı:
    -----------------------------
    Hocam başlık çok kaba olmuş. Yazın güzel olsa bile kendi kendine değerini düşürüyon.

Hocam biliyorum; ama bu tür sözlerle tepkimin büyüklüğünü vurgulamaya çalışıyorum. Ayrıca romanlarda nice terimler serbest olarak kullanılıyor. Onlara nazaran "ulan" kelimesinin pek kaba olabileceğini düşünmüyorum. Hocam bir de okuyucunun nabzını tutmak gerekiyor anlatabiliyor muyum? İnsan merak etmeli, ne diyor bu adam? Kime diyor? demeli. Ama eleştiriye açık biriyimdir, kendimi eleştirilerle buluyorum. Teşekkür ederim yorumun için.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

sokoban bunu yazdı:

Adamlar kendi arabalarını üretmiş satıyorlar sonunada kendi dillerinde sloganlarını koyuyorlar.Sen adamların sloganına takılacağına kendi memleketin daha araba üretmekten aciz ona takıl.

Hocam bu sadece yazının bir kısmı. Bu söylediğin konuya zaten uzun uzun değindim. Hatta kendi yapmış olduğum anket verileri var. Anket düzenledik bin kişi katıldı. Bin kişi arasından tam 517 kişi, "EVİMİZDE 7'den fazla cep telefonu var" seçeneğini işaretledi. Peki bu ürünlerin bir tanesini Türkiye üretiyor mu? Bu yazımı da ilerleyen zamanlarda yayınlarım.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Aryan
    Aryan's avatar
    Erkek

auto emotion du galiba onuda unutmadık... iyi bi yere barnak bastın hocam. wolkswagen passat idi galiba....

Sigarayı bıraksam diyorum; tamamen sana başlasam... Sen daha çabuk bitirirsin işimi, böyle çok yavaş ölüyorum... // üzüldüm ben; üzdü
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AsilKan
    AsilKan's avatar
    Erkek

Chorbaci , chocorecci , cafe.. 

Ben deli oluyorum böyle şeylere..

Bir ara Mersin büyükşehir belediyesinin Sahilde mekan açmak isteyenlerin ismini kendileri değil kurayla seçilecek olan Türkçe isimlerle kurması şartını koyduğunu duymuştum ve çok mutlu olmuştum. Ve sonunda yasemin , havuç gibi mekanları gördüm. Başarılı bir çalışma.

Ama onun dışında çok abuk subuk mekan isimleri var..

...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

AsilKan bunu yazdı:

Chorbaci , chocorecci , cafe.. 

Ben deli oluyorum böyle şeylere..

Bir ara Mersin büyükşehir belediyesinin Sahilde mekan açmak isteyenlerin ismini kendileri değil kurayla seçilecek olan Türkçe isimlerle kurması şartını koyduğunu duymuştum ve çok mutlu olmuştum. Ve sonunda yasemin , havuç gibi mekanları gördüm. Başarılı bir çalışma.

Ama onun dışında çok abuk subuk mekan isimleri var..

Evet kardeşim,

Keşke bütün romanımı buraya yazma fırsatım olsa, hepsine değindim. İnşallah bir üniversiteye kapağı atalımda çıkartacağım. Tahribata bedavadan vereceğim

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    InterestingMAN
    InterestingMAN's avatar
    Erkek

Bunların önüne geçebilmek için, bu tür reklamlara siyasi yasak uygulanmalı.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeitgeist
    zeitgeist's avatar
    Erkek

senin kendi romanın olması dolayısıyla ben konudan çok senin yazım ve anlatım şekline odaklandım ve oldukçada beyendim anlatım tarzın anlaşılır ve net.. aklından geçenleri hiç zorlanmadan başkalarında anlıyabiliceği netlikte kağıda dökebilmişsin.. başarılar şimdiden..

Toplam Hit: 2729 Toplam Mesaj: 16