Tarih Ve Zanaatkarlığa Sahip Çıkma
-
Her boku denedim. Ne denemedim diye düşünüp okçuluğa başladım :) Şakası bir yana sırt ve omuzda gerçekten etkili. 3 sene yüzmüştüm. Burda havuz olmadığı için (evet deniz varda ocakta girilmez) sporda yapamıyordum. Tenis falan oynadım ama güzel birşey istiyordum. Tam bu sırada Fetih 1453 'ten sonra bilinmeyen ve bize öğretilmeyen bir sürü şey olduğunu gördüm. Tariha merak sardım. Sonra NTV'de çarşamba günleri doğada tek başına adlı program var. Herif dünya birincisi (bu tarz hayatta kalma mücadeleleri vs..de) ve orda ok gördüm.
Bizler okçu ve savaşçı ataların torunlarıyız. Fakat ne hakkında ne kadar çok şey biliyoruz ?
http://www.youtube.com/watch?v=ubGFmjVEtic
Hepside güzel ama 23 dakikadan sonrasını izleyin. Belki misket oynayan son nesildik. Sonuna yetiştik, sonra bilgisayara başladık. şimdikiler asosyal oldu gitti. Doğadan koptu. O misket ; binlerce sene önce baş parmağı geliştirsin diye çocuklar tarafından oynanıyormuş . Niye gelişecek ? Videoda anlattığı gibi ; kürek kemikleri belli kısma kadar gidiyor. Sonrası dayanıyor. Fakat 3 parmak yerine baş parmakla atarsan (tutuş misket tutar gibi) 4 cm kadar geriliyor. buda mütiş bir basınç.
Hocaya sordum öyle bir atış var ama kullanılmıyor dedi. Nasıl yani ? Türklük ? Osmanlı ? Tarih ?
Yahu biz almanların onlarca belgeselini yaptığı (diğer ülkelerde yapmıştır) ok atma şekline sahipken ; bu yüzden daha uzağa atan atalarımız varken ; şimdi diğer abuk subuk ülkelerinkini mi kullanacağız ? Saçmalık ! İngilizler kendi kültürlerine sahip çıkıyor , hatta abuk subuk ölü birimleri vs.. var. Üstüne herşeyi ters yapıyorlar. Biz , yazdığımız tarihi koruyamıyoruz.
Hocaya sordum biraz anlattı, dedi bir osmanlı oku getirdiler 40 lbs. Videodakiler 58-60 diyor. Herifler hayvan gibi. Fazla ve teknik çekmiyorlar ama yine sert. Neyse , 40 lbs olanları çekememiş. Çok zor diyor. Bırak yayı atmayı.
Osmanlı okları 60 lbs civarı. 1 kg 2.2 lbs ye denk geliyor. Ben 18lik ile başladım zor. 4 saniyeden fazla gergin tuttuğumda titremeye başlıyor. ama boyun kaslarım gelişmiş. Mükemmel.
---
şimdi düşündüm de ; osmanlı oku yapacak kaç yer kaldı ? Zanaatkar'lar ölecek. Bizim zamanımızda bilgisayarlı nesiller kalacak. Bu şler üniversitelere kalacak ki, üniversitelerin ne kadar teorik aptal yer olduğunu söylememe gerek yok. Yapamayacaklar. dededen babaya, babadan toruna geçen bir zaanatkarlık olmayacak ellerinde.
Kendi tarihimizi bilmiyoruz. Kendi oklarımızı yapamıyoruz, kendi ok atma stilimiz yok.. Ee ? Nasıl iş bu ? Atalarımız tarih yazdı, biz bırakın tarih yazmayı, o tarihi kollayamadık.
Gerçekten yazık. Onca tarih dersine, belgesele ve fetih 1453 filme rağmen ; istanbul fetih edilirken; askerlerin şansına bir kapı kilitlenmemiş. Bizim askerler direkt savunmanın arkasına geçmiş. Bunları bilmiyoruz.
Tarihimiz, kültürümüz bozuluyor diye bas bas bağırıyoruz. Peki biz ne yaptık ?
Gerçekten dikkat etmek , doğadan kopmamak ve tarihi bilip ; ona sahip çıkmak gerek. Amerikanın tarihi yok. Bizim var. Fakat şimdi onlar bize tarih ve kültür satıyor. yoktan var ettiler. biz olanı koruyamadık.
Dikkat etmemiz gerek.
-
Reelde tanışıp iki hasbihal etmek istediğim müritlerden biride sensin başkan. Şu manik depresif bozukluğun canı çıksın. İnsan cümle kurarken veya bişey anlatırken farkında olmadan daldan dala atlıyor ve en kötüsü bu devrik cümleler bütününden karşısındaki insan evladının mantıklı çıkarımlar yapmasını bekliyor.
Almanların yaptığı belgeseli bende seyretmiştim. Hatta bizler topaçla, meşe (ege bölgesinde meşe denir miskete), ok ve gürz oynardık. Vay arkadaş. Bu arada asıl bomba gürzdür başkan. Savaşta kullanılan iki çeşit gürz vardır biri demiz topuzu olan ve çekiç gibi kullanılan gürz birde zincirle topuxa bağlı olan gürz. Biz bu zincirli gürzün çocukcasını yapar oynardık. genişçe bir halka çizer. Ponpona benzeyen yumaklar yapardık. Bazen sadece bir top yumak kullandığımız da olurdu. Neyse efenim, bu gürzle birbirimizi yaralama ihtimalimiz olmadığı için rakibini yere düşüren, pes ettiren veya çemberin dışına iten kazanırdı....
-
hacı millet aç yoksul fakir herkes ekmek peşinde etrafına bak kaç kişi kitap okuyor ? yada okumak için zaman ayırıyor.
bu benim görüşüm tabi. herkes para için sabah kalkıyor akşam eve geliyor zıbarıyor olay bu.
-
zumsuk hocam,İstanbul'un fethinde Bizanslılar unutup kapıyı kilitlenmemişler,Osmanlı askerleri de bunu fırsat bilip içeri dalmışlar yazmışsın da,kaynak kim,ne zaman yazılmış bilgin var mı?
-
kaygusuz bunu yazdı:
-----------------------------hacı millet aç yoksul fakir herkes ekmek peşinde etrafına bak kaç kişi kitap okuyor ? yada okumak için zaman ayırıyor.
bu benim görüşüm tabi. herkes para için sabah kalkıyor akşam eve geliyor zıbarıyor olay bu.
-----------------------------
hocam Türk stili okçuluğu var ; berberliği var, cirit'i var... Daha bizim bilmediğimiz binlerce Türk kültürü vardır. Yayabileceğimiz ; kalite olarak zenginleştirebileceğimiz.
Şu an bir osmanlı yayı yapsa adamın biri , kaç liradan satar sence ? Normal oklar 500den başlar 4 bine kadar gider. Yüzük durumu var bide.
http://farm6.static.flickr.com/5176/5508159153_c4b0f83243.jpg
burda biraz garip ama boynuzdan şöyle oluyor ;
http://farm6.static.flickr.com/5128/5331084217_6104ce51c9.jpg
farklı materyallerden var.
Elip oluyor falan. Bunları taksın adamlar yüzük takacağına. Bak aynı adamda şey var ;
Hayat kurtaran bileklik. Paracord bişey deniyor. Bunda 20 paraşüt ipi var. Her 20 ipin içinde 7 ince ip var. O 7'şer ince ipler iç içe sarılmış dah ince 3'er ipten oluyor.
Bunlar gibi aksesuarlar yapılabilir. Atalarımız aksesuar takarmış. Fakat bir anlamı olurmuş. Bir işe yararmış yüzük gibi.
---
Türk kahvesini pazarla, baklavayı pazarla. bunlar zaanatkarlık işi. Tamam millet geçim derdinde de ; bak şu videodaki herif, insanları toplayıp, hafta sonları para karşılığında doğaya götürüp tek bıçakla nasıl hayatta kalınacağını öğretiyor. Adam bunu yaparken zevk alıyor. Bende 1 aylığına köy'de yaşamıştım çok zevkli.
Yemek nasıl yenir öğrendim, toprakla temas ettim. Erken yatıp kalkmayı öğrendim. Elektromanyetik dalgalardan, teknolojiden uzakta. Kendimi buldum. Adam bunu seviyor. Başkalarına öğreterek para kazanıyor. buda bir zanaat.
Baklava ustası olmak, türk kahvesi yapmak vs.. vs.. Bir sürü zanaat var. Düşünsene bir baklava ustası olmak için üniversite bitirmek şart mı ? Değil. Fakat insanlar lla üniversite bitirme derdinde.
eğer toplum olarak Üniversiteye bu kadar olmazsa ölürüz mantığınla bakmasak ; üniversite bitiremeyenleri küçümsemesek insanlar böyle ypmaz. Yakında düzgün berber bulamayacaksın. düzgün adamlar bulamayacaksın. deden oğula geçen meslekler yok.
http://www.youtube.com/watch?v=GSYUlT6nLGE
27. dakkadan itibaren izle. Herifin dedesi bir delici alet yapmış ; şimdi makinayla zor yapıyorlar. Yıllar önce insanlar doğa içindeydi.
Köye gittiimse sürekli birşeye dikkat ediyorum : köylüler yaratıcıdır. Dedemde bulgaristanda 7 yaşında çobandı. şimdi durumu iyi ve 2 çocuğa sahip. İkisininde meslekleri iyi. Nerden nereye. Komünizm görmüş, savaş görmüş, göç etmişler , uğraşmışlar.
Fakat elinden her iş gelir. Ayakkabıcıymış. berberlikte yapmış. ikisini iyi yapar. Sonra saraçlık yapmış. Bahçesi var ona bakıyor ve küçüklükten beri yanında , dedemin sayesinde organik besin yiyiyorum. Turşudur, marmelattır herşey süper. Kırım tatarı olduğu için börekleri falan çok iyi. Et, börek falan güzel yapar.
Abi bitti şimdi.
--
Şimdii insanlar yaratıcı olamıyor. Çünkü doğadan koptu. Doğa başka şey. Tarih ve kültür başka şey. Tamam herkesin para kazanması lazım ama herkes totodan lotodan para kazanıp göt üstü yatma derdinde. İlginç ve seveceğin işler yaptımı para gelir.
Fakat Tarih, kültür ve doğadan kopmamak gerek.
-
shadowjedi bunu yazdı:
-----------------------------
zumsuk hocam,İstanbul'un fethinde Bizanslılar unutup kapıyı kilitlenmemişler,Osmanlı askerleri de bunu fırsat bilip içeri dalmışlar yazmışsın da,kaynak kim,ne zaman yazılmış bilgin var mı?
-----------------------------uvv.. Hocam 3-4 alman belgeseli izledim orda vardı. Ama hangisi şimdi bakamam. Almanların osmanlı hakkında yaptığı belgeselde mevcut. Alman yapımmı osmanlı belgeseli falan yazarsan görebilirsin.
-
evet tarihimize sahip cikmaliyiz. en buyuk dedelerimiz homo erectuslar gibi magaraya resim cizip, aslanlara mizraklarla saldirmaliyiz.
-
Bu ntv deki belgeseli çok seviyorum izlerim çizelim konuda güzel tabiki :)
-
Triumph bunu yazdı:
-----------------------------evet tarihimize sahip cikmaliyiz. en buyuk dedelerimiz homo erectuslar gibi magaraya resim cizip, aslanlara mizraklarla saldirmaliyiz.
-----------------------------Bu büyük tarihi herkes hak etmez. Arada çürük elmalar çıkacak tabi..
-
iyiki haketmiyorum, yoksa kim cikacak daga:) tarihe sahip cikmak icin daga cikmak ne lan? bu memlekette yasayanlarin cok kucuk bir kisminin koku orta asyaya dayanir. ama nete bir bakiyorsun masallah her dombira dinleyen kendini cengizhanin yegeni saniyor.
-
valla tarihimize kesinliklikle sahip cıkmaliyiz bu bi kesin , gerçi şu anda bu biraz imkansız tarihi yarım ada görüntüsünü 3 tane bina ile bozan , tiyatroları belediyelere emanet eden bi zihnetyet var ama umudumuzu hala kaybetmedik tabi ki.
2. şu doğada tek başına tatavsina gelelim .
ilk başlarda biraz izledm fakat bu adam bana hiç inandırıc gelmiyor elinde bilmemne marka spor saati ayağinda dağ ayakkabısı çantasi hemde en kalitelelrinden felan derken adam pek bi tek başina olmamiş gibi gelmeye başladi.
hele ki şu dağ evi tatavısına başlayınca iyice zıvanadan cıktı bu adam dağ evi yapicam die hunharca ağaçlari kesip bişeyler yapmaya başadi ya iyice uyuz olmaya başladim .
he konustuklari yanliş değil işte doğayi sevmeliyiz falan filan ama bence yaptıklari ne doğa sevgisine ne de bu tarz şeylere benzemiyor adamın anlattıklari ile yaptıklari bence çelişiyor.