Türkiye Ekonomisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cih
    cih's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Eylül/2005
    Erkek
      Arkadaşlar ekonomimiz için kimi iyiye gidiyor diyor, kimi kötüye gidiyor diyor. Tahribatçılar nediyor buna...?

    Hak Geldi Batıl Zail Oldu
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fuckara
    Fuckara's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Şubat/2006
    Erkek
    sence cih kardeş__??

    Tedariksiz hacete çıkan domala domala daş Ararmış...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Martech
    Martech's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Mart/2007
    Erkek
    zukem ekonomıyı.. hoja nıye bu konuyu actın yaw yıne az sonra tartısma baslar:S
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pc_worm
    pc_worm's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2002
    Erkek
    Ekonomi mi kalmış a.q elde ne varsa verdiler. Devletin tek geliri götümüze giren zamlar artık...

    jack daniels 160 yaşında
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wolfox
    wolfox's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2005
    Erkek
    Ekomnominın gıdsatı tamamı ıle okum yonu vatan dasın arka tarafını gosterıyor. Bu cari acık ve sıcak para akısı ıle dıs ulkelerın bır taraflarını yalama bırakıldıgı anda turkıyede krız var demektır. yada erdoğan aganın sevgılı yesıl sermeyecılerı erdoğan aga secımlerden cıkamazsa yanladslarının utrkıye pıayasından cekecegı para sonucunda gene krız yanı anlayacagınız oylede bıze boylede bıze.... Bu durumda "tecavuz kacınılmazsa acan buyuk rakının varacan tadına :)"

    Hak edeni hayatınıza... Hak etmeynin hayatına... SOKUN!!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cih
    cih's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Eylül/2005
    Erkek

    iç ve dış boç toplamı bu hükümet döneminde 200 milyar dolardan 360 milyar dolar civrına çıkmış.

    Sen istediğin kadar enflasyon düştü de ne fayda, gırlağımıza kadar bocun içindeyiz.


    Hak Geldi Batıl Zail Oldu
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yay
    yay's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2007
    Homo

    görecelidir;

    kapital anlayışa göre bir ülkenin zenginliği vatandaşlarının satın alabildiği mal ve hizmet miktarının çeşitliliği ve satın almanın yüksekliğiyle,

    faydacılık anlayışına göre sahip olduğun değerli madenlere göre,

    sosyal anlayışa göre vatandaşların sahip olduğu mal ve temel hizmetlerin bolluğu ve temel ihtiyaçların adil dağılımı

    sosyal kapalı anlayışa göre sosyal anlayışa ilaveten devletin sahip olduğu kurum ve altyapıların bolluğu ve verimli işletilmesi

    sosyal açık anlayışa göre sosyal anlayışa ilaveten küçük girişimlerin sayısının bolluğu ve işletmelerin ekonomik durumu burada sermayeye bakılıyor

    bunları genişletirsek 50 den fazla şey var kısaca şudur;

    Halkın temel ihtiyaçları rahatça sağlanabiliyor mu? eğitim, sağlık, yeme içme, barınma. İşsizlik oranı nedir? binde 2 olması öngörülür. gelir dağılımı nasıl? yani 1 trilyon var bu 1 trilyonu kaç kişi paylaşıyor 3 kişi 900 milyar paylaşır 1000 kişi 100 milyar paylaşırsa dar piramit vardır kötüdür :) mesela ben ayda 600000 kazanıyosam sen 600 kazanıyosan gibi :P sonracıma makro olaraktan ithalat - ihracat durumuna bakılır ithalat ihracattan yüksekse kötü çünkü negatife düşüyon ihracatın ithalatından yüksekse pozitif kasana para giriyo, sonra cari durum var ithalat ihracattan yüksekse yıldan yıla birikirse cari açık çıkar, cari açık kötüdür, başka faiz oranları var faiz oranları düşükse iyidir yüksekse kötüdür, başka ooo şirketlere pims analizi çektirebilir yurt dışı şirketlerle oranlayabilirsin endüstri durumunu görürsün bizde kullanılmıyo bide döviz ve altın rezervi var onlar nekadar yüksekse o kadar iyi ve de son olarak doğrudan dış yatırım miktarı yani yabancı yatırımcı gelip fabrika kurmuş mu? kaç tane kurmuş kaç kişi çalışıyo falan ve bide transfer ücretleri var ona girmeyelim karışık. milli geliri flan salla onları istediğin gibi çeker uzatırsın bunlar temel şeyler.

    paradan para kazanan şahıslar ekonomide yabancı para bol olsun, ama yatırım olmasın ister, benim için şimdiki ekonomi model çok güzel devamı için maddi manavi destekliyorum a.q. büyüyünce soros olucam :D emeğini satarak geçinmeye çalışanlar fabrika ister işyeri ister, onlar için bu model çook kötü allah rahmet eylesin. Kısaca koyunlar ot ister kasaplar et ister.

    orospuya sormuşlar bu işten niye zevk alıyosun? anacım baktım ki kaçıramıyorum koyverdim gitti demiş :D

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    untouchables
    untouchables's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

     ekonominin ne olduğunun ne durumda olduğunun göstergesi ,

        faiz oranları

       borsa endeksi

       döviz-ytl   ilişkisi ( bazen kitap filan atılıyor o zaman cinsel ilişkiye dönüyor.)

       kişi başına düşen Gsmh

         bunlardır arkadaşlar.başka birşey aramayın.bakın şöle bir olay anlaşılır.


    You set up her pickle which you loved
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yay
    yay's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2007
    Homo

    insanları soyuyoruz ebesini çüküyoruz bari yalan söylemeyelim a.q. :) neyin ne olduğunu bilsinler, çoğunuz bu yazıyı okumaya bile üşenecek :) okuyanlar da bir hafta sonra unutacak, ben rahatlatmaya devam edeyim.

    1 (Hot Money) Sıcak para sözünü sürekli duyuyorsunuz peki nedir bu sıcak para? Örnekle anlatıyorum kaçırmayın: 1milyar usd paraya sahibim (mesela), en kısa sürede paramı katlamak istiyorum ne yapabilirim? Bu kadar paran varsa bir tek şey yapılır tefecilik.

    Evet ben tefeciyim size de sistemi vicdanımı rahatlatmak için bunları anlatıyorum hani filmde Nuri Alço serpil çakmaklıyı becerir sonrada neden düştün der o hesap. 

    Sıcak para En yüksek faizi bulmak için o piyasa senin bu piyasa benim dolaşan paradır. Bir gün Japonya da diğer gün Türkiye de bir başka gün Arjantin de… bu para hareket halindedir.

    Faiz getirisi için piyasadan piyasaya koşturulan sıcak para asla ve asla yatırıma dönmez. Sıcak para ne yapar? Kısaca şudur: 

    birinci aşamada gelir, ikinci aşamada faiz gelirini elde eder, üçüncü aşamada daha iyi bir piyasa var mı diye bakar, bulamazsa senin piyasanda kalır, daha iyi faiz elde edeceği piyasayı bulursa gider.

    İşte tv ekranlarında sıcak para diye kıçını yırtanların bütün derdi o parayı Ülkede tutmaktır, onlar bir şekilde bu paraya ödenen faizden nasibini alır. Mesela ben :P  Neyse sıcak para neden istenir? Gerçek olmayan ama gerçekmiş gibi gösterdiğimiz nedenler:  

    Devletin dış borcu: devlet dış borcunu iç borçla ve dış borçla, iç borcunu da dış borçla ve iç borçla çevirir, her koşulda bu borcun dönmesi için yeterli düzeyde döviz bulunması gerekir. Çünkü içeriye de dışarıya da yabancı para cinsinden borçlanılır veya borç bu paraya endekslenir.

     

    İthalata dayalı üretimin aksatılmaması ve İhracatın korunması: Katma değeri yüksek ürünlerin büyük bir kısmının hammaddesi petrole ve teknolojiye bağlı ürünlerden oluşur, bu hammaddeler dışarıdan ithal gelir, imalat fiyatları yükselirse satış fiyatları da yükselir.

    İmalatı ne etkiliyor? Hammadde. Hammadde ne ile alınıyor? Döviz. Döviz miktarı az olursa ne olur? Fiyatı artar. Fiyatı artarsa ne olur :D hammadde pahalanır, bunun yanında enerjide dövizle yürüyor. Bütün bu nedenlerden dolayı biz diyoruz ki sıcak para çok önemlidir.

    Aslında yalan söylüyoruz, :P İşin can alıcı tarafı şu ki dışarıdan gelen sıcak paranın büyük kısmı aslında içeridekilerin parası Sadece para kazanmak için uygun ortamı yaratıyoruz o kadar. Türkiye pek çok AB ülkesinden daha fazla dövize sahip ama belirli kişilerde toplanıyor orası başka. 

    2. GSMH: bir yılda üretilen mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları cinsinden toplam parasal değeri oluyor bir önceki yıl baz alınarak mukayese ediyoruz şu kadar artmış bu kadar düşmüş diye. İkiye ayrılıyor nominal gsmh (faizi içinde) ve reel gsmh (faizden arındırılmış kemiksiz saf) Birde GSYİH var buda kendi sınırlarımız içinde bir yılda ürettiğimiz mal ve hizmetlerin piyasa fiyatı olarak toplam parasal değeri.

    Şimdi büyüme denen şey GSMH’nin bir yılda artışı oluyor 2007 yi 2006 ya oranlarsın pozitifse büyüme vardır negatifse küçülme vardır.

    Bu oranlar nasıl mı arttı? gsmh ve revizyon kelimelerini yan yana koyun search tuşuna basın yoksa yazıyı sonuna kadar okumayacaksınız çok uzun olacak  minik bir ek Bütçe açıkları GSMHnin binde 9 unu geçmemelidir. Türkiye de yüzde 1.3 :P bunların hepsini açsam kitap olur kitap, araştırmayan öğrenemesin. 

    3. TL ve Döviz ilişkisi: TL’nin değer kazanması sıcak para girişinden kaynaklanıyor, bir şey ne kadar azsa o kadar değerli, ne kadar çoksa o kadar değersizdir, döviz bollaşınca aynı miktarda TL ile daha fazla döviz alabiliyorsun ve TL nin değeri artmış oluyor, abartılı bir örnek: 150 ytl paran var 50 usd ye karşılık geliyor, sıcak para bir geliyor döviz bollaşıyor 150 ytl 250 usd ye karşılık gelmeye başlıyor ve naapıyosun gidip daha önce 150 ytl (50usd) ye alamadığın ithal ürünü 150 ytl(250usd)  ye satın alıyorsun. :D dış borcu da devletin sırtlanıyor.

    4. Borsa: hisse senetlerinin alınıp satıldığı mekan başka şeylerde alınıp satılıyor da biz sadece hisse senetlerine bakalım. Tahribat Şirketi 24,06,2007 tarihinde halka arz yaptığında yani hisse senedi ihracında sattığı hisse senedinin bedeli kadar parayı alır kasasına koyar buraya kadar her şey güzel. İhraç ettiği hisse senetlerinden bir daha gelir elde edemez. Yeniden hisse senedi ihraç ederek gelir elde edebilir ama şirket hisselerinin %50 büyük risk %51 i yönetimin kaybıdır, dolayısıyla borsa bir gelir kapısı değildir.

    Bir şirketin hisse senetleri sürekli artıyorsa o şirket ille de karda demek değildir.  Borsanın özü şirketlere sermaye girişi sağlamak (yukarıda anlattım senedi ihraç eden şirket aynı senetten iki kere kar elde edemez), veri sağlamak ve sağlanan veri neticesinde şirketlerin kararlarına yardımcı olmaktır, mesela senin bir holdingin var benim de bir holdingim var, sen Marmara bölgesinde ben Akdeniz bölgesinde çalışıyorum benim seninle ortaklık kurmam için senin verilerini görmem lazım onları senden istesem bana ne dersin? Tabiî ki bilgilerini vermezsin yada benden daha fazlasını koparmak için yanlış beyan edersin :P

    İşte borsaya kote olunca onu diyemiyorsun her yıl bağımsız dış denetimden geçiyorsun ve ilgili tablolar spk da tutuluyor, birleşme, ayrılma, tümünü alma, vs. gibi kararları rahat verebiliyorsun. İhraç edilmiş hisse senedi alım satımı yapanlara girmiyorum konuyla ilgisi yok. Borsaya kote şirketlerin durumunun toplamının pozitif yada negatif olması doğrudan doğruyu ekonominin durumunu göstermez neden?

    Bir kere bütün şirketleri yada bütün endüstriyi borsaya sokamazsın borsada ne kadar şirket var bu şirketler ülke üretiminin yüzde kaçını karşılıyor bunlara bakacaksın ek olarak, İthalat yapan borsaya kote dev firmaların büyümesi borsada pozitif görünür, mesela Arena Teknoloji A.Ş.’nin büyümesi 500 milyon usd ciro yapması iyi değildir. İhracat yapan tahribat aş.nin 100 milyondan 150 milyona çıkması çok çok iyidir. Bazı şirketler tam anlamıyla fiyaskodur şirket ilaç fabrikasıdır gelirinin yarısına yakını menkul kıymet işinden, yatırım fonundan oradan buradan kazanır.

    Türkiye’de borsa bir balondur, sıcak para bu balonu şişirir işin içine manipülatörleri, bakanlar kurulu kararı ile x şirketlerin borçlanma limitinin artırılması gibi şeyleri de koyarsın sonra seyredersin jöleli kafalı spikerleri ve yeşil yükseliyor ikonlarını. :)

    balon balondur eninde sonunda patlar biz neye bakarız elimizde ne kaldı buradan ne vurduk yeni krizden ne çıkarırız?

    Halk dışarıya borçlanıyoruz kaynaklarımız satılıyor dediği zamanda susun len borsa düşüyor ekonomi tepe taklak gider, zaten bir köfteden çakmıyorsunuz dedin mi onlar kesin susar.

    Bu kısım Nuri Alço’nun bir filmindeki şu şeride benziyor: Serpil Çakmaklı Nuri Alçoya artık bu işi yapmayacağını söylüyor Nuri buna kezzap gösteriyor ve aynaya bakamazsın diyor, Serpil ağlayarak odasına gidiyor. a.q. ne kadar uzun yazı yazdım kesiksiz 10 dk. eh bide editledik.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wolfox
    wolfox's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2005
    Erkek
    Kiscası şimdi serpil cakmalı hala nuri alconun altında ve ne zaman altından kalmak ısterse o zaman ekzzap yıyecek surata. Serpilde isten vaz gecmiş zevk alamaya başlamış...... :)

    Hak edeni hayatınıza... Hak etmeynin hayatına... SOKUN!!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ByALeX
    ByALeX's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek

    Ekonomimizin Şuanda Kötü Durumda oLduğu Açık Açık Ortada, İnş Daha iyi oLur Demekten Başka Çare Yok.


    Alim ile Sohbet Etmek Zümrüt ile incidir, Cahil ile Sohbet Etme Günde Bin Can incitir. Alim ile Sohbet Etmek Mertebe, Cahil ile Sohbet Etme Dönersin Merkebe, Eşek Alim Olmaz Kitap Taşımakla Tekkeye, insan da Hacı Olmaz Gitmekle Mekkeye.
Toplam Hit: 1915 Toplam Mesaj: 15