Türkiye Gibi Az Gelişmiş Ülkeler Nasıl Ayakta Kalabiliyor?
-
Konu kesinlikle siyaset içerikli değildir. Ekonomi bilgim pek az olduğundan dolayı bu konuyu açma gereksinimi hissettim.
Alışverişlerimizi yabancı şirketlerin kurduğu alışveriş merkezlerinden, mağazalardan yapıyoruz. (Lacoste, Polo, Levis vs)
Yemek yeme ihtiyacımızı yine bu yabancı şirketler sayesinde gideriyoruz. (Burger King, Mc Donalds, KFC vs)
Otomobilimiz yabancı şirketlere ait, trenlerimiz, uçaklarımız, otobüslerimiz, dolmuşlarımız...
Elektriğimizi yabancı ülkelerden aldığımız doğalgazla üretiyoruz.
Petrollerimizin menşei de yabancı.
İlaç sektörünün % 75'i yabancı.
Cep telefonumuz, operatörümüz, evimize gelen internet yabancı şirketlere ait.
Kıçımızı sildiğimiz tuvalet kağıdı bile yabancı şirketlere ait.
Madenlerimizin çoğu da yabancı iştiraklı.
Ve daha birçok şey... İşin aslı cebimize giren paranın en iyi ihtimalle yarısını dış ülkelere aktarıyoruz ve verdiğimiz vergi (belki dünya standartlarında çok ağır bir vergilendirme sistemine tabi tutuluyoruz ama miktar olarak bakıyorum) çok çok az bir miktar.
Cebimizdeki parayı sürekli dışarıya akıtırken ülke ekonomisi nasıl oluyor da batmıyor? Hadi son yıllarda devlete ait birçok kurum/kuruluş özelleşti de bu sayede devlet hazinesi az da olsa para gördü. Peki 10-15 yıl sonrasında nasıl bir ülke haline geliriz? Devlet sisteminin çöküşü müdür bu?
-
öz kaynaklarını peşkeş çekerek
-
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler hammadde satar tarımsal ürün satar turizm gelirleri olur vs vs.. ama illaki cari açık olur sürekli borçlanır..
Bunları getirisi az olan kaynaklardır ve bu şekilde devam eden hiç bir ülke büyük ekonomiler arasına giremez.
İskandinav ülkelerinin çok sağlam ekonomilerinin olması bu yüzden. Adamların tarımsal alanları çok kısıtlı olduğu için sanayiye yönelmişler. 3 kuruşa hammadde satın aldıkları ülkelere, bu hammaddeleri işleyim 30 kuruşa satıyorlar. Aslında sömürgeciliğin çağımızdaki şekli de budur.
-
devlet herzaman 18 yaşında bunu unutma devlet batmaz ekonomi devole olur halk bedelini öder devlet devam eder ama hesabı herzaman halk öder kumar gibi masa kazanır yani devlet batmaz.
-
Muteahhit amelesinin acliktan olmesini ister mi? Olumden dondurecek kadar besler. Batmayisimiz bu yuzden, lazimiz, angarya isler bizi bekler
-
makets bunu yazdı
Muteahhit amelesinin acliktan olmesini ister mi? Olumden dondurecek kadar besler. Batmayisimiz bu yuzden, lazimiz, angarya isler bizi bekler
Bu da mantıklı, makul bir fikir ama kime neye lazımız orası bi nebze muallak gibi.
-
Oncelikle toplumun yuzde en az yuzde 50si saydigin o markalarin adini dahi bilmiyor, hayatinda hic bigmac yememis mesela, pazarda yerli mali defolu urunler aliyor, ya da cinden gelenlerle idare ediyor, bimden alisveris yapiyor pazardan meyve sebze aliyor, telefon konusunda evet biraz elleri acik ama genel olarak toplumun buyuk kesimi ic uretimi tetikleyen bi tuketime sahip ki bu kotu bir sey degil, mesele orta sinifin luks tuketime olan merakinda, yani ortalikta krediyle alinmis arabalar residanslar 300 liralik fred perry cantalar fink atiyor, asil soru bu, biz orta sinif olarak bu refahi hakediyor muyuz, bence her ay kenara en az gelirinin yuzde 20sini koyamayan adam yasadigi refahi haketmiyordur, baba harcligiyla gezen acliktan agzi kokup s4le gezen gencler ozellikle
-
Vergiler.
Devletin aldığı vergilerin haddi hesabı yok ki. Bazı ürünlerde üreticilerden kat be kat kazanıyor devlet,
Mesela sigara, alkol, otomobil vs vs..
Sigara 10 tl, vergisi %76 :)
Bu devlet batar mı ? Bok batar..
-
En basitinden sanayide Avrupa ve Amerikanin taseronuyuz
Haymatlos bunu yazdımakets bunu yazdıMuteahhit amelesinin acliktan olmesini ister mi? Olumden dondurecek kadar besler. Batmayisimiz bu yuzden, lazimiz, angarya isler bizi bekler
Bu da mantıklı, makul bir fikir ama kime neye lazımız orası bi nebze muallak gibi.
-
milli hasıla, yani devletin geliri normal diyelim, üretim yapmıyoruz, sanayi teknoloji hiç bişey yok tarım var biraz oda düşük. buna normal denmez ama milli hasılaya normal dersek, gayri safi milli hasıla normal olan hasılaya göre düşük. yani insanımızın çogu yokluk gördüğünden para harcamaı bilmiyor.yani 10 kişiden 9 u evine yaptıgı bir market alışverişi ile halime şükür durumum iyi diye geçiniyor. aslında para haramanın yada durumu iyi olmanın market alışverişi olmadıgını bilmiyor. böyle olunca devlet az veriyor. ne de olsa ses çıkartan yok. yapsın bakiim asgari ücreti 2500 lira millet rahatça lışverişini yapsın sosyallleşssin altından kalkabilecekmi. kalkamaz. tabi
maaşımdan vergi kesiliyor. kesintili maaşımla peynir alıyorum bidaha kesiliyor. sistemi kurmuş adamlar. gerçi biz bu kafayla zengin olsakta para harcamayı beceremeyiz. alışmışız çünki.
-
türkiyede vergi sistemi oturmadığı için herkes vergilerin çok yüksek oldugundan şikayetçi olmuş.avrupada aldıgın her ürün için fiş alırsın.burda git bakkala bakim.ekmek al fiş keser mi sana ? yada sakız al fiş yok.e devlet herşeyden vergi alamadığı için, vergi alabildiği yeri sömürüyor.mesela benzin.vergi kaçırma şansı olmadığı için benzine vergiyi basar.
konuya gelecek olursak; ülkeler sürekli borçlanırlar.amerikanın bile borcu var.fakat sıkıntı şu.amerika teknoloji üretir satar para kazanır.türkiyede teknoloji diye birşey yok.sadece teknoloji satın alıyoruz.yabancı şirketlere ucuz ve kalifiye elemen iş gücü sağladıgımız için bi kısmı türkiyede iş yapar.ordan biraz para kazanılır.ihracat ettiğimiz ürünler var ordan da kazanırız.fakat en çok ithalatımız var.yani carii açımız büyük.
bakma sen tayibin ben imf borcunu kapattım dediğine.x bankadan y bankadan para alıp imf yi kapattı.borç yine aynı.türkiye birde özelleştirmeden para kazanır.orman arazileri devlet kurumları fln fln.(bu özelleştirme parası tayiple başladı). her türlü kurumu özelleştirecez para için.özelleştirdikten sonra o şirket napar o onun bileceği iş.
bi 10 yıl sonra türkiyenin duvara toslamasını yaşayacaz.hep sıyrdık ama bi 10 yıl içinde bi duvara toslayacaz.çünkü sistem sıcak parayla çalışıyor.senin şu anda cebinde para varsa bunun nedeni ülkeye sürekli sıcak para girdiğinden.mesela bizde dolar çok yükseldi ama avrupada bu denli bir yükselme yok.niye çünkü onlar üretim ekonomisine dayalı gelişiyorlar.bizse sıcak paraya.sıcak para biraz çekildiğinde hemen dolar yükseldi çünkü kaçırmak istemiyoruz bu sıcak parayı.
işçi düşün 10 tl ye çalışıyor hep.yabancı şirket 10 tl yi vermek için şimdi daha az dolara ihtiyaç duyacak ve yabancı şirket sana gelecek.asıl amac kendi ülkende işçi pozisyonuna düşmek.çin gibi diyeceksin ama değil.çünkü çünde dev fabrikalar kuruluşlar yapıldı.fabrika öle ben yarın gidiyorum diyerek kapatamazsın.tamam işçi olarak çalışabilirler ama fabrikanın kendi ülkende kurulu olması bir güçtür.
türkiyede olansa sıcak paradır.fabrika fln bişi yok yani.sıcak para meselesi demek yani adam bu gün sıkılsa tüm parasını 1 gün içinde türkiyeden çekebilir ve ekonomini zor duruma sokabilir.böle sıkıntılı bir durum.gün gelecek buda olacak yani.mesela tayip seçilmezse böle bişi olacak.tayip gelmezse ekonomide bir kırılma yaşanacak.sevmiorum bu adamı ama durum bu.sistemi bu hale kendisi soktu.adam zeki