folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Türkiye İstemese De Büyük Güç Olacak



Türkiye İstemese De Büyük Güç Olacak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    stillalive
    stillalive's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2007
    Erkek
    ABD’nin bir ülkeden yardım istemesi her ülkeye nasip olmaz, ancak çok güçlü pozisyondaki ülkelerde olur. En büyük paradoks, bu güce inanmakta en çok zorlananlar Türklerin kendileri. Ama bu da geçer, liderlikle, ortamın ilişkileriyle bu da değişir.

    "Türkiye kim?" sorusunu soran Friedman, Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu, çok önemli bir askeri gücünün bulunduğunu, konuştuğu pek çok kimsenin "laik-dinci mücadelesinin bölebileceği" düşüncesine karşın, birlik halinde bir ülke olduğunu söyledi. Friedman, "Türkiye istikrarsız bir bölgede büyük bir istikrar adası ve olağanüstü büyük bir ticari, askeri ve güvenli güç. Türkiye’nin gücünün nereye bakarsak oraya doğru arttığına da şahit oluyoruz. Türkiye’nin faal olduğu 4 alan var; Arap bölgesi, Balkanlar, Kafkasya ve Kuzey Afrika. Birçok bölgede Türkiye’nin daha faal, kendini ifade eden ve olayların içinde olduğunu gördüm" diye konuştu.
    ABD ve Türkiye’nin bu bölgede karşılıklı çıkarlarının bulunduğunu vurgulayan Friedman, odaklanılması gereken yerin Arap yarımadası olduğunu, ABD’nin bölgeden çekileceğini ve burada başka bir maceraya girmeyeceğini söyledi.


    Dünyaca ünlü stratejist Dr. George Friedman


    "TÜRKİYE KRİZDEN DAHA GÜÇLÜ ÇIKACAK"


    George Friedman, şöyle devam etti:


    "Bölge zayıf, kırılgan ve Türkiye’nin arka bahçesi. Irak’taki gelişmeler Türkiye’yi ilgilendiriyor, çünkü güney sınırının nasıl şekilleneceğini belirleyecek. Zaten yaptıklarınızla da şu anda bölgesel güçsünüz. Bu gücü sınırlı, akıllı, mantıklı şekilde kullanıyorsunuz. Siz kimsiniz? Türkiye kim? Türkiye bu ekonomik krizde gayet iyi gitti. Özellikle bazı ülkelere göre. Avrupa ülkeleriyle kıyas bile kabul etmez. Bankacılık sisteminiz güçlü. Siz krizden daha güçlü çıkacaksınız. Halen çok büyük bir askeri gücünüz var. Ekonomik açıdan hem kendi gücünüz var hem de ticari ilişkileriniz güçleniyor."
    Türkiye’nin siyasi, askeri ve diplomatik açıdan son derece önemli kararlar alması gerektiğini savunan Friedman, "Türkiye bununla yüzleşmek istemiyor ama yüzleşmek zorunda. Irak’taki boşluk, Suriye, bunların geleceği, relatif zayıflığı, bunlar doğrudan Türkiye’nin güvenliğini ve ticari geleceğini etkiliyor. Özellikle Irak, aynı zamanda çözüm de üretiyor. Türkiye son derece ciddi biçimde Rusya’ya enerjide bağımlı. Türkiye çok dikkatli bir biçimde güney petrolüne bağımlı olmamayı tercih etti. Çünkü diğerleri daha istikrarlı görünüyordu. Ama Türkiye Almanya’nın konumuna geldi" diye konuştu.
    Güney petrollerine erişimin Türkiye için zorunluluk olduğunu vurgulayan Friedman, şunları kaydetti:
    "Güneye gitmek için ekonomik ve siyasi nedenleriniz var. Bir sefer bölge zaten sizin arka bahçeniz. Türkiye hükümetinin politikası nedir bilemem, ama siz güneye gideceksiniz çünkü buna mecbursunuz. Bunu yapmazsanız Rusya’ya bağımlı olacaksınız. Kendi çıkarlarınız güneye gitmeye sizi itecek.
    Ben Türkiye’ye baktığımda bölgesinde büyük bir oyuncu görüyorum. Siz bu bölgeyi şekillendirebilecek ama bunu istemeyen bir güçsünüz. Ama artık bu Türkiye’nin direnebileceğinin ötesine geçmiş durumda. Etrafınızda oluşmuş güçler, güç dengeleri Türkiye’yi buna zorlayacak ve Türkiye bu yönde hareket edecektir. Türkiye’nin büyük bir güç olacağını söylüyorum kitabımda da."

    "GAZETECİLER GÜLDÜLER AMA SÖYLEDİKLERİME DIŞARIDA KİMSE GÜLMÜYOR"


    Friedman, ABD’nin ekonomik ve askeri açıdan dünyanın en büyük gücü olduğunu, Rusya’nın çökeceğini, Çin’in de büyümesinin sınırlarına ulaştığını dile getirerek, şu görüşleri ifade etti:
    "Önümüzdeki 40 yıl içinde yeni güçler ortaya çıkacak. Bunlar Avrasya’nın çevresindeki ülkeler olacak. Bunlardan biri Japonya. Japonya’nın mükemmel bir ekonomisi var. Bir diğer ülke Polonya. Bir tarafında Rusya diğer tarafında Almanya olan Polonya, bu ülkelerin bir araya gelmesini durdurabilecek tek ülke. Güney Kore gibi ABD’nin stratejik ortağı olan Polonya, Fransa ve Almanya’nın dinamizmini kaybettiği Avrupa’da ortaya çıkacak yeni güç olacak. Bir diğer ülke var o da Türkiye. Zaten şu anda bir güçsünüz, 30-40 yıl sonrasına baktığımızda çok önemli bir güç olacağınızı tahmin etmek güç değil.
    Söylediklerimin çoğunu Osmanlı İmparatorluğundan hareketle söyledim. Türkiye her yöne genişliyor ve etrafında çok zayıf güçler var. Bu güçler bu genişlemeyi engelleyemiyorlar. Osmanlı İmparatorluğu tarihi, bir pragmatizm tarihidir. Gelecek yıllarda stratejik kararlar almalı Türkiye, ’Irak ne yapacak?’, ’Türkiye petrolü nereden bulacak?’, ’Kafkasya’daki ilişkilerimiz ne olacak?’. Bütün bu soruların beklemeye tahammülü yok. Böyle bir lüksünüz yok. Bunları yanıtlamak zorundasınız. Burada görüştüğüm bütün gazeteciler güldüler, Türkiye’nin bu kadar güçlü olacağı fikri onlara komik geldi. Ancak ben bunları dışarıda konuştuğumda kimse gülmüyor. 2003’ten, ABD’ye ’hayır’ dediğinizden beri herkes gayet iyi biliyor ki Türkiye hem son derece önemlidir hem de sadece bir uydu gibi görülebilecek bir ülke değil. Türkiye dünyaya kendi açılımını yapıyor. ABD açısından Türkiye ile uyumlu olmak çok önemli. Irak’a, Afganistan’a, Kafkaslar’a lojistik destek, İranlılar’ın Irak’a etkisini engellemek, Suriye’ye yeni bir kapı açmak. ABD’nin bir ülkeden yardım istemesi her ülkeye nasip olmaz, ancak çok güçlü pozisyondaki ülkelerde olur. En büyük paradoks, bu güce inanmakta en çok zorlananlar Türklerin kendileri. Ama bu da geçer, liderlikle, ortamın ilişkileriyle bu da değişir.
    Önümüzdeki yıllarda zorlu kararlar alacaksınız ve buna direnemeyeceksiniz. Bir ABD’li olarak ben bu büyük bölgesel güçle ittifaka çok sıcak bakıyorum. ’Türkiye değilse kim?’ diye sormak istiyorum. Biz buraya yakın bir gelecekte tekrar gelmek istemiyoruz."

    DAVOS’TAKİ OLAYA TEPKİLER


    Soruları da yanıtlayan Friedman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşüp görüşmediği sorusuna, "Başbakan’la konuşmadım, Ignatius’la (Davos’taki moderatör David Ignatius) konuştum. Olaydan 1 hafta sonra hala kendine gelememişti" dedi.
    Davos’taki tartışmada Erdoğan’ın tavrını akıl dışı bulmadığını dile getiren Friedman, "Ama ben başka bir şeyle ilgileniyorum. Ekvador Başbakanı bunu yapsaydı dünya bununla ilgilenir miydi? Küçük bir ülkenin başbakanı bunu yapsaydı dünyanın başkentleri bununla ilgilenmezdi, ama herkes bunu konuştu. Sovyetler Birliği döneminde de Kremlin’i böyle anlamaya çalışırdık. Dolasıyla bunu da böyle anlamaya çalıştı herkes" diye konuştu.
    Türkiye’deki "laik-antilaik çatışmasına" ilişkin bir soru üzerine de Friedman, "Türkiye’ye baktığında başka ülkelerdeki din-laiklik tartışmalarından başka bir şey görmüyorum. Başka ülkelerde de bu sorunlar yönetiliyor. Çözülüyor demiyorum, ama bütün bu süreç içinden geçerek yaşamımızı sürdürüyoruz. Ben Türkiye’nin bu anlamda dengesini kaybedeceğini düşünmüyorum. Osmanlılar hep bu denge unsuruyla varlıklarını sürdürmüşler. Bu tabii dışarıdan bakan, ülkenize hayran olan bir kişi olarak benim görüşüm" yanıtını verdi.
    "Kürt meselesi" ile ilgili bir soru üzerine de Friedman, Bu sadece Türkiye ile değil İran ve Irak’la da ilgili bir konu. Böyle bir konu kolay çözülemez. Irak için en üst olabilecek, bölgesel bir otonomi olabilir" dedi.

    Geçenlerde kumpircide otururken, salataları, kaşarlı kumpirleri ve kısırları gördüm, o sırada şöyle düşündüm: Kısırlaştırılmış Siyaseti, Kaşar Siyasetçilerden Alırsak, Önümüze Amerikan Salatası Olarak Gelir Ve Biz de Onu Yeriz, Ama Orada Unutulan Birşey Var, O da Çoban Salatası.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    XpertVision
    XpertVision's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2008
    Erkek
    Okudum ama sanmıorm
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spacheata
    Spacheata's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Temmuz/2008
    Erkek
    kontrolsüz güç, güç değildir

    Ayrıca çok şekersin :)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cicuta-douglasii
    Cicuta-douglasii's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Eylül/2005
    Erkek
    yazıda amerika nın çıkarları yatıyor. rus bilim adamı abd çökecek 6 parçaya bölünecek diyor öteki taraftan amerikanın adamı da rusya çökecek çin in büyümesi duracak diyor. gerçekleri görmemiz lazım ihtiyacımız olan tek şey bu.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayteach
    ayteach's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Mart/2007
    Erkek
    birisi cıkıyo türkiye teknolojiyi 50 yıl geriden takip ediyo birisi cıkıyo türkiye süper güç olack diyo kimin ne dedigi belli değil.tabi dogru diyolar süper güç olur abd nin sömürgesi oldugumuz zaman süper güç olacaz ozaman kimse bize kafa tutumaz :/

    Bir Serseriyi Öldürecek Yine Serseri Kurşundur...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spacheata
    Spacheata's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Temmuz/2008
    Erkek
    hiçbişey siyahla beyaz değil aslında

    Ayrıca çok şekersin :)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ibo123
    ibo123's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Haziran/2007
    Erkek

    ya beyler size şunu söyliyeyim..büyük güç olduğumuz falan yok..bizi uyutuyorlar..askeri olarak her ne kadar da  eğitimimiz çok iyi olsada teknolojik olrak çok zayıfız..ekonomi ise malum temamen dışa bağlı..amerika borsasının ateşi çıksa biz havale geçiriyoruz..içimizde 50 tane bölünme var..ben bu ülkeyi çok seviyorum ve daha iyi yerlerde olmasını çok isterim lakin gerçekler bunlar..bizi kimse uyutmaya çalışmasın..


    "evlatlarım adı gülen kendisi ağlayandan sakının"SHT "Vallahi evlatlarım kainatın en bahtiyar insanları sizlersiniz."
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Çömez
    underzero
    underzero's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 20/Ocak/2003
    Erkek

    hillary clinton un gelip askerleri icin ve baska bircok konu icin yardim istemesine yakin bi tarihte boyle bir aciklama gelmesi cok manidar.

    zaman gazetesi bunu anlayamamis mi ? 

    amerika bir cikari olmadan bir askerinin bir sac telini oynatmaz.

    tarih yazmamistir karsiliksiz yardim ettigini. 

    uyan zaman uyan, iktidara yatacagim diye bu oyuna alet olma


    pist bak bi ! - Ban Golu Canavari
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hacktorx
    hacktorx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ağustos/2006
    Erkek

    ayteach bunu yazdı:
    -----------------------------
    birisi cıkıyo türkiye teknolojiyi 50 yıl geriden takip ediyo birisi cıkıyo türkiye süper güç olack diyo kimin ne dedigi belli değil.tabi dogru diyolar süper güç olur abd nin sömürgesi oldugumuz zaman süper güç olacaz ozaman kimse bize kafa tutumaz :/
    -----------------------------

    doğru tesbit. büyk güç olmak önemli dğeli gücü bilinçli kullanabilmek önemlidir. büyük bi askeri güç oldunuz. ama bunu darbe yaparak boşa harcayabilirsiniz mesela:) ki sanırım çoğunlukla bu bakımdan hissediyoruz bu gücümüzü:) çok iyi darbe yapıyoruz:) ama hep kendimize :)


    artık hiçkimse beni yaşamıyor!! aşklarımı büyük kemanlarla çizdiler...içime belalar doğuyor.. yüzün parmaklarımın arasından kayıp yokoluyor...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blue_moon
    Blue_moon's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Temmuz/2007
    Erkek
    Amerika Birleşik devletleri bize güçlüsünüz diyor büyüksünüz diyor övgüler diziyor fakat bu kadar pohpohlamanın tasarrufu ne olacak acaba ? onlar bize ortadoğunun lideri ol diyor bölgenin en güçlü ülkesisin diyor fakat ağzından baklayı çıkarmıyor. neden amerika bizimle böyle anlaşmalar yapmak gereği duysun ? vardır bi menfaatleri kesin

    Mülk Allahındır, Adalet Mülkün Temelidir (Hz.Ömer)
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    Hükütmet 8 senedir köpek gibi çalışıyor. Tabii ki büyük güç olacak türkiye...
Toplam Hit: 4080 Toplam Mesaj: 27