Ucaklar Nasil Ucar?
-
Öyle anladımki bende yanlış bilenlerdenmişim, teşekkürler.
-
SkynetX bunu yazdı
Bilim çok süper bir şey. Keşke ben de böyle insalığa faydalı bir şeyler yapabilsem.
Adamlarda IQ 10000000
Hepsi de birer aptal çocuk olarak doğmuştu. Oku, çalış, sen de öğren. -
emrah20 bunu yazdıSkynetX bunu yazdı
Bilim çok süper bir şey. Keşke ben de böyle insalığa faydalı bir şeyler yapabilsem.
Adamlarda IQ 10000000
Hepsi de birer aptal çocuk olarak doğmuştu. Oku, çalış, sen de öğren.Açıkcası hocam bazı insanlar sırf dünyayı değiştirmek için doğmuş gibiler. Böyle adamlarda çalışmaktan ziyade çok farklı şeyler var ama çözemedim.
-
AMpul bunu yazdı
Aciyi ucagin kanadi degil flap denilen kanadin arkasindaki kisim ayarlar (en azindan modern ucaklarda).
Kalkista ve iniste bu flaplar en yuksek acida oluyor, cunku ucakta kaldirmayi belirleyen en onemli iki unsur ucagin hizi ve flap larin acisi. Kalkis durumunda ucak hem flap larin acisini hem hizi arttirir. Inis sirasinda hizi yavaslatip flaplarin acisini arttirir boylece daha dengeli inis mumkun olur.
su video kalkista, ucusta ve iniste flap larin pozisyonunu gosteriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Rtl5WUA5ATE
Bahsettigin ucakta kanat ya da flap acilarinin degistirilemedigine ve-veya aci olmadigina dair bir belge gosterirsen ona gore devam edebiliriz tartismaya.
edit: iniste flap acisi kalkistan daha fazla gorunuyor.
Flaplar uçakların hızını arttırmaz bilakis yavaşlatır.
İniş ve kalkışta kullanılır,düşük hızlarda havada tutunmayı arttırdığı için flaplar ağır yük taşıyan uçaklarda olmazsa olmazdır.Flap olmadan ağır tonajlı bir uçağı piste indirmeniz neredeyse imkansızdır.
Büyük bir yolcu uçağını indirmeniz için ortalama hızınız 260 km/s olması lazım ki piste teker koyduğunda kanatların rüzgarı altına yastık yapması lazım,flap olmazsa uçak bu hızda stall duruma düşer havada süzülemez.
-
Bazen bizim bakım hangarına giriyorum,seviyorum uçakları incelemeyi çünkü,sadece şunu söyleyebilirim o kanadın iç yapısını görseniz bir daha uçağa binmezsiniz :)
-
@DjBlueMaN, hocam sanirim yanlis okudun, oncelikle aciklama icin tesekkurler.
Kalkis durumunda ucak hem
flap larin acisini hem hizi arttirir. Inis sirasinda hizi yavaslatip flaplarin acisini arttirir boylece daha dengeli inis mumkun olur. Hem flaplarin acisinin hem de ucagin hizinin arttirildigini soyluyorum. Flaplarin acisi ve ucagin hizi ile ilgili bir bagintidan bahsetmedim. Ucagin hizini en basta motorlar belirler, flaplarin havayi yonlendirmesi sonucu olusan kuvvetin bir bileskesi yukari (lift) diger bileskesi geriye dogrudur. Bu da senin soyledigin gibi flaplarin ucagin yavaslamasina neden oldugu anlamina gelir.
Motorlar geriye dogru olan (drag) kuvvet bileskesini telafi ederken yukari dogru olan kuvvet bileskesi ucagin havalanmasini saglar.
-
AMpul bunu yazdı
@DjBlueMaN, hocam sanirim yanlis okudun, oncelikle aciklama icin tesekkurler.
Kalkis durumunda ucak hem
flap larin acisini hem hizi arttirir. Inis sirasinda hizi yavaslatip flaplarin acisini arttirir boylece daha dengeli inis mumkun olur. Hem flaplarin acisinin hem de ucagin hizinin arttirildigini soyluyorum. Flaplarin acisi ve ucagin hizi ile ilgili bir bagintidan bahsetmedim. Ucagin hizini en basta motorlar belirler, flaplarin havayi yonlendirmesi sonucu olusan kuvvetin bir bileskesi yukari (lift) diger bileskesi geriye dogrudur. Bu da senin soyledigin gibi flaplarin ucagin yavaslamasina neden oldugu anlamina gelir.
Motorlar geriye dogru olan (drag) kuvvet bileskesini telafi ederken yukari dogru olan kuvvet bileskesi ucagin havalanmasini saglar.
Pardon hocam hızlı okuyunca yanlış anlamışım.
Yazdıkların tamamiyle doğru.
-
2) Ucaklar nasil tepetaklak ucuyor
Eger kanat seklinden dolayi ucsaydi ucaklar, ters dondukleri anda hizla yere dusmeleri gerekirdi, ancak biliyoruz ki ucaklar gayet ters ucabilmektedir.
Uçaklar ters uçabilirler,yıllar önce kanıtlanmış birşey,özellikle bu konu yolcu uçakları üzerine çok tartışıldı.
Yeteri kadar hızı sağladıktan sonra ve gerekli Elevator açısını yakaladıktan sonra uçaklar terste uçabilir.
Fakat elevatör ayarını 0 da tutup da uçağın ters uçmasını beklemek imkansız.Elevatör ayarını ön kanatların rüzgara karşı bir cephe oluşturacak konuma getirdiğinizde ters uçmanız mümkün.
Kanat yapısından dolayı 0 konumda tuttuğunuz zaman uçak kendini aşağıya doğru salmaya başlayacaktır.Çift kanatlı uçaklarda kanatların düz olmasına rağmen uçabilmesinin sebebi alt kanatların rüzgara karşı cephe yapmasından kaynaklıdır.Yere tam olarak paralel değilde hafif ön tarafı yukarı kalkmış şekildedir.
DjBlueMaN tarafından 10/Kas/17 22:47 tarihinde düzenlenmiştir -
@Ampul çok faydalı bi konu attin ortaya peki drone nasıl havada asili kalabiliyor.peki ya ufolarin uçma prensibi nasıl oluyor
-
DjBlueMaN bunu yazdı
Çift kanatlı uçaklarda kanatların düz olmasına rağmen uçabilmesinin sebebi alt kanatların rüzgara karşı cephe yapmasından kaynaklıdır.Yere tam olarak paralel değilde hafif ön tarafı yukarı kalkmış şekildedir.
Hocam sadece alt kanadin acili oldugunu bilmiyordum, ust kanadin bir gorevi var mi, yoksa sadece dayaniklilik vb amaclarla mi var?