folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Üniversite Eğitimi Orta Sınıfın Düştüğü Bir Tuzak Mıydı?



Üniversite Eğitimi Orta Sınıfın Düştüğü Bir Tuzak Mıydı?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek

    Büyükşehirler harici Anadolu'daki üniversitelerin tamamı kapatılmalı. Askeriye ve üniversite olmazsa Anadolu'daki ev sahipleriyle esnaf aç kalır. İşin ironik tarafı buranın insanı karıya kıza bakar diye asker ve öğrenciyide hiç sevmez. Bir şey satarken 2 katı fiyattan geçirip kazıklar.

    Öğrenci açısından bakacak olursam baba evinden 4 sene boyunca uzaklaşmak çocukların işine geliyor. Nasıl olsa peder bey para gönderiyor karışan eden yok oh mis. Birde 2. sene kafa dengi bir kaç arkadaş bulup ayrı eve çıkılır tam şahane olur. Kızlar, alkol, sabahlara kadar Playstation'da Fifa atmak vs vs.

    Bu kafadaki bir öğrenci yabancı filmlerin altyazılarından kaptığı dandik İngilizceyle daha sonra iş arıyor iş bulamayınca Bim'de kasiyer mi olacağım amk diyor.

    Üniversite okudum dediği yerde aha şurası :

    mkyb tarafından 14/Haz/22 12:05 tarihinde düzenlenmiştir

    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackhammer
    blackhammer's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Mart/2003
    Erkek

    bak hocam ben simdi isg uzmanlari ile gorusuyorum. 

    eskiden 2010lu yillarin basinda sayisal bolumlerden ve muhendislik okuyanlar kurs alip sinava girip c sinif igu olabiliyorlardi. hatta 2013 de bende oldum. sonra muhendislikte 3000 primi dolduranlar c den sonra tekrar sinava girip a sinif uzman oluyordu.

    sonra bunun onlisans bolumun acitilar 2 sene okuyorsun ve isg uzmani degil tekniker olabiliyorsun ve tekrar kursa gidip c sinifi sinavina girebilmeye hak kazaniyorsun, pesine yuksek lisans bolumun actilar ve yuksek lisansi tamamlayip b sinifi uzman sinavina girmeye hak kazaniyorsun. elini sallasan her yerde isg onlisans programi acmislar bu arkadaslari mezun edip sonra ozel kurslara mahkun ediyorlar kursa gitmezsen uzman olamazsin uzman olamazsan isg teknikeri olarak zaten calisamazsin diyorlar. her bolumu okuyan gidip yuksek lisans yapip b olmaya hak kazanmak icin ugrasiyor.

    bu sadece benim gordugum tek bir programa ait bir suru kontejyan ve bir suru onlisans mezunu kisinin olmasina sebep oluyor. bu kisilerin aileleri cocugum okul  okuyor diye seviniyor hatta bir cogu isci oldugu icin kendi calistigi firmalardaki isg uzmanlarini gorup elemanlar rahat gidip gelip takiliyorlar fotograf cekiyorlar camura toza bulasmiyor diye dusunuyor ve cocuklarinin oyle olacaklarini zannediyor ama hic birisi o mezun olan arkadasin mezun oldugu gibi sansli dahi olsa is bulmayacagini bilemiyor cunku illa o ozel kursa gidip sinava girmeye hak kazanmali... bu arkadaslarin hayatlarindan 2 sene bu okullarda gidiyor.

    baska bir durum ise cografi bilgi sistemleri onlisans bolumu, cbs uzmani adi altinda kadro aciliyor ama bu cbs mezubnlarindan ziyade harita kadastro okuyan ya da harita muhendisligi okuyan kisiler bu kadrolara yerlesiyor ama aileler cocugum universitede okuyor diye dusunuyor.

    cogu kisi onlisans + dgs yaparim hayalleri ile ortalikta gezip duruyor tamamlama derslerinden bihaberler, onlisans bitirdikten donsra dgs ile baska bolumu yonlendiginde ben 2 sene bosa okumusum diyorlar.

    her ile universite ve her seye program acmak boyle oldu.

    ben lisansi kazandigimda (2002) sadece 12-14 universitede program vardi ve kontejyani 20 kisi oluyordu senede maksimum 240-280 kisi aliyordu. simdi ayni programi her universite aciyor ve kontejyan 100-120 kisi oluyor.

    tercih edilmeyen insaat/makina muhendisligi olur mu? maalesef her yerde universite acildigi icin oluyor.

    yuksek lisans ilanlari acildi bir bakin 3-5 ogrenci alimi yapan programlar 50-100 ogrenci aliyor, sadece geoteknik abd.'da 40 ogrenci bir universitede gordum. doktora programlarina bakin 10-20 doktora ogrencisi aliyorlar, eskiden 1-2 ogrenci alirlardi. 

    onlisans eskiden bitmisti (teknik liseler sinavsiz ogrenci gondermeye basladiginda) sonra her ile universite diyerek eskiden beri siskin olan lisans programlarini doldurdular simdi ise lisansustu prıgramlarini sisirmeye devam ediyorlar.

    sayilar uzerinden bakarsak turkiyenin alayi yuksek ogretim kurumuna bagli okullardan mezun...


    ph"nglui mglw"nafh cthulhu r"lyeh wagh"nagl fhtagn
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo
    csabanci bunu yazdı
    affetmez bunu yazdı
    0x656e bunu yazdı
    affetmez bunu yazdı

    Günümüzde üniversite mezunu olmanın eskisi gibi bir anlamı kalmadı. Özellikle orta sınıf üniversite eğitimiyle bir şeyler yapabileceğini sanıyordu. Alt sınıf hiç okumadan meslek öğrendi, zengin zaten zengindi.

    Bu durumda üniversite eğitiminin orta sınıfın düştüğü bir tuzak olduğu söylenebilir mi? Ne düşünüyorsunuz?

    Üniversite eğitim için bence çok iyi bir yer değil ama herkesin gitmesi gereken bir yer. Çünkü sen orada eğitimi değil mentaliteyi alıyorsun, fikirlerini geliştiriyorsun, bir çok kültürle/insanla/fikirle tanışıyorsun. Bakış açın her şeyin değişiyor. 

    Bu mentaliteyi her yerde almak mümkün değil. Yozgat'ta ne gibi mentalite alacaksın?

    yozgat gene iyi bu ülkenin burdur'unda bilecik'inde osmaniye'sinde heleki adıyaman'ında üniversite var.. mentaliteyi gec bileciğin nufusu ne? adıyaman'da sakallı üniversitesi olmus resmen vizyon yok. osmaniye'de üniversite yapmayı bırak kim il yaptı orasını? bu bölgelere giden öğrenciler nasıl bir yenilikci vizyon öğrenicek ki? ne katacak bu ülkeye diplomalı işsizlik dısında.. kızmayın kırılmayın ben işveren olsam buralardan cıkan mühendis adayını mı işe alırdım yoksa istanbul'daki apartmandan bozma üniversiteden mühendis cıkanı mı? linc edilmemek için cevap veremiyorum.. 

    Bilecikli olarak savunabilirim olmasını ama konu amacından uzaklaşır :D 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Temmuz/2015
    Erkek

    Küçük anadolu şehirlerindeki üniversiteler ve alakasız bölümler için dediğin doğru olabilir hocam okuyana hem mesleki hem de sosyal anlamda hiçbir şey katamıyor. Ancak kendi üzerimden cevap verecek olursam ben ilk olarak itü'ye gittim hoşuma gitmedi mühendis olmak istemedim ve bıraktım eğer kalsaydım bana network ve vizyon anlamında bir çok şey katacaktı ha ders kısmınıda da katardı eyvallah ama zorlasam onu hem iş hayatında hem de online olarak öğrenebilirdim. Bunun dışında üniversite hayatı,öğrenci klüpleri vs. de çok önemli bana göre çünkü insanı gelecek hayata hazırlayan daha çok sosyal olarak kişiliği geliştirselerde mesleki anlamda gereklilikler ve network için bir çok katkı veren şeyler bunlar. Ancak küçük bir anadolu şehrinde okuyor olsaydım sadece 4 yılımı heba edecektim.

      Şu an tıp okuyorum , tıp-diş gibi bölümlerde üniversite okumak şart bana göre çünkü teorik kısmı textbooklarla dışardan insanlar tarafından da öğrenilebilir ama klinik kısmı önemli olan ve onu öğrenemezler.Bilgi kadar tecrübeninde önem kazandığı bir meslek çünkü. Hatta hastanesi küçük olan fakültelerden mezun olanlar bile şikayetçiler bu durumdan çünkü hasta spektrumu geniş olmuyor yeterli olarak klinik vaka ila karşılaşılmıyor ameliyat sayısı vs. çok az oluyor gibi nedenlerden dolayı ama hükümetimiz durmuyor mantıklıymış gibi küçük şehirlere 30-40 kontenjanla tıp fakültesi açılıyor sürekli :) Yine de her şeye rağmen diploması son yaşananlar da göze alınsa dahi halen değerli. Bu yüzden tıp-diş yüksek sıralamalı müh. vs bence tuzak değil.

     Ancak herkes üniversite okumak zorunda değil. Mesleki liselere değer verilmesi gerekir. Marangozluk yapacak adamın üniversite okumasına gerek yok mesela.Hem öğretebileceğin bir şey yok hem de maddi zarar okuyan için.Ya da matematikte 1 neti geçemeyen adamın mühendis olması şart değil. Sırf öğrenci nüfusunu artıralım şehirler arası sirkülason olsun esnaf para kazansın (ki neredeyse bütün esnaflar yandaş/tı) piyasada para dönsün liseden mezun olan adam 18'inde işsiz olmasın da 22-23'ü gibi işsiz olsun ve bunlar gibi bir çok sebeple yığdılar her tarafa üniversiteyi. Diplomanın da bir vasfı kalmadı.. 


    We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Excel
    radres
    radres's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Şubat/2009
    Erkek

    Edit: gereksiz bir yorum oldu. dikkate almayın...

     

    radres tarafından 15/Haz/22 19:47 tarihinde düzenlenmiştir

    valar morghulis ...
Toplam Hit: 2573 Toplam Mesaj: 26
eğitim