folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Üniversite Yıllarında Kişisel Gelişiminizi Engelleyebilecek Prangalar



Üniversite Yıllarında Kişisel Gelişiminizi Engelleyebilecek Prangalar

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kız Babası
    kuytul
    kuytul's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek

    Bugün bir rehber öğretmen olan arkadaşın yazısını okudum.Sizinle paylaşmak istedim.Kısa ve özdür lütfen sabırla okuyun. Mutlaka içinden geçtiğiniz veya geçeceğiniz süreçler hakkında önemli bilgilerdir.


    Üniversite yılları kişisel gelişiminiz için çok önemli bir zaman dilimidir. Bu dönemi verimli geçirmeniz kariyer gelişiminize büyük bir katkı sağlarken, boş geçirmeniz de altın kıymetindeki yıllarınızın heba olup gitmesine sebep olacaktır.

    Peki bu yılları hakkıyla değerlendire- meyişimizin başlıca sebepleri nelerdir?

    1-Yanlış bölüm seçmenin sebep olduğu motivasyon eksikliği: Eğer okuduğunuz bölümü yeterince sevmiyorsanız, o sahada ilerlemeniz gerçekten çok zordur. Aslında bu sorunun temeli lise yıllarına dayanır. Lisede yapılan yanlış alan seçimi yanlış bir bölüm seçimini, yanlış bölüm seçimi de doğal olarak “tatsız- tuzsuz” bir üniversite hayatına sebep olur. Eğer okuduğunuz bölümün size hitap etmediğinden eminseniz ve üniversitenizin koridorlarında kendinizi boğuluyormuş gibi hissediyorsanız bölümünüzü değiştirmek için gereken cesareti göstermelisiniz. Bu anlamda 1 ya da 2 yıl kaybetmenin size vereceği acı, hayatınızboyunca sevmediğiniz bir işi yapmaktan ötürü duyacağınız acı kadar fazla olmayabilir.

    2-Plansız ve dağınık okumak: Özellikle ilgi alanı çok geniş olan öğrencilerde bu problem gözlenir. Hemen her daldan rastgele okuyan ve “her şeyden az da olsa bir şey bilen” bu öğrenciler kendi alanlarında bir türlü derinleşemezler. Hâlbuki kitap okumayı bir sofraya benzetirsek ana menüde sizin bölümünüzle ilgili temel kaynaklar olmalıdır. Elbette ki sofranızın zenginliğine bağlı olarak ilgiduyduğunuz diğer sahalara ilişkin kitaplar da okuyabilirsiniz. Fakat bu durum bölümünüzle ilgilikaynakların önüne geçmemelidir. Sizce kendi sahasında oldukça sığ bir bilgiye sahip olan biyologun, engin bir tarih bilgisine sahip olması ona bir şey kazandırır mı?

    3-Olumsuz arkadaşların etkisi: Üniversite hayatını sanki eğlenceden ibaretmiş gibi gören hedefsiz ve sorumsuz arkadaş grubunuzun olması kişisel gelişiminiz için büyük bir engeldir.  Bunun yanı sıra ideolojik düşüncelerini bir saplantı haline getiren marjinal grupların da bu anlamda oldukça yıkıcı etkisi olmaktadır. Unutmamalısınız ki üniversite yıllarınız ilim ve irfana açıldığınız ve geleceğinizi şekillendirdiğiniz önemli bir menfezdir. Bu dönem asla sloganlar atarak veya protesto eylemleri düzenleyerek geçirilecek kadar basit ve hastalıklı bir dönem değildir.

    4-Büyük düşünmemek: Bu bir ufuk meselesidir. Gelecekte sizi heyecanlandıracak bir hayalinizin olmaması, üniversite hayatını sadece “lisenin devamı olan doğal bir süreç” olarak algılamanız ve mesleğinizde ilerlemeyi düşünmemeniz yerinizde saymanıza sebep olacaktır. Bundan kurtulmak için vizyon sahibi insanlarla fikir alışverişinde bulunmanız sizin için çok yararlı olacaktır.

    5-Mükemmeliyetçilik düşüncesi: “Bölümümde ilerleyeceksem her şeyimle kendimi bu işe vermeliyim. Bunu yapamayacağıma göre kendimi zorlamama gerek yok” düşüncesi de üniversite öğrencilerini bağlayan ilginç bir düşünce prangasıdır. Hâlbuki “bir şey bütünüyle elde edilmezse bütünüyle terk edilmemelidir”. Kendi sahamızın “üstadı” olamayabiliriz, ama en azından branşımızın hakkını vermemiz gerekmez mi?

    6-Tembellik: İçinde bulunduğunuz şartlar ne kadar iyi olursa olsun eğer tembel bir yapınız varsa büyük bir sorununuz var demektir. Tembellik yaparak üniversite günlerini boşa geçiren bazı öğrenciler  “Bu yılı iyi değerlendiremedim, ama gelecek yıl çok çalışacağım” der. Fakat çoğu kez bu ertelemelerin sonu gelmez. Ve bir de bakmışsınız ki üniversiteden mezun oluyorsunuz. Ama sorumluluğunuzu yerine getirmemenin verdiği vicdan azabıyla…

    7-Fırsatları iyi değerlendirememek: Üniversite hayatınız boyunca kişisel gelişiminiz için birçok fırsat ayağınıza kadar gelir. Bu fırsatları kaçırmanız da sizin için büyük bir kayıp olacaktır. Sözgelimi alanınızla ilgili yapılan toplantı, seminer ve kursları kaçırmamalı ve günümüzün realiteleri olan yabancı dil ve bilgisayar parametrelerini de asla ihmal etmemelisiniz. Ayrıca üniversitenizdeki yan dal ve çiftanadal programlarına fırsat gözüyle bakmalısınız. Bunun yanı sıra bölümünüzdeki nitelikli hocalardan yeterince istifade etmemeniz ve onların dersinden sadece “50 almayı” yeterli görmeniz de oldukça yanlış bir tutumdur.   

     


    instagram.com/yks.rehberlik >> YKS Rehberlik ve Eğitim Koçluğu için takipte kalın ;)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Amatör Üye
    Securityexpert
    Securityexpert's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Mayıs/2012
    Erkek

    Yazı güzel olmuş kısaca ana hatlar çizilmiş ancak şu yazıyıda okumanızı tavsiye ederim.

    Amerikan üniversitelerinin güzel bir geleneği vardır: Her üniversite, kendi alanında çok sivrilmiş ama mutlaka akademik hayattan gelmesi de gerekmeyen önemli bir ismi, mezuniyet konuşması yapmak ve yeni mezunlara öğütler vermek üzere her yıl davet eder.

    Bu yıl, ünlü YALE Üniversitesi, mezuniyet töreninde konuşma yapmak üzere Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve genel müdürü Larry Ellison´ı davet eder. Ancak Ellison´ın yaptığı şu konuşma herkesi şok eder: Yale Üniversitesi mezunları, daha önce böyle bir giriş görmediğinizi tahmin ediyorum ama benim için bir şey yapmanızı istiyorum. Lütfen, etrafınıza iyice bakın. Solunuzdaki sınıf arkadaşınıza, sonra da sağınızdaki sınıf arkadaşınıza bir bakın.

    Ve şimdi şunu aklınıza koyun: Bundan beş yıl sonra, on yıl sonra, hatta otuz yıl sonra, solunuzdaki kişi hiçbir şeyi başaramamış olacak. Sağınızdaki kişi de aslında hiçbir şey başaramamış olacak.. Ve siz, ortadaki? Ne bekliyorsunuz? Siz de başaramayacaksınız.

    Başaramayacaksınız !

    Aslında bugün şöyle bir etrafıma baktığımda parlak bir gelecek için yüzlerce umut ışığı göremiyorum. Yüzlerce değişik endüstride liderliği ele alacak kişiler de göremiyorum. Görebildiğim tek şey, geleceği başarısızlıktan başka bir şey olmayacak yüzlerce insan. O kadar. Sinirlendiniz. Bu anlaşılabilir bir şey.

    Ben, Lawrence (Larry) Ellison, üniversite terk, kim oluyorum ve bu yetkiyi nerden alıyorum ki, ülkenin en prestijli yükseköğrenim kurumunun bu yılki mezunlarına böyle şeyler söyleyebiliyorum?

    Bu yetkiyi nereden aldığımı söyleyeyim:

    Çünkü ben, Lawrence (Larry) Ellison, üniversite terk ve dünyanın en zengin ikinci adamıyım. Siz değilsiniz.

    Çünkü Bill Gates, o da üniversite terk ve dünyanın -şimdilik- en zengin adamı. Siz değilsiniz.

    Çünkü Paul Allan, o da üniversite terk ve dünyanın en zengin üçüncü adamı. Siz değilsiniz.

    Başka örnekler de var. Mesela Michael Dell, o listede 9 numara ve yukarı doğru hızla tırmanıyor, o da üniversite terk. Ve siz o listede hâlâ yoksunuz. Hımmm…Şimdi çok kızdınız. Bu da anlaşılabilir.

    O halde biraz da gururunuzu okşamama izin verin.

    Pek çoğunuz burada dört ya da beş yıl eğitim gördünüz. Geleceğinize yönelik oldukça iyi bir eğitim aldınız, bilmeniz gereken pek çok şeyi öğrendiniz. İyi çalışma alışkanlıkları edindiniz. Burada, hayatınızın geri kalan kısmında size yardımcı olacak bir sürü insan tanıdınız, onlarla bağlantı kurdunuz.

    Ve hayatınız boyunca yanınızdan ayrılmayacak bir kavramla güçlü bir ilişkiniz oldu burada: TERAPİ.

    Bunların hepsi güzel şeyler. Gerçekten, kurduğunuz arkadaşlık bağlarına ihtiyacınız olacak. Bu çalışma alışkanlığına ve ´terapi´ye de ihtiyaç duyacaksınız hayat boyu. İhtiyacınız olacak, çünkü üniversiteyi terk etmediniz. Dolayısıyla, asla dünyanın en zengin insanları arasına katılamayacaksınız.

    Elbette, belki de listeye 10 ya da 11. sıradan, Microsoft yöneticisi Steve Ballmer gibi, girebilirsiniz. Ama herhalde onun kimin için çalıştığını söylememe gerek yok, değil mi? Sadece kayda geçsin diye söylüyorum, o da zaten masterdan terk. Biraz geç kalmış anlayacağınız.

    Son olarak, herhalde bazılarınız, ya da umarım bu konuşmadan sonra çoğunuz, kendi kendinize soruyorsunuz: ´Yapabileceğim bir şey var mı? Bir umut var mı?´

    Maalesef hayır. Geç kaldınız. Beyninize çok şey dolduruldu, siz onlara bakıp birşeyler bildiğinizi sanıyorsunuz. Artık 19 yaşında değilsiniz. Eveeet, şimdi gerçekten çok kızdınız. Bunu anlayabiliyorum.Belki de şu an, size bir umut ışığı vermenin, bir çıkış yolu göstermenin tam zamanıdır.

    Hayır, 2000 mezunları size değil. Siz kaybettiniz. Sizi, yılda 200 bin dolarlık komik maaş çeklerinizle baş başa bırakıyorum. Üstelik o maaş çekinin üstünde sizden birkaç yıl önce okulu terk etmiş birinin imzası olacağını söyleyerek. Öğütlerim size değil daha alt sınıfta okuyanlara.

    Size söylüyorum: Hemen ayrılın. Bir kez daha vurgulamak istiyorum: AYRILIN. Hemen toplayın eşyalarınızı ve fikirlerinizi ve bir daha da geri dönmeyin. Terk edin! Her şeye yeniden başlayın.

    Size söyleyebileceğim tek şey, o başınızdaki kepler ve üstünüzdeki kıyafetin sizi aynen şu güvenlik görevlilerinin beni kürsüden aşağı çektiği gibi aşağı çektiği…... 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaRaKuLe
    KaRaKuLe's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 17/Temmuz/2003
    Erkek

    2. mesajdaki arkadaş lütfen böyle saçma sapan şeyler okuma sadece üniversiteyi bitirmeye çalış...

    Ayrıca benim için en büyük pranga : PC


    Aklın nuru fen kalbin nuru dindir. İkisinin izdivacıyla hakikat tecelli eder.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kız Babası
    kuytul
    kuytul's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek

    Amerikan hikayelerini çok samimi bulmuyorum. çünkü amerikadaki girişimcilik ortamı bizim ülkemizde malesef yok. Ancak yapılabilecekler de çok sınırlı değil elbette. Öncelikle gelceğe yönelik planlar yapmak ne kadar gerekse de ülkemizde birkaç yıl sonrasını tahmin etmek zor oluyor. Yine de git gide okumuş insan oranlarının yükseldiği ve okumanın tek başına yetmediğini fark etmemek imkansız.

    Okumanın yanında neler gerekiyor. Klasik anlamda bize söylenen bilişim ve dil bilmek deniyordu. Okumanın yanında ürün geliştirebilecek alanınızda faydacı ve yeni şeyler üretecek uğraşlarınız mutlaka olması şart. Çünkü yenilikçilik her zamankinden çok daha fazla dünya gündeminde. Hangi meslek veya işle uğraşırsanız uğraşın yeniliklere açık olmak ve işinizi geliştirmek zorundasınız. diplomayı alsam biter bu iş anlayışı kalmadı. Okumak gereksiz değil, ama tek başına yeterli de değil. Bu konuda her genci düşünmeye ve sorgulamaya davet ediyorum. Gerçekçi koşullar içerisinde yapılabilecek birçok şey bulunabilir.Bu anlamda karamsar olmaya da gerek yok bence.


    instagram.com/yks.rehberlik >> YKS Rehberlik ve Eğitim Koçluğu için takipte kalın ;)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    2 ve 5'e katılmıyorum, hatta çeliştiklerini düşünüyorum.

    Bence en büyük engel bildiğini sanmak.

    İkincisi de merak yoksa zaten bi ***im olmaz, önüne konanı yer kalkarsın. Şakirt modeli, itaatkar memurlardan olur çıkarsın.


    Blue Screen of Death
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    harddeath0070
    harddeath0070's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Nisan/2007
    Erkek

    müsait olduğumda okur yorumlarım :).


    Kafan seni dağıtmadan sen onu dağıt...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    Neden 7 tanesine de sahibim.. Bu bir işaret sanırım 7. senemde 2 senelik okulu bitirebileceğim :| 1 sene kaldı demektir. Seneye mezunum :>


    :|
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    2.deki sen üniversite okuma o zaman.

    Paso aynı saçma salak şeyleri yazmaya ne kadar bayılıyonuz 

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nessaj
    nessaj's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Mayıs/2010
    Erkek

    2. Posttaki olay sehir efsanesidir. Oyle bi olay yok

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ağustos/2007
    Erkek

    Kesinlikle bilgisayar ve sevgili durumu


    http://emorcraft.blogspot.com.tr/
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    break
    break's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek

    Gencler eger YALE, OXFORD, Cambridge, MIT, Harvard gibi universitelerde egitim gorebilecek kapasitedeyseniz 2. mesaj gecerli olabilir. :)


    Agronomist + Yaprak Tütün Uzmanı
Toplam Hit: 1557 Toplam Mesaj: 19