folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Unutkanlık Psikolojikmidir ?

Unutkanlık Psikolojikmidir ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bychaos
    bychaos's avatar
    Erkek

Son bi kaç aydir yaptigim şeyleri unutur oldum bu iş hayatimda da normal hayatimdada ciddi anlamda rahatsizlik vermeye başladi biraz araştirdim bu konuyu psikolik olarak kisa sürelli bellek den uzun süreli bellege geçiş kismimi ne varmiş diyer türlü de b 12 vitamini eksikliginden kaynaklanabilirmiş ?

Bellek

Bellek ( hafıza) yaşam boyunca öğrenilen bilgilerin, davranış kalıplarının, deneyimlerin, anıların depolanıp saklanması ve hatırlanmasıdır. Bu, yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Aynı zamanda zihnin en temel işlemlerinden biridir.

Bellek, duyu organları yoluyla kazanılan algıları simgeler dönüştürür ve bunları beynin belirli bölgelerine yerleştirip biriktirir. Bellekte saklanan eski simgeler ( izler, anılar ) yeni algılarla birleştirilir. Bütün bunlar gerektiğinde bilinç alanına çıkarılır, yani hatırlanır.

Kuramsal olarak belleğin iki bölümünden söz edilebilir: Tüm yaşamdan edinilen simgelerin, izlenimlerin, davranış kalıplarının saklandığı depo bellek; algı yoluyla yeni bilgilerin alındığı  anlık bellek ( tespit hafıza ). Bellek aynı anda bu iki işlevi birlikte yapıp depo bellekte bulunan kalıplarla yeni bilgiler arasında birleşme, bütünleşme sağlar. Depo bellek uzun sürelidir. Anlık bellek ise kısa süreli belleği oluşturur.

Bunlara ek olarak uyaran olmadığı halde duyumun çok kısa süre   de olsa devam ettiği duyum belleğinden söz edilebilir. Böylece; görme,işitme,dokunma,koku ve tat yoluyla algılanan dış dünyanın izleri belli bir süre bellete kalır.

Kisa süreli bellek

Kısa süreli bellek, bilgileri tutma süresi 30 saniyeden daha kısa olan bellektir. Bu süre içinde duyu organlarıyla alınan bilgi, belli bir şekilde bellek sürecine sokulur. Algılama yoluyla gelen bilginin çok sınırlı bir miktarı tutulur. Örneğin; birinden bir telefon numarası alıp o numarayı hemen aramak gerektiğinde, numara zihnimizde tekrarlanır. Aradığımızda numarayla konuştuktan sonra yeterince tekrarlamayıp uzun süreli belleğe geçirmezsek numara hemen unutulur.

Rehberde bir telefon numarası arayan insan numarayı bulduğunda onu algılar; belleğine yerleştirdiğini, öğrendiğini sanır. Ancak rehberi kapayıp numarayı çevirmeye başladığında, doğru ve tam hatırlamadığını fark eder. Numara, kısa süreli bellekten çıkmıştır. Rehberden bakılan ya da duyulan bir telefon numarası, telefonu çevirip aranılan insan bulana kadar bellekte saklanabilir. Sonra hatırlanması için özel bir çaba gösterilmezse unutulur gider.

Yeni duyulan, öğrenilen bir sözcüğün, yeni tanışılan bir insanın adının kısa süreli bellekte kalabilmesi için tekrarlanması gerekir. Tekrarlandıkça bilgi içindeki düzen daha kolay görülür. Hatırlama daha kolay olur. Örneğin; bir telefon numarasını ya ikişer ya da üçer rakamlı gruplama daha kolay hatırlamayı: sağlar. 9355775 gibi bir telefon numarasını 935 57 75 biçiminde ya da daha farklı bir biçimde grupladığımızda hatırlama kolaylaşır.

Napolyon yeni tanıştırıldığı insanların adlarını belleğinde tutamaz, çabuk unutur, hatırlamakta zorluk çekermiş. Bunu önlemek için yeni tanıştırıldığı kişilerin adlarını içinden durmadan sessizce tekrar edermiş.

Kısa süreli belleğin sınırlarını geliştirmenin yolu gruplama, kümelemedir. Kümelemede kişi dokuz rakamdan oluşan bir takım yerine, her biri üçer rakamlı üç kümeyi hatırlar.

Kısa süreli bellekte çabuk ve kolay aksamalar, hatalar olur. Örnek olarak, telefon numarasını çevirirken dikkatin başka tarafa kayması numaranın yanlış çevrilmesine yol açar.

Kısa süreli bellekte unutma olduktan sonra geri getirme, hatırlama söz konusu olamaz.

Uzun süreli Bellek

Uzun süreli belleğe alına bilgi uzun zaman aralığında hatırda tutulur, unutulmaz. Bu zaman aralıkları 30 saniyeden başlayarak organizmanın tüm yaşamı boyunca sürebilir. Uzun süreli bellekte bulunan ama unutulan bir bilgi bazen hatırlanmayabilir, ancak zorlandığında yeniden hatırlanabilir. Bu,unutma değil hatırlayamamadır.

Uzun süreli belleğe giren bilgiler anlam, benzerlik gibi özellikleri bakımından düzenlenir, örgütlenir.

Uzun süreli belleğin kapsamı ve sınırları çok geniştir. Bunun  genişliği, yani ne kadar hatırlanabilir bilgi tutuğu, zeka bellek testleriyle ölçülür. Zeka testlerindeki sorulardan bir bölümü belleğin ilişkindir. Başka bir deyişle, bellek işlevi zeka düzeyinin bir yönünü oluşturur.

Bu amaçla deneğe öğrenmesi için bir dizi rakam ya da hece, sözcük verilir. Bunlardan kaçının hatırlandığı saptanır. Normal zekalı bir insan 6-7 rakamı, üstün zekalı bir insan 10 rakamını hatırlayıp tekrarlayabilir. Ancak, bu hatırlama ve tekrarlama uzun süreli bellekte depolanıp saklanan bilginin kapsamına, sınırlarına oranla çok azdır.

Uzun süreli bellekte unutulan bir kişiyi, nesneyi, olayı, sözcüğü hatırlama olasılığı vardır. Oysa kısa süreli bellekte bu olasılık yoktur.

Bir kişinin, nesnenin, olayın, sözcüğün uzun süreli bellekte kalmasıyla hatırlanıp geri getirilmesi birbirinden farklı işlevlerdir. Kimi kez uzun süreli bellekte kalanların hatırlanıp geri getirilmesine gerek duyulmaz. Gerek duyulduğunda, çoğu kez hatırlama ve geri getirmede zorluk çekilir. Kimi zaman bilinip tanınan bir insanın ismi hemen hatırlanıp geri getirilemez. Hatırlama için bellekte arama tarama işlevi başlar. Benzer isimler hatırlanır. Sonunda aranılan isim bulunur.

Uzun süreli belleğin kapsamı, sınırları bir çok değişkenin etkisi altındadır. Bunlar arasında öğrenilmiş malzemenin hatırda tutulması, özellikle başlangıçta malzemenin iyi öğrenilmesine, malzemenin anlamlığına ve öğrenilmiş başka malzemelerinin olumsuz etkisinin bulunmamasına bağlıdır.

Başlangıçta malzemenin iyi öğrenilmesi, hatasız tekrar yapılana kadar öğrenmeyle olur. Bu durum tam öğrenmeyle olasıdır. Tam öğrenme, hatırlama ve geri getirmeyi kolaylaştırır.

Öğrenilecek malzemenin anlamlı olması, önceden öğrenilenlerle bağlantı kurulması, kolay ve çok çağrışım yapılabilmesi, hatırlama ve geri getirmeyi kolaylaştırır

İyi bir kalça sahibi olmanın, iyi bir kafa sahibi olmaktan daha fazla prim yaptığı bir ülkede, hiçbir şey daha ileriye gitmez. . Can Dündar.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    solstice
    solstice's avatar
    Erkek

monotonluk daha etkili pek psikolojik yönden ele almadım :)

https://www.youtube.com/watch?v=k6LrGZGqYn8
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gecement
    Gecement's avatar
    Erkek

Alkol kullanımı, yaşam tarzı, uyku düzeni bunların hepsi tetikler unutkanlığı.

Unutkanlık derken mesela neyi unutuyorsun? Dün akşam yediğin yemeği mi? Yoksa aileden bir ferdin doğum gününü mü? Yada kendi cep tel numaranı mı ? Bunlarsa gayet normal :)

Zihnini çok yoran bir işte çalışıyorsan yada ezber gerektiren ders vs çok kasıyorsan gayet normaldir. Uyku düzenine dikkat et ayrıca pc başında 2 saaten fazla vakit geçirme. 1 hafta dene baktın herhangi bir gelişme yok doktora git hoca. Kendi kafana göre vitamin yada herhangi bir ilaç kullanma.

Kal sağlıcakla...

Solak Cerrah
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

uyku düzeninden kaynaklı hocam. ayriyeten kafanda çok şeyi düşünmenden.

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    celik
    celik's avatar
    Erkek

bendede var hocam..

birisi benden birsey istiyor, tamam diyorum, 2 saat sonra hallettinmi dediğinde o söylemiş oldugu seyi anca o an tekrar hatırlıyorum..

eskiden yoktu ama son zamanlarda cok değişik sekillerde oluyor..

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    elfkrc
    elfkrc's avatar
    Dişi

stresin de etkisi oluyor tabiki... mesela ben öss ye hazırlandığım dönemlerde çok unutkandım, ama şimdi öyle değilim

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek

aynen...bende de öle bir durum var..çok fazla unutkanlık yaşamaya basladım..su istiyorlar bide cerez istiyorlar cerezi getiriyorum suyu getirmeyi unutmuşum :S

çagre olarak araştırdım yeni birşeyler ögrenin..kitap okuyun,dil öğrenin hafızayı canlı tutmak için asaya ekmek almak vs gibi şeyleri not yazmayın tarzında şeyler buldum

Ben zaten şu anda Almanca öğreniyorum..ayrıca bakkala fln giderken hiç not almam..ama durum böyle..napacam bilmiyorum..

Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek

bide daha enteresan birşey söyleyim hiç işime yaramayan bir bilgiyi kafamda tutabiliyorum önemli şeyleri  aklımda tutamıyorum.

geçen gün babamı amcam aramış sabah 9.41 de aramış telefona bir baktım 9.41 amcam aramış.sonra akşam oldu konusu geçti söyledim sabah 9.41de aradıgını..sayıyı unutmamışım.yani 9.40 yada 9.30 gibi fln şeyler söylemedim direk sayıyı hatırladım..(sayı hafızam hiç yoktur.hicbir numarayı bilmem kendi numaram dışında.numara ezberlemem içinde 10 defa kullanmam gerek o numarayı)böyle bi durumdayken gereksiz olan 9.41 i hatırlıyorumda işime yarayan şeyleri hatırlayamamak neden ?

normal değilim sanırım :D

Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RevengeX
    RevengeX's avatar
    Erkek

Bende de başladı son 2-3 aydır.Neden başladığına 3 önemli sebep buldum araştırınca. Önem sırasına göre;

1- UykusuzLuk.

2-Su içmeme,vücuttaki su eksiği.

3- Stres (bkz: ygs)

Bu meret öyle bir hal aldı ki,deneme sınavında adımı soyadımı unuttum çıkarıp kimliğe baktım e tabi haliylede hoca ve sınıf bana baktı o derece lanet bişey :)

Çözümü ise,bol bol su tüketmek,uykuyu (normal insanlar gibi) düzene sokmak,kitap,dizi,bulmaca vs gibi şeylere takılmak ve stresten uzak durmak(şu zamanlarda yapılamayan tek şey)

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek

ben normal degilim sanırım...hicbir sitresim yok uykusuzlugum yok susuzlugum yok..e benim ki neden kaynaklanıyor?? uyku düzenim şu sekilde

ortalama gece saat 3 gibi yatıyorum.11.30da bazen kalkıyorum.yada 2.30 da..

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RevengeX
    RevengeX's avatar
    Erkek

Ekerci bunu yazdı:
    -----------------------------

ben normal degilim sanırım...hicbir sitresim yok uykusuzlugum yok susuzlugum yok..e benim ki neden kaynaklanıyor?? uyku düzenim şu sekilde

ortalama gece saat 3 gibi yatıyorum.11.30da bazen kalkıyorum.yada 2.30 da..

-----------------------------

Hocam uykusuzluğun yokda niye gece 3te yatıyosun :))

Normalde insanlar 12 olmadan yatıp sabah 7 gibide kalkıyor ama bizim gibi bu sorunu yaşayanlar genelde gece 2-3-4 civarı yatıp sabah 10-11 yada öğlen 1-2 gibi kalkıyorlar.

Uyku düzeninden kastım iLkokul çağlarından lise çağlarına kadar bünyenin alıştığı gibi gece 10-11 civarı yatıp,sabah 7-8 civarında kalkmaktır :)

Buarada genel anlamda unutkanlık beynin yeteri kadar dinlenemeyip,uyanık olduğunda yorgun olup dinlenmeye çalışması yüzünden bilgileri belleğe tam aktaramaması yada aktarıp yeteri kadar bellekte bilgiyi tutamamasından kaynaklanıyor.

Toplam Hit: 3840 Toplam Mesaj: 22