Yasaklanan Enstrüman - Glass Harmonica
-
18.yy da Benjamin Franklin tarafından bulunan "Glass armonica" enstruman dan çıkan notalar yüzünden müzisyenler ve dinleyecilerin delirdiği gözlendiği için tamamen yasaklamıştır(yada korku yüzünden insanlar çalmayı bırakmıştır). Armonica dan çıkan sesin insan beyni ve kulaklarıyla bilinmeyen bi etkileşimi olduğu varsayılıyo çünkü çıkan ses 1000 ve 4000 hertz aralığında. 4000 hertz altında sesleri insan beyni sağ ve sol kulak arasındaki tam nirengi noktası bulamadığı "katman/safha farklılığına"(phase differences) yol açıyomuş yani sesin nerden geldiğini anlayamayan beyin ambale oluyo buda duyma problemlerine yol açıyor. Bazı insanlarda deliliğe, depresyona ve birbirleri arasında iletişimde kavgaya kadar götürdüğü söyleniyor.
Glass Harmonica ile çalınmış örnek bir parça:http://www.youtube.com/watch?v=_XPfoFZYso8
-
vay anasını kafa yaparmı acaba...
EDİT: anladığım kadarıyla rezonansla ilgili bi durum .. hani kamyon geçerken egzoszun titreşiminden pencerenin titremesi yada musluğu açınca suyun hızından borunun vuu sesi çıkarması gibi..
gerçekten çok tehlikli olabilir bu yüzden!
ama yinede üzerinde uğraşıp telkinli nlp kayıtlarımda kullanmayı düşünüyorum...
-
güzelmiş :) kilise müziklerini andırdı bana..
-
Kendimi draculanın evinde hissettim :D
-
10 kere oldu dinliyorum 10. dinleyişimde bir ara maus imlecini kaybettim göremedim :D
-
Yorucu bi melodi kapatınca anlaşılıyo kulakların kendine geldiği
-
çok sevdim
-
Bi saattir dinliyorum hiçbirşey anlamadım :| Zaman kaybı. Bari senfonik metal olsa amk :|
-
Dedikleri gibi yorucu ama çok derin amk :) kendimi kaybettim. Brain Wave Generator ile asrtal denedin mi hiç?
-
şu an netteki glass armonica kayıtları yeni modellerle çalınanlar, onların öyle bi etkisi yok. sanırım ilk yapılanının ayarı kaçmış bişeler olmuş:|
-
gafam cok eyi. ortalık cok eyi .) 3. dinlemeden sonra absolute etkisi yapıyor bunyede.