Yazdığımız Yazıları Gpl Tarzı Lisansla Koruyabilir Miyiz ? (Avukatlar !!)
-
Arkadaşlar gizlilik ilkeleri ve kullanım koşulları var misal : sağ altta tbtninki var oşullar
Şimdi burada maddeler var.Bu yasal olarak kabul görüyor mu ???
Ben bir yazı yazdım diyelim.Yazının üstüne dikkat bu yazıyı şu şu kuralları kabul ederek copyalayabililr, dağıta bilir yada çoğaltabilirsiniz dedim.Bu yazıyı kopyalayan herkes bu koşulları kabul etmiştir diyede ekledim.
Bunun bir geçerliliği var mı ? Yada ben http://tr.pardus-wiki.org/GNU_Genel_Kamu_Lisans%C4%B1 buradaki gibi bir lisansla yazdığımı belirtebilir miyim ?
Yani kısacası söyliyim ; benim sitemden kopyalanan yazıları bir lisans altında dağıtım daha sorna mahkemede bu lisansı kabul ettiniz gibi birşey diyebilir miyim ?
Avukatlara soruyorum merak ettimde.Yada bilen varsa..bu siteye girdiğinizde kuralları kabul etmiş olursunuz diye birşey yazsam kısaca bunun geçerliliği varmıdır ?
-
Güzel soru bende cevabı bekliyorum.
-
İngilizcesini koyup türkçesini de eklersin ingilizcesininin geçerliliği var.
Yazıların için kullanacak isen Crative Commons u tercih etmende fayda var. Bilgi Üniversitesinin hukuk fakültesinin bununla ilgili bir çalışması da vardı.
-
hocam merak ettiğim konu şu ;
döküman yazdım mesela.Bunun başına
"Bu döküman Creative Commons (by-nd) lisansı ile korunmaktadır.Lisansı kopyaladığınızda bütün sorumlulukları kabul etmiş sayılırsınız"
diye birşey eklesem.Yada kullanım koşullarına siteye giren herkes bu koşulları kabul etmiş sayılır deyip "site içindeki bütün yazı, döküman ve yorumlar Creative Commons (by-nd) lisansı ile korunmaktadır."
desem lisanslamış olur muyum ? Yoksa ekstra birşeyler mi yapmak lazım.
Birde dediğim gibi mahkemesel olarak bunun bir kabulü varmıdır ?
----
mesela facebookta
http://apps.facebook.com/creativecommons/
bu var.Direkt olarak ;
Except where otherwise noted, Emre Çetin's Facebook photos, videos, and profile text (including status updates) are licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 3.0 License.
deyip şu linki veriyor : http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/
aynen bu şekilde yapılabilir sanırım.Creative commons (by-nd) şeklinde.
-
GPL içeriği korur değiştirildiğini ispatladığın anda da yasal hakların vardır.google'da da ztn gpl üzerine yazılar okuyarak lisans hakkınız olduğunu görürsünüz ama olurda bir scripti farklı kişilere satar ve onlar bunu anlarsa o zaman da onlar size davayı kitler :)
-
Addict bunu yazdı:
-----------------------------
GPL içeriği korur değiştirildiğini ispatladığın anda da yasal hakların vardır.google'da da ztn gpl üzerine yazılar okuyarak lisans hakkınız olduğunu görürsünüz ama olurda bir scripti farklı kişilere satar ve onlar bunu anlarsa o zaman da onlar size davayı kitler :)
-----------------------------hocam amacım dava falan kitlemek dğeil :D benim amacım dökümanlarımı , programlarımı yada yayınlayacağım başka birşeyi güvence altına almak.Bunu lisanslamak için direkt böyle böyledir diye kullanıcı sözleşmesine yazdım ve anasayfada görünecek bir yere "bu site creative common (by-nd) lisansı ile korunmaktadır" yazdım.
Benim esas merak ettiğim bunun mahkemede kanıt olup olmadığıdır.Tamam genel olarak baktığımızda sözleşme ihlalidir.
Fakat şu şu şartlar altında olmuyor gibi birşşey çıkabilir mi ? Sonuçta sitede şartları kabul ediyorum gir demiyoruz.Adam bilmiyordum, görmedim diye bilir.
-
kodlarla oynamasını biliyosa ben bilmiyodum etmiyodum diyemez :)
bir işle uğraşıyosan o işin getireceği her sonucu bilecen hukuk böyle birşey :F
bilmiyosan işin neydi demez mi savcı o karşısındaki zatı muhtereme :F
-
kesinlikle hayır
basıma geldi bır yazılım aldım GPL lisanslı oldugunu ogrendım satıcıyla konustum bu tur alımlarda kodlarınıda vermek zorunda sordum.... vermem dedı... bende sıkayet ederim dedim
cocuk kıme ıstıyorsan et elıne bırsey gecmezz neyse az buz muhabbet cocuk hukuk okuyormus ve soyledıgı seylerle kendısını saglama almıs ;)
-
creative commons türkiyede de geçerli olacaktı da hala bekliyoruz.. :|
-
AlpereN bunu yazdı:
-----------------------------
kesinlikle hayır
basıma geldi bır yazılım aldım GPL lisanslı oldugunu ogrendım satıcıyla konustum bu tur alımlarda kodlarınıda vermek zorunda sordum.... vermem dedı... bende sıkayet ederim dedim
cocuk kıme ıstıyorsan et elıne bırsey gecmezz neyse az buz muhabbet cocuk hukuk okuyormus ve soyledıgı seylerle kendısını saglama almıs ;)
-----------------------------hoca benim dediğim farklı birşey.Benim istediğim ; sitede kendi yazdığım bir döküman altında şu siteden alınmıştır demeleri.En azından bunu yapmadıklarında hukuksal olarak suç yüklemek.
-
TR bilişim sucularına karsı hukuk daha tam oturmadı o yuzden zanetmıyorum suc olsada bırsey yapabılcegını ..