Yurtdisi Alisveris
-
Merhaba arkadaslar,
Agustos'un ortasindan itibaren Amerika'ya 5 yilligina yerlestim. Artik burada 5 yil gurbet yasayacagim.
Bilirsiniz elektronik malzeme burada daha ucuz. Turkiye'ye birkac bilgisayar veya cep telefonu gondermek istiyorum.
Ornegin, az once ebaydan 650 dolara bir iphone 4s buldum, buradaki adresime postalattirip, daha sonra Turkiye'ye kargo firmasiyla gonderecegim.
Hangi kargo firmasini secmeliyim ya da oncelikle, gumrukte bir sorun cikar mi?
Bana ne kadara mal olur?
Yada gondermenin baska yolu var midir?
Gumrukte calisan arkadaslar varsa ya da bilen birileri varsa yardimci olursa cok sevinirim.
Tesekkurler
-
up
-
çok bilgili değilim ama bildiğim, telefon göndermek kargoyla normalde yasak hocam. gümrükten geçebilirde geçemeyebilir de. Şansına kalmış bi durum tamamen. Gelse bile burda alıcak kişi +100tl verip pasaporta kaydettirmeden kullanamaz. Yollarken hediye diye yolla, değer olarakta 150 dolar altı bir şey yaz yoksa direkt takılır gümrüğe.
-
Telefonu yollarken $70 dolarlik felan bi fatura kestir. Hediye paketi yaptir bide. Takilmanihtimali olur yine ama takilmama ihtimali artar :)
-
isterse 1$ yazsın paket incelenirse takılır, zira cep telefonu kaç para olursa olsun isterse beleş olsun yasak.
kargo paketinin incelenmeme ihtimali her zaman var eğer incelenmezse geçer, incelenirse geçmez.
cep telefonu hariç diğer yasak olmayan ürünler 100$ (kimine göre 100£) altındaysa takılmıyor.
bu arada yılbaşı ve bayram zamanı bu miktar iki katına çıkıyormuş. 200$ gibi yani, araştırmak lazım
nukeshore tarafından 03/Eyl/12 09:49 tarihinde düzenlenmiştir -
tamamen gümrük memurunun keyfine bağlı bir durum, ama telefon paketlerine aşinadırlar herhalde illa ki açar bakarlar. hediye pakedi olsa da olmasa da.
Valira tarafından 03/Eyl/12 12:39 tarihinde düzenlenmiştir -
ptt kargo :)
normal posta ile gönder
-
0 - 75 € arasi vergilendirmeye tabi degil
75€ - 1500€ arasi %20 vergi aliniyor gumrukten
-
Bir malın kargolanmasında gümrüklendirme ve vergilendirme sorunu hakkında;
Öncelikle ürün nereden nereye gönderiliyor? Bu nokta çok önemli. Eğer Schengen Vizesi'nin geçerli olduğu Avrupa ülkelerinden kargo alınacaksa veya gönderilecekse uygulanacak prosedür farklılık arz ediyor. Ama Kuzey Amerika ülkelerinde farklı uygulamalar var. Bu farklılık ülkelerin gümrük, vergi ve hukuk sisteminde ki farklılıklardan oluşuyor. Gelelim sorunun cevabına.
Amerika'dan e-bay veya benzeri şekilde ürün tedarik edenler bilirler ki bu herifler UPS (United Post Service) veya Fedex kullanırlar genelde. Ürün Amerika'dan UPS aracılığı ile kargo edilecekse; üstüne hediye olduğuna dair bir not, e-bay alış veya satış faturası iliştirmek suretiyle ülkeye sokulma ihtimali vardır. Ancak ülkemizde ki gümrük muhafaza memurlarının keyfi uygulamaları ve alenen rüşvet yemelerinden dolayı bazı ürünler girerken bazı geçemiyor. Kanunen 100 $'a kadar hediyelerin Türkiye Cumuriyeti sınırlarından içeri girmesinde bir sakınca yok. Tabii uluslararası anlaşmalara aykırı birşey göndermezsen. Zaten kimse de kargoyla nükleer silah başlığı göndermez. Neyse olay üç aşağı beş yukaru böyle.
Sorunsuzca soksanda Türkiye'de +100 TL ödeyip pasaport kaydı yaptırmaları gerekecek bunu da düşün.
SAygılar
-
hadi ya. o is kotuymus o zaman. Baska bi yolu yok mudur bu isin peki?
-
Ver bana ben gotureyim 15-20 arkadas 1-2 haftaya tr ye doncez hepsinin cantaya bitane atariz sayida sorun yok :)
Simdi hocam senin bu yaptiginla tr den direkt ebaydan istemekte ayni seye gelio yani laptopda ne olur bilmiorumda iphone da bide +100 tl falan oduyorsun bi muridin dedigi gibi nerdeyse ayni paraya denk gelio en karli is laptop almak gibi gorunuyor.