folder Tahribat.com Forumları
linefolder Hukuk & Muhasebe & Sigorta Soru - Cevap
linefolder Yurttan Çıkma - Cayma Tutarı Hakkında



Yurttan Çıkma - Cayma Tutarı Hakkında

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2005
    Homo

    Bikaç saat önce eve gelirken ablanın tekine kulak misafiri oldum. Olayı kısaca özetleyeyim:

    Ablanın kızı üniversiteyi kazanıyor. Kyk yurt sıralaması 160. sıralarda ve okul açılana kadar gelmez düşüncesiyle bikaç hafta önce kızını özel yurda kaydettiriyor. Tabi telaştan mı yoksa ablanın saflığından mı sözleşmeyi okumadan imzayı atıyor. Sözleşmenin 6. maddesinde "yalnızca sağlıktan sorunlarından ötürü kaydı dondurulduğunda sözleşme iptal olur" gibisinden bir ifade var. Net olarak böyle değil ama aşağı yukarı böyle. Neyse ablam 5500 lira + 500 liralık senede imza atıyor. Bugün de kızının kyk ya yerleştiği kesinleştiğinden kaydettirmeye ve özel yurttaki sözleşmesini iptal ettirmeye geliyor derken adamlar maddeyi gösterip ayak yapıyorlar. 5500 lira vermezsen iptal olmaz. Öyle ya da böyle bu parayı ödeyeceksin diyorlar. Abla da 2000 tl var yanımda diyince 2000 tl ye fit olup konuyu kapatıyorlar. Senedi yırtıyorlar sözleşmenin üzerini çizip iptal yazıyorlar. Ortada herhangi bir makbuz da yok ödeme yapıldığına dair.

    Şimdi hukukçu arkadaşlara sorum şu. Bu kanı bozuk şerefsizlerin sözleşmeye koyduğu bu madde ne derece geçerli? Ben ablaya her türlü hukuksal yönde hakkını araması gerektiğini söyledim ama anladığım kadarıyla ablamız biraz saf ve avukattan, adliyeden korkan bir tip. Şayet üzerine gidilse bu parayı geri almak söz konusu mudur?

    Hala sinirden kuduruyorum işin açığı. 

    Ekleme: Kız bu süreçte sözü geçen yurtta bir dakika bile kalmıyor. Sadece sözleşme yapılıyor çıkılıyor geri dönülüyor sözleşme iptal ediliyor. 

    1049 tarafından 10/Eyl/16 15:09 tarihinde düzenlenmiştir

    dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adsizcengaver
    adsizcengaver's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2015
    Erkek

    Yurtlarda ödemeler genelde senet şeklinde oluyor. Örneğin 10 ay kalacaksanız 10 tane senet hazırlanıyor. Her ayın belli günü ödeme yaptığınızda o aya ait senedi alıp yırtıyorsunuz ve üzerinizden o aya ait mükellefiyet kalkıyor. Eğer ablamız 2000 TL verip tüm senetleri yırtıp attıysa sıkıntı olmaz. Veya eğer tek bir kağıtta tablo şeklinde ay ay ödemeler imzalarla hallediliyorsa o kağıdı yırtıp atsın, yaksın. Yine sorun olmaz.

    NOT: Hukukçu değilim. Tavsiye niteliğinde yazdım.


    "Algısız kavramlar boş, kavramsız algılar kördür."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2007
    Erkek

    Geçende bire bir böyle bir konu açıldı. Adamların yaptığı düpedüz dolandırıcılık. Sözleşme söz konusu ise hiç para ödemeden vazgeçebilirdi. Sinirlendim sürdüğüm yerde. Bimere yazayım.


    Sadece bi imza..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CEO
    CEO's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Şubat/2009
    Erkek

    Bimer'e fetöcü bunlar diye şikayet edelim organize olup.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hayalet Avcısı
    TaRuZ
    TaRuZ's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Kasım/2003
    Erkek

    Ne yazik ki çokça karşılaşılan bir durum. Sözleşmede, cayma cezası adi altinsa bir hükükm yer aliyorsa geçerlidir ancak bu tutarin belirli olmasi gerekir. Bu bir tazminat değil, taraflara sözleşmeden herhangi bir sebep göstermeksizin dönmesine yarayan bir 'diyet'tir. Rakam belirsiz ise yerel adetlere bakilir. Sözleşmede ℅ olarak belirlenebilir bir tutarin oldugunu dusunuyorum. Ama görmeden konuşmak da çok uygun kaçmayacaktir. Duruma göre icra takibi, itirazin iptali; istirdat davasi vs. onerilebilir ancak astari yuzunu geçtigi icin kisa vadede hic biri pratik cözum olmayacaktir.


    Errare Humanum Est
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ağustos/2012
    Erkek

    Adamların yaptığı neden dolandırıcılık olarak değerlendiriliyor ki?

    Senetlere kızın rızası dışında mı imza attırılıyor?

    Esas sorgulanması gereken bunun gibi pek çok olay yaşandığı halde hala daha aynı hataya düşen yetişkinler. Yahu madem yurda başvurdun, belirli bir sonuç var, ihtimal var neden sen bu paralara imza atıyorsun ki? Tez iş yapacağım diye kendi başlarını derde sokuyorlar. 

    Adam ısrar edip tüm parayı da aldırabilirdi. 2000'e kapatıp üzerine bir makbuz, senet vs. vermemesi ilginç. Ama ötesi tamamen bu yükün altına girenlerin saflığı. Belirli bir puan alıp üniversite kazanmak bazen mantık ve zekanın göstergesi olmayabiliyor demekki.

    Neyse, eğitim yaşamına sağlam bir darbeyle başlaması, kazanacağı pek çok tecrübeye zemin oluşturması bakımından olumlu.

     

     

    Austen tarafından 10/Eyl/16 10:21 tarihinde düzenlenmiştir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tosun
    tosun's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Ağustos/2005
    Erkek

    Kanunda Devletin yurduna yerleşen öğrencilerin özel yurttaki bu senet sözleşme tarzı durumları için bir madde vardı ama bulamadım.

    kısaca o parayı ödemek zorunda değil.

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2005
    Homo

    @adsizcengaver tek senet vardı hocam aylık bazda değil.

    @Taruz rakam belirli hocam. Yüzde olarak falan değil. Ücretin tamamının tahsiline yönelik. Bana çok mantıklı bir olaymış gibi gelmediği için sorma gereksinimi hissettim. Zaten öncesinde kapora niyetine bir depozito alınmış 500 tl tutarında sözleşme imzalanırken. Sonra sözleşmeye eklenen "sağlık sebepleri dolayısıyla okul kaydını sildirme/dondurma harici ödemenin tamamını yapmakla mükelleftir" gibi bir ifade işi çıkmaza sürüyor. Böyle bir iş yapma mantığı ömrümde görmedim ve dumura uğradım desem yeridir.

    @Austen yukarda da dediğim gibi söz konusu sözleşmeyi imzalayan abla çok saf birisi. Hani ayak üstü konuştuğum 10 dakikada kendini oldukça belli etti zaten. Yine de böyle bir sözleşmenin adil olmadığı kanısındayım. Hani her noktaya uyarlanabilir. Araba alırken ev alırken vazgeçmek istediğinde sözleşmemde böyle bir madde vardı alsan da almasan da bunun bedelini bana ödemek zorundasın denilebilir aynı şekilde. Bu yüzden akla mantığa sığdıramadım olayı.

     

    Ekleme: İnternette kısa bir arama yapınca bu durumdan çokça kişinin mağdur olduğunu gördüm. Bu durumu topluca şikayet etsek bir sonuç çıkar mı?

    1049 tarafından 10/Eyl/16 13:02 tarihinde düzenlenmiştir

    dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Türkiye'ye hoşgeldiniz :(


    ...said addicted.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ağustos/2012
    Erkek

    @1049

    Hocam dolandırıcı tdk'ya göre isim Birini aldatarak mal veya parasını alan kimse, ayyar, tokatçı

    Bu anlattığın hikayede dolandırıcılıktan ziyade saftiriklik söz konusu. Sen bir taahhüt verdikten sonra özellikle el altından iş yaptığın birisiyle böyle bir senet imzaladıktan sonra orada yazan şartların ya da senedin sahibinin inisiyatifinde kalıyorsun. Bugün mağazadan bir şey al, diyelim ki telefon al. Sana öyle şartlar koyuyorlar ki şunda geri almam, kutunun kapağını açtın mı almam, kart taktın mı almam gibi bunlara nasıl ki çoğu kez söz söylenemiyorsa bunda da aynısı geçerli. Yoksa senedin, sözleşmenin ne manası var?

    Bizim millet yüz yüze iş çözmeyi pek sever. Herkes bekler ki işler yumuşatılsın, hatır, söz, duygu ile olaylar çözülüversin. Sen bir taahhüt veriyor, adamın yerini belirli süre işgal edeceğine dair bir sözleşme yapıyorsan, rızanla imza atıyorsan yükümlülük sana ait. Açıkça da belirtilmiş, şu sebepler dışında iptali için bir sebep yoktur diye. Bu iş çocuk oyuncağı mı? Dün sözleşme imzalayacaksın, ona göre plan program yapacaksın, yaptıracaksın, ertesi gün ay şu sebeple vazcaydım hadi senetimi ver helalleşelim. Tam bizim Türk zihniyeti. Yapmazsa dolandırıcı, alçak, yaparsa kıyak adam, halden anlayan...

    İşi tamamen yasal süreçte halletmek isteyen birisi bir şekilde bir avukata danışır hallederdi. Ama iş yürüsün, Türk mantığı çözelim kafasıyla yaklaşıldığından cebimde 2000 var çözelim olayına yürümesiyle bence hiçbir yasal süreç kalmadı. Soğuk su içiversin. Bilen arkadaşlar daha iyi açıklar tabi, aramızda hukuktan kulaktan dolma bilgiler dışında anlayan, eğitimini almış varsa aydınlatıversin.

     

     

    Austen tarafından 10/Eyl/16 13:47 tarihinde düzenlenmiştir
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mataramasuko
    mataramasuko's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2006
    Erkek

    Atladığınız birşey var sözleşmenin geçerli olup olmadığı önemli değil senet de önemli değil adamlar senedi sözleşmeyi yırtmış zaten 2000i de zaten ispat edemezsiniz bu işle uğraşacak avukat da bulamazsınız adamlar da zaten 2000e fit olmuş soğuk su için geçin hukuki olarak birşey geçmez elinize

Toplam Hit: 2291 Toplam Mesaj: 16
özel yurt senet sepet