folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Zeka Geliştirilebilir Mi ?



Zeka Geliştirilebilir Mi ?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karabuyucu
    karabuyucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Mayıs/2012
    Erkek

    Sevgili mürid ve mürideler, bugün ilk kez iq testine girdim. Planlı bir şekilde iq testine girmek için gitmedim tabi ki, o anda denk geldi ve testi yaptırmış bulundum.

    Şimdi bana pek çok soru sordular, değişik testlere soktular vs.  

    Misal harfleri karışık şekilde önüme koydular ve dediler ki bu harflerle anlamlı bir kelime oluştur, çıkan kelime şehir mi, hayvan mı, yiyecek mi dediler.

    Burda benim aklıma şu takıldı , misal ben bu soruyu 5 saniye de çözdüysem sürekli bulmacalarla uğraşan biri 3 saniye de çözer. Şu dakikadan itibaren bende bulmaca çözmeye başlasam ve 3-5 ay sonra yeniden bu teste girsem aynı soruyu 2 saniye de 3 saniye de çözerim.  Hali ile zeka geliştirilebilir birşey gibi geliyor. Ve iq testi de bana çok saçma ve anlamsız görünüyor.

    Sizce zeka geliştirilebilir birşey mi? Ve iq testi denilen şey ne kadar güvenilir ?


    Ölüme ve karanlığa baktığımızda korktuğumuz şey bilinmezliktir, başka bir şey değil. Düşler dünyasına dalıp gerçek dünyayı yaşamayı unutmak doğru değildir, unutma bunu…
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CenkSertoz
    CenkSertoz's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Eylül/2012
    Erkek

    Çeşitli IQ testleri var,bunların bazılarında kelimeler ve öğrenilmiş bilgiler dahil olmaz.Sonuç olarak hangi kurumda kim hangi yeterlilikte birisi sana bu testi yaptı bilmiyorum ama,yaşınla beraber sana yapılan testi belirtirsen daha iyi olur.


    The Beginning and The End.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    El_Sharaby
    El_Sharaby's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Ekim/2015
    Erkek

    Hocam peki bu eşi benzeri olmayan zekayı tek bir teste yada testlere tabi tutup hüküm vermek ve bir kalıp oturtup sen şusun diyip ilerdesin ya da geridesin demek ne kadar adil ve gerçekçi olabilir


    Söz uçar yazı kalır
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PathfindeR00
    PathfindeR00's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    zeka nedir ? bunu tanımla bi. bak tanımındaki şey gelişebiliyor mu ? gelişiyorsa nasıl ? böyle düşünmeni tavsiye ederim.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karabuyucu
    karabuyucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Mayıs/2012
    Erkek
    PathfindeR00 bunu yazdı

    zeka nedir ? bunu tanımla bi. bak tanımındaki şey gelişebiliyor mu ? gelişiyorsa nasıl ? böyle düşünmeni tavsiye ederim.

    Hocam bende zaten olayın bütününü mantıksız bulduğumu orda belirtmiştim. Bir daha okumanı tavsiye ederim. Ben yapılan testlere göre çıkarım yaptım, dedim ki bu testlere göre zeka geliştirilebilir birşey olmalı gibi geliyor. Ve olayın tümü çok mantıksız yazmışım.


    Ölüme ve karanlığa baktığımızda korktuğumuz şey bilinmezliktir, başka bir şey değil. Düşler dünyasına dalıp gerçek dünyayı yaşamayı unutmak doğru değildir, unutma bunu…
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2011
    Erkek

    tamamen kişisel olduğu kanaatindeyim. herkesin yapısı farklı. analitik düşünen çoğu insan çok daha hızlı yorumlayıp düşünebiliyor. 


    Hello, i am nothing. I come from Neverland.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    Tony buzan diye bir şahıs yıllar önce şöyle bir tez ortaya atmıştı.

    İnsan zekası bölümlere ayrılır.Ve her bölüm kendi içinde değerlendirilir.

    Mesela bi adam harika bir  heykeltıraş ama berbat bir müzik kulağı var

    Yada bir adam süper bir fizikçi ancak berbat bir yazar.

    Bir adam çok iyi bir matematik zekası var ancak kötü bir ressam

    .....

    Bu örnekler çoğaltılabilir. İşte bu adam 7 farklı zekamiz olduğunu ve her biri farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiş.

    Yanı bende buna yakın bir şekilde düşünüyorum.

    Fakat tabi bir çocuk bir puzzle i ilk görmesine rağmen dakikalar içinde yapiyorsada zekidir işte.

    Hakikaten karmaşık bir konu. Testler ortalama aynı çözülerek geliştirilebilir. Satranç oynuyorum ilk başladığında herkes yeniyordu. Ama şimdi en iyileri bile zorluyorum. Bu işte çalışmanın sonucu..

     

    Bir şey sorayim aklımda hiç isim numara tutamıyorum. Bu sorunumu nasıl çözebilirim. 

     


    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük. (Mevlana)
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Temmuz/2003
    Erkek

    kimse kimsenin zekasına karışamaz.


    goo.gl/qBNZmW
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rocketadam
    rocketadam's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2010
    Erkek

    Piaget e göre zeka insanın çevreye uyum sağlama gücüdür.

    ... Hali ile zeka geliştirilebilir birşey gibi geliyor. ...

    Gelişim psikologlarına göre zekanın alt ve üst sınırını kalıtım belirler. Örnek verecek olursak senin zeka sınırın 85-105 olsun. bu senin zekanın alt ve üst sınırıdır ve ne yaparsan yap bu sınırı geçemezsin. ama bu sınır çerçevesinde zekanı geliştirebilrisin.buna da çevre etkisi denir: çocukluk döneminde edinilen eğitim düzeyi, çevresel koşullar ve aile ya da toplum içindeki yetiştirilme şekli, kendi çabalarımız, maruz kaldığımız uyaranların zenginliği zeka düzeyini arttırabilir.

    ..iq testi de bana çok saçma ve anlamsız görünüyor...

    iq testlerinin çoğu sözel ve matematiksel zakayı ölçer. Gardner(çoklu zeka) e göre en az 9 zeka alanı vardır. bu alanların hepsi bireyde mevcuttur ve geliştirilebilr.( bknz. çoklu zeka kuramı) 

     


    Bir milletin zenginliği hisse senetleri değil, hissi senetleridir.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek

    Belli bir yaştan sonra zeka gelişmez fakat hafıza gelişebiliyor, örneğin taksicilerin hafızası, moto kuryelerin hafızası üzerinde yapılan çalışmalar gösteriyor ki hafıza gelişiyor, hafızaya bağlı olarak zekada da kullanılmayan kısım kullanılır hale gelebiliyor ama bu zekanın gelişmesi şeklinde algılanmıyor, mevcut potansiyeli kullanabiliyorsun sadece.


    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ağustos/2012
    Erkek

    TDK tanımına göre zeka:

    isim, ruh bilimi İnsanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı, anlak, dirayet, zeyreklik, feraset
    "Herkesin gönlünü almayı bilecek zekâya sahipti." - A. Kutlu

    Antropolojik olarak beynin hacminin dönemlerdeki insan kabiliyetiyle orantılı olduğuna dair araştırmalar var. Ekstra bir anomali olmadıkça beyin hacminin ekstra büyük ya da ekstra küçük olmadığı bilinen bir şey. Tabi bu şu anda böyle. Gözlemleme fırsatımız olmayan uzun vadede ne olur kestirmek zor.

    http://www.evrimagaci.org/makale/100

    Ben işin temelinde eğitimin yattığına inananlardanım. Yoksa doğuştan hediye şeklinde sunulan ekstra güçlü beyinlere sahip olan insanların olduğu gibi bir mite inanmıyorum. Araştırmalar da gösteriyor ki içinde büyüdüğün aile ve ortam bu konuda doğrudan etkiye sahip. Verimli dönemlerde verilen kaliteli eğitim bireyin ilerideki düşünce yapısını zenginleştirebilir. Aynı şekilde kötü bir eğitim alan, hiçbir destek göremeyen birisinin düşünce yapısı da körelebilir. Ama bu demek değil ki öyle gider, insan hiç değişmez. İlerleyen dönemde yaşananlar ve seçilen doğru kararlarla insan bazı şeyleri tolere edebilir, değiştirebilir.

    Ben 'boş levha' teorisini mantıklı bulanlardanım. Bu sebeple görüşüm bu yönde.

    http://cigdemcicekmat.blogcu.com/davranisci-ogrenme-kurami/4759781 

    IQ testi öyle büyüleyici bir şey değil. Benzer bir araştırma yapmış birisi, benzer bulmacalar çözmüş, en azından çözülürken görmüş birisi nasıl çözebileceğine dair bir mantığa az çok sahip olur. İlk IQ testimi çözdüğümde doğal olarak sorularda bocaladığımı hatırlıyorum. Farklı kurumların yaptıkları farklı testlerde bunu tekrarladığımda soru mantığını anladığım için daha seri şekilde çözebilir hale geldim. Bu demek mi ki önceki testte diyelim 120-130 çıkan IQ yeni testte öncekinden deneyimleyip daha iyi bilerek çözdüğüm testte kısa sürede 150 hatta üzerine çıktı? Bunun kriteri nedir bunu da tartışmak lazım. Testlerdeki puanları neye göre belirliyorlar.

    Satranç oyuncularının oldukça yüksek IQ'ya sahip olduğu iddia ediliyor. Hatta bunda sidik yarışı kıvamında dünyanın en yüksek IQ'lu adamı/kadını şeklinde haberler de görmüşsünüzdür. Size de olağan gelmiyor mu? Kişi ilkokul seviyesinden beridir satranç ile yoğrulmuş, belirli bir mantık ve konu üzerinde uzman hale gelmiş. Elbette görüşü biraz daha farklı, biraz daha derin olacaktır. Bu insanların bu tip testlerden yüksek puan alması şaşırtıcı değil. Aynı şekilde bir köyde, 10 kardeşle büyüyen, aile desteği görmeyen, zorunlu eğitimi zorla bitiren birisinin aynı testten 80-90 puan alması da şaşırtıcı değil, değil mi? Olay eninde sonunda toplumsala kayıyor.

    Diyenler olacaktır, yetim büyüyen, zulüm gören ama çok iyi yerlerde, çok iyi işler yapan insanlar var. Onda da azim ile yoğrulmuş kaliteli bir eğitim sürecinden söz ediyoruz. Kaliteliden kastım iyi okullar, iyi öğretmenler, iyi materyaller vs. değil. Bir kitabı sindirirerek, merak ederek, irdeleyerek okumak kaliteli bir öğrenim sağlar. Baştan savma, öylesine okumak o kitaptan edinilecek içeriğin kalitesini düşürür. Ama kitabın kalitesi hep aynıdır. Öğrenenin yaklaşımı, temeli vb. çeşitli etkenler farklıdır.

     

Toplam Hit: 2138 Toplam Mesaj: 13
zeka iq testi geliştirilebilir mi